Παράγοντες που επηρεάζουν την αυτογνωσία

αυτογνωσία, αυτοβελτίωση, αυτοπραγμάτωση, σημασία αυτογνωσίας, παράγοντες που επηρεάζουν την αυτογνωσία, οφέλη αυτογνωσίας

Παράγοντες που επηρεάζουν την αυτογνωσία

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να ευημερήσουν. Σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και οι φόβοι τους κυριεύουν. Πολλοί άνθρωποι υπονομεύουν την ευεξία τους ως αποτέλεσμα των ασυνείδητων συναισθημάτων που επηρεάζουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους. Πολλοί άνθρωποι μαραίνονται αντί να ανθίζουν όσο περνούν τα χρόνια και αυτό οφείλεται στα εσωτερικά κίνητρα της αυτοπραγμάτωσης που έχει το κάθε άτομο.

Τι είναι η αυτογνωσία;

Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας και στο πως οι πράξεις σας, οι σκέψεις σας ή τα συναισθήματά σας συμβαδίζουν ή όχι με τα εσωτερικά σας πρότυπα. Αν έχετε υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας, μπορείτε να αξιολογήσετε αντικειμενικά τον εαυτό σας, να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, οι συμπεριφορές σας να συμφωνούν με τις αξίες σας και να κατανοείτε πως σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Οι άνθρωποι με αυτογνωσία μπορούν να ερμηνεύσουν τις πράξεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Είναι μια σπάνια δεξιότητα, καθώς πολλοί από εμάς χάνονται σε συναισθηματικές ερμηνείες των καταστάσεων που προκύπτουν. Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας είναι σημαντική επειδή σας επιτρέπει να εξελιχθείτε και να κάνετε αλλαγές όταν αυτές είναι αναγκαίες.

Γιατί η αυτογνωσία είναι σημαντική;

Οι μελέτες δείχνουν πως όταν κοιτάμε μέσα μας, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις αξίες μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε την επίδραση που έχουμε στους άλλους. Οι άνθρωποι με αυτογνωσία είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερες σχέσεις. Επίσης έχουν τον έλεγχο στην προσωπική και στην κοινωνική τους ζωή και νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά τους.

Όταν κοιτάμε προς τα έξω , κατανοούμε πως μας βλέπουν οι άλλοι. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτούς, είναι πιο πιθανό να έχουν ενσυναίσθηση στις διαφορετικές οπτικές.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αυτογνωσία

Δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους, η αυτοπραγμάτωση παρεμποδίζεται λόγω της παραμέλησης, της απόρριψης, της κακοποίησης και άλλων τραυμάτων της παιδικής ηλικίας. Το παιδί που έχει υποστεί ένα τραύμα δεν είναι ικανό να πει: “Οι γονείς μου έχουν προσωπικά προβλήματα τα οποία με επηρεάζουν”, αντιθέτως το παιδί συμπεραίνει ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος. Έτσι νιώθει άγχος και παραμένει αβοήθητο, αλλά με τον καιρό χρειάζεται να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τη ζωή και όχι τους φόβους του. Αναπτύσσει ασυνείδητες νευρωτικές τάσεις που διαμορφώνουν την  προσωπικότητά του και του δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον. Όμως αυτές οι νευρωτικές τάσεις παραμένουν στην ενήλικη ζωή και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις συμπεριφορές και να απειλούν την ευεξία. Σπάνια ένα άτομο ζει ελεύθερο από αυτές τις ασυνείδητες τάσεις της παιδικής ηλικίας.

Ο τύπος των νευρωτικών τάσεων εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κάποιοι προσαρμόζονται στην δυσμενή ανατροφή τους αποκόπτοντας τους άλλους ανθρώπους από τη ζωή τους. Άλλοι έχουν την ανάγκη για επιβεβαίωση και στοργή. Οι νευρωτικές τάσεις, ωστόσο, είναι πολύπλοκες και απολύτως ατομικές. Όταν οι συμπεριφορές είναι ασυνείδητες τείνουν να οδηγούν σε συμπτώματα. Αν δεν έχετε φοβίες, κατάθλιψη, καταναγκασμούς, απάθεια, αλληλεξάρτηση, εθισμούς, ή αναποφασιστικότητα, μπορεί να νιώθετε μέσα σας κενό ή ότι χάνετε κάτι σημαντικό από τη ζωή σας. Αντί να επικεντρώνεστε στις εξωτερικές εκδηλώσεις των συμπτωμάτων, καλό είναι να συγκεντρωθείτε στα υποκείμενα θέματα.

