Κάνε το Τεστ
σύμβουλος γάμου, συμβουλευτική γάμου, σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε συμβουλευτική γάμου, σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας έχει πρόβλημα, ερωτήσεις συμβούλου γάμου

Σύμβουλος γάμου

Σύμβουλος γάμου

Όταν κάποιος ζει με ένα άλλο άνθρωπο, διαφωνίες, συγκρούσεις και καβγάδες αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν. Αν όμως αυτές οι διαφωνίες είναι συχνές ή κλιμακώνονται άσχημα, τότε οι ερώτησεις που πρέπει να κάνουμε είναι: (α) αν οι άνθρωποι ταιριάζουν, (β) αν πραγματικά υπάρχει αγάπη μεταξύ τους και (γ) αν πρόκειται για μια υγιή σχέση. Ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και στην επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι.

Αυτό που είναι βασικό να θυμάστε είναι πως μια σχέση δεν σώζεται μόνο από τον έναν σύντροφο. Μόνο αν αυτή η σχέση είναι σημαντική και για τους δύο, με ψυχοθεραπευτική δουλειά και συμβουλευτική, όχι απλά θα αντέξει τις δυσκολίες στο χρόνο, αλλά θα γίνεται και καλύτερη. Οι μακροχρόνιες σχέσεις χρειάζονται πολλή δουλειά και κόπο για να αντέξουν στη φθορά του χρόνου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για το 45% των παντρεμένων ζευγαριών δεν τα καταφέρνουν, και καταλήγουν σε διαζύγιο. Ωστόσο, ο γάμος δεν είναι ανάγκη να καταλήξει σε ένα διαζύγιο, ανεξάρτητα από τις διαφορές σας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους και η συμβουλευτική βοηθά να μάθετε τρόπους για να επιλύσετε τα θέματά σας, να επικοινωνείτε καλύτερα και να ανακτήσετε την χαμένη σπίθα στη σχέση σας.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε ένα σύμβουλο γάμου;

1.Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε γίνει αδιάφοροι

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε φτάσει σε ένα σημείο στη σχέση σας στο οποίο δεν σας νοιάζει αν θα μαλώσετε ή αν θα διαφωνήσετε, η συμβουλευτική γάμου είναι αναγκαία. Η αδιαφορία και η απάθεια μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Έλλειψη φροντίδας όταν ο σύντροφός σας είναι αναστατωμένος
  • Υποχωρείτε σε θέματα αντί να εκφράζετε τις πεποιθήσεις σας
  • Δεν θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί με το σύντροφό σας
  • Δεν σας ενδιαφέρει αν η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι καλή
  • Αδιαφορείτε για την απιστία (τη δική σας ή τη δική του)
  • Ζείτε χωριστές ζωές που δύσκολα διασταυρώνονται
  • Δεν ξέρετε που είναι ο σύντροφός σας και δεν σας νοιάζει
  • Αδιαφορείτε γενικά για τη ζωή του συντρόφου σας

2. Η επικοινωνία σας είναι αρνητική ή οδηγεί πάντα σε σύγκρουση

Αν εσείς και ο σύντροφός σας δυσκολεύεστε να συνεννοηθείτε επειδή η συζήτηση καταλήγει πάντα σε σύγκρουση, είναι σημάδι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επικοινωνία. Αυτό μπορεί να κάνει και τους δύο συντρόφους υπερβολικά ευαίσθητους, αμυντικούς με αποτέλεσμα να λένε και να κάνουν πράγματα που πληγώνουν.

Ωστόσο το βασικό ζήτημα σε ένα ζευγάρι δεν είναι το αν υπάρχουν τσακωμοί ή το πόσο συχνοί είναι αυτοί, αλλά κυρίως το πως τσακώνεται ένα ζευγάρι (πχ αν υπάρχει σεβασμός ή όχι, αν αποδομείται η προσωπικότητα του άλλου, αν υπάρχει σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, κα).

Με τη βοήθεια ενός έμπειρου σύμβουλου γάμου θα μπορέσετε να δείτε αν πραγματικά ταιριάζετε και να μάθετε δεξιότητες ώστε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά.

3. Εσείς ή ο σύντροφός σας λέτε ψέματα ή έχετε μυστικά

Η συμβουλευτική για τις σχέσεις είναι απαραίτητη όταν οι άνθρωποι κρατούν μυστικά μεταξύ τους. Αν και η ειλικρίνεια είναι ο στόχος σε κάθε γάμο, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας για τα αθώα ψέματα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να πει στον άνδρα της ότι έχει παρατηρήσει ότι τα μαλλιά της αραιώνουν και ο σύζυγος της να της πει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα πάνω στα της από την στιγμή που τη γνώρισε.

Ωστόσο, όταν ένα ζευγάρι αρχίζει να λέει ψέματα ή αν έχει μυστικά για σημαντικά πράγματα, αυτό προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε πλέον το σύντροφό σας για να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας, κάνετε κάτι που δεν πρέπει ή δεν σας νοιάζει να μοιράζεστε πράγματα μαζί του.

