Κάνε το Τεστ
ανώριμοι ενήλικες, συναισθηματική ανωριμότητα, συναισθηματική ωριμότητα, αιτίες συναισθηματικής ανωριμότητας, σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας, συμπεριφορές συναισθηματικής ανωριμότητας, συνέπειες συναισθηματικής ανωριμότητας, πως μπορώ να γίνω συναισθηματικά ώριμος ενήλικας, πως μπορώ να αντιμετωπίσω έναν ανώριμο ενήλικα, γιατί έχω ανώριμη συμπεριφορά, αντιμετώπιση ανωριμότητας

Ανώριμοι ενήλικες

Ανώριμοι ενήλικες

Καθημερινά όλοι κάνουμε επιλογές και παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας. Αλλά υπάρχουν στιγμές που μπορεί να συμπεριφερόμαστε παιδιάστικα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιες στιγμές να δειλιάζουμε, να φοβόμαστε, να νιώθουμε ντροπή, να περιμένουμε να πάρουν άλλοι σημαντικές αποφάσεις για εμάς. Η ανωριμότητα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις ενός ανθρώπου, και άλλες πτυχές της ζωής του. Κάποιοι ενήλικες παραμένουν διαχρονικά ανώριμοι παρά το πέρασμα του χρόνου.

Τι είναι η συναισθηματική ανωριμότητα;

Η συναισθηματική ανωριμότητα τυπικά περιλαμβάνει την έκφραση των συναισθημάτων χωρίς περιορισμούς ή την ακατάλληλη αντίδραση σε κάποιες περιπτώσεις. Αν συνεχώς εκνευρίζεστε από καταστάσεις ή συμπεριφορές, ίσως να μην μπορείτε να διαχειριστείτε με υγιή τρόπο τα συναισθήματά σας.

Η συναισθηματική ωριμότητα σημαίνει ότι κάποιος εκφράζει με τον κατάλληλο τρόπο και ελέγχει τα συναισθήματά του.

Οι άνθρωποι σε διαφορετικές ηλικίες ελέγχουν σε διαφορετικό βαθμό τα συναισθήματα και τα ένστικτά τους. Η ανωριμότητα μπορεί να εκφράζεται με ενοχλητικές συμπεριφορές που μοιάζουν απερίσκεπτες στους άλλους. Ένα ανώριμο άτομο μπορεί να προκαλεί συγκρούσεις ή να σαμποτάρει καταστάσεις αν τα πράγματα δεν γίνουν όπως τα θέλει. Οι περισσότεροι ανώριμοι άνθρωποι έχουν σχέσεις εξάρτησης ή τοξικές επειδή δεν έχουν υγιείς προσδοκίες.

Γιατί κάποιος έχει ανώριμη συμπεριφορά;

Είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι τη στιγμή που ενηλικιωνόμαστε, οι ανώριμες συμπεριφορές φυσιολογικά υποχωρούν. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ενηλικίωση από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση για την ωριμότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ωριμότητα δεν καθορίζεται από την ηλικία, αλλά από όσα έχουν συμβεί στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Στη διάρκεια κάθε σταδίου της παιδικής ηλικίας, έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες από τους γονείς μας και τους φροντιστές μας για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλός μας. Δεν είναι μόνο οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που επηρεάζουν την βιολογία, αλλά και η αντίληψη για τον κόσμο και τον εαυτό.

Αν ένα παιδί δεν παίρνει αυτά που έχει ανάγκη, η ψυχή του θα μείνει κολλημένη στο παρελθόν.

Τα ψυχολογικά τραύματα είναι ένας άλλος λόγος που εμποδίζουν την εξέλιξη. Οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να είναι προφανείς (όπως η σεξουαλική ή η σωματική κακοποίηση) ή μπορεί να είναι δύσκολο να τις αναγνωρίσει κάποιος (όπως η συναισθηματική κακοποίηση ή η παραμέληση). Σε κάποιες περιπτώσεις, τα τραύματα μπορεί να είναι εντελώς υποκειμενικά και το άτομο να νιώθει άγχος όταν οι γονείς του δεν έχουν ιδέα για τις δυσκολίες του.

Όταν ένα άτομο βιώνει κάποιο πρώιμο τραύμα στην παιδική του ηλικία, μπορεί να μείνει κολλημένο σε αυτό και να μην μπορεί να εξελιχθεί. Κανείς δεν επιλέγει να μείνει σε αυτή την κατάσταση, αλλά η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για την επούλωση. Όταν κάποιος παραδέχεται ότι είναι κολλημένος σε μια κατάσταση αυτό βοηθά στην επούλωση.

