Αυτογνωσία: πως μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

αυτογνωσία, πως η αυτογνωσία βελτιώνει τη ζωή, παράθυρο johari, αυτογνωσία και ψυχοθεραπεία, πως θα καλλιεργήσετε την αυτογνωσία σας

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό στη ζωή και πολύ συχνά παραβλέπουμε την αξία της. Όταν έχει κάποιος αυτογνωσία, μπορεί να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα και τα συναισθήματά του. Και όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να τα διορθώσει.

Για να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία χρειάζεται να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να παρατηρήσετε τον εαυτό σας, σαν εξωτερικός παρατηρητής. Όταν είστε εγκλωβισμένοι στις πράξεις, στις σκέψεις και στα συναισθήματα σας ξεχνάτε ποιο είναι το πραγματικό τους νόημα. Ξεχνάτε να κάνετε ένα βήμα πίσω, να ψάξετε βαθιά  μέσα σας. Ξεχνάτε να κάνετε στον εαυτό σας σημαντικές ερωτήσεις:

  • Γιατί αντέδρασα με αυτό τον τρόπο;
  • Γιατί μια συγκεκριμένη κατάσταση με ενόχλησε τόσο πολύ;
  • Γιατί δεν έχω ξεπεράσει ακόμη αυτό το χωρισμό;
  • Αντί να δέχομαι κάθε μικρό πράγμα που περνάει από το μυαλό μου, γιατί δεν σκέφτομαι λίγο παραπάνω;

Φυσικά υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην καλή ενσυνειδητότητα και στην κακή. Όταν είστε υπερβολικά συνειδητοποιημένοι για τον εαυτό σας, τις πράξεις και το πως σας βλέπουν οι άλλοι τότε μπορεί να εμφανιστεί το άγχος.

Δεν θέλετε να είστε ανήσυχοι, ανασφαλείς και επικριτικοί με τον εαυτό σας σε μια προσπάθεια να κατακτήσετε την αυτογνωσία. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είστε πραγματικά.

Η καλή αυτογνωσία δεν πρέπει να καταστρέφεται. Πρέπει να είναι επουλωτική, διαφωτιστική, εμψυχωτική. Η αυτογνωσία δεν είναι κάτι με το οποίο χρειάζεται να πάθετε εμμονή και να σκέφτεστε καταστροφικά. Είναι η ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τις πτυχές του εαυτού σας και να τις χρησιμοποιείτε με ωφέλιμο τρόπο.

Η αυτογνωσία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβους σας

Όταν γνωρίζετε ποιοι είστε, μπορείτε να καταλήξετε πιο εύκολα σε συμπεράσματα και να δημιουργήσετε βαθιές σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν φόβους αλλά δεν ψάχνουν να δουν τι κρύβεται πίσω από αυτούς. Η αυτογνωσία όμως μπορεί να σας γεμίσει περιέργεια για αυτό που είστε.

Η ψυχοθεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην αυτογνωσία. Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας. Όταν ο φόβος σας παραλύει, αντί να παγώνετε και να μην μπορείτε να αντιδράσετε σκεφτείτε:

  • Γιατί είμαι τόσο φοβισμένος
  • Τι είναι αυτό που με φοβίζει;
  • Για ποιο λόγο δεν νιώθω ασφαλής;
  • Γιατί αφήνω τον φόβο να με κυριεύει;

Όταν είστε περίεργοι για το φόβο σας και τον εξερευνείτε, τότε μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

Το παράθυρο Johari ως εργαλείο αυτογνωσίας

Το παράθυρο Johari αναπτύχθηκε το 1955 από τους Joseph Luft και Harry Ingham και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας για τις συμπεριφορές σας και να αυξήσει την αυτογνωσία σας για το πως είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους.

Αν και το παράθυρο Johari  αρχικά εφαρμόστηκε σε εργασιακό περιβάλλον για την ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων , είναι χρήσιμο εργαλείο στην ψυχοθεραπεία καθώς βοηθά να περιγράψετε διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας και μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική σας εξέλιξη.

Αυτό το μοντέλο περιγράφει τέσσερις πτυχές του εαυτού. Σε αυτές περιλαμβάνονται πτυχές του εαυτού για τις οποίες είστε ανοιχτοί και πτυχές που κρατάτε για τον εαυτό σας, όπως και πτυχές του εαυτού σας που οι άλλοι γνωρίζουν αλλά εσείς δεν γνωρίζετε, και αυτά τα κομμάτι του εαυτού που έχουν θαφτεί βαθιά στο υποσυνείδητο.

Ο ανοιχτός εαυτός είναι ένα κομμάτι του εαυτού που μοιράζεστε με τους άλλους και συζητάτε ανοιχτά. Μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για αυτά τα κομμάτια σας και να τα κατανοήσετε καλύτερα.

