Κάνε το Τεστ

Μαρτυρίες για το EMDR

Μαρία, 35 ετών

Η κατάσταση πριν γνωρίσω το γιατρό και το EMDR ήταν ένα αδιέξοδο, δεν μπορούσα να ζήσω την καθημερινότητά μου. Είχα φτάσει σε σημείο να μην μπορώ να βγω από το σπίτι. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική, όμως έρχομαι να πω μετά από 1½ χρόνο με το γιατρό ότι ήμουν πραγματικά τυχερή που τον γνώρισα και πλέον ζω τη ζωή μου κανονικά και κάνω όνειρα για το μέλλον, ως φυσιολογικός άνθρωπος.

Μυρτώ, 32 ετών

Όταν όλα γύρω σου σκοτεινιάζουν και η ανατάραξη της λίμνης είναι τόσο έντονη, αρκεί μία μικρή αλλά τόσο δυνατή ηλιαχτίδα…

Όταν όλα γύρω σου θολώνουν και βρίσκεσαι στον πάτο του βυθού ο πνιγμός είναι ανυπόφορος. Αυτή η ανάσα ελευθερίας που έρχεται οδηγεί στη λύτρωση…

Ήμουν χαμένη ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον περιτριγυρισμένη από χιλιάδες σκέψεις, τι να κάνω και τι όχι. Νόμιζα πως θα γερνούσα με αυτές. Κοιτούσα πάντα κάτω. Λαβύρινθος η ψυχή μου.

Σιγά σιγά με μεθοδικότητα και κόπο καταφέραμε να κοιτάξω επιτέλους πάνω τον ουρανό και να χαμογελάσω.

Ευχαριστώ τον γιατρό μου που με υπομονή και θέληση με τη βοήθεια του EMDR με βοήθησε να έχω ποιότητα στη ζωή μου.

Αναστασία, 55 ετών

Όταν ήρθα στο ιατρείο ήμουν ένα απελπισμένο πλάσμα που όμως ήθελε να επιβιώσει. Οι φρικτοί πόνοι της ινομυαλγίας δοκίμαζαν το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή μου. Η δυναμική ηρεμία σου και η βεβαιότητα σου ότι με δουλειά θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα ήταν η αρχή της θεραπείας. Με τις συνεδρίες EMDR αισθάνθηκα την υποστήριξη, το ΜΑΖΙ που είπες και έκανες πράξη. Ακούραστος, με στρατηγική, με οδήγησες στο άνοιγμα της ψυχής, χωρίς να κρίνεις τα συναισθήματα μου, και τελικά στην κατάκτηση της ελευθερίας από ψυχικό και σωματικό πόνο. Θαύμασα την επιμονή, την υπομονή, την ευγένειά σου. Τώρα ζω τη ζωή, προσβλέπω στο μέλλον. Ευχαριστώ!

Μαριάννα, 38 ετών

“Μια φορά και έναν καιρό”… Κάπως έτσι αρχίζουν οι όμορφες ιστορίες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όλη μου η ζωή ήταν κολλημένη, με το παρελθόν πάντα να με συντροφεύει. Η ζωή μου ήταν ένας φαύλος κύκλος. Η ημέρα στη ζωή μου όπου "πνίγηκα", χάθηκα, ήρθε. Βρέθηκα σε ένα δωμάτιο κοιτώντας το ταβάνι στο απόλυτο κενό. Έχοντας μόνο εμένα. Τι έγινε όμως; Τι συνέβη σε εμένα; Τι έχω; Τι οδηγεί έναν άνθρωπο σε αυτό το αποτέλεσμα; Ίσως τα βιώματά του ως παιδί που κουβαλάει μια ζωή. Δέκα χρόνια μετά από αυτό το γεγονός, απομόνωσης και χαπιών, προσπαθώντας να παλέψω δούλευα, απομακρύνθηκα από τον κόσμο, χάθηκα. Σε 6 χρόνια έρχεται ένα δεύτερο επεισόδιο, δεν νοσηλεύτηκα, έφτασα όμως σε σημείο όχι μόνο να μην μπορώ να βγω από το σπίτι αλλά και από το κρεβάτι. Έχοντας ήδη πάει σε τέσσερις ψυχιάτρους, βρήκα τον καθοδηγητή μου. Ο ψυχοθεραπευτής μου με έβγαλε από όλα αυτά με το EMDR και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Κατάφερα να ξυπνάω το πρωί και να χαμογελώ, να μην ζω ούτε στον πόνο του χθες, ούτε στην αγωνία του αύριο, αλλά στο τώρα!

Μαρκέλλα, 45 ετών

Είναι σα να είχα μια πληγή που ήταν ανοιχτή και δεν μπορούσε να γιατρευτεί... ανοίγει, ξανανοίγει και όλο την έβρισκα μπροστά μου. Με το EMDR είναι σα να γίνεται ένα προστατευτικό φιλμ σε αυτή την πληγή, και να μπορεί να κλείσει επιτέλους. Μαλακώνει. Μετά μπορείς να πεις στον εαυτό σου, "εντάξει, έγινε και αυτό, πάμε παρακάτω".

