Ψυχικό Τραύμα - θεραπεία με EMDR


Το EMDR είναι μια ειδική μέθοδος ψυχοθεραπείας με την οποία επεξεργαζόμαστε ένα ψυχικό τραύμα, δηλαδή ένα τραυματικό γεγονός (ή γενικότερα μία αρνητική εμπειρία) το οποίο είτε αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου, είτε μένει χαραγμένο στη μνήμη για πάντα.

Αφορμή μιας τραυματικής εμπειρίας μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε στρεσσογόνο ή σοκαριστικό γεγονός (όπως μαζικές ή φυσικές καταστροφές, καταστροφή - φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί, κα - επίθεσεις, ατύχημα, τροχαίο, σωματική βία, σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου, σοβαρές ασθένειες, διάγνωση καρκίνου) αλλά και γενικότερα επώδυνα γεγονότα και καταστάσεις (πχ λόγια που μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας, λεκτική κακοποίηση, χωρισμός, bullying).

Τραυματικές εμπειρίες μπορεί να υπάρξουν σε οποιοδήποτε στιγμή της ζωής. Δεν είναι απαραίτητο να βιώσετε μία μεγάλη απειλή όπως ένα σεισμό, μια φωτιά ή μία επίθεση, μπορεί να είναι και κάτι πιο ήπιο (και ίσως μακροχρόνιο). Για παράδειγμα, εάν μεγαλώσατε σε μία οικογένεια όπου σας έκαναν συνεχώς να νιώθετε ασήμαντοι, που υπήρχε συνεχώς κριτική, ή εάν η οικογένειά σας μετακόμιζε συνεχώς, ή σας έκαναν bullying στο σχολείο, ή ήταν δύσκολο να ακουστεί η φωνή σας ακόμα και μεταξύ φίλων, με τον χρόνο, όλα αυτά τα “μικρότερα” τραύματα θέριεψαν και μετατράπηκαν σε αρνητικές πεποιθήσεις. Μία αρνητική πεποίθηση είναι μια άποψη για τον εαυτό σας και για τον κόσμο και τη ζωή γενικότερα, και αποτελεί μία μη αξιωματική πραγματικότητα για εσάς: για παράδειγμα, “Είμαι αδύναμη, είμαι άσχημη, δεν είμαι αρκετά καλή”, κλπ. Ή ένας ενήλικας μπορεί να αντιμετωπίζει άγχος αποδοσης, να νιώθει αδύναμος, να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, φοβίες για ταξίδια, κλπ.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια σοβαρή διαταραχή για να δοκιμάσει κανείς την τεχνική EMDR. Πολύ συχνά οι άνθρωποι έρχονται για να απελευθερωθούν από τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχουν για τον εαυτό τους ή τον κόσμο όπως περιγράφηκε παραπάνω. Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις αποτελούν εμπόδιο σε μια ευτυχισμένη και λειτουργική ζωή, και μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών τραυματικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας ή μεταγενέστερων εμπειριών (προβληματικές σχέσεις, φίλοι, συνεργάτες, δάσκαλοι, κα). Με τη βοήθεια του EMDR μπορεί ο θεραπευόμενος να αφήσει πίσω του αυτές τις αρνητικές εμπειρίες και τις πεποιθήσεις που τις συνοδεύουν (όπως και το συναίσθημα που τις συνοδεύει).

Με το ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο του EMDR, ο θεραπευόμενος μπορεί να ξεπεράσει το ψυχικό τραύμα, τον πόνο, ή το όποιο ψυχολογικό σοκ βίωσε, είτε πρόκειται για ένα μοναδικό τραυματικό γεγονός ή για πολλαπλά τραυματικά βιώματα που διήρκεσαν ακόμη και χρόνια.

Η θεραπεία EMDR είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την θεραπεία των ψυχολογικών τραυμάτων (Eye Movement Desensitization and Reprocessing - ΕΜΔΡ). Μπορεί να εφαρμοστεί από μόνη της ως μια βραχεία ψυχοθεραπευτική θεραπεία εστιασμένη σε κάποιο συγκεκριμένο τραύμα, καθώς και συνδυαστικά ως μέρος μιας μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας. Η EMDR therapy μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή εναλλακτικής ψυχοθεραπείας, που στα χέρια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή βοηθάει τον θεραπευόμενο να εντοπίσει και να επεξεργαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πραγματικές ψυχολογικές ρίζες από τις οποίες πηγάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σήμερα.


