Στη ζωή μας όλοι βιώνουμε στρες, άγχος, θλίψη και εσωτερικές συγκρούσεις, και έτσι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιες φορές ότι έχει έρθει η ώρα για να δούμε έναν ειδικό για το πρόβλημα. Σύμφωνα με μία έρευνα το 20% των ενηλίκων υποφέρει από κάποια μορφή ψυχικής νόσου, με το 46-65% αυτών να έχει μέτρια ως σοβαρά συμπτώματα και να λαμβάνει κάποια θεραπεία. Ωστόσο, προβλήματα που δεν θα όριζε κανείς ως μια “ψυχική νόσο” παρατηρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και μπορούν να βελτιωθούν με την ψυχοθεραπεία. Τα συμπτώματα αυτά που μπορούν να μας δείξουν ότι έχει έρθει η ώρα για ψυχοθεραπεία, περιλαμβάνουν:
Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω θέματα, η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή για εσάς.
Πολλές φορές γύρω μας ή στις παρέες μας ακούμε κάποιον να λέει ότι κάποιος φίλος ή αγαπημένο πρόσωπο θα έπρεπε να κάνει ψυχοθεραπεία και μάλιστα με τρόπο αποδοκιμαστικό, το οποίο συμβάλλει στην έννοια του ʺστίγματοςʺ που περιβάλλει την ψυχοθεραπεία. Πολλές φορές οι συνεχείς διαφωνίες και καυγάδες μπορεί να καταλήξουν με το επικριτικό σχόλιο ʺΘα έπρεπε να πας για ψυχοθεραπεία!ʺ το οποίο εν συντομία σημαίνει ʺΕίσαι προβληματικός, πήγαινε κάπου να διορθωθείς.ʺ Αυτό δεν αποτελεί μια ειλικρινή πρόταση με στόχο την υγεία, αλλά είναι μια προσβολή.
Γενικά στη ζωή μας δεν κάνουμε πράγματα που “πρέπει” να κάνουμε, αλλά μάλλον πράγματα που “θέλουμε” να κάνουμε.
Για παράδειγμα η ψυχοθεραπεία θα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία (και πιθανώς θα είχε καλύτερα αποτελέσματα) αν πηγαίνατε επειδή θέλετε να μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας, να ωριμάσετε και να επουλώσετε πληγές, και όχι επειδή κάποιος άλλος σας είπε ότι “πρέπει να πάτε”.
Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να κάνει τις ζωές μας καλύτερες, πιο ευτυχισμένες. Είναι επίσης αποτελεσματική στην αντιμετώπιση επώδυνων βιωμάτων του παρελθόντος.
Για να αναδείξουμε τη σημασία της ψυχοθεραπείας, αναλογιστείτε το παρακάτω παράδειγμα σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεστε την σωματική σας υγεία: (α) επισκέπτεστε τον γιατρό σας,είτε (β) κάνετε άσκηση στο γυμναστήριο. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν πηγαίνετε στον γιατρό σας για να θεραπεύσετε ένα ιατρικό πρόβλημα, όταν δηλαδή ήδη έχετε κάποια συμπτώματα και ψάχνετε να βρείτε την θεραπεία για να επανέλθετε σε φυσιολογική κατάσταση. Αντιθέτως, στη δεύτερη περίπτωση, πηγαίνετε στο γυμναστήριο για να είστε υγιείς, να έχετε καλύτερη σωματική κατάσταση και γενικά να αισθάνεστε καλύτερα στη ζωή σας. Αυτές είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την υγεία, η μία επικεντρώνεται στις ασθένειες και η άλλη στην ευεξία. Η ψυχοθεραπεία είναι μοναδική γιατί συνδυάζει (ως ψυχολογικό ισοδύναμο) και το γιατρό, και το γυμναστήριο. Κάνουμε ψυχοθεραπεία τόσο για να θεραπεύσουμε προβλήματα που ήδη υπάρχουν, όσο και για και να βελτιώσουμε την ζωή μας.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι άνθρωποι που κάνουν γυμναστική είναι άρρωστοι ή ότι δεν την χρειάζονται; Φυσικά και όχι. Αλλά ακόμη μένουμε κολλημένοι σε αυτές τις απαρχαιωμένες ιδέες και προκαταλήψεις που λένε ότι “πρέπει να είσαι τρελός ή προβληματικός για να κάνεις ψυχοθεραπεία”.
Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη για την ευεξία, την επίτευξη στόχων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το πρότυπο της ευεξίας, υπάρχουν ακόμη οχτώ λόγοι για να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία:
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται με αυτό, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει κατάθλιψη ή ταλαιπωρείται με κάποια άλλη ψυχική διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας και να μάθετε πρακτικούς τρόπους ώστε η ευτυχία σας να είναι προτεραιότητα.
Πολλές σχέσεις είναι λειτουργικές, αλλά δεν έχουν πλέον την αρχική θέρμη ή ενθουσιασμό. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της επικοινωνίας και στην ανακάλυψη τρόπων για να επιστρέψει το πάθος και η απόλαυση στη σχέση ή στο γάμο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τα πρότυπα διαπαιδαγώγησης των γονιών τους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από αυτή την τροχιά και να γίνετε ο γονέας που πάντα θέλατε να είστε (και που τα παιδιά σας χρειάζονται).
Αν σκέφτεστε ότι είστε δυστυχισμένοι εκεί που δουλεύετε, γιατί δεν προσπαθείτε για κάτι διαφορετικό; Τι σας σταματάει; Είναι ο φόβος, η σκληρή δουλειά ή οι διαπροσωπικές συγκρούσεις που σας κρατάνε πίσω; Η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει καταλύτης για υγιείς αλλαγές στην καριέρα σας.
Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να γνωρίσετε περισσότερο τον εαυτό σας, να δείτε τι συμβαίνει βαθιά μέσα σας, να ανακαλύψετε ποιος πραγματικά είτε, ποιος θέλετε να είστε, να ανακαλύψετε τα πάθη σας τα οποία έχουν κρυφτεί κάτω από την πολυάσχολη καθημερινότητα της ζωή σας. Και εν τέλει, να ζείτε μια πιο ολοκληρωμένη και χαρούμενη ζωή, πιο κοντά σε αυτό που πάντα θέλατε ή είχατε φανταστεί.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένα “δώρο”στον εαυτό σας!Μια ώρα που θα παίρνετε κατανόηση, υποστήριξη, φροντίδα. Μπορείτε να εξερευνήσετε τον εαυτό σας, να βυθιστείτε στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας, ή απλά να μείνετε με τις σκέψεις σας για λίγη ώρα. Η πιο συνειδητή στάση στα πράγματα (ενσυνειδητότητα) έχει γίνει μια ξεχασμένη τέχνη στις μέρες μας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδια που σας μπλοκάρουν να φτάσετε στο στόχο σας.Όπως για παράδειγμα να αρχίσετε γυμναστική, να αδυνατίσετε, ή να αναζητήσετε μια καλύτερη εργασία ή σχέση.
Το να κρατάτε κακία δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να διαγνωστεί, αλλά έχει σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες. Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείτε να μάθετε να λύνετε τα όσα σας βασανίζουν, και αυτό που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε και να είστε πιο χαρούμενοι.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα “εργαστήριο” για τον εαυτό όπου μπορείτε να εξερευνήσετε, να πειραματιστείτε και να εξασκηθείτε σε συμπεριφορές που σας φοβίζουν στην ζωή σας. Μπορείτε να μάθετε να εκφράζετε ελεύθερα τα συναισθήματα σας και τις σκέψεις σας. Οι ντροπαλοί άνθρωποι μπορούν να εξασκηθούν στις συζητήσεις και στις διαφωνίες. Οι απομονωμένοι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Όταν δοκιμάζετε νέα πράγματα στις συνεδρίες, ετοιμάζεστε να αντιμετωπίσετε και τον πραγματικό κόσμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδίως, είναι εξαιρετική επιλογή (αργότερα, εφόσον έχει προχωρήσει κάποιος θεραπευτικά) να συμπληρωθεί η θεραπεία με ομαδική ψυχοθεραπεία.