Κάνε το Τεστ
αριστοτελης βαθης ψυχιατρος αθηνα, ψυχιατρος, χωρις φαρμακα, ψυχιατροι αθηνα, τιμες τιμη

Ένας διαφορετικός Ψυχίατρος στην Αθήνα

Εναλλακτικός Ψυχίατρος - Ολιστικός Ψυχίατρος

Είμαι ένας ψυχίατρος που σκέφτεται διαφορετικά, έξω από το συνηθισμένο "ψυχιατρικό" (βιολογικό) πλαίσιο. Οι σπουδές μου και η εκπαίδευσή μου αντανακλούν τον τρόπο που αντιμετωπίζω τα προβλήματα της ζωής και της ψυχικής σφαίρας. Όπως όλοι οι ψυχίατροι, είμαι εκπαιδευμένος στην ψυχοφαρμακολογική θεραπεία (θεραπεία βασισμένη σε φάρμακα) και στη σύγχρονη ψυχιατρική. Ωστόσο, εξ’αρχής ως γιατρός, είχα μία άλλη εναλλακτική προσέγγιση για την υγεία του ανθρώπου, και αυτό με οδήγησε σε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ψυχιατρική.

Οι διάφορες θεραπευτικές τεχνικές στις οποίες εκπαιδεύτηκα μακροχρόνια (ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμός, κα), μου επιτρέπουν ως ψυχίατρος να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα (ή με ελάχιστα φάρμακα, όπου είναι απαραίτητα) πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Ο στόχος μου τη θεραπεία των ασθενών που αναλαμβάνω δεν είναι να παίρνουν φάρμακα "για μια ζωή", ούτε και να είναι χρ,όνιοι επισκέπτες στο ιατρείο, αλλά να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και ριζικά τα όσα τους απασχολούν και να προχωρήσουν ελεύθεροι στη ζωή τους. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει τα όνειρά του αρκεί να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του. Η προσέγγισή μου επιτρέπει να προσφέρω μια πιο ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη και αποτελεσματική φροντίδα.

Τα φάρμακα είναι εργαλεία, και πέρα από προκαταλήψεις, πρέπει ένας γιατρός να ξέρει που, πως, γιατί και για πόσο θα τα χρησιμοποιήσει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις "εναλλακτικές" θεραπείες, και όχι χωρίς κριτική/ιατρική σκέψη να τις εφαρμόζει σε όλους. Η παροιμία λέει "κάποιος είχε ένα σφυρί και τα έβλεπε όλα καρφιά" που σημαίνει ότι κανείς πρέπει να έχει τις ανάλογες γνώσεις, για να μπορεί να είναι ευέλικτος απέναντι σε ένα πρόβλημα.

Για τον άνθρωπο που έχει ένα σφυρί, κάθε πρόβλημα μοιάζει σαν ένα καρφί. Abraham Maslow

Εξομολογήσεις ενός ψυχιάτρου (Dr Αριστοτέλης Βάθης)

Η αλήθεια είναι ότι το λειτούργημά μας είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο... Αξίζει όμως! Ένας πραγματικός ψυχοθεραπευτής μεταβολίζει το "μαύρο", για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν στο "φως". Συχνά με ρωτάνε οι ασθενείς, "γιατρέ πως αντέχετε εσείς να ακούτε τόσα κάθε μέρα". Αυτό που μας κρατάει, είναι ότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει "φως στο τούνελ" και ότι μπορούν να βγουν οι περισσότεροι άνθρωποι από τις δυσκολίες και τα προσωπικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Μεταβολίζουμε το σκοτάδι σε φως. Για αυτό αντέχουμε τον πόνο και τα δάκρυα των ανθρώπων, γιατί μπορούμε να δούμε μπροστά. Αλλιώς το "μαύρο" σε ρουφάει σα δίνη. Για να είναι σε θέση όμως να το κάνει αυτό ένας ψυχίατρος, πρέπει να είναι πραγματικός "ψυχοθεραπευτής".

