Κάντε το πιο έγκυρο ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Τεστ κατάθλιψης

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για την κατάθλιψη και δείτε το αποτέλεσμα του τεστ κατάθλιψης.

Το ακόλουθο τεστ κατάθλιψης διερευνά εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό το online τεστ κατάθλιψης βασίζεται στα επιστημονικά κριτήρια για την κατάθλιψη και είναι γενικά αξιόπιστο, ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πλήρη διαγνωστική εκτίμηση από ένα ειδικό ψυχίατρο, που είναι ο μόνος αρμόδιος να εκτιμήσει την κλινική εικόνα, να θέσει διάγνωση και να προτείνει θεραπεία για την κατάθλιψη.

Το παρακάτω κουιζ κατάθλιψης (που αποτελείται από 9 ερωτήσεις) θα σας δώσει λοιπόν μία πρώτη εκτίμηση. Οι παρακάτω ερωτήσεις διευρευνούν το πως νιώθετε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Διαλέξτε την απάντηση που είναι πιο κοντά σε αυτό που αισθάνεστε.

Τεστ για συμπτώματα κατάθλιψης

0%

Νιώθετε πως έχετε χάσει το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση για δραστηριότητες;

Αισθάνεστε θλίψη, έχετε αίσθημα κενού ή νιώθετε αβοήθητοι ή απογοητευμένοι;

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ξυπνάτε νωρίς ή αντίθετα κοιμάστε πάρα πολύ;

Αισθάνεστε κουρασμένοι ή πως έχετε λίγη ενέργεια;

Σας έχει κοπεί η όρεξη, έχετε χάσει βάρος ή αντίθετα τρώτε πάρα πολύ και έχετε πάρει βάρος;

Αισθάνεστε πως είσαστε αποτυχημένοι ή πως απογοητεύσατε την οικογένειά σας;

Έχετε δυσκολία συγκέντρωσης, όπως για παράδειγμα στο διάβασμα εφημερίδας ή παρακολούθησης τηλεόρασης;

Έχει επιβραδυνθεί ο τρόπος που μιλάτε ή κινείστε, ή αντίθετα έχετε μια υπερδιέγερση, τέτοια που και οι άλλοι άνθρωποι γύρω σας την προσέχουν;

Σκέφτεστε ότι θα ήταν καλύτερα να πεθαίνατε ή να βλάψετε τον εαυτό σας με κάποιο τρόπο;

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ

Με βάση τις απαντήσεις σας σήμερα, δεν είναι πιθανό ότι έχετε κατάθλιψη. Συχνά ωστόσο οι άνθρωποι συγχέουν την κατάθλιψη με το ΑΓΧΟΣ.


Ωστόσο, αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία σας ή τη διάθεσή σας, μιλήστε με το γιατρό σας.


Περισσότερες πληροφορίες για την κατάθλιψη, τα αίτια και τη θεραπεία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα αυτή.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΠΙΘΑΝΗ

Με βάση τις απαντήσεις σας σήμερα, είναι πιθανό ότι ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αλλά μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να σας πει με σιγουριά.


Συμβουλεύουμε να κανονίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να σας βοηθήσει και να παρέχει θεραπεία.


Υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη βελτιώνονται με τη σωστή φροντίδα, που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη ζωή, ψυχοθεραπεία και φάρμακα.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ

Με βάση τις απαντήσεις σας σήμερα, είναι πολύ πιθανό ότι ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, αλλά μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να σας πει με σιγουριά.


Θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να σας βοηθήσει και να παρέχει θεραπεία.


Υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη βελτιώνονται με τη σωστή φροντίδα, που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη ζωή, ψυχοθεραπεία και φάρμακα.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είτε με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είτε με άλλα είδη θεραπείας χωρίς φάρμακα, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR.

Το EMDR είναι διαίτερα πολύτιμο όταν η κατάθλιψη ξεκινάει μετά από ένα ψυχοτραυματικό γεγονός (ψυχολογικά τραύματα, όπως κακές σχέσεις, πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα).

Οι παράνω θεραπευτικές μέθοδοι επιτρέπουν να επεξεργαστεί κανείς σε βάθος τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην κατάθλιψη ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και μόνιμα.

Πηγές:
Kroenke K, Spitzer RL, Williams JB; The PHQ-9: validity of a brief depression severity measure. J Gen Intern Med. 2001 Sep 16(9):606-13.