Κάνε το Τεστ
Απιστία, Ψυχολογία ανδρών απιστία, Απιστία και άνδρες, Απιστία και ψυχολογία των ανδρών, Γιατί οι άνδρες απατούν τις συντρόφους τους, Γιατί οι παντρεμένοι άνδρες απατούν τις συντρόφους τους, Για ποιους λόγους ένας άνδρας φτάνει στην απιστία, Ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην απιστία, Πράγματα που σκέφτεται ο άντρας αντρας μετά την απιστια, Γιατί οι άνδρες μένουν με τις συζύγους τους ενώ τις απατούν, Αντιμετώπιση απιστίας, Ψυχοθεραπεία ζεύγους για την απιστία, Προδοσία

Απιστία – η ψυχολογία των ανδρών

Απιστία - η ψυχολογία των ανδρών

Για τις γυναίκες είναι ένα μυστήριο η απιστία και η ψυχολογία των ανδρών, ποια είναι τα κίνητρα και πως λειτουργούν οι άντρες. Αναρωτιούνται τι συμβαίνει άραγε στο μυαλό των ανδρών και γιατί απατούν τη σύντροφό τους. Αν συνειδητοποιούν την κατάσταση, ή αν ισχύει το "δεν ένιωθα τίποτα" ή το ότι "δεν σήμαινε τίποτα" που μπορεί να πει ένας άντρας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σίγουρα η δυναμική σε μια σχέση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απιστία, όπως και η ωριμότητα και η διάθεση για δέσμευση. Αν κάποιος θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει στο μυαλό ενός άνδρα, ιδίως όταν απατά περισσότερες από μια φορά,  τότε καλό είναι να έχει στο μυαλό του τα εξής:

  1. Σύμφωνα με τις μελέτες το 25% των ανδρών έχουν μια εξωσυζυγική σχέση.
  2. Περίπου το 70% των ανδρών έχουν απιστήσει μια φορά στη ζωή τους.
  3. Περίπου το 70% των ανδρών έχει παραδεχτεί την απιστία.

Για ποιους λόγους απιστούν οι άνδρες;

Γενικά μιλώντας αυτό που οδηγεί τους άνδρες στην απιστία εξαρτάται από την κατάσταση της σχέσης, το σύστημα πεποιθήσεων, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την έλλειψη αυτοπειθαρχίας, και την άρνηση να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

1. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους

Αυτό που συνήθως προκαλεί προβλήματα σε μία σχέση ή ένα γάμο είναι όταν οι ανάγκες του στη σχέση (συναισθηματικές ή σεξουαλικές) δεν καλύπτονται. Μπορεί ένας άνδρας να νιώθει χαρούμενος με τον σύντροφό του αλλά να υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης ή όχι αρκετό σεξ. Δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα και να καλύψει τις ανάγκες του με υγιή τρόπο, έτσι αποφασίζει να ψάξει για κάποια άλλη σύντροφο.

2. Έχουν ανασφάλειες

Όλοι μας έχουμε ανασφάλειες αλλά μερικές φορές μπορεί να μην τις διαχειριζόμαστε με υγιείς τρόπους. Μπορεί ένας άνδρας να είναι εξαιρετικός σύντροφος, σύζυγος και υπέροχος πατέρας, και να καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να κρατά την σχέση του σε καλή κατάσταση ή την οικογένεια ευτυχισμένη. Όμως, δεν μιλά ανοιχτά για τις ανασφάλειές του, και προσπαθεί να τις λύσει με την απιστία.

3. Θέλουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους 

Ένας άνδρας που απατά τη σύντροφό του μπορεί να νιώθει πνιγμένος στη σχέση. Η απιστία, είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσει κάποια κομμάτια του εαυτού του που είχε καταπιέσει για πολύ καιρό. Δεν θέλει να αλλάξει αυτό που είναι ως άτομο. Θέλει περισσότερο να νιώσει ελεύθερος και να αποφορτιστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνδρες δεν ψάχνουν να βρουν μια άλλη σύντροφο στη ζωή τους. Αντιθέτως, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

4. Θέλουν να νιώθουν λιγότερο εξαρτημένοι και ευάλωτοι

Μπορεί να είναι έκπληξη, αλλά τα συναισθήματα συχνά μπορεί να παίζουν κύριο ρόλο στην απιστία ενός άνδρα. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με τις ανασφάλειες που νιώθει κάποιος. Οι άνδρες, γενικά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ακόμη και στον εαυτό τους. Για αυτό πολλές φορές μία σχέση ή ένας γάμος μπορεί να μοιάζει τρομακτικός λόγω της δέσμευσης, της εξάρτησης και της ευαλωτότητας από ένα άλλο άτομο. Για να νιώσουν λιγότερο ευάλωτοι, οι άνδρες καταλήγουν σε μια απιστία, χωρίς να έχουν καμία συναισθηματική εξάρτηση από το άλλο άτομο.

5. Αποζητούν άμεση ευχαρίστηση

Ένας ευτυχισμένος άνδρας απιστεί; Ναι, μπορεί να το κάνει όχι επειδή του λείπει η ικανοποίηση. Τις περισσότερες φορές, αυτό έχει να κάνει με το "εγώ" του. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο εγωισμός είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί τους άνδρες στην απιστία. Μπορεί να είναι ευτυχισμένοι στη σχέση ή στο γάμο τους αλλά να απατούν στις γυναίκες τους επειδή έχουν την ανάγκη για άμεση ευχαρίστηση, την οποία οι γυναίκες τους δεν μπορούν να ικανοποιήσουν άμεσα.

6. Νομίζουν ότι μπορούν να ξεφύγουν

Πολλοί άνδρες απιστούν επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. Δικαιολογούν τον εαυτό τους λέγοντας ότι είναι καλοί άνθρωποι, καλοί σύζυγοι, καλοί μπαμπάδες έτσι η απιστία δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι οι γυναίκες τους δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και έτσι δεν αντιλαμβάνονται την δυστυχία που προκαλεί η απιστία.

7. Είναι ανώριμοι 

Αυτός είναι ένας συχνός λόγος που οδηγεί τους άνδρες στην απιστία. Όταν κάποιος δεν έχει την ωριμότητα να δουλέψει τις διάφορες πτυχές της σχέσης του και την δέσμευση, μπορεί να σκέφτεται ότι υπάρχει χώρος για πειραματισμούς και εκτόνωση. Στη συνέχεια καταλήγει να δικαιολογεί τις πράξεις του. Ένας συναισθηματικά ανώριμος ενήλικας δεν μπορεί να κατανοήσει ότι οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες.

8. Θέλουν να ζήσουν νέες εμπειρίες

Είναι μια πολύ συχνή ερώτηση γιατί οι ευτυχισμένοι άνδρες έχουν εξωσυζυγική σχέση, και στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι ότι αναζητούν την περιπέτεια και τον ενθουσιασμό, το "διαφορετικό" ή το "καινούργιο". Όταν κάποιος είναι σε μια μακροχρόνια σχέση αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεν εμπιστοσύνη, αλλά και ρουτίνα από την άλλη, και κάποιοι άνδρες είναι ευχαριστημένοι με αυτό. Άλλοι πάλι αναζητούν τον ενθουσιασμό που δημιουργεί μια εξωσυζυγική σχέση.

10. Ψάχνουν μια νέα ευκαιρία

Ακόμη και ένας άνδρας που είναι σε μια δυνατή σχέση ή έναν υγιή γάμο μπορεί να γίνει ευάλωτος όταν προκύψει μια νέα ευκαιρία. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ένας άνδρας απατά τη σύζυγό του με κάποια γνωστή του, μια συνεργάτιδα που βρίσκει ελκυστική αντί για μια απολύτως ξένη γυναίκα. Στη συνέχεια, δικαιολογεί τον εαυτό του ότι η ευκαιρία ήταν ακριβώς μπροστά του και δεν μπορούσε να την αφήσει να πάει χαμένη.

Μερικές φορές, η απιστία είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνδρες αποδεικνύουν στον εαυτό τους ότι παραμένουν ελκυστικοί. Αυτό έχει άμεση σχέση με τον εγωισμό και την τόνωση του εγώ τους. Με την απιστία νιώθουν ότι παραμένουν ελκυστικοί για τους άλλους.

ψυχολογια ανδρων απιστια

Άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγούν τους άνδρες στην απιστία

1.Ψάχνουν την σεξουαλική επιβεβαίωση

Τι είναι αυτό που οδηγεί τους άνδρες τελικά στην απιστία; Ίσως να είναι η βαθιά ανάγκη για σεξουαλική επιβεβαίωση. Πολλοί άνδρες έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης πράγμα που τους οδηγεί στην άμεση αναζήτηση της επιβεβαίωσης. Αν και αυτό είναι ένα κυρίαρχο κίνητρο, δεν είναι και το μοναδικό.

2. Βιώνουν κρίση μέσης ηλικίας

Η κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να δημιουργεί φόβους για τα χρόνια που περνούν και το θάνατο, αλλά παράλληλα να αποτελεί αφορμή για μια απιστία. Όταν κάποιος νιώθει ότι δεν έχει αξία ή ότι δεν είναι αρκετός, τότε αρνείται όλα όσα συμβαίνουν μέσα του. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποσπάσει κάποιος το μυαλό του από αυτές τις σκέψεις είναι οι παρορμητικές συμπεριφορές.

Μέσω της απιστίας ένας άνδρας νιώθει ελκυστικός και ίσχυρος, και αποσπά τις σκέψεις του από το φόβο του θανάτου που δημιουργεί η κρίση μέσης ηλικίας. Πολλοί άνδρες σε αυτή τη φάση της ζωής τους έχουν θέματα απόδοσης στο σεξ. Για να αποφύγουν λοιπόν την ευθύνη και να την μετατοπίσουν στις συντρόφους τους, παίρνουν την επιβεβαίωση από ένα άλλο άτομο.

3. Επηρεάζονται από τους φίλους τους 

Πολλές φορές παραβλέπουμε την επίδραση που ασκούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Αν λοιπόν ένας άνδρας, έχει γύρω του άνδρες που βλέπουν τις γυναίκες ως αντικείμενα, τότε είναι πιο εύκολο να απιστήσουν. Περνά η σκέψη από το μυαλό του, "Όλοι γύρω μου το κάνουν, γιατί δεν πρέπει να το κάνω και εγώ;" Αν κάποιος έχει φίλους που σέβεται τις γυναίκες τότε είναι πιο πιθανό να παραμείνει πιστός. Γιατί οι άνδρες απιστούν; Μερικές φορές, μπαίνουν στον πειρασμό και τους προσελκύει το απαγορευμένο.

4. Προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα κατωτερότητας που νιώθουν

Τα συναισθήματα κατωτερότητας μπορεί να οδηγούν στην απιστία. Όταν ένα άτομο αντιλαμβάνεται ότι υστερεί σε έναν τομέα, αυτό μπορεί να το οδηγεί στην άρνηση. Μπορεί ένας άνδρας να κατηγορεί τη γυναίκα του για την απιστία και να λέει, "Αν είχα όλα όσα ήθελα στο σπίτι, δεν θα έψαχνα να τα βρω αλλού". Πολλές φορές, οι άνδρες που κατηγορούν τις συντρόφους τους για το βάρος που έχουν πάρει ή ότι έχουν παραμελήσει τον εαυτό τους, δεν νιώθουν οι ίδιοι καλά με τον εαυτό τους.

Αν άνδρας έχει απιστήσει περισσότερες από μια φορές, δεν χρειάζεται να είναι ερωτευμένος με κάποια άλλη γυναίκα, αλλά απλά να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, να βρει ένα αντίβαρο στις δικές του ανασφάλειες.

5. Οι ισορροπίες της οικογένειας μπορεί να έχουν αλλάξει

Κάποιοι άνδρες μπορεί να έχουν επιλέξει αυστηρές γυναίκες, όπως ήταν οι μαμάδες τους. Μπορεί να έχουν συχνές συγκρούσεις στη σχέση. Όμως, όταν κάποιος μεγαλώνει με μια τυρρανική μητέρα δεν γνωρίζει πως να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με μια γυναίκα. Σε μια σχέση, το σημαντικότερο πράγμα είναι η επικοινωνία. Όταν υπάρχουν θέματα στην επικοινωνία αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

6. Δεν νιώθουν καλά στη σχέση τους

Ένας άνδρας μπορεί να μην νιώθει καλά στη σχέση του και να καταλήγει στην απιστία ως μέσο εκδίκησης. Πολλοί νέοι άνδρες πιστεύουν ότι με την απιστία στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα και έτσι δεν είναι ανάγκη να εξηγήσουν γιατί δεν νιώθουν καλά στη σχέση. Αντί να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση, επιλέγουν την απιστία. Βέβαια, δεν είναι ανάγκη κάποιος να καταλήγει στην απιστία για να στείλει κάποιο μήνυμα.

7. Η απιστία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ναρκισσισμού

Αν μια γυναίκα υποπτεύεται ότι ο άνδρας της είναι νάρκισσος, τότε δεν θα την εκπλήξει μια απιστία. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγεί στην απιστία, αλλά στο άλλο άκρο, είναι ο ναρκισσισμός, που μπορεί να κάνει ένα άτομο να ψάχνει την επιβεβαίωση αλλού.

Όταν ένας άνδρας απατά επανειλημμένα τη σύντροφό του αυτό μπορεί να είναι σημάδι ανωριμότητας ή ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι θέλει να κάνει ότι θέλει χωρίς να υπάρχουν συνέπειες.

8. Έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει αγάπη

Όταν ένας άνδρας κάνει μια μακροχρόνια σχέση για πρώτη φορά, τότε σίγουρα μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τα όρια που πρέπει να υπάρχουν σε αυτή. Μπορεί να έχει άλλη αντίληψη για την αγάπη. Ίσως να μην γνωρίζει πως είναι μια ήρεμη, οικεία και υγιής σχέση.

Μπορεί ένας άνδρας που απατά την γυναίκα του να την αγαπά;

Είναι πολύ σύνηθες να ακούμε τους άνδρες που έχουν απατήσει τις γυναίκες τους να λένε ότι ακόμη τις αγαπούν. Κάποιοι πραγματικά το νιώθουν αυτό, ενώ για άλλους είναι ένας τρόπος να καθησυχάσουν τις γυναίκες τους και να γλυτώσουν τα περαιτέρω προβλήματα.

Αυτή η ερώτηση για το εάν ένας άπιστος σύζυγος αγαπά τη γυναίκα του είναι πολύπλοκη και δεν έχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες, και η απιστία δεν είναι πάντα κάτι τόσο απλό όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.

Γιατί ένας άνδρας ευτυχισμένος με τον γάμο του καταλήγει στην απιστία; Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους άνδρες στην απιστία και δεν υποδεικνύουν ότι οι άνδρες σταματούν να αγαπούν τις γυναίκες τους.

Η σεξουαλική επαφή είναι αυτό που συνήθως θέλουν οι περισσότεροι άνδρες από μια εξωσυζυγική σχέση. Βλέπουν την απιστία σαν κάτι που δεν έχει βαθύ συναισθηματικό δέσιμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αληθινή, ρομαντική σύνδεση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Πράγματα που σκέφτεται ο άντρας μετά την απιστία

Ενας άνδρας που απατά τη σύζυγό του δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι σταματά να την αγαπά, αλλά σημαίνει ότι απέτυχε να την σεβαστεί και να την τιμήσει όπως της άξιζε.

Οι περισσότεροι άνδρες νιώθουν ενοχές για την απιστία. Ωστόσο, οι αμυντικοί μηχανισμοί που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν να το παραδεχτούν.

Γιατί οι παντρεμένοι άνδρες που απιστούν παραμένουν με τις συζύγους τους;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις επιλέγουν να μείνουν με τις συζύγους τους.

Αγαπούν τις συζύγους τους

Υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που παραμένουν ερωτευμένοι με τις συζύγους τους παρά το γεγονός ότι τις έχουν απατήσει. Απιστούν επειδή αποζητούν την περιπέτεια και τον ενθουσιασμό ή επειδή δεν καλύπτονται οι βαθιές επιθυμίες τους τις οποίες ντρέπονται να εκφράσουν στις γυναίκες τους.

Το διαζύγιο είναι δύσκολη υπόθεση

Οι παντρεμένοι άνδρες που απατούν φοβούνται ότι εάν αφήσουν τις γυναίκες τους ή αν οι γυναίκες τους ανακαλύψουν την απιστία, τότε το διαζύγιο είναι μια πιθανή αρνητική εξέλιξη.

Τα οικονομικά προβλήματα και το στρες που δημιουργεί ένα διαζύγιο είναι θέματα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν, έτσι επιλέγουν να παραμείνουν παντρεμένοι αντί να παραδεχτούν την απιστία.

Δεν θέλουν να πληγώσουν τις γυναίκες τους

Παρά τον εγωισμό πίσω από την απιστία, πολλοί άνδρες νοιάζονται για τις γυναίκες τους. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όσους δεν έχουν συναισθηματική ωριμότητα, αλλά οι περισσότεροι άνδρες επιλέγουν να μείνουν με τις συζύγους τους επειδή δεν θέλουν να τις πληγώσουν.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία ζεύγους στην αντιμετώπιση της απιστίας;

Ανεξάρτητα με τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν στην απιστία, παραμένει μια επώδυνη κατάσταση για την απατημένη σύντροφο και μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σχέση, καθώς δημιουργεί μια μεγάλη κρίση, τεράστια απογοήτευση, αισθήματα προδοσίας και κλονίζει την εμπιστοσύνη πολλές φορές ανεπανόρθωτα.

Ο ρόλος της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ είναι να καθοδηγήσει τους δύο συντρόφους να ξεπεράσουν αυτή την κρίση. Ακόμη και τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα, μπορεί να χρειάζονται την καθοδήγηση ενός ειδικού για να αντιμετωπίσουν την προδοσία, την έλλειψη εμπιστοσύνης και τον πόνο που προκαλεί μια απιστία. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν το ζευγάρι θέλει να προσπαθήσει να ξαναχτίσει τη σχέση του.

Στην ψυχοθεραπεία οι δύο σύντροφοι ανακαλύπτουν όχι μόνο την ρίζα του θέματος αλλά αποκτούν και τα απαραίτητα εφόδια για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στη σχέση.

Όποια και αν είναι η αιτία της απιστίας, ο πόνος που προκαλεί είναι εξουθενωτικός. Τα ζευγάρια που θέλουν να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία πρέπει να κολλήσουν ξανά τα κομμάτια τους και να φτιάξουν τη σχέση τους από την αρχή.