Χωρισμός: το τέλος μιας σχέσης

Αντιμετώπιση ενός χωρισμού

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος. Ακόμα και όταν χωρίζουμε από μέτριες ή κακές σχέσεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που μας λείπουν και νοσταλγούμε, ακόμα και η συνήθεια. Ένας χωρισμός είναι ακόμα πιο δύσκολος όταν μας επιβάλλεται ξαφνικά, δηλαδή όταν ο ένας σύντροφος αναπάντεχα και μονόπλευρα αποφασίζει να χωρίσουμε.

Το πόσο θα μας επηρεάσει ένας χωρισμός εξαρτάται από διάφορα στοιχεία. Καταρχήν, από τη συναισθηματική επένδυση που είχαμε κάνει σε αυτή τη σχέση. Ως εκ τούτου, η διακοπή μιας μακροχρόνιας σχέσης είναι πιο επώδυνη και δύσκολη από τις πιο σύντομες σχέσεις, αλλά “πολλά υποσχόμενες” σχέσεις.

Επίσης, η ηλικία και το κοινωνικό δίκτυο, η κατάσταση της κοινωνικής μας ζωής παίζει τεράστιο ρόλο. Όσο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι κανείς (και ιδίως οι γυναίκες), νιώθει την πίεση του χρόνου και ότι αυτό συνοδεύει, δηλαδή την πίεση για τη δημιουργία μιας σχέσης ζωής που θα οδηγήσει σε γάμο και παιδιά, δηλαδή τη δημιουργία οικογένειας. Όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο νιώθει ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και οι επιλογές του, πράγμα το οποίο μπορεί να ασκήσει τεράστιο στρες στον άνθρωπο. Εάν το κοινωνικό δίκτυο είναι περιορισμένο (δηλαδή λιγοστοί φίλοι και επαφές), το αδιέξοδο φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο (ακόμα περισσότερο στην εποχή του κορωνοϊού και της καραντίνας, όπου οι επαφές έχουν περιοριστεί σημαντικά).

Επίσης, ο τρόπος του χωρισμού, δηλαδή αν έρχεται ξαφνικά ή αν είναι κάτι που περιμέναμε, παίζει μεγάλη σημασία. Όπως και το να ξέρουμε το λόγο, το “γιατί” ενός χωρισμού. Πολλές φορές οι άνθρωποι διακόπτουν την επικοινωνία και εξαφανίζονται, οδηγώντας μας σε πολλά ερωτηματικά, ενοχές και αυτοαμφισβήτηση (τι κάναμε λάθος, που φταίξαμε, κλπ). Από την άλλη, η εγκατάλειψή μας για κάποιον άλλον/άλλη πληγώνει πολύ περισσότερο, και ξυπνάει και συναισθήματα ζήλιας. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, το αν είμαστε όμορφοι, έξυπνοι, ικανοί, θα επηρεάζει τη βαρύτητα ενός χωρισμού και των συναισθημάτων μας.

Το να ξεπεράσει κανείς ένα χωρισμό μπορεί να γίνεται πιο δύσκολο όταν υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες (όπως οικονομική εξάρτηση, παιδιά στην περίπτωση ενός διαζυγίου) και σε ψυχολογικό επίπεδο μεγάλη εσωστρέφεια ως ιδιοσυγκρασιακό στοιχείο, ντροπαλότητα και άλλα στοιχεία του χαρακτήρα, που περιορίζουν τις δυνατότητες για ελευθερία κινήσεων και νέες σχέσεις, ή προηγούμενες επιβαρυντικές καταστάσεις (όπως και άλλοι χωρισμοί, τραυματικοί ή μη, τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, κα).

Θλίψη ή κατάθλιψη;

Η απώλεια μιας σχέσης φέρνει θλίψη, η οποία μπορεί να μοιάζει με πένθος και να οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη. Το να πενθήσουμε για μια σχέση, ακόμα και σύντομη, θέλει χρόνο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει στεναχώρια, θλίψη, θυμός (συνυφασμένα με ενοχές και αυτοκριτική) για ένα διάστημα λίγων μηνών, που εξαρτάται από τη συναισθηματική επένδυση στη σχέση και τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

Αν όμως η κατάσταση αυτή της θλίψης παρατείνεται (πάνω από 6 μήνες) ή μεγαλώνει η έντασή της, σε σημείο που γίνεστε δυσλειτουργικοί στη ζωή σας, τότε χρειάζεται πλέον να αναζητήσετε βοήθεια γιατί είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχει κατάθλιψη (μπορείτε να κάνετε το ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ).

Πως να ξεπεράσω ένα χωρισμό;

Είναι μύθος ότι χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα και μακροχρόνια θεραπεία για να ξεπεράσετε ένα χωρισμό. Υπάρχουν θεραπευτικές τεχνικές που επιταχύνουν εξαιρετικά την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός χωρισμού, της θλίψης και του συναισθηματικού σοκ. Με τη βοήθεια της βραχείας ψυχοθεραπείας, της ομοιοπαθητικής και κυρίως του EMDR, μπορείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσετε το συναισθηματικό σοκ και τις συνέπειες του χωρισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις σε διάστημα ενός μηνός.

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Πολλές φορές υπάρχουν διλήμματα, για το αν κανείς πρέπει να συνεχίσει ή όχι την προσπάθεια σε μία σχέση. Επίσης, συχνά κανείς μπορεί να διαπιστώσει ότι κάποια μοτίβα επαναλαμβάνονται, δηλαδή ότι επιλέγει συντρόφους με παρόμοιες συμπεριφορές και ξαναζεί τα ίδια πράγματα με προηγούμενες σχέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βοηθητική η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία, όπου αυτά τα διλήμματα μπορούν να λυθούν και τα μοτίβα να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν.

Θεραπευτική αντιμετώπιση ενός χωρισμού

Με την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, το EMDR (για την επεξεργασία του ψυχικού τραύματος) και την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, τα συναισθηματικά τραύματα από ένα χωρισμό μπορούν να επουλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να δυναμώσετε, και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις καταστάσεις και να συνεχίσετε της ζωής σας.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα με θέμα: ΧΩΡΙΣΜΟΣ

 

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