Σύμβουλος γάμου

σύμβουλος γάμου, συμβουλευτική γάμου, σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε συμβουλευτική γάμου, σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας έχει πρόβλημα, ερωτήσεις συμβούλου γάμου

Συμβουλευτική γάμου

Οι μακροχρόνιες σχέσεις χρειάζονται πολλή δουλειά και κόπο για να αντέξουν στο χρόνο. Όταν κάποιος ζει με ένα άλλο άτομο, οι διαφωνίες, οι συγκρούσεις και οι καβγάδες είναι αναπόφευκτα στοιχεία της καθημερινότητας. Η ερώτηση που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν η σχέση είναι σημαντική για εμάς για να αντέξει τις δυσκολίες;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για το 45% των παντρεμένων ζευγαριών η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, ο γάμος δεν είναι ανάγκη να καταλήξει σε ένα διαζύγιο, ανεξάρτητα από τις διαφορές σας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους και η συμβουλευτική βοηθά να μάθετε τρόπους για να επιλύσετε τα θέματά σας, να επικοινωνείτε καλύτερα και να ανακτήσετε την χαμένη σπίθα στη σχέση σας.

Το κλειδί είναι να κατανοήσετε ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις ή ο γάμος χρειάζονται δουλειά και αφοσίωση και από τις δύο πλευρές. Όταν δύο άνθρωποι που είναι ξεχωριστές οντότητες, είναι σε μια σχέση ευημερούν και εξελίσσονται μέσα από αυτή.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε υποστήριξη ως ζευγάρι;

1.Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε γίνει αδιάφοροι

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αντίθετο της αγάπης είναι το μίσος. Ωστόσο, το μίσος κρύβει μέσα του πάθος, μια αίσθηση φροντίδας. Το αντίθετο λοιπόν της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία.

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε φτάσει σε ένα σημείο στη σχέση σας στο οποίο δεν σας νοιάζει αν θα μαλώσετε ή αν θα διαφωνήσετε, η συμβουλευτική γάμου είναι αναγκαία. Η αδιαφορία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Έλλειψη φροντίδας όταν ο σύντροφός σας είναι αναστατωμένος
 • Υποχωρείτε σε θέματα αντί να εκφράζετε τις πεποιθήσεις σας
 • Δεν θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί με το σύντροφό σας
 • Δεν σας ενδιαφέρει αν η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι καλή
 • Αδιαφορείτε για την απιστία (τη δική σας ή τη δική του)
 • Ζείτε χωριστές ζωές που δύσκολα διασταυρώνονται
 • Δεν ξέρετε που είναι ο σύντροφός σας και δεν σας νοιάζει
 • Αδιαφορείτε γενικά για τη ζωή του συντρόφου σας

2. Η επικοινωνία σας είναι αρνητική ή οδηγεί πάντα σε σύγκρουση

Η αδιαφορία μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε ψυχοθεραπεία ζεύγους. Ωστόσο, το υπερβολικό πάθος μπορεί να είναι αρνητικό. Όπως η φωτιά, έτσι και το πάθος όταν είναι εκτός ελέγχου μπορεί να είναι καταστροφικό.

Για παράδειγμα, αν εσείς και ο σύντροφός σας δυσκολεύεστε να συνεννοηθείτε επειδή η συζήτηση καταλήγει πάντα σε σύγκρουση, είναι σημάδι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επικοινωνία. Αυτό μπορεί να κάνει και τους δύο συντρόφους υπερβολικά ευαίσθητους, αμυντικούς με αποτέλεσμα να λένε και να κάνουν πράγματα που πληγώνουν.

Αυτή η δυσλειτουργική αλληλεπίδραση μπορεί να κάνει την επικοινωνία αδύνατη. Με τη βοήθεια ενός έμπειρου σύμβουλου γάμου θα μπορέσετε να μάθετε δεξιότητες ώστε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά.

3. Εσείς ή ο σύντροφός σας λέτε ψέματα ή έχετε μυστικά

Η συμβουλευτική για τις σχέσεις είναι απαραίτητη όταν οι άνθρωποι κρατούν μυστικά μεταξύ τους. Αν και η ειλικρίνεια είναι ο στόχος σε κάθε γάμο, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας για τα αθώα ψέματα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να πει στον άνδρα της ότι έχει παρατηρήσει ότι τα μαλλιά της αραιώνουν και ο σύζυγος της να της πει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα πάνω στα της από την στιγμή που τη γνώρισε.

Ωστόσο, όταν ένα ζευγάρι αρχίζει να λέει ψέματα ή αν έχει μυστικά για σημαντικά πράγματα, αυτό προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε πλέον το σύντροφό σας για να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας, κάνετε κάτι που δεν πρέπει ή δεν σας νοιάζει να μοιράζεστε πράγματα μαζί του.

4. Λείπει η οικειότητα από τη σχέση σας

Όλα τα ζευγάρια δυσκολεύονται να διατηρήσουν την σωματική οικειότητα μετά από κάποια χρόνια γάμου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, αν δεν έχετε οικειότητα με το σύντροφό σας, η συμβουλευτική γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ξανά τη φλόγα στη σχέση σας.

5. Βλέπετε ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλο

Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης για το γάμο σας είναι όταν βλέπετε το σύντροφό σας ως ανταγωνιστή σας. Γενικά, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να υιοθετούμε μια νοοτροπία ανταγωνισμού, ώστε να διαφοροποιηθούμε από τους άλλους.

Όμως ένας υγιής γάμος δεν λειτουργεί έτσι. Εσείς και ο σύντροφός σας είναι ανάγκη να κατανοήσετε ότι η σχέση περιλαμβάνει και τους δυο σας, ανεξάρτητα από την ευθύνη του καθενός. Και οι δύο ανήκετε στην ίδια ομάδα όχι σε αντίπαλες.

6. Εσείς ή ο σύζυγος σας έχετε υπάρξει άπιστοι

Η απιστία σε μια σχέση είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αποτελεί μια παραβίαση της εμπιστοσύνης που δεν είναι τόσο εύκολο να την κερδίσετε πίσω. Ωστόσο, οι άπιστοι σύντροφοι σπάνια αντιδρούν έτσι χωρίς λόγο.

Και οι δύο σύντροφοι είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι η απιστία είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του γάμου. Αυτό μπορεί να αφορά την σεξουαλική ή την συναισθηματική τους ζωή. Για παράδειγμα, οι άντρες που δεν έχουν το σεβασμό από τις συντρόφους τους είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία, όπως και οι γυναίκες που νιώθουν ότι οι άνδρες τους δεν τις αγαπούν. Αλλά ο νούμερο ένα παράγοντας που οδηγεί στην απιστία είναι η μοναξιά.

7. Διαφωνείτε συνεχώς για τα ίδια πράγματα

Κάθε σχέση έχει τα δικά της θέματα. Κάποια συναισθηματικά θέματα και τραυματικές εμπειρίες μπορεί να  υπάρχουν πριν από τη σχέση. Ωστόσο, μπορεί να οφείλονται στις πράξεις του συντρόφου σας στη σχέση.

Κάποια θέματα είναι επαναλαμβανόμενα για τα ζευγάρια. Συγκρούονται για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Το κλειδί είναι ο σεβασμός, η κατανόηση και το χιούμορ, καθώς αυτά τα θέματα συνδέονται με τις βασικές αξίες, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός και δεν θα αλλάξουν.

Η αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων απλά χρειάζεται καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες. Η συμβουλευτική γάμου μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να κατανοήσει τις διαφορές του και να μάθει δεξιότητες για την εποικοδομητική επίλυσή τους.

8. Εσείς ή ο σύντροφός σας δεν είστε ειλικρινείς για τα οικονομικά σας

Αν και αρχικά μπορεί να μην μοιάζει με μεγάλο θέμα, η απόκρυψη στοιχείων, τα ψέματα και τα μυστικά για τα οικονομικά είναι ένα κύριο σημάδι πίεσης στη σχέση. Όταν κάποιος δεν είναι ειλικρινής για τα οικονομικά αυτό προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση.

Φυσικά, στις πρώτες μας σχέσεις που ο κάθε σύντροφος είχε το δικό του τραπεζικό λογαριασμό, ήταν απόλυτα κατανοητό να κάνει ότι θέλει με τα χρήματα του από τη στιγμή που πλήρωνε το μερίδιό του στα έξοδα και τους λογαριασμούς. Ωστόσο, όταν τα ζευγάρια έχουν κοινό λογαριασμό, και ο ένας σύντροφος κρατά μυστικά χρήματα αυτό δεν είναι δίκαιο για τον άλλο σύντροφό.

Αυτές οι κινήσεις απόκρυψης των οικονομικών μπορεί να περιλαμβάνουν την απόκτηση πιστωτικών καρτών, τη δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών και την αίτηση για δάνεια χωρίς να το ξέρει ο άλλος σύντροφος. Αυτό το θέμα είναι μεγάλη παγίδα και χρειάζεται την υποστήριξη ενός σύμβουλο γάμου για να επιλυθεί.

9. Είστε σε μια μεταβατική περίοδο στη ζωή σας

Ακόμη και αν τα πάτε καλά με το σύντροφό σας, μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της σχέσης. Μπορεί να είναι μια ασθένεια, η συνταξιοδότηση ή η μετακόμιση των παιδιών σας. Πριν τα παιδιά σας απαιτούσαν πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σας και τώρα που τα παιδιά έφυγαν χρειάζεται να φροντίσετε τη σχέση με το σύντροφό σας.

Μπορεί ξαφνικά να χρειαστεί να φροντίσετε έναν άρρωστο γονέα σας, στον οποίο θα καταναλώνετε πολύ χρόνο και προσοχή, και αυτό είναι μια νέα πρόκληση. Αν ο σύζυγός σας δεν κατανοεί το άγχος ή δεν είναι υποστηρικτικός, μπορεί να νιώθετε απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

10. Υπάρχουν θέματα στην ερωτική σας ζωή

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια χωρίζουν είναι η έλλειψη αγάπης ή οικειότητας. Η ερωτική ζωή μπορεί να έχει γίνει βαρετή, μετά από τόσα χρόνια που κάνετε τα ίδια πράγματα. Τα θέματα υγείας, οι παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής και οι αλλαγές στο σώμα, όπως η εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσκολίες σε κάποια ζευγάρια.

Για την διατήρηση της οικειότητας σε μια σχέση απαραίτητες οι μικρές πράξεις στοργής στην καθημερινότητα όπως ένα φιλί στο  μάγουλο, μια ευγενική πράξη. Αν όμως η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι στα καλύτερά της τότε ένας σύμβουλος γάμου θα σας βοηθήσει να κάνετε μια συζήτηση με το σύντροφό σας και να αναθερμάνετε τη σχέση σας.

11. Θέλετε να αποφύγετε το διαζύγιο ή να χωρίσετε φιλικά

Συνήθως, αν ένα παντρεμένο ζευγάρι αρχίσει ψυχοθεραπεία ζεύγους , έχει σκεφτεί το διαζύγιο αλλά θέλει να ξέρει αν ο γάμος μπορεί να σωθεί. Μερικές φορές τα ζευγάρια έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Ο ένας σύντροφος θέλει να χωρίσει και ο άλλος θέλει να σώσει τη σχέση. Για αυτό η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά το ζευγάρι να αποφασίσει αν θέλει να χωρίσει ή αν θέλει να εξελιχθεί η σχέση του.

Ακόμη και αν ο γάμος δεν μπορεί να επιβιώσει, η συμβουλευτική γάμου βοηθά το ζευγάρι να χωρίσει με ένα λιγότερο τοξικό τρόπο. Όταν οι δύο σύντροφοι δεν θέλουν να κατανοήσουν όλα όσα τους οδήγησαν στο διαζύγιο είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πώς βοηθά η συμβουλευτική γάμου;

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι πιο έξυπνα από τα υπόλοιπα. Στους επιτυχημένους γάμους, οι σύντροφοι βλέπουν τα θετικά και όχι τα αρνητικά στον άλλο.  Η συναισθηματική νοημοσύνη κυριαρχεί στη σχέση. Τελικά, μια θετική στάση υπάρχει σε όλους τους τομείς της σχέσης, το ρομαντισμό, την περιπέτεια, τη μάθηση.

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που είναι σημαντικές για την συμβουλευτική γάμου αφορούν και τους δύο συντρόφους αλλά και τη σχέση:

 1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο γάμο σας;
 2. Θέλετε να μείνετε μαζί;
 3. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση ή κάτι μόνιμο;
 4. Πότε ξεκίνησαν όλα αυτά τα προβλήματα;
 5. Πιστεύετε ότι μπορείτε να σώσετε το γάμο σας;
 6. Με ποιο τρόπο δείχνετε την αγάπη σας;
 7. Τι είναι αυτό που αγαπά περισσότερο ο ένας στον άλλο;
 8. Εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο;
 9. Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο;
 10. Είστε ικανοποιημένοι με την οικειότητα στη σχέση σας;
 11. Υπάρχει κάποιος άλλος άνθρωπος στη ζωή σας;
 12. Νιώθετε ότι μπορείτε να μιλήσετε για όλα μεταξύ σας;
 13. Υπάρχει κάτι από το παρελθόν σας που σας ενοχλεί;
 14. Γιατί θέλετε ο γάμος σας να πετύχει;
 15. Τι περιμένετε από τις ψυχοθεραπευτικές σας συνεδρίες;
 16. Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό μέλλον;
 17. Τι θα μπορούσατε να κάνετε ώστε ο γάμος σας να είναι καλύτερος;
 18. Πώς σας φαντάζεστε σε ένα/πέντε/δέκα χρόνια;
 19. Πόσο αγαπάτε/θαυμάζετε/σέβεστε το σύντροφό σας;
 20. Έχετε τη θέληση να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεται;

Κάθε σχέση αξίζει μια ευκαιρία 

Η συμβουλευτική γάμου και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να παρατηρήσετε την αλληλεπίδρασή σας στη σχέση, να αξιολογήσετε τις διαφωνίες που προκύπτουν και να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για την ικανοποίηση των αναγκών σας. Κάθε σχέση έχει τα θέματά της, καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Όμως είναι στο χέρι σας να ξεπεράσετε όσα σας απομακρύνουν και να προχωρήσετε.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more