Κάνε το Τεστ
Ομοιοπαθητική, ποιες τροφές απαγορεύονται, Καφές, Ντεπόν, Depon

Ομοιοπαθητική – ποιες τροφές απαγορεύονται; Καφές, Ντεπόν, Depon

Ομοιοπαθητική - Ποιες ουσίες χρειάζεται να αποφεύγω;

Μια συχνή ερώτηση όσων έχουν ξεκινήσει ομοιοπαθητική είναι ποιες τροφές απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική ευαισθησία σε κάποιες από αυτές τις ουσίες και τροφές, και εκ των προτέρων δεν μπορεί να προβλεφθεί η ατομική του ευαισθησία. Για αυτό προτείνεται η αποφυγή τους σε όλους τους ασθενείς ορισμένων συγκεκριμένων ουσιών για προληπτικούς λόγους. Για παράδειγμα, σε κάποιο ασθενή μπορεί να αρκέσει ένα ποτήρι δυνατού καφέ για να αντιδοτήσει την ομοιοπαθητική θεραπεία, ενώ κάποιος άλλος, μπορεί και μετά από πολλά ποτήρια καφέ να μην επηρεαστεί καθόλου.

Πρακτικά ένας ασθενής που ακολουθεί ομοιοπαθητική θεραπεία χρειάζεται να αποφεύγει την καφεΐνη, διεγερτικές ουσίες γενικότερα, ουσίες με πολύ έντονη οσμή και δυνατά χημικά φάρμακα (κορτιζόνη, αντιβίωση). Ντεκαφεϊνέ σε λογικές ποσότητες επιτρέπεται, και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Επίσης, το πράσινο τσάι και το τσάι του βουνού επιτρέπεται (αποφύγετε το μαύρο τσάι) σε λογικές ποσότητες και χωρίς να βράζετε επί μακρόν το τσάι. Άλλες τροφές δεν επηρεάζουν την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι δυνατόν να ανασταλεί από:

Οι παρακάτω ουσίες και τροφές δύνανται να αντιδοτήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία:

  • Καφεϊνούχα: καφές, κόκα κόλα, Red Bull, καλούα, Β52, Bailey's, Tia Maria, παυσίπονα τύπου 'Extra', καφεϊνούχες καλλυντικές κρέμες αντιρυτιδικές ή κυτταρίτιδας
  • Κρέμες και κολλύρια που περιέχουν αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, κορτικοειδή, οιστρογόνα, αντίίκα.
  • Μέντα, μενθόλη (π.χ. σε οδοντόκρεμες, τσίχλες), καμφορά, ναφθαλίνη.
  • Εντομοκτόνα και διαλύτες χρωμάτων σε Spray.
  • Ναρκωτικές, ψυχεδελικές ή ψυχοδραστικές ουσίες, πχ κάνναβη/χασίς.

Αν γίνει χρήση των ανωτέρω δεν προκαλείται καμία παρενέργεια, μπορεί μόνο να αντιδοτήσουν (απενεργοποιήσουν) τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Δεν υπάρχει περίπτωση αλληλεπίδρασης μεταξύ ομοιοπαθητικών και χημικών φαρμάκων.

Η θεραπεία δεν επηρεάζεται από φάρμακα καρδιολογικά, ηρεμιστικά, γαστρεντερολογικά, αντισταμινικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιβηχικά, αποχρεμπτικά, παυσίπονα (πχ Depon), αντιφλεγμονώδη, βιταμινούχα, σιδηρούχα, αντιδιαβητικά, θυρορμόνη, αγχολυτικά. Επίσης δεν επηρεάζεται από κακάο, σοκολάτα, αφεψήματα, αλκοόλ και κάπνισμα.

Σημείωση: Όταν γίνει χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας, ενημερώστε στην επόμενη επίσκεψη τον γιατρό σας.

Επείγοντα περιστατικά και χημικά φάρμακα

Σε περίπτωση επείγοντος ή νοσοκομειακού περιστατικού ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι ο ασθενής ακολουθεί την αγωγή που θα χορηγηθεί από το νοσοκομείο ή τον εφημερεύοντα γιατρό που θα σας εξετάσει, ιδίως αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας.

Αφού ολοκληρωθεί η επείγουσα αγωγή συνεχίστε την ομοιοπαθητική αγωγή σας. Αν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να έχετε ξανά τα παλιά σας συμπτώματα  για τα οποία ξεκινήσατε την ομοιοπαθητική, συντομεύσετε την επίσκεψη σας στον ομοιοπαθητικό γιατρό.

Φροντίστε εγκαίρως το επόμενο ραντεβού σας, αρκετές μέρες πριν να τελειώσει ή αγωγή σας, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλα κενά στην συνέχεια της θεραπείας σας.

Φάρμακα και ομοιοπαθητική

Αποφύγετε παυσίπονα με καφεΐνη, όπως για παράδειγμα το Panadol Extra το οποίο περιέχει παρακεταμόλη και καφεϊνη.

Συγκεκριμένα για το Depon (ντεπόν) και την ομοιοπαθητική, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην παράλληλη χρήση του.

Ομοιοπαθητική και καφές

Γενικά, δεν υπάρχει πρόβλημα με προϊόντα ντεκαφεινε (decafeine), εκτός και αν ο ασθενής έχει μια εξαιρετική ευαισθησία στον καφέ (που συμβαίνει σπάνια).

Τον κανονικό καφέ όμως καλό είναι να τον αποφεύγετε, γιατί μπορεί να αντιδοτηθεί η ομοιοπαθητική θεραπεία. Αναλόγως τον άνθρωπο, μπορεί να αρκεί έστω και ένας καφές για να αντιδοτηθεί η θεραπεία, ή σε άλλους ασθενείς πολλοί περισσότεροι.

Από εκεί και πέρα εφαρμόζονται διάφορες (ευφάνταστες) στρατηγικές από διάφορους ομοιοπαθητικούς γιατρούς με σκοπό την παράλληλη λήψη ομοιοπαθητικών και καφέ, όπως για παράδειγμα η παράλληλη συνταγογράφηση Coffea 30CH (υποτίθεται δρα ως αντίδοτο στην καφεϊνη) ή γανόδερμα, κα.

Κινητά τηλέφωνα και ομοιοπαθητικά φάρμακα

Ανεξάρτητα του τι ακούτε (πολύ συχνά και από φαρμακοποιούς) ή διαβάζετε, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν επηρεάζονται από τα κινητά τηλέφωνα, δεν παθαίνουν τίποτα αν βρεθούν δίπλα τους για λίγα λεπτά ή ώρες. Η ακτινοβολία τους είναι πολύ ασθενής για να τα επηρεάσει.