Στο ιατρείο μου στην Αθήνα ακούω καθημερινά δύσκολες ιστορίες, που πολλές φορές ξεπερνάνε τα σενάρια της τηλεόρασης και του σινεμά, και στηρίζουμε τους ανθρώπους για να ξεπεράσουν τα όσα τους βαραίνουν. Ενεργά τους στηρίζουμε, όχι παθητικά, δηλαδή με θέση απέναντι στα πράγματα. Δεν παίρνουμε αποφάσεις για τους ασθενείς, αλλά τους βοηθούμε να δυναμώσουν και να αποφασίσουν για τις καταστάσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν. Η υποστήριξη και η βοήθεια μπορεί να έχει πολλές μορφές, αναλόγως των προβλημάτων που εμφανίζει ένας άνθρωπος (άγχος, θλιψη, τραύματα, κα), την έντασή τους (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά συμπτώματα) και την επίπτωση στην λειτουργικότητά τους και στην καθημερινότητα.


Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τον Πλούταρχο ("Ηθικά"). Η άποψή μου είναι παρόμοια, δηλαδή πως ένας ψυχίατρος πρέπει να είναι ισορροπημένος και συγκροτημένος ο ίδιος. Πρέπει να τα έχει βρει με τον εαυτό του και να έχει φροντίσει τις πληγές του, τους φόβους του, τα αδύνατα σημεία του (όλοι άνθρωποι είμαστε). Να γνωρίζει τη ζωή, να έχει βαδίσει στη ζωή, και να έχει κάνει ο ίδιος απαραιτήτως (προσωπική) ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσει να βρει και να βοηθήσει καταρχήν τον εαυτό του. Αλλιώς τα όσα μπορεί να προσφέρει και στους ασθενείς του είναι πολύ περιορισμένα, καθώς περιορίζεται από τις προσωπικές πληγές, πεποιθήσεις και προκαταλήψεις.

Έμπνευση για ζωή

Ένας ψυχίατρος οφείλει να μπορεί να σε εμπνεύσει να ζήσεις, ότι μπορείς και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος. Αλλιώς είναι σα να βλέπεις ένα καρδιολόγο να καπνίζει, ένα διαιτολόγο να είναι υπέρβαρος, ένα ψυχολόγο χωρισμένο ή σε νεκρές συναισθηματικές σχέσεις, με κακές σχέσεις με τα παιδιά ή τους γονείς του... "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις". Πως να εμπιστευτείς αλλιώς, πως να ξέρεις ότι έχει βαδίσει το μονοπάτι της ζωής, πως να ξέρεις ότι γνωρίζει πραγματικά, ότι δεν είναι απλά γνώσεις από βιβλία, πως να σε εμπνεύσει να ζήσεις... Θα μου πείτε "στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος"... σωστά, αλλά υπάρχει ένα "ταβάνι" στη βοήθεια που μπορεί να λάβει κάποιος υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο λαός μας δεν έχει τυχαία την παροιμία "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά"! Δυστυχώς και οι γιατροί άνθρωποι είναι και υπάρχουν άπειροι "αδούλευτοι" (ψυχοθεραπευτικά) ψυχίατροι και πολλοί ανήθικοι, που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, και που στο βωμό του κέρδους και της προβολής τους, δεν υπολογίζουν τίποτα.

Είναι δυνατόν ποτέ ένας ανήθικος ψυχίατρος (ανήθικος = "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα") να μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά ένα άνθρωπο να βρει την ευτυχία στη ζωή του; Θα συνταγογραφήσει σε 10 λεπτά κάποια φάρμακα και εκεί θα τελειώσει η ιστορία ακόμα ενός ασθενούς (Ανθρώπου), ανακυκλώνοντας τα ίδια, από συνεδρία σε συνεδρία.

