Πως θα περιοριστεί το στίγμα γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας

στίγμα, στίγμα και ψυχική υγεία, στίγμα και ψυχικές διαταραχές, πως θα περιοριστεί το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία

Στίγμα γύρω από τα θέματα Ψυχικής υγείας

Η ζωή στην πανδημία είναι γεμάτη άγχος και κανείς δεν εκπλήσσεται όταν ακούει ότι τα θέματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε όλες τις ηλικίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας δεν ζητούν βοήθεια λόγω του στίγματος.

Θέματα ψυχικής υγείας

Ένα θέμα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, τα επίπεδα της ενέργειας ή τα συναισθήματα και να κάνει δύσκολο για κάποιον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα θέματα ψυχικής υγείας είναι πολύπλοκα και οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, στη χημεία του εγκεφάλου, στη δομή του εγκεφάλου, στις τραυματικές εμπειρίες και σε άλλα προβλήματα σωματικής υγείας.

Οι πιο συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας είναι οι διαταραχές άγχους και οι διαταραχές της διάθεσης.

Στις διαταραχές άγχους περιλαμβάνονται:

Στις διαταραχές της διάθεσης περιλαμβάνονται:

  • Η κατάθλιψη
  • Η διπολική διαταραχή

Πώς θα αντιμετωπιστεί το στίγμα;

Μιλήστε ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του στίγματος είναι να αρχίσετε να μιλάτε ανοιχτά για όσα βιώνετε. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει να γίνεται ένας ανοιχτός διάλογος και θα μπορέσουν να βοηθηθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους

Μην χάνετε την ευκαιρία να ενημερώσετε άλλους ανθρώπους και να μοιραστείτε την προσωπική σας εμπειρία και την μάχη σας με τα θέματα ψυχικής υγείας. Δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο της διαδρομής είστε, αν ακούσετε κάποια συζήτηση ή κάποιο αγενές σχόλιο για την ψυχική υγεία προσπαθήστε ευγενικά να εκφράσετε όσα νιώθετε και πως αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί μόνο ενισχύει το στίγμα.

Ενθαρρύνετε την ισότητα ανάμεσα στην σωματική και στην ψυχική υγεία

Όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν τα αληθινά δεδομένα για τα θέματα ψυχικής υγείας, ότι είναι πραγματικά νοσήματα, τότε θα αρχίζουν να σκέφτονται διπλά πριν μιλήσουν. Κανείς δεν θα έκανε άσχημα σχόλια για κάποιον που έχει για παράδειγμα διαβήτη ή καρκίνο και το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα θέματα ψυχικής υγείας.

Ξεπεράστε την ντροπή

Θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε το στίγμα μόνο αν σταματήσετε να νιώθετε ντροπή. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τη δική του ιστορία. Μην στιγματίζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Μην κρύβεστε από τον κόσμο. Μην απομακρύνεστε από τους φίλους και την οικογένειά σας. Μπορείτε να γίνετε ενεργό μέλος της κοινότητά σας και να δείξετε ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια ουσιαστική ζωή παρά την μάχη που δίνουν για την ψυχική τους υγεία.