Κάνε το Τεστ
σημασία σχέσεων, γιατί είναι σημαντικές οι σχέσεις στη ζωή μας, τύπο σχέσεων, υγιείς σχέσεις, θεμέλια υγιών σχέσεων

Η σημασία των σχέσεων στη ζωή μας

Σημασία των Σχέσεων

Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ουσιαστική για τη ζωή μας. Είμαστε κοινωνικά όντα. Οι σχέσεις βρίσκονται στον πυρήνα της ύπαρξής μας και επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξή μας. Είτε είστε εσωστρεφείς είτε εξωστρεφείς , οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι ουσιαστικές για όλες τις πτυχές της ζωής, την οικογένεια, τη δουλειά, την οικονομία.

Ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη την σύνδεση με τους άλλους για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε. Η σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα όπως η αναπνοή. Πρέπει να μάθουμε να χτίζουμε και να δημιουργούμε τις σχέσεις στη ζωή μας.

Οι σχέσεις είναι αναγκαίες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους όπως η ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας και ευεξίας, η δημιουργία σταθερότητας, το χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Οι φίλοι και οι σύντροφοι μας βοηθούν όταν έχουμε ανάγκη κάποιον για να στηριχτούμε και απομακρύνουν την μοναξιά. Κάθε σχέση προκαλεί διαφορετικές αποκρίσεις που μας βοηθούν να ωριμάσουμε και να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Οι σχέσεις συχνά είναι η κόλλα που μας κρατά ενωμένους στη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων. Χωρίς σχέσεις το πνεύμα μας παραμένει αποδυναμωμένο και δεν μπορούμε να συνδεθούμε με τον πραγματικό μας εαυτό.

Τύποι σχέσεων που χρειαζόμαστε στη ζωή μας

Αν και στις μέρες μας έχουν γίνει τεράστια βήματα εξέλιξης, η ανάγκη μας για σύνδεση παραμένει η ίδια. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικές για την επιβίωση μας.

Οικογένεια

Οι φροντιστές, συνήθως οι γονείς σας (και οι συγγενείς αν έχετε) είναι αυτοί που σας διδάσκουν πρώτοι την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα μωρά γεννιούνται με κοινωνικές γνώσεις. Αυτό εξηγεί γιατί βρίσκουν συναρπαστικό να δοκιμάζουν και να μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους.

Φίλοι

Οι συμμαθητές και οι φίλοι συμβάλλουν στην ψυχολογική μας εξέλιξη. Ακόμη και πριν το σχολείο οι φίλοι βοηθούν στο να εξελιχθείτε. Σας μαθαίνουν για τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων ανθρώπων και για τις ανταγωνιστικές επιθυμίες (όταν διαφωνείτε για το ποιος θα παίξει με κάθε παιχνίδι, αυτό δείχνει ότι οι άλλοι δεν είναι ίδιοι με εσάς και έχουν τη δική τους στάση, τα δικά τους κίνητρα και τις δικές τους πεποιθήσεις).

Αργότερα στο γυμνάσιο και στο λύκειο, αυτές οι σχέσεις σας μαθαίνουν την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την  οικειότητα. Και τελικά στις σχέσεις με τους φίλους σας στην ενήλικη ζωή έχετε κερδίσει πολλά οφέλη από το να ενισχύετε τη διάθεσή σας μέχρι το να βάζετε στόχους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια απλή συζήτηση για τα συναισθήματά σας με έναν καλό ακροατή βοηθά όχι μόνο την ψυχική σας υγεία αλλά και την σωματική.

Σύντροφοι

Οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζονται τις σχέσεις για διαφορετικούς λόγους. Τείνουμε να έλκουμε ανθρώπους που μας μοιάζουν επειδή έχουμε παρόμοιες καριέρες, συχνάζουμε στα ίδια μέρη, αγαπάμε τα ίδια χόμπι και δραστηριότητες, έτσι οι σχέσεις μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Ωστόσο, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν στενούς δεσμούς με τους άλλους. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο συναισθηματικές , επενδύουν και βασίζονται στις φίλες τους ή στο σύντροφό τους για συμβουλές και βοήθεια και μαθαίνουν πως να είναι καλύτερες στη ζωή και στις σχέσεις τους από τις εμπειρίες τους.

Οι άνδρες δεν είναι τόσο συναισθηματικοί και επενδύουν συναισθηματικά σε κάποιον όταν μοιράζονται δραστηριότητες μαζί του όπως η γυμναστική. Οι περισσότεροι άνδρες δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους στις σχέσεις και οι γυναίκες έχουν την τάση να κρατάνε κακία και να διαιωνίζουν ένα πρόβλημα. Οι άνδρες προχωρούν πιο γρήγορα στις σχέσεις, συνδέονται πιο εύκολα με το αντίθετο φύλο. Οι σχέσεις συνήθως είναι ο καθρέφτης που μας δείχνει τους τρόπους που χρειάζεται να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι ως φίλοι και σύντροφοι. Επίσης, οι φίλοι και οι άνθρωποι με τους οποίους έχετε μακροχρόνια σχέση σας βοηθούν να είστε ευάλωτοι και να ζητήσετε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη. Συχνά συναντάμε νέους ανθρώπους στη ζωή μας με τους οποίους συνδεόμαστε και έτσι διευρύνεται ο κοινωνικός μας κύκλος.

