Συναισθηματική ωριμότητα

συναισθηματική ωριμότητα, ωριμότητα, χαρακτηριστικά ώριμων ανθρώπων

Συναισθηματική ωριμότητα

Η συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι καταλαβαίνετε πως να διαχειριστείτε καταστάσεις χωρίς να κλιμακώνονται άσκοπα. Έτσι, η συναισθηματική ωριμότητα είναι η ικανότητα να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας ανάλογα με τις καταστάσεις.

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ώριμοι γνωρίζουν τα συναισθήματά τους και πως να τα εκφράσουν και να τα ελέγξουν ώστε να διαχειριστούν τις καταστάσεις με συμπόνια. Αντί να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους ή τη συμπεριφορά τους, είναι αρκετά ώριμοι ώστε να μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα ή την συμπεριφορά τους.

Χαρακτηριστικά συναισθηματικά ώριμων ανθρώπων

Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι έχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους, τις πράξεις και τη ζωή τους.
  2. Δείχνουν συμπόνια στον εαυτό τους και στους άλλους.
  3. Εκφράζονται με ειλικρίνεια, ακόμη και αν αυτό είναι σκληρό.

Το να είναι κάποιος συναισθηματικά ώριμος είναι κάποιες φορές δύσκολο. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι χρειάζεται να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους ακόμη και όταν τους κατακλύζουν. Προσπαθούν για όσα μπορούν να ελέγξουν και όχι για όσα είναι έξω από τον έλεγχό τους. Βάζουν στην άκρη το φόβο καθώς αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους και πολλές φορές παίρνουν επώδυνες αποφάσεις.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαχείριση των συναισθημάτων σημαίνει ότι όλες οι πράξεις στερούνται συναισθημάτων, όλες οι συζητήσεις γίνονται σε χαμηλούς τόνους, και τα πράγματα είναι ιδανικά. Όμως αυτό δεν είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το να δείχνει κάποιος τα συναισθήματά του σε μια δύσκολη συζήτηση είναι πολύ σημαντικό ώστε να ακουστεί.

Σίγουρα όλοι έχουν βιώσει την εμπειρία να ζητούν κάτι ξανά και ξανά με ήρεμο τρόπο, και τελικά τα πράγματα να αλλάζουν όταν ξεσπούν σε δάκρυα, ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους, ή αντιδρούν έντονα. Όταν υπάρχει λόγος, αυτό είναι εντάξει.

Όταν τα συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας, αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι νιώθετε αδύναμοι και πληγωμένοι και δεν πιστεύετε ότι η πραγματική αλλαγή είναι εφικτή εκτός και αν κάνετε το άλλο άτομο να πονέσει όσο εσείς. Όταν κάποιος δεν ελέγχει τα συναισθήματά του σημαίνει ότι οι αντιδράσεις του είναι πολύ πιο έντονες από την πραγματική αιτία και το άτομο δεν έχει τον έλεγχο.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more