Προσκόλληση στο παρελθόν

Παρακάτω αναλύουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει πως τα θέματα της παιδικής ηλικίας παρεμβαίνουν στην ανάπτυξή μας.

Στην πρώιμη παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους άλλους. Αν οι γονείς ή οι φροντιστές μας, μας έδιναν σημασία, αγάπη και  ικανοποιούσαν τις ανάγκες μας, τότε μάθαμε ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος. Η συνεχής φροντίδα από τους γονείς οδηγεί στην εμπιστοσύνη στους άλλους.

Ωστόσο, αν οι γονείς δεν μας φροντίζουν, είναι απόντες τότε είναι λογικό να νιώθουμε ανασφάλεια. Υποσυνείδητα βλέπουμε τον κόσμο επικίνδυνο και δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους, ούτε τον εαυτό μας. Νιώθουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε για το συμφέρον μας γιατί κανένας άλλος δεν θα το κάνει.

Όταν τα παιδιά δεν παίρνουν αυτά που έχουν ανάγκη, δεν έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανωριμότητας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιμένουν σε ανώριμες συμπεριφορές που τους κάνουν να φαίνονται παιδιά. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι επιβραβεύονται για την ανωριμότητά τους, έχουν γύρω τους εξίσου ανώριμους ανθρώπους, μπορεί να μεγάλωσαν σε δυσλειτουργικές οικογένειες ή να μην είχαν κάποια ώριμα πρότυπα στην παιδική τους ηλικία. Η ανωριμότητα μπορεί επίσης να είναι μια αντίδραση σε τραύματα του παρελθόντος, που εμποδίζουν την ανάπτυξη της συναισθηματικής ωριμότητας, με αποτέλεσμα το άτομο να μένει κολλημένο σε αυτό το στάδιο στο οποίο έχει βιώσει το τραυματικό γεγονός. Είναι μια μεγάλη πρόκληση ένα άτομο να αναγνωρίσει ότι συμπεριφέρεται ανώριμα.

Ωστόσο, κάποιες φορές η ανωριμότητα συγχέεται με την παρορμητικότητα ή το να πει κάποιος το λάθος πράγμα τη  λάθος στιγμή. Αυτά τα σημάδια που αποκαλούμε ανωριμότητα είναι η αδυναμία χρήσης συγκεκριμένων δεξιοτήτων , η αδυναμία κατανόησης των κοινωνικών κανόνων, και η αναγνώριση των καταστάσεων.

ανωριμοι ενηλικες, ανωριμος

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω την συναισθηματική ανωριμότητα;

Μπορεί να είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει τα σημάδια της συναισθηματικής ανωριμότητας. Μπορεί να μην είστε βέβαιοι για τη δική σας ανωριμότητα ή την ανωριμότητα των ανθρώπων κοντά σας. Κάποια παραδείγματα ανώριμων συμπεριφορών περιλαμβάνουν:

  • Εξαρτητικές ή αποφευκτικές συμπεριφορές
  • Παρορμητικές συμπεριφορές
  • Αποφυγή ανάληψης ευθυνών και λήψης αποφάσεων
  • Αμυντική συμπεριφορά

Η διαφορά ανάμεσα στη συναισθηματική ωριμότητα και στη συναισθηματική ανωριμότητα

Για να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στην συναισθηματική ωριμότητα και στη συναισθηματική ανωριμότητα ας δούμε κάποια παραδείγματα:

  • Οι ανώριμοι άνθρωποι είναι αντιδραστικοί (αντιδρούν), ενώ οι ώριμοι άνθρωποι είναι ενεργητικοί (δρουν).
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι δρουν συναισθηματικά, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι δρουν με συναίσθημα.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι καθοδηγούνται από μια συνήθεια, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι από ένα σκοπό.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι κάνουν πράγματα λόγω φόβου, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι λόγω αγάπης.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι έχουν ανάγκη την παρακίνηση, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι επιλέγουν πότε θα δράσουν.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι σκέφτονται και τους άλλους.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία ή την απόρριψη ενώ οι ώριμοι άνθρωποι μπορούν.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι θέλουν την ασφάλεια, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι θέλουν την εξέλιξη.
  • Οι ανώριμοι άνθρωποι μένουν κολλημένοι στο παρελθόν, ενώ οι ώριμοι άνθρωποι ζουν στο παρόν.

