Κάνε το Τεστ
αυτοπεποίθηση, ενίσχυση αυτοπεποίθησης, πως θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, επιδράσεις χαμηλής αυτοπεποίθησης

Πως να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Όλα όσα αισθανόμαστε για τον εαυτό μας επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Αν έχετε αυτοπεποίθηση, έχετε την τάση να βλέπετε τον εαυτό σας θετικά και σας αρέσει να περνάτε χρόνο με τους ανθρώπους γύρω σας. Δεν νιώθετε άβολα δίπλα σε άλλους και έτσι μπορείτε να ζήσετε μια γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή.

Ωστόσο, αν σας κατακλύζουν οι αμφιβολίες για τον εαυτό σας, η ντροπή και ο δισταγμός, μπορεί να απομονώνεστε και να απομακρύνεστε από τους άλλους και να αποφεύγετε να αλληλεπιδράτε μαζί τους. Το άγχος που νιώθετε όταν είστε μαζί με άλλους ανθρώπους σας κρατά πίσω και δεν είναι καλό για την συναισθηματική σας υγεία και την ευεξία. Είναι ανάγκη να κάνετε κάτι ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Επιδράσεις χαμηλής αυτοπεποίθησης

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική σας υγεία και στις αποφάσεις που παίρνετε για το μέλλον. Όταν μένετε κολλημένοι στον αρνητικό τρόπο σκέψης η αυτοπεποίθησή σας μειώνεται.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγεί στα εξής:

  • αποφεύγετε δύσκολες καταστάσεις
  • είστε ευαίσθητοι στην κριτική
  • νιώθετε άγχος
  • απομονώνεστε
  • δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να πιστέψετε βαθιά μέσα σας ότι μπορείτε να αλλάξετε. Η αλλαγή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβεί γρήγορα αλλά μπορεί να συμβεί.

Τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης

Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε τον εαυτό σας είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, και πως οι κοινωνικές εκδηλώσεις δεν ταιριάζουν σε όλους. Ίσως να μην νιώθετε αυτοπεποίθηση σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά να νιώθετε καλά όταν είστε με ένα ακόμη άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων. Όλοι έχουμε έναν μοναδικό τρόπο να εκφραζόμαστε.

Για παράδειγμα, οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν μια ήρεμη αυτοπεποίθηση που δυστυχώς συγχέεται με την ντροπή. Είναι άνθρωποι ήρεμοι και προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους. Έχουν όμως μοναδικά χαρίσματα όπως το να ακούνε με προσοχή τους άλλους και να παρατηρούν πράγματα που άλλοι δεν τα βλέπουν.

Ο καθένας είναι μοναδικός και έχει δυνατότητες και προτερήματα. Δεν γίνεται να νιώθετε πάντα και παντού άνετα.

Να έχετε κοντά σας ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα

Μερικές φορές οι φίλοι σας μπορεί να μην σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Είναι ανάγκη να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας εκτιμούν και σας νοιάζονται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο φίλοι, μπορεί να είναι μέλη της οικογένειάς σας.

Οι φίλοι που σας ρίχνουν την διάθεση, μπορεί να είναι τοξικοί και να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας. Οι δυνατές και υγιείς φιλίες και σχέσεις σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.

Μην βάζετε ταμπέλες στον εαυτό σας

Όταν βάζετε ταμπέλες στον εαυτό σας και τον χαρακτηρίζεται ως ντροπαλό, τότε υποσυνείδητα λέτε στο μυαλό σας να δρα σύμφωνα με αυτές τις προσδοκίες. Αντί να κάνετε αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας, ενισχύστε τον θετικό διάλογο.

Να εμψυχώνετε τον εαυτό σας. Οι θετικές δηλώσεις είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική ώστε να νιώθετε όμορφα και να επιτυγχάνετε τους στόχους σας γιατί προετοιμάζετε τον εγκέφαλό σας για την επιτυχία.