4. Λείπει η οικειότητα από τη σχέση σας

Όλα τα ζευγάρια δυσκολεύονται να διατηρήσουν την σωματική οικειότητα μετά από κάποια χρόνια γάμου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, αν δεν έχετε οικειότητα με το σύντροφό σας, η συμβουλευτική γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ξανά τη φλόγα στη σχέση σας.

5. Βλέπετε ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλο

Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης για το γάμο σας είναι όταν βλέπετε το σύντροφό σας ως ανταγωνιστή σας, ή όταν υπάρχει ζήλια. Γενικά, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να υιοθετούμε μια νοοτροπία ανταγωνισμού, ώστε να υπερτερήσουμε στους άλλους και να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Όμως ένας γάμος και μια υγιής σχέση δεν λειτουργεί έτσι. Εσείς και ο σύντροφός σας είναι ανάγκη να κατανοήσετε ότι η σχέση περιλαμβάνει και τους δυο σας, ανεξάρτητα από την ευθύνη του καθενός. Και οι δύο ανήκετε στην ίδια ομάδα όχι σε αντίπαλες.

6. Εσείς ή ο σύζυγος σας έχετε υπάρξει άπιστοι

Η απιστία σε μια σχέση είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αποτελεί μια παραβίαση της εμπιστοσύνης που δεν είναι τόσο εύκολο να την κερδίσετε πίσω. Ωστόσο, οι άπιστοι σύντροφοι σπάνια αντιδρούν έτσι χωρίς λόγο.

Και οι δύο σύντροφοι είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι η απιστία είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του γάμου. Αυτό μπορεί να αφορά την σεξουαλική ή την συναισθηματική τους ζωή. Για παράδειγμα, οι άντρες που δεν έχουν το σεβασμό από τις συντρόφους τους είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία, όπως και οι γυναίκες που νιώθουν ότι οι άνδρες τους δεν τις αγαπούν. Αλλά ο νούμερο ένα παράγοντας που οδηγεί στην απιστία είναι η μοναξιά.

σύμβουλος γάμου

7. Διαφωνείτε συνεχώς για τα ίδια πράγματα

Κάθε σχέση έχει τα δικά της θέματα. Κάποια συναισθηματικά θέματα και τραυματικές εμπειρίες μπορεί να  υπάρχουν πριν από τη σχέση. Ωστόσο, μπορεί να οφείλονται στις πράξεις του συντρόφου σας στη σχέση.

Κάποια θέματα είναι επαναλαμβανόμενα για τα ζευγάρια. Συγκρούονται για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Το κλειδί είναι ο σεβασμός και η κατανόηση, καθώς αυτά τα θέματα συνδέονται με τις βασικές αξίες, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός και δεν θα αλλάξουν.

Η αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων απλά χρειάζεται καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες. Η συμβουλευτική γάμου μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να κατανοήσει τις διαφορές του και να μάθει δεξιότητες για την εποικοδομητική επίλυσή τους.

8. Εσείς ή ο σύντροφός σας δεν είστε ειλικρινείς για τα οικονομικά σας

Αν και αρχικά μπορεί να μην μοιάζει με μεγάλο θέμα, η απόκρυψη στοιχείων, τα ψέματα και τα μυστικά για τα οικονομικά είναι ένα κύριο σημάδι πίεσης στη σχέση. Όταν κάποιος δεν είναι ειλικρινής για τα οικονομικά (όπως για τις τιμές των όσων αγοράζει) αυτό προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση.

Φυσικά, στις πρώτες σχέσεις της ζωής μας, ο κάθε σύντροφος είχε το δικό του λογαριασμό και πορτοφόλι, ήταν απόλυτα κατανοητό να κάνει ότι θέλει με τα χρήματα του από τη στιγμή που πλήρωνε το μερίδιό του στα έξοδα και τους λογαριασμούς. Ωστόσο, όταν τα ζευγάρια έχουν κοινό λογαριασμό, και ο ένας σύντροφος κρατά μυστικά χρήματα αυτό δεν είναι δίκαιο για τον άλλο σύντροφό.

Αυτές οι κινήσεις απόκρυψης των οικονομικών μπορεί να περιλαμβάνουν την απόκτηση πιστωτικών καρτών, τη δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών και την αίτηση για δάνεια χωρίς να το ξέρει ο άλλος σύντροφος. Αυτό το θέμα είναι μεγάλη παγίδα και χρειάζεται την υποστήριξη ενός σύμβουλο γάμου για να επιλυθεί.

9. Είστε σε μια μεταβατική περίοδο στη ζωή σας

Ακόμη και αν τα πάτε καλά με το σύντροφό σας, μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της σχέσης. Μπορεί να είναι μια ασθένεια, η συνταξιοδότηση ή η μετακόμιση των παιδιών σας, η κρίση της μέσης ηλικίας. Πριν τα παιδιά σας απαιτούσαν πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σας και τώρα που τα παιδιά έφυγαν χρειάζεται να φροντίσετε τη σχέση με το σύντροφό σας.

Μπορεί ξαφνικά να χρειαστεί να φροντίσετε έναν άρρωστο γονέα σας, στον οποίο θα καταναλώνετε πολύ χρόνο και προσοχή, και αυτό είναι μια νέα πρόκληση. Αν ο σύζυγός σας δεν κατανοεί το άγχος ή δεν είναι υποστηρικτικός, μπορεί να νιώθετε απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

10. Υπάρχουν θέματα στην ερωτική σας ζωή

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια χωρίζουν είναι η έλλειψη αγάπης ή οικειότητας. Η ερωτική ζωή μπορεί να έχει γίνει βαρετή, μετά από τόσα χρόνια που κάνετε τα ίδια πράγματα. Τα θέματα υγείας, οι παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής και οι αλλαγές στο σώμα, όπως η εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσκολίες σε κάποια ζευγάρια.

Για την διατήρηση της οικειότητας σε μια σχέση απαραίτητες οι μικρές πράξεις στοργής στην καθημερινότητα όπως ένα φιλί στο  μάγουλο, μια ευγενική πράξη. Αν όμως η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι στα καλύτερά της τότε ένας σύμβουλος γάμου θα σας βοηθήσει να κάνετε μια συζήτηση με το σύντροφό σας και να αναθερμάνετε τη σχέση σας.

11. Θέλετε να αποφύγετε το διαζύγιο ή να χωρίσετε φιλικά

Συνήθως, αν ένα παντρεμένο ζευγάρι αρχίσει ψυχοθεραπεία ζεύγους , έχει σκεφτεί το διαζύγιο αλλά θέλει να ξέρει αν ο γάμος μπορεί να σωθεί. Μερικές φορές τα ζευγάρια έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Ο ένας σύντροφος θέλει να χωρίσει και ο άλλος θέλει να σώσει τη σχέση. Για αυτό η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά το ζευγάρι να αποφασίσει αν θέλει να χωρίσει ή αν θέλει να εξελιχθεί η σχέση του.

Ακόμη και αν ο γάμος δεν μπορεί να επιβιώσει, η συμβουλευτική γάμου βοηθά το ζευγάρι να χωρίσει με ένα λιγότερο τοξικό τρόπο. Όταν οι δύο σύντροφοι δεν θέλουν να κατανοήσουν όλα όσα τους οδήγησαν στο διαζύγιο είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πώς βοηθά η συμβουλευτική γάμου;

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι πιο έξυπνα από τα υπόλοιπα. Στους επιτυχημένους γάμους, οι σύντροφοι βλέπουν τα θετικά και όχι τα αρνητικά στον άλλο.  Η συναισθηματική νοημοσύνη κυριαρχεί στη σχέση. Τελικά, μια θετική στάση υπάρχει σε όλους τους τομείς της σχέσης, το ρομαντισμό, την περιπέτεια, τη μάθηση.

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που είναι σημαντικές για την συμβουλευτική γάμου αφορούν και τους δύο συντρόφους αλλά και τη σχέση:

  1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο γάμο σας;
  2. Θέλετε να μείνετε μαζί (ή απλά φοβάστε να χωρίσετε);
  3. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση ή κάτι μόνιμο;
  4. Πότε ξεκίνησαν όλα αυτά τα προβλήματα;
  5. Πιστεύετε ότι μπορείτε να σώσετε το γάμο σας;
  6. Με ποιο τρόπο δείχνετε την αγάπη σας;
  7. Τι είναι αυτό που αγαπά περισσότερο ο ένας στον άλλο;
  8. Τι ερωτευτήκατε στον σύντροφό σας όταν πρωτοξεκινήσατε; Υπάρχει ακόμα αυτό το χαρακτηριστικό/συμπεριφορά;
  9. Εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο;
  10. Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο;
  11. Είστε ικανοποιημένοι με την οικειότητα στη σχέση σας;
  12. Υπάρχει κάποιος άλλος άνθρωπος στη ζωή σας;
  13. Νιώθετε ότι μπορείτε να μιλήσετε για όλα μεταξύ σας;
  14. Υπάρχει κάτι από το παρελθόν σας που σας ενοχλεί;
  15. Γιατί θέλετε ο γάμος σας να πετύχει;
  16. Τι περιμένετε από τις ψυχοθεραπευτικές σας συνεδρίες;
  17. Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό μέλλον;
  18. Τι θα μπορούσατε να κάνετε ώστε ο γάμος σας να είναι καλύτερος;
  19. Πώς σας φαντάζεστε σε ένα/πέντε/δέκα χρόνια;
  20. Πόσο αγαπάτε/θαυμάζετε/σέβεστε το σύντροφό σας;
  21. Έχετε (και οι δύο) τη θέληση να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεται;

Ο σύμβουλος γάμου μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στη σχέση σας

Σαν πρώτο βήμα, σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα σύντομο τεστ για τη σχέση σας.

Η συμβουλευτική γάμου και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να παρατηρήσετε την αλληλεπίδρασή σας στη σχέση, να αξιολογήσετε τις διαφωνίες που προκύπτουν και να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για την ικανοποίηση των αναγκών σας. Κάθε σχέση έχει τα θέματά της, καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Όμως είναι στο χέρι σας να ξεπεράσετε όσα σας απομακρύνουν και να προχωρήσετε.