Από τη στιγμή που κάποιος θα παρατηρήσει αυτά τα μοτίβα, είναι εύκολο να διακρίνει τους ώριμους από τους ανώριμους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι συμπεριφορές των ανώριμων ανθρώπων;

Υπάρχουν ενήλικες που γνωρίζουν τι θέλουν, τις δεξιότητές τους και οργανώνουν τη ζωή τους. Αν και κάποιες φορές όλοι υποκύπτουμε σε ανώριμες συμπεριφορές σε περιόδους έντασης, οι ανώριμοι άνθρωποι εμφανίζουν συνεχώς αυτές τις συμπεριφορές.

1. Η στήριξη στους άλλους

Σαν παιδιά, εξαρτόμαστε πλήρως από τους ενήλικες για την τροφή, τα ρούχα, το σπίτι, την εκπαίδευση, τις αποφάσεις. Όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο ανεξάρτητοι και στηριζόμαστε στον εαυτό μας, αλλά όχι εντελώς.  Αυτή η εξάρτηση όμως αφορά και τα συναισθήματα.

Κανείς δεν ελέγχει το 100% του χρόνου του. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να νιώθει ότι οι άλλοι τον εκτιμούν. Υπάρχουν στιγμές στην ενήλικη ζωή που χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα από την φροντίδα των άλλων, για να μπορέσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Είναι δύσκολο κάποιος να είναι συνέχεια δυνατός και να στηρίζεται μόνο στον εαυτό του. Να παίρνει όλες τις αποφάσεις.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, υπάρχουν θέματα για τα οποία χρειαζόμαστε τις συμβουλές των άλλων.

2. Νιώθετε μπερδεμένοι με τον εαυτό σας

Κάθε νέος άνθρωπος ψάχνει να βρει ποιος είναι, από που προέρχεται, με ποιους ταιριάζει, τι θέλει, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.

Όσο μεγαλώνουμε, συνεχίζουν τα πράγματα να περιπλέκονται για τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν πιο βαθιά όσο οι ερωτήσεις είναι πιο πολύπλοκες και οι απαντήσεις πιο δύσκολες.

Η ανθρώπινη φύση μας δείχνει ότι πάντα θα υπάρχουν παρορμήσεις τις οποίες δεν θα μπορούμε να ελέγχουμε. Και αυτό το γεγονός ενισχύει την εγγενή εξάρτηση από τους άλλους. Ένας ενήλικας ποτέ δεν ξεπερνά την ανάγκη να έχει έναν δικό του άνθρωπο, του οποίου η φωνή θα ξεδιαλύνει τις αμφιβολίες του και θα τον κάνει να νιώθει ότι αξίζει την φροντίδα. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη ένα τέτοιο πρόσωπο στη ζωή μας.

3. Αντιμετώπιση άλυτων κοινωνικών/σχεσιακών προβλημάτων

Ένα παιδί συνεχώς μαθαίνει τι προσδοκούν οι άλλοι από αυτό, ποιοι είναι οι κανόνες, τι είναι αποδεκτό. Κανένας δεν αφήνει πίσω του αυτό το πρόβλημα μια για πάντα. Ποτέ δεν γνωρίζουμε καλά όλους τους ανθρώπους στη ζωή μας. Το κοινωνικό μας περιβάλλον αλλάζει συνεχώς.

Ανεξάρτητα με την ηλικία, πάντα θα υπάρχουν στιγμές στις οποίες θα νιώθουμε αμηχανία, που θα νιώθουμε σαν ψάρια έξω από το νερό και δεν θα είμαστε σίγουροι πως να αντιδράσουμε. Κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο με το δικό του μοναδικό τρόπο και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

4. Μη ανεπτυγμένες ικανότητες

Ένα ώριμο άτομο πρέπει να είναι ικανό να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ζωής του. Πρέπει συνεχώς να μαθαίνει και να εξελίσσεται.

Φυσικά, και υπάρχουν άνθρωποι που παραμελούν ή αγνοούν τις ικανότητές τους. Τις αποκλείουν και έτσι δεν τις αναπτύσσουν. Μπορεί για παράδειγμα ένα άτομο να είναι ο καλύτερος στον τομέα του, αλλά να έχει παιδιάστικες απόψεις για την πολιτική, τα οικονομικά. Κάθε άνθρωπος είναι ένα παιδί σε κάποιες πτυχές επειδή δεν μπόρεσε να αναπτύξει κάποιες δεξιότητες στην παιδική του ηλικία.

Ποια είναι τα σημάδια της ανωριμότητας;

1. Γρήγορη κλιμάκωση των συναισθημάτων

Όλοι μας έχουμε στιγμές συναισθηματικής έντασης, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε είναι σημάδι ανωριμότητας.  Η γρήγορη κλιμάκωση των συναισθημάτων περιλαμβάνει την σκέψη ότι κάποιος σας επιτίθεται ή υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Ίσως να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα πιο σοβαρά ή πιο έντονα από ότι είναι στην πραγματικότητα και να αντιδράτε με υπερβολικό τρόπο.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί αντιδράτε με αυτό τον τρόπο και να αντικαταστήσετε τις μη βοηθητικές σκέψεις με πιο υγιείς σκέψεις και συμπεριφορές.