Ο καθένας ερωτεύεται την "αλήθεια" που του αξίζει

Προσωπικά πάντα με ενδιέφερε η ουσιαστική, πραγματική θεραπεία, οι αποτελεσματικές προσεγγίσεις με το μεγαλύτερο σεβασμό στον άνθρωπο, στο μυαλό και στο σώμα του. Δεν επέλεξα να γίνω καθηγητής ψυχιατρικής (κλίκες και ίντριγκες) ή τη δημοσιότητα, ούτε να πολιτευτώ σε κάποιο κόμμα, ούτε γιατρός-έμπορος ψάχνοντας για χρόνιους ασθενείς-"πελάτες", ούτε να μοιράζω απρόσωπα φάρμακα από online συνεδρίες. Πάντα στόχευα στις γνώσεις και θεραπευτικά συστήματα που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές, δια βίου λύσεις και αποτελέσματα, έστω και αν δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστά ή αποδεκτά (ίδίως στην Ελλάδα από "τετράγωνα" μυαλά μέσα στην άγνοια και τις προκαταλήψεις, που δεν έχουν ιδέα του τι πραγματικά σημαίνει θεραπεία ψυχής και σώματος).

Δεν υπάρχει ο χρόνος για όλα σε αυτή τη ζωή, ή θα ασχολείσαι με την ουσία, ή με την εικόνα σου και τις δάφνες (ως "εξανθήματα δόξας" τις είχε περιγράψει κάποιος από τους αρχαίους προγόνους μας). Δεν με ενδιέφεραν οι τιμές και οι οι τίτλοι για εντυπωσιασμό, δεν με ενδιαφέρει η "εικόνα" μου και η αποδοχή των άλλων. Ο προσανατολισμός μου ήταν πάντα στην ουσία, δηλαδή στην αλήθεια και στην αποτελεσματική θεραπεία. Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς παρωπίδες, με κριτική σκέψη, ευέλικτος και ευρύ πνεύμα (όπως μπορείτε να δείτε στις αξιολογήσεις).

Η Ψυχιατρική αλλιώς...

Δεν είμαστε ένα ιατρείο με υπερβολικούς, στριμωγμένους και δυσαρεστημένους ασθενείς. Τα ραντεβού μας είναι αυστηρώς προγραμματισμένα (ο χρόνος είναι το μόνο πεπερασμένο μέγεθος σε αυτή τη ζωή).

Δεν έχουμε σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες και δεν εξαρτιόμαστε από αυτές, το κράτος ή το σύστημα υγείας στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία των ασθενών που μας επιλέγουν. Δεν συνταγογραφούμε φάρμακα παρά μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητα.

Δεν λειτουργούμε όπως οι περισσότεροι (αποστασιοποιημένοι και "ψυχροί") ψυχίατροι και δεν είμαστε κατάλληλοι για όλους. Δεν ταιριάζουμε με όλους. Δεν θεωρούμε ότι "πρέπει" να ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους. Πιστεύουμε στη θεραπευτική συνεργία και στη δημιουργία ξεκάθαρων σχέσεων με τους ανθρώπους που θα συνδεθούν μαζί μας και με το μοντέλο θεραπείας που παρέχουμε.

Μπορεί να είμαστε ιδανικοί για εσάς εάν:

 • Καταλαβαίνετε ότι η πραγματική υγεία και η ευεξία δεν είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί σε ένα "μαγικό" χάπι ή σε μία ημέρα
 • Ψάχνετε να ελαχιστοποιήσετε, να σταματήσετε ή να αποφύγετε τη λήψη ψυχιατρικών φαρμάκων
 • Είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας
 • Αν κουραστήκατε να σας λένε ότι "γκρινιάζετε", ότι δεν έχετε τίποτα, και ότι "όλα είναι στο μυαλό" σας ή στο DNA/γονίδιά σας
 • Δοκιμάσατε το "παραδοσιακό" μοντέλο της ψυχιατρικής και δεν σας βοήθησε ή σε οδήγησε σε μια ζωή χρόνιας ταλαιπωρίας, αδιεξόδου και απελπισίας
 • Αν βαρεθήκατε τους ναρκισσιστές και "προβληματικούς" ψυχιάτρους/γιατρούς
 • Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα υψηλότερο κόστος για αυτό το είδος ουσιαστικής θεραπείας, αλλά ότι εν τέλει θα εξοικονομήσετε (και) χρήματα, επειδή θα γίνετε πιο γρήγορα καλά και δεν θα χρειάζεστε (ή θα χρειάζεστε πολύ λίγη) ψυχιατρική βοήθεια ή ιατρική περίθαλψη στο μέλλον.
 • Θέλετε να ζήσετε μια ζωή με νόημα