Ειρήνη, 39 ετών

Το βρίκω τρομερό, ένα γεγονός που συνέβει στα 7 μου, να με επηρεάζει για δεκαετίες και να στοιχειώνει την ψυχή μου και το σώμα μου. Οι παλιές εγγραφές μου προκαλούσαν ζημιά. Με το EMDR έφτιαξα ένα καινούργιο σήμερα, και μου επέτρεψε να καλύψω το χαμένο χρόνο της ζωής μου που πέρασα εγκλωβισμένη στους φόβους του χτες. Πλέον χτίζω ένα καινούργιο σήμερα, και συνεχίζω να θέτω νέους στόχους με σκοπό συνειδητά να επηρεάσω το ασυνείδητό μου.

Βικτώρια, 48 ετών

Πέρασα πολλά χρόνια ανακυκλώνοντας τα ίδια πράγματα, μουντά, άχρωμα. Να ζω και να μη θέλω τίποτα, να μην ευχαριστιέμαι τίποτα. Ολα ήταν δύσκολα. Ηταν σαν μια κόλλα χαρτί μαύρη, πίσσα, και τώρα με τη βοήθεια του EMDR έχει αρχίσει το κάτω μέρος να γίνεται άσπρο, και το υπόλοιπο γκρι. Για πρώτη φορά στη ζωή μου έφυγε το πλάκωμα που ένιωθα, είμαι πιο αισιόδοξη, δεν σκέφτομαι τις μαυρίλες και μπορώ να χαρώ τη ζωή μου χωρίς πόνο, χωρίς άγχος.

Μιχάλης, 48 ετών

Ένιωθα πάντα δυνατός στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, όμως, στα 48, σε κάποια περίοδο πίεσης, κατέρρευσα και πάθαινα κρίσεις άγχους ως και 50 φορές την ημέρα. Η φαρμακευτική αγωγή που μου έδωσαν δεν είχε αποτέλεσμα. Τυχαία μπήκα στην ιστοσελίδα του γιατρού (ψάχνοντας για ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο), μου κίνησε το ενδιαφέρον και έκλεισα ραντεβού. Έκανα μία και μόνο συνεδρία EMDR η οποία μου προκάλεσε ένα έντονο συναισθηματικό ξέσπασμα που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι κρίσεις από τότε και μετά. Κι εκεί που νόμιζα ότι το EMDR είχε ολοκληρώσει το ρόλο του, ο γιατρός ως EMDR θεραπευτής μου συνέστησε κι άλλες συνεδρίες στις οποίες αντιμετώπισα διαδοχικά τα θέματα που θεωρούσα ότι με απασχολούσαν. Το αποτέλεσμα, αν και διαφορετικό, ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Με ηρεμία αυτή τη φορά, ανέλυσα ένα ένα τα θέματα και προέκυψε άμεσα και αβίαστα η οπτική γωνία που μου έδινε λύση σε αυτά. Η πρώτη συνεδρία με απάλλαξε άμεσα από την κατάρρευση που είχα πάθει αλλά και οι υπόλοιπες μου άλλαξαν τη ζωή. Με βοήθησαν ν’ απαλλαγώ από την ένταση, να βελτιώσω τις κοινωνικές και επαγγελματικές μου σχέσεις και ν’ αντιμετωπίζω τα προβλήματα που προκύπτουν με ηρεμία και χωρίς φθορά. Το συνιστώ σε όλους άμεσα.

Μυρσίνη, 25 ετών

Ενώ πριν σκεφτόμουν συνέχεια τα όσα συνέβησαν, πλέον τα σκέφτομαι πολύ λιγότερο. Όσο περνάει ο καιρός μου φεύγουν οι σκέψεις και οι αναμνήσεις, δεν κολλάει η σκέψη μου σε αυτά, δεν έρχονται οι σκέψεις σε άκυρες στιγμές και συνεχόμενα, πολλές φορές την ημέρα όπως πριν. Δεν έχω ποια πονοκεφάλους, δεν σφίγγω τα δόντια μου στον ύπνο, δεν παθαίνω πια κρίσεις πανικού. Σα να νιώθω μία απόσταση από ότι συνέβει, με νοιάζει να προχωράω στη ζωή, να επικεντρωθώ στο μέλλον μου. Βρήκα διάφορα για να χαίρομαι παραπάνω μέσα στην ημέρα, μέσα στην εβδομάδα. Νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου.

Διονύσης, 28 ετών

Με το EMDR βγήκε ένας μαύρος καρκίνος από μέσα μου, ήταν πολύ λυτρωτικό. Είχα κουραστεί 4 χρόνια να πονάω. Ζω ήρεμα πλέον. Εχω πλέον σταματήσει να σκέφτομαι, να αναφέρω, να βλέπω στον ύπνο μου όσα συνέβησαν. Έχω σταματήσει να τα σκέφτομαι ως κάτι που με κράταγε πίσω.

