Κάνε το Τεστ

Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;

"Ψυχής νοσούσης εστί φάρμακον λόγος".

Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής

Ψυχοθεραπεία - Ψυχοθεραπευτής

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία κατά την οποία ο ειδικός ψυχοθεραπευτής και ο άνθρωπος που απευθύνεται σε αυτόν συζητούν θέματα που τον απασχολούν, με στόχο να τα επεξεργαστεί, να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του, να λύσει προβλήματα και να βρει τους τρόπους που θα του προσφέρουν εν τέλει μια πιο χαρούμενη και ικανοποιητική ζωή.

Η ψυχοθεραπεία είναι μία θεραπεία "μέσω της συζήτησης", αλλά δεν είναι μία απλή "συζήτηση". Ο ψυχοθεραπευτής έχει ειδική εκπαίδευση στο να βοηθά τους ανθρώπους να ξεκαθαρίσουν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους, που είναι και αυτά που καθορίζουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) την συμπεριφορά του, και κατά συνέπεια τη ζωή του. Είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας, επούλωσης τραυμάτων και προσωπικής ανάπτυξης.

Περίοδοι κρίσης στη ζωή, αποφάσεις και διλήμματα

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν κάποια παθολογία (σωματική ή ψυχολογική) και απλά θέλουν ένα άνθρωπο, να συζητήσουν ελεύθερα μαζί του θέματα που τους απασχολούν, κάποιον που δεν είναι μέρος της ζωής τους.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι ζητάνε ψυχοθεραπευτική βοήθεια επειδή τους απασχολούν διάφορα προβλήματα ζωής, στρες, διλήματτα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, αποφάσεις ζωής που πρέπει να πάρουν, προβλήματα με τις συντροφικές ή τις οικογενειακές τους σχέσεις, διάφορα θέματα με τα παιδιά τους, προβλήματα στον εργασιακό τους χώρο, δυσκολίες στο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Ένας ψυχοθεραπευτής είναι το ιδανικό πρόσωπο, καθώς έχει γνώση, εμπειρία και πληροφορίες που μπορεί να ταιριάξει στις δικές τους ανάγκες και περίπτωση. Ένας ψυχοθεραπευτής γνωρίζει πως να καθοδηγήσει τον θεραπευόμενο να βρει σύντομα ο ίδιος τις απαντήσεις και τις καλύτερες λύσεις στα θέματα που τον απασχολούν, προσωπικά και επαγγελματικά. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν γρήγορα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, και όχι να δεσμευτούν για χρόνια σε εβδομαδιαίες συνεδρίες. Εδώ μπορεί να βοηθήσει η συμβουλευτική και το life coaching.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ένας θεραπευόμενος το που πρέπει να απευθυνθεί, γιατί τα παραπάνω είναι θεωρητικά, αλλά στην πράξη πάρα πολλοί χρησιμοποιούν τον τίτλο "ψυχοθεραπευτής".  Από τη μία υπάρχουν πολλά είδη ψυχοθεραπείας, και από την άλλη η εμπειρία και η κατάρτιση των ψυχοθεραπευτών διαφέρει.

Ψυχολογικά τραύματα

Συχνά επίσης οι άνθρωποι ζητάνε βοήθεια για την επεξεργασία παλαιότερων εμπειριών που βασανίζουν τον άνθρωπο (για παράδειγμα τραυματικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία) ή θέματα που δυσκολεύουν την προσαρμογή στην καθημερινότητα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά αποζητούν τη γενική ανάπτυξη του εαυτού τους, και μια καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση του προσωπικού τους δυναμικού (βαθύτερη αυτογνωσία και προσωπική εξέλιξη).

Ψυχικά και σωματικά συμπτώματα

Πολύ συχνά οι άνθρωποι ζητάνε βοήθεια για να αντιμετωπίσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα ή ψυχικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, κα). Η ψυχοθεραπεία με ένα έμπειρο ψυχοθεραπευτή να κατανοήσουν τα πραγματικά αίτια της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζουν και να τα αντιμετωπίσουν κατάλληλα και αποτελεσματικά.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους (είτε είναι υγιείς, είτε αντιμετωπίζουν σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές), να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, να εξαλείψουν τη δυσφορία και/ή τη διαταραχή τους, να επιλύσουν τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν και να αυξήσουν την ικανότητα τους να ζήσουν μια πιο λειτουργική ζωή. Η ψυχοθεραπεία ενδυναμώνει τους ανθρώπους, καλλιεργεί την ψυχική ανθεκτικότητα.

Η Ψυχοθεραπεία δύναται να είναι:

Ατομική ψυχοθεραπεία

Ο πιεστικός σύγχρονος τρόπος ζωής μας κρατά τόσο απασχολημένους που ξεχνάμε (ή αποφεύγουμε) την ουσιαστική μας ανάγκη να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας και να φροντίσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και τη συναισθηματική μας ζωή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη του εαυτού, την αυτογνωσία, στη βελτίωση της προσωπικής ζωής, της καριέρας ή στη βελτίωση προβλημάτων υγείας (είτε αυτά είναι σωματικά, είτε ψυχικά, όπως άγχος/κατάθλιψη/κρίσεις πανικού), κατά τον ίδιο τρόπο που η σωματική άσκηση μας βοηθά στη διατήρηση της σωματικής υγείας. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας και τη σωματική μας υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια για να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Ότι και αν συμβαίνει στη ζωή σας, είτε είστε σε μια μεταβατική περίοδο, είτε θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, είτε νιώθετε κολλημένοι, η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια θεραπεία που χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό και την κατανόηση. Ίσως να θέλετε να διαχειριστείτε σοβαρά προβλήματα ή να θέλετε να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σας.

Συχνοί λόγοι που οι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία είναι για να βελτιώσουν την υγεία τους (να αντιμετωπίσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, την κατάθλιψη, το άγχος, κρίσεις πανικού, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αντιμετωπίσουν ένα χωρισμό, μια απιστία, ένα θάνατο, να ξεπεράσουν φόβους και φοβίες (πχ φόβο απόρριψης), να ξεπεράσουν ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής, να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους, να αναπτύξουν τη συνειδητότητά τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, την ποιότητα ζωή τους και γενικά να κάνουν πιο χαρούμενη και όμορφη τη ζωή τους).

Ποιότητα στην Ψυχοθεραπεία

Ο ιατρός κ.Βάθης είναι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής, εξειδικευμένος στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και την Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Ο γιατρός κατέχει το υψηλού κύρους Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ψυχοθεραπείας (ECP), το οποίο κατέχουν ελάχιστοι ψυχίατροι στην Ελλάδα.

Πληροφορίες για την Ψυχοθεραπεία

Λόγοι για να κάνετε ψυχοθεραπεία

Online ψυχοθεραπεία

Στο ιατρείο προτιμούμε τις συνεδρίες διά ζώσης. Online συνεδρίες ψυχοθεραπείας (μέσω Skype Viber Zoom) γίνονται με θεραπευόμενους που ήδη παρακολουθούνται στο ιατρείο. Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας εξ'αποστάσεως προτιμούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων που εμποδίζουν τη φυσική παρουσία στο ιατρείο.