Μείζονα κατάθλιψη /μείζονα καταθλιπτική διαταραχή

μείζονα κατάθλιψη, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, θεραπεία κατάθλιψης

Μείζονα Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί επίμονα συναισθήματα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος. Επίσης ονομάζεται μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, και επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Ίσως να δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, και μερικές φορές ίσως να νιώθετε ότι δεν αξίζει να ζείτε.

Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή θλίψη, δεν είναι αδυναμία και δεν μπορείτε έτσι απλά να την διώξετε μακριά. Η κατάθλιψη ίσως να απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν καλύτερα με την φαρμακευτική αγωγή, την ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό και των δύο.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Αν και η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπους, οι άνθρωποι τυπικά εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα συμπτώματα διαρκούν την περισσότερη ώρα της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα και ίσως να περιλαμβάνουν:

 • Συναισθήματα θλίψης, δάκρυα, κενό ή απελπισία
 • Ξεσπάσματα θυμού, ευερεθιστότητα ή απογοήτευση, ακόμη και για μικρά πράγματα
 • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για τις περισσότερες ή όλες τις φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως το σεξ, τα χόμπι ή τα αθλήματα
 • Διαταραχές στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος
 • Κόπωση και απώλεια ενέργειας, ακόμη και για μικρά πράγματα προσπαθείτε περισσότερο
 • Μειωμένη όρεξη για φαγητό και απώλεια βάρους ή έντονες λιγούρες για φαγητό και αύξηση βάρους
 • Ανησυχία, επιθετικότητα ή ταραχή
 • Αργή σκέψη, ομιλία ή κινήσεις του σώματος
 • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχών, μένετε κολλημένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος ή κατηγορείτε τον εαυτό σας
 • Δυσκολία στη σκέψη, στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων και στο να θυμάστε πράγματα
 • Συχνές ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονία
 • Ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πόνοι στην πλάτη ή πονοκέφαλοι

Για πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη, τα συμπτώματα συνήθως είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλέσουν εμφανή προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η δουλειά, το σχολείο, οι κοινωνικές δραστηριότητες ή οι σχέσεις με τους άλλους. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν θλιμμένοι χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά το γιατί.

Θεραπεία κατάθλιψης

Η θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με το εάν έχετε ήπια, μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη.

Αν έχετε ήπια κατάθλιψη, ο ψυχίατρος σας ίσως να σας προτείνει να περιμένετε να δείτε αν τα πράγματα θα βελτιωθούν από μόνα τους, ενώ θα παρακολουθεί την εξέλιξη. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας όπως το να ξεκινήσετε γυμναστική και να μπείτε σε ομάδες αυτοβοήθειας.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης σας και τα μοτίβα συμπεριφοράς σας και να τα αλλάξετε. Για την μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και αντικαταθλιπτικών είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

c514

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more