2. Κατηγορείτε τους άλλους όταν τα πράγματα πάνε στραβά

Κάποιες φορές μπορεί να φταίνε οι άλλοι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αλλά αν συνεχώς κατηγορείτε τους άλλους για όλα, ακόμη και αν μια κατάσταση μπορεί να μην έχει σχέση με αυτούς, τότε αυτό δείχνει ότι δεν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας. Αυτό είναι σημάδι ανωριμότητας.

3. Παρορμητικές συμπεριφορές

Ένα άτομο που αποφασίζει να βγει έξω και να πιει πριν από μια σημαντική παρουσίαση, ίσως να δυσκολεύεται να ελέγξει τις παρορμήσεις του. Όταν κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τις παρορμητικές του συμπεριφορές, αυτό έχει σχέση με τον μετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των αντιδράσεων. Αν ένα άτομο δεν μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του, μπορεί να παίρνει ανεύθυνες αποφάσεις, μικρές και μεγάλες.

4. Ανάγκη να βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής

Η συνεχής ανάγκη να βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής συχνά συνδέεται με την ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αλλά μπορεί να είναι σημάδι ανωριμότητας. Αν θέλετε συνεχώς όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πάνω σας και νιώθετε απογοήτευση όταν αυτό δεν συμβαίνει, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ανωριμότητας.

5. Βάζετε πάντα πρώτο τον εαυτό σας

Το να είναι η σωματική, η συναισθηματική και η ψυχική σας υγεία προτεραιότητα είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βελτιώνει τον εαυτό σας. Ωστόσο, είναι διαφορετικό κάποιος να είναι νάρκισσος από το να έχει αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι αρνητικό. Φυσικά, όταν παρεμβαίνει στις διαπροσωπικές σας σχέσεις και στην ενσυναίσθηση τότε υπάρχει πρόβλημα.

Η αυτογνωσία είναι η λύση. Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τις συμπεριφορές του και αν αυτές πληγώνουν τους άλλους.

6. Δυσκολεύεστε να μάθετε από τα λάθη σας

Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά μαθαίνουμε από αυτά, και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε την επόμενη φορά. Αυτό είναι σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας. Χρειάζεται αυτεπίγνωση ώστε κάποιος να αναγνωρίζει και να αγκαλιάζει τα λάθη του. Κάποιοι άνθρωποι ωστόσο, κάνουν συνεχώς τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, και αυτό είναι σημάδι ανωριμότητας.

7. Δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας

Είτε πρόκειται για τις ευθύνες στη δουλειά, στο σπίτι,  δεν τις αναλαμβάνετε. Όταν κάποιος αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του τότε αυτό είναι σημάδι ανωριμότητας.

Αν και είναι δυνατό κάποιος να αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια της ανωριμότητας, δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά αν δεν το θελήσει.

Οι συνέπειες της ανωριμότητας

Στο χειρότερο σενάριο, η ανωριμότητα μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις ενός ατόμου με τους άλλους και ακόμη και με τον εαυτό του. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι ανώριμο μπορεί να μην μπορεί να κατανοήσει την οπτική κάποιου άλλου, όπως συμβαίνει και με ένα μικρό παιδί. Ένα από τα κύρια στοιχεία που χάνει ένας ανώριμος άνθρωπος είναι η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές οπτικές. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγεί σε διαφωνίες και ένταση στις σχέσεις επειδή η επίλυσή τους απαιτεί δεξιότητες που κάποιος ανώριμος άνθρωπος δεν έχει. Οι άνθρωποι που είναι ανώριμοι συχνά δεν αντιλαμβάνονται την δική τους συμβολή στα προβλήματα, αλλά προβάλλουν τις δυσκολίες τους στους άλλους ανθρώπους.

Όταν δεν υπάρχουν αυτές οι δεξιότητες, δεν μπορούν να καλυφθούν και οι ανάγκες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας για τις επιθυμίες και τις ανάγκες.

Για να αλλάξει ένα βαθιά ριζωμένο μοτίβο συμπεριφοράς, ένα άτομο πρέπει να έχει σε ελάχιστο βαθμό αυτογνωσία, να αναγνωρίζει ότι η συμπεριφορά του είναι προβληματική και έχει αρνητικές συνέπειες.