Η ψυχανάλυση ακολούθησε μετά την ανακάλυψη του Sigmund Freud ότι τα συμπτώματα του ασθενή μπορεί να θεραπευτούν όταν εντοπιστούν οι ασυνείδητοι παράγοντες πίσω από αυτά, είτε είναι απωθημένες αναμνήσεις ή συναισθήματα, που γίνονται συνειδητά. Η ανακάλυψη των ασυνείδητων σκέψεων μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της ψυχανάλυσης και την προσπάθεια του ασθενή να είναι αναλυτής την ίδια στιγμή.

Η ανάλυση του εαυτού μπορεί να είναι πιο επιθυμητή από την ψυχανάλυση. Ο ψυχοθεραπευτής χρειάζεται χρόνο για να μάθει τον εσωτερικό σας κόσμο και το βάθος των σκέψεων σας. Όμως ο κάθε άνθρωπος έχει επίγνωση του εαυτού του. Με την σωστή καθοδήγηση, μπορείτε να εξερευνήσετε τον εαυτό σας και τις ασυνείδητες σκέψεις σας. Η ανάλυση του εαυτού μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πίστη στις ικανότητές σας και την αυτοπεποίθησή σας.

Παράγοντες που παρεμποδίζουν την αυτογνωσία

Η ανάλυση του εαυτού είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί να εμφανιστούν εμπόδια, το πιο σημαντικό των οποίων είναι το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η αυτογνωσία. Ο θεραπευτικός ρόλος της αυτογνωσίας έχει αναγνωριστεί χιλιάδες χρόνια πριν, στην φιλοσοφία του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Οι αρχαίοι Έλληνες , πίστευαν ότι η επίτευξη της αυτογνωσίας είναι πολύ πιο εύκολη από αυτό που πιστεύουμε σήμερα. Η εξερεύνηση του εσωτερικού μας κόσμου είναι μια περιπέτεια στο άγνωστο με πολλές εκπλήξεις και πιθανούς κινδύνους.

Ένα άλλο εμπόδιο στην ανάλυση του εαυτού είναι ο φόβος. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο επειδή φοβούνται ότι θα ανακαλύψουν πράγματα που δεν τους αρέσουν ή θα μπερδευτούν περισσότερο και δεν θα ξέρουν πως να ξεφύγουν. Όμως αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι. Η αποκάλυψη μιας ανησυχητικής αλήθειας ή μιας καταπιεσμένης ανάμνησης, δεν είναι τόσο επώδυνη αλλά απελευθερωτική.  Αν συναντήσετε κάτι επώδυνο έχετε τη δύναμη να το αντιμετωπίσετε και να το δουλέψετε.

Παρά τις δυσκολίες της εξερεύνησης του εαυτού είναι πολύ αποτελεσματική και ωφέλιμη διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι θέλετε να εξελιχθείτε. Το κίνητρο να ξεπεράσετε τα προβλήματά σας είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα είναι επιτυχής ή όχι η ανάλυση του εαυτού.

Οφέλη αυτογνωσίας

Τα οφέλη της αυτογνωσίας περιλαμβάνουν:

  • Τη δύναμη να επηρεάσετε τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας
  • Βοηθά να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, καθώς επικοινωνείτε ξεκάθαρα
  • Σας επιτρέπει να κατανοείτε διαφορετικές οπτικές
  • Σας απελευθερώνει από στερεότυπα και προκαταλήψεις
  • Βοηθά να χτίσετε καλύτερες σχέσεις
  • Την ικανότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας
  • Μείωση του άγχους
  • Περισσότερη ευτυχία

Αν νιώθετε ότι έχετε παθητική στάση, δεν είστε ευτυχισμένοι ή εμφανίζετε συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, μπορεί να έχετε την βαθιά επιθυμία να ανακαλύψετε ποια είναι η αιτία των προβλημάτων σας και να αφιερώσετε χρόνο στην αυτογνωσία και στην αυτοπραγμάτωση σας. Όταν ρίχνετε φως στα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού σας μπορεί να νιώσετε άβολα και επώδυνα, αλλά αυτό είναι απαραίτητο βήμα για να απελευθερωθείτε από όσα σας στοιχειώνουν από την παιδική σας ηλικία.

Ανακαλύψτε το δικό σας μονοπάτι στην αυτογνωσία

Η δουλειά με τον εαυτό μας δεν είναι μονάχα υποχρέωση αλλά και προνόμιο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ωριμάσετε και να γίνετε αυτό που επιθυμείτε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτό το μοναδικό ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