EMDR – Ψυχικό Τραύμα

Ψυχικό Τραύμα - θεραπεία με EMDR


Το EMDR είναι μια ειδική μέθοδος ψυχοθεραπείας με την οποία επεξεργαζόμαστε ένα ψυχικό τραύμα, δηλαδή ένα τραυματικό γεγονός (ή γενικότερα μία αρνητική εμπειρία) το οποίο είτε αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου, είτε μένει χαραγμένο στη μνήμη για πάντα.

Αφορμή μιας τραυματικής εμπειρίας μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε στρεσσογόνο ή σοκαριστικό γεγονός (όπως φυσική καταστροφή - φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί, κα - επίθεσεις, ατύχημα, τροχαίο, σωματική βία, σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου, σοβαρές ασθένειες, διάγνωση καρκίνου) αλλά και γενικότερα επώδυνα γεγονότα και καταστάσεις (πχ λόγια που μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας, λεκτική κακοποίηση, χωρισμός, bullying).

Τραυματικές εμπειρίες μπορεί να υπάρξουν σε οποιοδήποτε στιγμή της ζωής. Δεν είναι απαραίτητο να βιώσετε μία μεγάλη απειλή όπως ένα σεισμό, μια φωτιά ή μία επίθεση, μπορεί να είναι και κάτι πιο ήπιο (και ίσως μακροχρόνιο). Για παράδειγμα, εάν μεγαλώσατε σε μία οικογένεια όπου σας έκαναν συνεχώς να νιώθετε ασήμαντοι, που υπήρχε συνεχώς κριτική, ή εάν η οικογένειά σας μετακόμιζε συνεχώς, ή σας έκαναν bullying στο σχολείο, ή ήταν δύσκολο να ακουστεί η φωνή σας ακόμα και μεταξύ φίλων, με τον χρόνο, όλα αυτά τα “μικρότερα” τραύματα θέριεψαν και μετατράπηκαν σε αρνητικές πεποιθήσεις. Μία αρνητική πεποίθηση είναι μια άποψη για τον εαυτό σας και για τον κόσμο και τη ζωή γενικότερα, και αποτελεί μία μη αξιωματική πραγματικότητα για εσάς: για παράδειγμα, “Είμαι αδύναμη, είμαι άσχημη, δεν είμαι αρκετά καλή”, κλπ. Ή ένας ενήλικας μπορεί να αντιμετωπίζει άγχος αποδοσης, να νιώθει αδύναμος, να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, φοβίες για ταξίδια, κλπ.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια σοβαρή διαταραχή για να χρησιμοποιήσει κανείς το EMDR. Πολύ συχνά οι άνθρωποι έρχονται για να απελευθερωθούν από τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχουν για τον εαυτό τους ή τον κόσμο όπως περιγράφηκε παραπάνω. Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις αποτελούν εμπόδιο σε μια ευτυχισμένη και λειτουργική ζωή, και μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας ή μεταγενέστερων εμπειριών (προβληματικές σχέσεις, φίλοι, συνεργάτες, δάσκαλοι, κα). Με τη βοήθεια του EMDR μπορεί ο θεραπευόμενος να αφήσει πίσω του αυτές τις αρνητικές εμπειρίες και τις πεποιθήσεις που τις συνοδεύουν.

Μέσα στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο, ο θεραπευόμενος μπορεί να ξεπεράσει την ταραχή, τον πόνο, ή το όποιο ψυχολογικό σοκ βίωσε, είτε πρόκειται για ένα μοναδικό τραυματικό γεγονός ή για πολλαπλά τραυματικά γεγονότα που διήρκεσαν ακόμη και χρόνια.

Το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing - ΕΜΔΡ) μπορεί να εφαρμοστεί από μόνο του ως μια βραχεία ψυχοθεραπευτική θεραπεία εστιασμένη σε συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και συνδυαστικά ως μέρος μιας μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας.


Ακόμα ένα πλεονέκτημα της μεθόδου EMDR είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η περιγραφή γεγονότων και καταστάσεων προς το θεραπευτή, γεγονός που είναι πολύ βοηθητικό για παράδειγμα σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή άλλες οποιεσδήποτε καταστάσεις όπου μπορεί υπάρχει έντονο το στοιχείο της ντροπής ή άλλοι προβληματισμοί (πχ για την αποκάλυψη προσώπων τα οποία μπορεί να εμπλέκονται κλπ).

Η μέθοδος EMDR ενδείκνυται όχι μόνο για περιπτώσεις μετατραυματικής διαταραχής stress αλλά και σε περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, χρόνιου πόνου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για την βελτίωση επίδοσης ( πχ επίδοση αθλητών) και για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά και εφήβους, σε περίπτωση που έχουν υποστεί κάποιο σοκ ή έντονα στρεσσογόνο γεγονός (πχ διαζύγιο, θάνατος γονέα ή άλλου αγαπημένου προσώπου). Χωρίς παρενέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώσανε.

Αποτελεσματικότητα EMDR

Το EMDR είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος. Η εμπειρία μας δείχνει ότι 8/10 ανθρώπους (80%) έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, αφήνοντας στο παρελθόν όσα ψυχικά τραύματα τους σημάδεψαν, κλείνοντας πληγές ετών ή και δεκαετιών. Καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα έχουν όσοι είναι συνδεδεμένοι με το συναίσθημά τους, δηλαδή όσοι όταν ενθυμούνται δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν, σε κάποιο βαθμό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) διακινείται το συναίσθημά τους. Άνθρωποι οι οποίοι είναι πλήρως αποστασιοποιημένοι από ότι τους συνέβει, εξιστορούν τα τις πιο δύσκολες εμπειρίες παγερά αδιάφορα ή με "απόλυτη" λογική, μπορεί να μην έχουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου, αλλά να κάνουν μικρότερα θεραπευτικά βήματα.

Ως γιατρός ο κ.Βάθης έχει τεράστια κλινική εμπειρία με το EMDR, έχοντάς το εφαρμόσει σε περισσότερους από 2,000 ασθενείς, όλων των ηλικιών (κυρίως ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους) και ένα ευρύτατο φάσμα παθολογίας (πχ κατάθλιψη, πένθος, κρίσεις πανικού, φοβίες, άγχος, εγκεφαλικά, κα).

Πληροφορίες για το EMDR

Μαρτυρίες και εμπειρίες θεραπευομένων για τα αποτελέσματα της θεραπείας με EMDR.

Εφαρμογές και πλεονεκτήματα του EMDR.

Πως γίνεται το EMDR.

EMDR: μια αποτελεσματική θεραπεία.

Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την θεραπεία EMDR.Δείτε περισσότερα άρθρα με θέμα: EMDR
Πηγές: Francine Shapiro (2001). Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Basic Principles, Protocols and Procedures.
ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