Πως θα καταλάβετε ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα

ψέματα, ψέματα στη σχέση, πως θα καταλάβετε ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα, σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα, επιδράσεις ψέματος, επίδραση ψέματος στη σχέση, πως να αντιμετωπίσετε τα ψέματα του συντρόφου σας

Επιδράσεις ψέματος στη σχέση

Ο καθένας μπορεί να πει κάποιο μικρό ψέμα για να προστατέψει τον άλλο ή για να διατηρήσει την σταθερότητα στη σχέση. Ωστόσο, τα υπερβολικά ψέματα βλάπτουν κάθε σχέση. Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε πότε κάποιος σας λέει ψέματα. Οι υποψίες σας δίνουν κίνητρο για να ανακαλύψετε την αλήθεια.

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα;

Οι άνθρωποι επιλέγουν να πούνε ψέματα για πολλούς λόγους που περιλαμβάνουν:

 • Προσπαθούν να προστατεύσουν τα συναισθήματα κάποιου.
 • Θέλουν να αποφύγουν τις διαφωνίες, την ντροπή ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.
 • Φοβούνται την απόρριψη ή την εγκατάλειψη από το σύντροφό τους.
 • Κρύβουν κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν.
 • Θέλουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.
 • Θέλουν να φαίνονται πιο καλοί, πιο επιτυχημένοι, πιο ταλαντούχοι από ότι είναι στην πραγματικότητα.
 • Αναβάλλουν τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν στον τρόπο ζωής τους.

Είναι τα ψέματα μια μορφή κακοποίησης;

Αυτό εξαρτάται από το γιατί κάποιος σας λέει ψέματα. Οι άνθρωποι που ασκούν συναισθηματική βία συχνά λένε ψέματα για να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν το σύντροφό τους. Τα ψέματα μπορεί να είναι μεγάλο κομμάτι του gashlighting , μια μορφή χειραγώγησης που παρατηρείται στις κακοποιητικές σχέσεις.

Τα ψέματα κλονίζουν την εμπιστοσύνη

Ίσως η πιο προφανής συνέπεια που προκαλούν τα ψέματα σε μια σχέση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Τα ψέματα και η εμπιστοσύνη δεν μπορούν να συνυπάρχουν εύκολα. Τα ψέματα καταστρέφουν την εμπιστοσύνη.

Τα ψέματα μπορούν να αλλάξουν ραγδαία μια σχέση. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για μια δυνατή και επιτυχημένη σχέση, και όταν  αυτή χαθεί οι πιθανότητες κατάρρευσης της σχέσης είναι πολλές.

Τα ψέματα δείχνουν έλλειψη σεβασμού

Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, δείχνει σεβασμό προς το άλλο άτομο. Αυτό αποδεικνύει ότι ο άλλος έχει μεγάλη αξία. Αν και κάποιες αλήθειες βάζουν τη σχέση σε κίνδυνο, τα ψέματα είναι πιο καταστροφικά. Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, δείχνει την προθυμία να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ψέματα.

Μόλις η έλλειψη σεβασμού γίνει εμφανής, ξεκινά να πιέζει τη  σχέση και αν δεν αποκατασταθεί μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.

Περιμένετε να ακούσετε και άλλα ψέματα

Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ένα ψέμα, είναι δύσκολο να μη ζείτε με την προσδοκία για μελλοντικά ψέματα από το σύντροφό σας. Αρχίζετε να αναρωτιέστε για όσα σας λένε, να αναλύετε κάθε λέξη ώστε να ανιχνεύσετε ακόμη και ενδείξεις ανεντιμότητας.

Το πρόβλημα είναι ότι είστε συνεχώς σε εγρήγορση και αυτό δημιουργεί πίεση στη σχέση. Αργά ή γρήγορα, η ψυχική ενέργεια που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση σας οδηγεί στην απομάκρυνση από αυτό το άτομο.