Ανεξάρτητα με το πως εκδηλώνεται η ανωριμότητα, ένα άτομο ίσως να μην μπορεί να διορθώσει τις ανώριμες συμπεριφορές του , οι οποίες δεν το επηρεάζουν αρνητικά.

Για να αναγνωρίσει κάποιος τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η ανωριμότητα, το πρώτο βήμα είναι να αλλάξει τα αρνητικά μοτίβα συμπεριφοράς που επηρεάζουν τη ζωή του. Δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξει κάποιος.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω ένα ανώριμο άτομο;

Αν είστε σε μια σχέση με ένα συναισθηματικά ανώριμο άτομο, είναι ανάγκη να δείτε σοβαρά την κατάσταση. Μπορεί να έχετε έναν ανώριμο εργοδότη, ανώριμους γονείς, ανώριμο σύντροφο, συγγενή ή φίλο. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε στις ανώριμες συμπεριφορές να σας κλέβουν την ενέργεια. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ανώριμο άτομο;

  • Ξεκινήστε μια συζήτηση για να καταλάβετε αν το άλλο άτομο αναγνωρίζει τη συμπεριφορά του και αν είναι πρόθυμο να αλλάξει. Να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τη δική του οπτική. Αυτή η συζήτηση καλό είναι να γίνει όταν θα είστε ήρεμοι και όχι στη μέση μιας διαφωνίας.
  • Θέστε υγιή όρια αν το άλλο άτομο δεν είναι πρόθυμο να αλλάξει την συμπεριφορά του. Τα όρια είναι αναγκαία ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
  • Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας ώστε να μην σας εκπλήσσουν οι συμπεριφορές των άλλων. Αν ένα άτομο δεν είναι πρόθυμο να αλλάξει, είναι ανάγκη να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας.
  • Ζητήστε βοήθεια αν το άλλο άτομο είναι πρόθυμο να αλλάξει. Η καθοδήγηση από έναν ψυχοθεραπευτή είναι αναγκαία για το δρόμο προς την ωριμότητα.

Πώς μπορώ να γίνω ένας συναισθηματικά ώριμος ενήλικας;

Ένας τρόπος είναι να οραματιστείτε τον εαυτό σας να ωριμάζει συναισθηματικά. Ο οραματισμός θα σας βοηθήσει να ενώσετε τις δυνάμεις σας. Από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την εφηβεία είστε πιο ευάλωτοι, μαθαίνετε να εκφράζετε τον συναισθηματικό εαυτό σας ή τον αρνείστε και τον καταπιέζετε.

Αυτός ο οραματισμός θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την συναισθηματική σας ενέργεια και θα σας επιτρέψει να νιώσετε ασφάλεια και αυτοπεποίθηση για να εκφράζετε τα πραγματικά σας συναισθήματα.

Ο οραματισμός είναι ιδανική επιλογή αν:

  • Φοβάστε να εκφράσετε τον πραγματικό σας εαυτό
  • Έχετε την ανάγκη να επουλώσετε το εσωτερικό σας παιδί
  • Βιώνετε στιγμές συναισθηματικής ανωριμότητας
  • Αρνείστε κάποια κομμάτια του εαυτού σας

Με τον οραματισμό μπορείτε να επουλώσετε το εσωτερικό σας παιδί, να εκφράσετε τον εαυτό σας και να συνδεθείτε ξανά μαζί του.

Γιατί κάποιοι ενήλικες παραμένουν παιδιά;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε γιατί κάποιοι ενήλικες παραμένουν παιδιά. Επειδή αυτό βοηθά να αναπτύξετε μεγαλύτερη συμπόνια προς τον εαυτό σας. Σαν ενήλικες μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τα κομμάτια του εαυτού σας που δεν έχουν ωριμάσει. Αλλά όσο προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τις ανώριμες συμπεριφορές σας, ειδικά όσες αφορούν την προσωπική σας εξέλιξη, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τις ατέλειες που είχατε ως παιδί είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο.

Δεύτερον, το να κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους παραμένετε παιδιά σας βοηθά να έχετε περισσότερη υπομονή με τους άλλους ανθρώπους.

Η συναισθηματική ωριμότητα είναι αναγκαία για την αυτοβελτίωσή μας 

Η ανθρώπινη φύση περιλαμβάνει σύγχυση, αβεβαιότητα και πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι ενήλικες εκφράζουν την ανωριμότητά τους (ή τις ανασφάλειες τους) στους άλλους.

Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις ανώριμες συμπεριφορές σας, να κάνετε θετικές αλλαγές και να ενισχύσετε την αυτογνωσία σας.