Λιναρόσπορος και σπόροι chia

λιναρόσπορος, σπόροι chia, superfoods, οφέλη λιναρόσπορου

Λιναρόσπορος και Σπόροι Chia

Ο λιναρόσπορος για πολλούς αιώνες είναι γνωστός για τα οφέλη του στην υγεία και στις ημέρες μας χαρακτηρίζεται ως superfood.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του λιναρόσπορου;

1. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Ο λιναρόσπορος διακρίνεται σε καφέ και χρυσό, και είναι εξίσου θρεπτικός. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, και αποτελεί μια πηγή πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα οφέλη του λιναρόσπορου οφείλονται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, στις λιγνάνες και στις φυτικές ίνες.

2. Ο λιναρόσπορος περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αν είστε χορτοφάγοι ή δεν τρώτε ψάρι, ο λιναρόσπορος είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε α-λινολενικό οξύ , το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιπαρά οξέα που πρέπει να λαμβάνουμε από τις τροφές καθώς δεν παράγεται από το σώμα μας. Το α-λινολενικό οξύ έχει οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε λιγνάνες, που μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου

Ο λιναρόσπορος περιέχει θρεπτικά συστατικά που αποκαλούνται λιγνάνες, οι οποίες είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά και έχουν ιδιότητες οιστρογόνων. Έτσι ίσως να προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη, καθώς και άλλες μορφές καρκίνου.

4. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και έτσι προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

5. Ο λιναρόσπορος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Επειδή ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και να παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

6. Ο λιναρόσπορος ίσως να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ο λιναρόσπορος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

7. Ο λιναρόσπορος περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες

Ο λιναρόσπορος είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και μπορεί να είναι μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.

8. Ο λιναρόσπορος βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου-2 είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οφείλονται στην αδυναμία του σώματος να εκκρίνει ινσουλίνη ή λόγω αντίστασης σε αυτή.

Ο λιναρόσπορος ίσως να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης εξαιτίας της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Μπορεί να είναι ωφέλιμος στη διατροφή των ανθρώπων με διαβήτη.

9. Ο λιναρόσπορος κρατάει μακριά την πείνα, και αυτό βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα, ίσως είναι καλό να βάλετε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας για να κρατήσετε μακριά τις λιγούρες.

Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καταστέλλοντας την πείνα και αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας.

Ο λιναρόσπορος θα σας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και της όρεξης και είναι ένα υλικό που μπορείτε εύκολα να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Λιναρόσπορος και σπόροι chia

Εκτός από το λιναρόσπορο υπάρχουν και οι σπόροι chia. Οι σπόροι chia θεωρούνται επίσης superfood και είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Αλλά ποιος σπόρος είναι καλύτερος;

  • Τα επίπεδα της πρωτεΐνης και του καλίου είναι σχεδόν ίδια μεταξύ των δύο σπόρων.
  • Οι σπόροι chia έχουν λιγότερες θερμίδες από το λιναρόσπορο.
  • Οι σπόροι chia έχουν περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες από το λιναρόσπορο.
  • Οι σπόροι chia έχουν περισσότερο ασβέστιο.
  • Ο λιναρόσπορος περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Οι σπόροι chia πλεονεκτούν έναντι του λιναρόσπορου στο αίσθημα πληρότητας, επειδή έχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

Και οι δύο σπόροι έχουν πολλά να προσφέρουν. Αλλά μπορεί να σκέφτεστε το κόστος και τη γεύση. Οι σπόροι chia είναι συνήθως πιο ακριβοί από το λιναρόσπορο, αλλά έχουν πιο ουδέτερη γεύση ενώ ο λιναρόσπορος έχει πιο έντονη γεύση.

Είναι δύσκολο να πει κάποιος ποιος από τους δύο σπόρους είναι πιο ωφέλιμος αλλά το σίγουρο είναι ότι και οι δύο έχουν θέση στη διατροφή σας.

Μπορείτε να επιλέξετε το σπόρο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, αν είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τότε επιλέξτε το λιναρόσπορο, αν είναι το ασβέστιο ή οι φυτικές ίνες προτιμήστε τους σπόρους chia.