Ο κρυφός εαυτός είναι κομμάτι του εαυτού που είναι γνωστό σε εσάς αλλά το κρατάτε κρυφό από τους άλλους. Μπορεί να περιλαμβάνει ευαισθησίες, φόβους, μυστικά και πράγματα για τα οποία ντρέπεστε. Μπορείτε να επιλέξετε να ανοιχτείτε για αυτά και να αφήσετε τους άλλους να τα δούνε.

Ο τυφλός εαυτός είναι το κομμάτι του εαυτού σας που είναι γνωστό στους άλλους αλλά εσείς δεν το βλέπετε. Μπορεί να περιλαμβάνει θετικές και αρνητικές συμπεριφορές. Η συμπόνια βοηθά να είστε ανοιχτοί σε αυτή την πλευρά του εαυτού σας.

Ο άγνωστος εαυτός είναι ένα κομμάτι του εαυτού σας το οποίο είναι άγνωστο σε εσάς και στους άλλους καθώς είναι θαμμένο στο υποσυνείδητο και μπορεί να περιλαμβάνει ενδοπροσωπικές δυναμικές και αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας.

Γνωρίστε βαθιά τον εαυτό σας

Κάθε κομμάτι του εαυτού καταλαμβάνει την ίδια αναλογία αλλά στις πραγματικές σχέσεις στη ζωή το μέγεθος κάθε κομματιού αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες. Το συγκεκριμένο μοντέλο όταν χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία είναι ωφέλιμο καθώς αυξάνει την κατανόηση του εαυτού και την αυτογνωσία και βοηθά να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να είστε ανοιχτοί, ειλικρινείς και αυθεντικοί. Επίσης βοηθά να αναγνωρίσετε κάποιες πτυχές του εαυτού σας .

Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε τον κρυμμένο εαυτό σας, τον κρυφό εαυτό σας και τον άγνωστο εαυτό σας. Όσο πιο πολύ κατανοείτε τον εαυτό σας τόσο καλύτερες επιλογές και ελευθερία θα έχετε.

Η ψυχοθεραπεία σας ανοίγει το δρόμο προς την αυτογνωσία

Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να κατανοήσετε σε βάθος τον εαυτό σας. Κατανοείτε πως λειτουργεί το μυαλό σας, από που προέρχονται τα συναισθήματά σας, γιατί συμπεριφέρεστε με συγκεκριμένο τρόπο. Όταν ξέρετε ποιοι είστε, αυτό βοηθά να επουλωθείτε και να πάρετε κάποια μαθήματα.

Μπορεί να πιστεύετε ότι οι φόβοι σας είναι αδικαιολόγητοι και ανόητοι. Αλλά από τη στιγμή που θα κατανοήσετε σε βάθος τον εαυτό σας, θα ξεκαθαρίσετε όλα αυτά τα ερωτήματα. Θα δείτε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους φοβάστε. Όσο περισσότερο κατανοείτε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να κατανοήσετε και τους άλλους. Όσο περισσότερο συμπονάτε τον εαυτό σας τόσο περισσότερες λύσεις μπορείτε να βρείτε σε όσα σας απασχολούν.

Όταν κάποιος έχει μια ψυχική διαταραχή, είναι δύσκολο να επιτύχει την ενσυνειδητότητα. Μπορεί να βιώνετε κατάθλιψη αλλά να νιώθετε απογοήτευση επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί έχετε κατάθλιψη. Κατηγορείτε τους άλλους, βρίσκετε δικαιολογίες χωρίς να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο μυαλό σας.

Πολλές φορές μια ψυχική διαταραχή μπορεί να μοιάζει με φάντασμα που παίρνει για εσάς τις αποφάσεις. Ξέρετε ότι πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να πάτε στη δουλειά σας αλλά μερικά πρωινά η κατάθλιψη σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε σωματικά. Το έντονο άγχος για τη δουλειά μπορεί να μην σας αφήνει να απολαύσετε τη ζωή σας και να χαλαρώσετε όταν είστε σπίτι.

Δεν θέλετε όλα αυτά να επηρεάζουν την καθημερινότητα σας, αλλά το κάνουν. Έχουν μια αόρατη δύναμη που σας κρατά δέσμιους.

Όμως μπορείτε να κατανοήσετε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας κυριεύουν. Κατανοώντας ποιοι είστε και πως λειτουργεί το μυαλό σας, αποκτάτε εσείς δύναμη και όχι η νόσος σας.

Καλλιεργήστε την αυτογνωσία σας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε αυτό το σημείο, και θα σας κρατήσει στο σωστό μονοπάτι. Ο ψυχοθεραπευτής σας θα σιγουρευτεί ότι εξασκείστε στην ενσυνειδητότητα με το σωστό τρόπο. Θα σας κρατά το χέρι καθώς θα εξερευνείτε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας στο παρελθόν και στο παρόν, ώστε να γνωρίσετε τον εαυτό σας.  Όταν γνωρίζετε ποιοι είστε, αυτό είναι μια καθαρτική εμπειρία.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