Η σκέψη ότι κάποιος σας λέει ψέματα, αναπόφευκτα σας κάνει καχύποπτους. Αυτό είναι αλήθεια, ειδικά για τις ρομαντικές σχέσεις όπου οι σύντροφοι αρχίζουν να αναρωτιούνται που είναι ο άλλος, με ποιους είναι και τι κάνει. Αυτό είναι τοξικό για την εμπιστοσύνη και το σεβασμό.

Το ψέμα δείχνει εγωισμό

Όταν κάποιος λέει ψέματα, βάζει το δικό του συμφέρον πάνω από όλους και όλα. Δεν είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό της σχέσης και αυτό είναι ένας ακόμη δείκτης ότι δεν εκτιμά τη σχέση.

Κάποιος που πιστεύει ένα ψέμα νιώθει ανόητος

Η στιγμή που κάποιος διαπιστώνει ότι έχει πιστέψει κάποιο ψέμα είναι πολύ δυσάρεστη. Όταν δείτε την αλήθεια, νιώθετε ανόητοι επειδή πιστέψατε όλα τα ψέματα.

Αυτό το συναίσθημα εξουδετερώνει όλα τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεστε για το σύντροφό σας. Μπορεί να πληγωθείτε τόσο βαθιά και η σχέση σας να μην είναι ποτέ η ίδια.

Ο ψεύτης εξαπατά τον εαυτό του

Μια συνέπεια του ψέματος είναι ότι αυτός που λέει ψέματα ουσιαστικά είναι ανειλικρινής με τον εαυτό του. Στην προσπάθειά του να καλύψει την αλήθεια από τους άλλους, αρνείται να αποκαλύψει τις ειλικρινείς του ανάγκες και επιθυμίες στον κόσμο.

Έτσι αρνείται την πραγματική του ταυτότητα και προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος. Οποιαδήποτε σχέση επηρεάζει από αυτή την κατάσταση.

Τα ψέματα διαταράζουν την ισορροπία στη σχέση

Για να μπορέσει μια σχέση να αντέξει στο χρόνο και στην τριβή της καθημερινότητας, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να δουλεύουν για αυτή. Αυτή η ισορροπία δημιουργεί την αίσθηση της συντροφικότητας που κρατά δυο ανθρώπους μαζί και τους επιτρέπει να είναι ο καλύτερός τους εαυτός.

Τα ψέματα διαταράσσουν αυτή την φυσική ισορροπία. Το άτομο που έχει δεχθεί τα ψέματα αισθάνεται προδομένο. Αυτή η ανισορροπία δημιουργεί αμφιβολίες για την σχέση.

Τα ψέματα προκαλούν και άλλα ψέματα

Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που λέει ψέματα να οδηγείται από το ένα ψέμα στο άλλο σε μια προσπάθεια να κρατήσει όσα θέλει κρυφά. Αυτός είναι ο κανόνας για τους ανθρώπους που λένε συνεχώς ψέματα. Δυστυχώς, αν το ένα ψέμα κλονίζει μια σχέση, τα πολλαπλά ψέματα τελικά την καταστρέφουν. Καμία σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω σε ψέματα.

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα

Αν και είναι βοηθητικό να γνωρίζετε κάποια σημάδια, είναι επίσης εύκολο να παρεξηγήσετε κάποιες συμπεριφορές. Οι ακόλουθες συμπεριφορές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ένα άτομο λέει ψέματα:

 • Αποφεύγει την επαφή με τα μάτια, τα μάτια κοιτάζουν προς τα δεξιά ή απομακρύνεται όταν εσείς μιλάτε.
 • Είναι διστακτικός.
 • Είναι ασαφής, δίνει ελάχιστες πληροφορίες.
 • Η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου δεν ταιριάζουν με όσα λέει.
 • Αρνείται συνεχώς τις κατηγορίες.
 • Σταυρώνει τα χέρια ή τα πόδια.
 • Είναι αμυντικός.
 • Συμπεριφέρεται διαφορετικά από το συνηθισμένο.
 • Πέφτει σε αντιφάσεις.
 • Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
 • Απαξιώνει να σας απαντήσεις.
 • Τοποθετεί ένα εμπόδιο όπως μια καρέκλα μπροστά του.
 • Παίζει με τα μαλλιά του.
 • Δίνει περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που του έχουν ζητηθεί.
 • Είναι άκαμπτος ή νευρικός.
 • Λέει όχι πολλές φορές.
 • Καθυστερεί την συζήτηση με σχόλια και παύσεις.
 • Ακουμπά το πηγούνι του.
 • Κάνει περίεργες κινήσεις με τα χέρια.
 • Είναι ασυνήθιστα ήρεμος.
 • Εμφανίζει ασυνήθιστες διακυμάνσεις στη φωνή, στις λέξεις που επιλέγει.
 • Δεν είναι πρόθυμος να σας αγγίξει στη διάρκεια της συζήτησης.

Είναι πολύ εύκολο να παρεξηγήσετε την νευρικότητα. Οι μη λεκτικές εκδηλώσεις όταν κάποιος λέει ψέματα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο.

Επίδραση του ψέματος στη σχέση

Κάποια ψέματα είναι αθώα και κάποιες φορές αναπόφευκτα. Όταν όμως τα ψέματα γίνονται ρουτίνα τότε δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση:

 • Κλονίζεται η εμπιστοσύνη: αν ο σύντροφός σας λέει ψέματα, αυτό έχει άμεση επίδραση στην εμπιστοσύνη. Όσο πιο πολλά ψέματα λέει κάποιος, τόσο λιγότερη εμπιστοσύνη του έχετε.
 • Μειώνεται η οικειότητα: η οικειότητα απαιτεί συναισθηματική ευαισθησία, η οποία είναι αδύνατη όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια.
 • Μειώνεται η συμπόνια: τα ψέματα κάνουν πιο δύσκολη την κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τη  συμπόνια.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ψέματα του συντρόφου σας;

Αν υποπτεύεστε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ειλικρινής, μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να κατανοήσετε τι συμβαίνει:

 • Βασιστείτε στο ένστικτό σας: είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας από το να προσπαθείτε να αναγνωρίσετε τις συμπεριφορές που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματα.
 • Θέστε υγιή όρια σχετικά με την ειλικρίνεια: αν θέλετε ο σύντροφός σας να σας λέει που ακριβώς είναι κάθε στιγμή και τι κάνει κάθε λεπτό, αυτό δεν είναι μια λογική απαίτηση.
 • Σκεφτείτε όσα σας λέει ο σύντροφός σας πριν μιλήσετε: όταν πιστεύετε πως ότι σας λέει ο σύντροφός σας είναι ψέμα, πάρτε ένα λεπτό πριν απαντήσετε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες που σας δίνει και να μην αντιδράσετε παρορμητικά.

Πώς θα συγχωρήσω το σύντροφό μου αν λέει ψέματα;

Το αν θα συγχωρήσετε ή όχι τον σύντροφό σας είναι μια καθαρά προσωπική σας επιλογή που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορείτε να αποφασίσετε, πόσα ψέματα είναι αποδεκτά στη σχέση σας. Φυσικά, είναι πολύ πιο δύσκολο να συγχωρήσετε μια απιστία.

Να θυμάστε πως όταν νιώθετε δυσαρέσκεια, αυτό σας στερεί την ευτυχία, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με το σύντροφό σας εποικοδομητικά. Το να συγχωρήσετε το σύντροφό σας δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψετε τα ψέματα και τις συμπεριφορές που σας πλήγωσαν.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σχέση σας που οφείλονται στα ψέματα, σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία ζεύγους. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι θετικός σε αυτό, μπορείτε εσείς να κάνετε ατομική ψυχοθεραπεία ώστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more