Παναγιώτης, 30 ετών

Πριν το EMDR όλα στη ζωή μου έμοιαζαν σαν ένα ατελείωτο κουβάρι δίχως άκρη, και εγώ παγιδευμένος μέσα σε ένα λαβύρινθο δίχως τέλος, έναν κυκεώνα σκέψεων και αναμνήσεων που με έκαναν να θέλω να κλειστώ, να ξεφύγω και να κατεβάσω ρολά στον υπόλοιπο κόσμο. Μου είπες "τo EMDR είναι σαν ένα τρένο, με το οποίο εμείς πηγαίνουμε σε διαφορετικά μέρη και κατεβαίνουμε σε διαφορετικό σταθμό (πληγή) κάθε φορά"... κάπως έτσι είναι το θεραπευτικό ταξίδι με το EMDR. Και από εκείνη την στιγμή και έπειτα όλα αρχίζουν και μπαίνουν στην θέση τους και η ιστορία συνεχίζεται αλλιώς. Αν εσύ που διαβάζεις αυτή την παράγραφο έψαχνες μέχρι πρότινος ένα σημάδι για να το τολμήσεις, μόλις το βρήκες, μην το ψάχνεις άλλο!

Σοφία, 65 ετών

Είμαι ενθουσιασμένη, δεν το πίστευα ότι μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα το EMDR. Έχω πλέον την αίσθηση πως ότι με στεναχώρησε έγινε ένα χρόνο πριν, είναι σα να το έχω αποδεχτεί. Πριν, ούτε να διανοηθώ να μιλήσω για αυτό δεν μπορούσα, Δεν με πνίγει πλέον, δεν έχω αυτό το μόνιμο πόνο, το μόνιμο κλάμα, τις σκέψεις, την υπερανάλυση. Βελτιώθηκε η διάθεσή μου, επιστρέφω στη ζωή!

Σωκράτης, 45 ετών

Ήμουν δύσπιστος στην αρχή, αλλά είναι ξεκάθαρη η αλλαγή, ριζική, ουσιαστική αλλαγή. Πλέον η κάθε μου ανάσα είναι γαλήνια, είμαι ήρεμος. Έχω να πάρω Xanax μήνες, στα 45 μου αναγνωρίζω τον πραγματικό εαυτό μου. Είμαι σε χαλαρή κατάσταση, νιώθω γαλήνη. Μακάρι να έβρισκα το EMDR 10 χρόνια νωρίτερα.

Άμαλία, 41 ετών

Άρχισα πάλι να βλέπω τη ζωή όπως πριν. Αυτό που είχε γίνει φοβία, έχει γίνει πλέον μία σκέψη. Τα ήξερα αυτά που με είχαν στεναχωρήσει, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει το βάθος της ζημιάς που μου είχαν αφήσει. Είχα φτάσει σε πολύ μεγάλο σκοτάδι. Δεν με αναγνώριζα, δεν ήξερα ποια είμαι, νόμιζα ότι είχα χάσει τον εαυτό μου για πάντα. Είχα επισκεφτεί διάφορους (ψυχολόγους, coaches, ψυχιάτρους) μέσα σε 2 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Όλα τα προβλήματα και τα συμπτώματα ουσιαστικά εξαφανίστηκαν με μία συνεδρία EMDR. Νιώθω ευγνωμοσύνη για το γιατρό.

Μαίρη, 48 ετών

Νιώθω γενικά μια ηρεμία. Ένιωσα ότι μπήκαν κάποια πράγματα στη θέση τους χωρίς να τα ζορίσω πολύ, σταμάτησαν οι εσωτερικές μου συγκρούσεις. Πριν σωματοποιούσα το άγχος, ζαλιζόμουν, είχα ταχυπαλμίες και φοβίες για την υγεία μου. Δεν ξέρω τι λέξεις να χρησιμοποιήσω για να το περιγράψω, μια ύφεση στα συμπτώματα και σε πράγματα μέσα μου, μια ηρεμία. Δεν περίμενα ότι το EMDR θα μου βελτιώσει ακόμα και κομμάτια της καθημερινότητας που δεν τα είχα συνδέσει με κάποια γεγονότα. Τόλμησα να κάνω πράγματα εύκολα, σταμάτησα να έχω αναστολές για πράγματα, να σκέφτομαι μήπως πω κάτι και παρεξηγηθώ, να νοιάζομαι για τη γνώμη του κόσμου. Νιώθω πολύ καλύτερα.

Μαρία, 59 ετών

Έχω μείνει έκπληκτη με την επίδραση του EMDR. Μια ζωή ολόκληρη πάλευα με τις γονεϊκές σχέσεις. Υπήρξα "μαμά" για τη μητέρα μου και για τα αδέλφια μου, και "σύζυγος" για τον πατέρα μου. Πλέον έχω βάλει όρια, δεν κλονίζομαι, είμαι ήρεμη. Δεν το είχα πετύχει αυτό με την ψυχοθεραπεία που είχα κάνει και την όποια δική μου προσπάθεια τόσα χρόνια.