Υγιείς σχέσεις

Οι υγιείς σχέσεις αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ευεξίας μας επειδή μας δίνουν ενέργεια. Οι σχέσεις είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στη ζωή μας. Πάντα θα είστε αφοσιωμένοι σε ένα σύντροφο, στους φίλους και στην  οικογένειά σας και θα επικεντρώνεστε στην ποιότητα αυτών των σχέσεων και όχι στην ποσότητα.

Ως άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας ώστε να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Είμαστε κοινωνικά όντα. Αυτό αφορά όλες τις σχέσεις όχι μόνο τις ερωτικές. Όλες οι σχέσεις παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ζωή μας και περιλαμβάνουν την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες στη δουλειά.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν δεν είναι υγιείς, μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Οι διαφωνίες σε μια σχέση μπορεί να είναι πηγή άγχους. Το άγχος έχει αρνητική επίδραση στο πως νιώθουμε μέσα στη σχέση και στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Οι αρνητικές σχέσεις επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής σας. Αν για παράδειγμα εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας, να υιοθετείτε καταστροφικές συμπεριφορές μακροπρόθεσμα ώστε να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό στρες (αϋπνία, κάπνισμα, αλκοόλ, απογοήτευση).

Θεμέλια υγιών σχέσεων

Οι υγιείς σχέσεις συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού περιβάλλοντος. Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν και οι δύο άνθρωποι να σέβονται και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, να είναι ανοιχτοί και μη επικριτικοί , να ξέρουν να δίνουν και να παίρνουν. Είμαστε υπεύθυνοι για τις ανάγκες μας και τις ανάγκες της κάθε σχέσης, και δεν γίνεται να απαιτούμε από το άλλο άτομο να τις ικανοποιεί. Αν αυτό συμβαίνει τότε μπορεί να διοχετεύσετε την ενέργειά σας σε άλλους ανθρώπους και αυτό είναι που δημιουργεί ανισορροπία στην αγάπη. Νιώθετε απογοήτευση και δυσαρέσκεια προς το άλλο άτομο και έτσι το κατηγορείτε για όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν στη ζωή σας. Μια υγιής σχέση απαιτεί προσπάθεια για να είναι ισορροπημένη. Απαιτεί και οι δύο άνθρωποι να δουλεύουν για να πετύχει.

Γιατί είναι τόσο δύσκολες οι σχέσεις;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την έκφραση ότι χωρίς πόνο δεν μπορείτε να κερδίσετε τίποτα. Η ίδια λογική ισχύει στις σχέσεις και στην αυτοβελτίωση. Πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται από τις δυσκολίες και τον πόνο αλλά η ζωή έχει πολλές προκλήσεις και δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε καλά συνέχεια. Ο πόνος είναι αυτός που μας επιτρέπει να κατανοούμε καλύτερα τι είναι ανάγκη να αλλάξουμε στη ζωή μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι, να είμαστε υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Κάθε γεγονός έχει δύο πλευρές, την θετική και την αρνητική , και δεν υπάρχει η μία χωρίς την άλλη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από εμάς ζουν με την ψευδαίσθηση ότι οι σχέσεις πρέπει να έχουν μόνο θετική πλευρά και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, απομακρύνονται. Όμως αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται από τα συναισθήματά τους και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι σχέσεις είναι δύσκολες επειδή λειτουργούν σαν καθρέφτες. Ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με πτυχές του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τις αποδεχτούμε και να τις δουλέψουμε. Σκεφτόμαστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα προκύπτουν από όσα μας έχουν κάνει οι άλλοι αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι άλλοι δεν έχουν κακή πρόθεση. Απλά κλονίζουν τις πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας και τις οποίες πρέπει να αποδεχτούμε. Το κλειδί για τις υγιείς σχέσεις είναι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα δικά μας συναισθήματα. Όταν έχετε το κουράγιο να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τότε μπορείτε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας για εσάς και τους άλλους.

Ένα από τα πολλά οφέλη που έχουν οι σχέσεις σε κάθε επίπεδο, είναι πως όσο πιο βαθιά είναι η σύνδεση με ένα άτομο, τόσο πιο βαθιά είναι τα οφέλη για την ψυχική σας υγεία και την ευεξία σας. Οι υγιείς σχέσεις είναι πηγές αγάπης, ευγνωμοσύνης και ενέργειας.