Ακόμα ένα πλεονέκτημα της μεθόδου EMDR είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η περιγραφή γεγονότων και καταστάσεων προς το θεραπευτή, γεγονός που είναι πολύ βοηθητικό για παράδειγμα σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή άλλες οποιεσδήποτε καταστάσεις όπου μπορεί υπάρχει έντονο το στοιχείο της ντροπής, έντονη εσωστρέφεια ή άλλοι προβληματισμοί (πχ για την αποκάλυψη προσώπων τα οποία μπορεί να εμπλέκονται κλπ).

Η μέθοδος EMDR therapy ενδείκνυται όχι μόνο στο μετατραυματικό στρες αλλά και σε αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, χρόνιο πόνο (πχ ινομυαλγία). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για την βελτίωση επίδοσης (πχ επίδοση αθλητών) και για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά και εφήβους, σε περίπτωση που έχουν υποστεί κάποιο σοκ ή έντονα στρεσσογόνο γεγονός (πχ διαζύγιο, απώλεια γονέα ή θάνατος αγαπημένου προσώπου). Χωρίς παρενέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώσανε.

Αποτελεσματικότητα EMDR

Το EMDR είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος όταν γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές. Η εμπειρία μας δείχνει ότι 8/10 ανθρώπους (80%) έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, αφήνοντας στο παρελθόν όσα ψυχικά τραύματα τους σημάδεψαν, κλείνοντας πληγές ετών ή και δεκαετιών. Καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα έχουν όσοι είναι συνδεδεμένοι με το συναίσθημά τους, δηλαδή όσοι όταν ενθυμούνται δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν σε κάποιο βαθμό συγκινούνται (μικρότερο ή μεγαλύτερο), δηλαδή διακινείται το συναίσθημά τους. Άνθρωποι οι οποίοι είναι πλήρως αποστασιοποιημένοι από ότι τους συνέβη, εξιστορούν τα τις πιο δύσκολες εμπειρίες παγερά αδιάφορα ή με "απόλυτη" λογική, μπορεί να μην έχουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου, αλλά να κάνουν μικρότερα θεραπευτικά βήματα.

Είναι το EMDR πανάκεια;

 

Όχι, το EMDR δεν είναι πανάκεια για όλα τα τραύματα, ψυχολογικά προβλήματα ή για όλους. Αλλά είναι μια εξαιρετική θεραπευτική μέθοδος με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσει κάποιος έστω και για μία φορά, αν νιώθει ότι τα παραπάνω προβλήματα και συμπτώματα τον αφορούν.

Βλέπετε, υπάρχουν επιταχυμένες τεχνικές εφαρμογής EMDR που έστω και με μία συνεδρία μπορούν να έχουν εκπληκτικά θεραπευτικά αποτελέσματα όταν γίνονται από ένα έμπειρο ψυχοθεραπευτή. Συνεπώς ΔΕΝ είναι απαραίτητο για τις περισσότερες περιπτώσεις ένα "πακέτο" 8-12 συνεδριών, ως συνήθως παρουσιάζεται.

Ειδικός EMDR θεραπευτής

Ως γιατρός ο κ.Βάθης έχει τεράστια κλινική εμπειρία με το EMDR therapy, έχοντάς το εφαρμόσει σε περισσότερους από 2,000 ασθενείς, όλων των ηλικιών (κυρίως ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους) και ένα ευρύτατο φάσμα παθολογίας (πχ κατάθλιψη, πένθος, κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματικό στρες, κα). Για τα καλύτερα αποτελέσματα, η μέθοδος EMDR επιβάλλεται να εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένο στο EMDR θεραπευτή (ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή) και όχι απλά ένα ψυχολόγο/σύμβουλο.

Πληροφορίες για το EMDR

Μαρτυρίες και εμπειρίες θεραπευομένων για τα αποτελέσματα της θεραπείας με EMDR.

Εφαρμογές και πλεονεκτήματα του EMDR.

Ψυχολόγος ή Ψυχίατρος για το EMDR;

Ειδικοί EMDR θεραπευτές.

Πως γίνεται το EMDR.

EMDR: μια αποτελεσματική θεραπεία.

Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την θεραπεία EMDR.Δείτε περισσότερα άρθρα με θέμα: EMDR
Πηγές: Francine Shapiro (2001). Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Basic Principles, Protocols and Procedures.