Μάλλον δεν ταιριάζουμε εάν:

 • Αν δεν είστε συνεπείς στην ώρα των ραντεβού σας
 • Ψάχνετε για σύντομες και περιστασιακές επισκέψεις σε ένα ψυχίατρο, για τη διαχείριση των φαρμάκων που ήδη παίρνετε
 • Δεν θέλετε να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή σας ή οποιαδήποτε από τις (τοξικές) συνήθειες ή σχέσεις σας
 • Ψάχνετε "μαγικές" λύσεις σε χρόνια ζητήματα (δηλαδή να διακόψετε απότομα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά ή να τα αντικαταστήσετε με ομοιοπαθητικά φάρμακα)
 • Πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή χρησιμοποιείτε συστηματικά κάνναβη/χασίς ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες

Φως στο τούνελ των προβλημάτων υπάρχει για όλους τους ανθρώπους, αλλά χρειάζεται οι άνθρωποι να έχουν μια σχετική κατανόηση για τα όσα τους συμβαίνουν και συνειδητά να δουλέψουν συστηματικά για αυτά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής τους.  Σε αυτό το ιατρείο λέμε αλήθειες. Την αλήθεια με τρόπο (γιατί ο κάθε άνθρωπος αντέχει διαφορετικούς βαθμούς αλήθειας), αλλά την αλήθεια.

Γιατρέ είστε αυστηρός!

Μόνο με τη συνέπεια των ραντεβού! Πέρα από αυτό, στο ιατρείο μιλάμε στον ενικό, ανεξαρτήτου διαφοράς ηλικίας, αν σας λέει κάτι αυτό. Μια σελίδα ανοιχτή στο κοινό όπως αυτή δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς όρια. Οι ξεκάθαρες και οριοθετημένες σχέσεις (καταρχήν με τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας) είναι δείγμα ψυχικής υγείας και ωριμότητας (είμαι 50 ετών πλέον, έχω γνωρίσει και δουλέψει ψυχοθεραπευτικά τον Εαυτό μου).

Αν λοιπόν κάποια πράγματα στις σελίδες αυτές φαίνονται "απότομα", είναι γιατί στο ιατρείο κάθε μέρα αντιμετωπίζω τα φορτία, τις (παράλογες) προσδοκίες, τα διαφορετικά "αυτονόητα" για τον κάθε άνθρωπο, καθώς και την ανωριμότητα. Παίρνω πολύ σοβαρά τη δουλειά μου, και περιμένω και οι θεραπευόμενοι να είναι (εν μέρει) συνειδητοποιημένοι άνθρωποι. Για την πραγματική θεραπεία πρέπει να ταιριάξουν θεραπευτής-θεραπευόμενος.

Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας;

Η χρέωση στο ιατρείο είναι με βάση την ώρα διάρκειας του ραντεβού και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αναλόγως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος και τις πραγματικές ρίζες αυτού, ο συνολικός χρόνος που θα χρειαστεί και ο αριθμός των ραντεβού, διαφέρουν.

Οι περισσότεροι "ασθενείς" (άνθρωποι) έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα (όχι όλοι όμως βεβαίως). Αν εξαρχής διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε, θα σας συμβουλέψουμε και θα σας παραπέμψουμε για την κατάλληλη θεραπεία.

Άλλα σχετικά άρθρα:

Ποια η διαφορά μεταξύ Νευρολόγου και Ψυχιάτρου;