Θεραπεία με EMDR

emdr, τι είναι το emdr, πως λειτουργεί το emdr

Θεραπεία με EMDR

Η θεραπεία EMDR είναι μια καινοτόμος τεχνική που εφαρμόζεται σε μια πληθώρα ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών (για παράδειγμα: άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, PTSD)

Τι είναι η EMDR θεραπεία;

Το EMDR (Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων) θεωρείται μια αποτελεσματική τεχνική για τη θεραπεία του ψυχικού τραύματος, σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει. Η θεραπεία με EMDR δείχνει ότι το μυαλό μπορεί στην πραγματικότητα να επουλωθεί από ένα ψυχολογικό τραύμα όπως και το σώμα ανακάμπτει από το σωματικό τραύμα. Αυτό μπορεί να το επιτύχει σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι η κλασική ψυχοθεραπεία συζήτησης. Αποτελεί την θεραπευτική επιλογή για την επεξεργασία επώδυνων συναισθημάτων, εμπειριών και αναμνήσεων, και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, των φόβων και των φοβιών. Άλλα ζητήματα στα οποία βοηθά το EMDR περιλαμβάνουν:

 • Επιπλεγμένο πένθος
 • Αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό ή την εικόνα του σώματος
 • Ντροπαλότητα
 • Χωρισμός – Προβληματικές σχέσεις
 • Ατυχήματα απειλητικά για τη ζωή
 • Φόβος για τις πτήσεις με αεροπλάνο
 • Φόβος για την επιτυχία ή την αποτυχία
 • Άγχος επίδοσης (μουσικοί, αθλητές, ηθοποιοί)
 • Συμπτώματα ψυχολογικού τραύματος
 • Οποιοδήποτε επώδυνο συναίσθημα ή ανάμνηση
 • Παιδική κακοποίηση ή παραμέληση
 • Ημικρανίες και χρόνιοι πόνοι

emdr freedom fear

Πως λειτουργεί το EMDR;

Όταν περνάμε κάτι οδυνηρό ή τραυματικό, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται άμεσα να επεξεργαστεί ή να ʺχωνέψειʺ την εμπειρία. Η επώδυνη ανάμνηση μπορεί να “κολλήσει” στο δίκτυο της μνήμης μαζί με όλες τις αισθητηριακές πληροφορίες από τη στιγμή που βιώσατε το τραυματικό γεγονός. Και αυτό εξηγεί γιατί συγκεκριμένες μυρωδιές, εικόνες, γεύσεις και ήχοι σας υπενθυμίζουν την εμπειρία με ξεκάθαρο και ενοχλητικό τρόπο. Ακόμη και αν έχει συμβεί χρόνια πριν, μπορεί να νιώθετε το ίδιο όπως εκείνη τη στιγμή.

Το EMDR βοηθά στην επεξεργασία και απελευθέρωση αυτών των επώδυνων αναμνήσεων και εμπειριών μέσω της ειδικών ερεθισμάτων. Το EMDR μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, περιλαμβανομένης της κίνησης των ματιών, ήχων, ελαφριά χτυπήματα με τα χέρια. Η εναλλασσόμενη διέγερση και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, οδηγεί στην επεξεργασία του ψυχολογικού τραύματος, και ο θεραπευόμενος απελευθερώνεται από το επώδυνο βίωμα.

Οι αναμνήσεις δεν εξαφανίζονται, ωστόσο η σχέση σας με αυτές θα αλλάξει. Οι αναμνήσεις θα μοιάζουν λιγότερο τρομακτικές και επώδυνες, και στο μυαλό και στο σώμα. Για παράδειγμα, ένα θύμα απαγωγής που ένιωθε φόβο και ντροπή, απελευθερώνεται από τα συναισθήματα αυτά και αρχίζει πλέον να βλέπει αλλιώς τα γεγονότα και τον εαυτό του: ʺΕπιβιώσα από αυτό και είμαι δυνατός.ʺ Αντίθετα με την κλασική ψυχοθεραπεία συζήτησης, η οπτική που κερδίζουν οι θεραπευόμενοι με το EMDR δεν προκύπτει από την ερμηνεία του ψυχοθεραπευτή, αλλά ο θεραπευόμενος από μόνος του επιταχύνει τις διανοητικές και συναισθηματικές διαδικασίες.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το EMDR ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο. Οι πληγές δεν κλείνουν απλά, αλλά μεταμορφώνονται.

Οι συνεδρίες διαρκούν 60-90 λεπτά. Καθ’όλη τη συνεδρία, ο θεραπευόμενος παραμένει ασφαλής στο παρόν ενώ εξερευνά πιο βαθιά όσα έχει βιώσει.

Τα οφέλη από τη θεραπεία με EMDR είναι εντυπωσιακά στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι θεραπευόμενοι που κάνουν EMDR συχνά αναφέρουν ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση, διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους, ελέγχουν τα συναισθήματά τους και νιώθουν ελεύθεροι από τις εμπειρίες του παρελθόντος, τις φοβίες και τους φόβους.

 

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more