Αγοραφοβία: συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

αγοραφοβία, τι είναι η αγοραφοβία, συμπτώματα αγοραφοβίας, αιτίες αγοραφοβίας, θεραπεία αγοραφοβίας

Αγοραφοβία

Η αγοραφοβία είναι μια διαταραχή άγχους που περιλαμβάνει υπερβολικό και παράλογο φόβο όταν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από δύσκολες ή ντροπιαστικές καταστάσεις. Η συγκεκριμένη διαταραχή προκαλεί έντονο άγχος με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποφεύγουν καταστάσεις στις οποίες μπορεί να αισθανθούν πανικό, ότι είναι παγιδευμένοι ή νιώθουν αμηχανία. Μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή πανικού.

Αυτός ο φόβος οδηγεί σε επίμονες αποφευκτικές συμπεριφορές, στις οποίες το άτομο ξεκινά να απομακρύνεται από μέρη και καταστάσεις στις οποίες νιώθει φόβο. Εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών , η ζωή του ατόμου γίνεται περιοριστική και οδηγεί στην απομόνωση. Η αγοραφοβία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την προσωπική και επαγγελματική ζωή ενός ατόμου. Ο έντονος φόβος και οι αποφευκτικές συμπεριφορές κάνουν δύσκολη τη ζωή του ατόμου σχετικά με τα ταξίδια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συμπτώματα αγοραφοβίας

Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • άγχος όταν απομακρύνεστε από ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθετε ασφάλεια
  • κρίσεις πανικού με συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, η εφίδρωση, η ζαλάδα, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η ναυτία και τα συναισθήματα έντονου φόβου
  • αγωνία αν πρέπει να αφήσετε το ασφαλές περιβάλλον σας
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης
  • είστε απρόθυμοι να αφήσετε το σπίτι σας
  • κατάθλιψη, που συχνά συνυπάρχει με την αγοραφοβία

Αιτίες αγοραφοβίας

Οι ακριβείς αιτίες της αγοραφοβίας δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά οι αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την απόκριση στο φόβο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Περιβαλλοντικούς παράγοντες: η αγοραφοβία μπορεί να εμφανιστεί μετά από την εμπειρία ενός τρομακτικού γεγονότος, κακοποίησης ή μιας τραυματικής εμπειρίας.
  • Γενετικοί παράγοντες: υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν γενετική προδιάθεση.
  • Προσωπικότητα: μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές άγχους.

Υπάρχει μια προφανής σύνδεση ανάμεσα στην διαταραχή πανικού και στην αγοραφοβία, καθώς το 30-50% των ανθρώπων με αγοραφοβία έχουν διαταραχή πανικού ή κρίσεις πανικού πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της αγοραφοβίας.

Θεραπεία για την αγοραφοβία

Η αγοραφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το θεραπευτικό πλάνο θα το σχεδιάσετε μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σας ανάλογα με τα συμπτώματα , τις συνθήκες και τις προσωπικές σας επιθυμίες και μπορεί να περιλαμβάνει: