Μείζων κατάθλιψη / Μείζων καταθλιπτική διαταραχή

μείζων κατάθλιψη, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, θεραπεία κατάθλιψης

Μείζων Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη (μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη) είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί επίμονα συναισθήματα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος και επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες, νιώθει σε αδιέξοδο, και ότι η ζωή δεν έχει νόημα.

Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή θλίψη, δεν είναι αδυναμία και δεν μπορείτε έτσι απλά να την διώξετε μακριά. Η κατάθλιψη όμως μπορεί να θεραπευτεί και οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη βελτιώνονται με τα αντικαταθλιπτικά, την ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό και των δύο.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Αν και η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπους, κάποιοι άνθρωποι τυπικά μπορεί να εμφανίσουν πολλαπλά επεισόδια (υποτροπιάζουσα κατάθλιψη). Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα συμπτώματα διαρκούν την περισσότερη ώρα της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα και ίσως να περιλαμβάνουν:

 • Συναισθήματα θλίψης, δάκρυα, κενό ή απελπισία
 • Ξεσπάσματα θυμού, ευερεθιστότητα ή απογοήτευση, ακόμη και για μικρά πράγματα
 • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για τις περισσότερες ή όλες τις φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως το σεξ, τα χόμπι ή τα αθλήματα
 • Διαταραχές στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος
 • Κόπωση και απώλεια ενέργειας, ακόμη και για μικρά πράγματα προσπαθείτε περισσότερο
 • Μειωμένη όρεξη για φαγητό και απώλεια βάρους ή έντονες λιγούρες για φαγητό και αύξηση βάρους
 • Ανησυχία, επιθετικότητα ή ταραχή
 • Αργή σκέψη, ομιλία ή κινήσεις του σώματος
 • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχών, μένετε κολλημένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος ή κατηγορείτε τον εαυτό σας
 • Δυσκολία στη σκέψη, στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων και στο να θυμάστε πράγματα
 • Συχνές ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονία
 • Ανεξήγητα ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πόνοι στην πλάτη, πόνος στη μέση (οσφυαλγία) ή πονοκέφαλοι

Για πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη, τα συμπτώματα συνήθως είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλέσουν εμφανή προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η δουλειά, το σχολείο, οι κοινωνικές δραστηριότητες ή οι σχέσεις με τους άλλους. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν θλιμμένοι για χρόνια χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά το γιατί.

Θεραπεία κατάθλιψης

Η θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά. Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με το εάν έχετε ήπια, μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη θεραπεύεται

Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά ή/και ψυχοθεραπεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα όσα σας έχουν πληγώσει, να κατανοήσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας και τα μοτίβα συμπεριφοράς σας, ώστε να τα αλλάξετε. Για την μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, ίσως ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και  αντικαταθλιπτικών είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή.