Κάνε το Τεστ
εξωσυζυγικη σχεση, απιστία, εξωσυζυγική σχέση, επιπτώσεις, παρανομη σχεση, εξωσυζυγικες σχεσεις, ποσο κραταει

Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας εξωσυζυγικής σχέσης;

Εξωσυζυγικές σχέσεις - ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Όταν ο ένας σύντροφος καλύπτει τις σωματικές (σεξουαλικές) ή/και συναισθηματικές του ανάγκες εκτός σχέσης, ο άλλος σύντροφος ίσως να δώσει τέλος στη σχέση χωρίζοντας, ή ίσως να τον συγχωρήσει και να μείνει, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι επιδράσεις μιας εξωσυζυγικής σχέσης και της απιστίας έχουν σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματα, στη σκέψη και στις συμπεριφορές που μπορεί να διαρκέσουν αρκετό καιρό (ακόμα και χρόνια).

1. Καταστρέφεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση

Το άτομο που έχει απατηθεί αντιμετωπίζει μια γερή γροθιά στην αυτοεκτίμησή και στην αυτοπεποίθησή του. Ίσως να έχει τις συνηθισμένες σκέψεις, "ήμουν αρκετός/αρκετή"; ή "αν δεν είχα αφήσει τον εαυτό μου αυτό δεν θα είχε συμβεί". Όπως ένα παιδί έχει την τάση να κατηγορεί τον εαυτό του για το διαζύγιο των γονιών  του, πολλοί σύντροφοι -θύματα μιας εξωσυζυγικής σχέσης- ανταποκρίνονται στην απιστία του άλλου κατηγορώντας τον εαυτό τους. Όμως να θυμάστε πως η απόφαση της απιστίας δεν ήταν δική σας, και ακόμη και αν είχατε προβλήματα στη σχέση, δεν πήρατε εσείς την απόφαση να δημιουργήσετε μία εξωσυζυγική σχέση.

2. Χάνετε η εμπιστοσύνη στο σύζυγο που σας απάτησε

Το θύμα της απιστίας είναι δύσκολο να εμπιστευθεί ξανά τον άλλο σύζυγο. Αυτός ή αυτή ίσως συνεχώς να αμφιβάλλει και να κρίνει τον άλλο σύζυγο. Ακόμη και αν η σχέση τελειώσει, και ξεκινήσει μια άλλη, το βάρος της απιστίας θα ακολουθεί το απατημένο άτομο.

Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τα θέματα εμπιστοσύνης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, όπως ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ζεύγους.

3. Ριζώνει η ζήλια στη σχέση

Αναπόφευκτα, ως αποτέλεσμα της απώλειας της εμπιστοσύνης, θα αρχίσει να υπάρχει και ζήλια. Η ζήλια μπορεί να εκφράζειται με διάφορους τρόπους και βασανίζει και τους δύο συντρόφους.

4. Υπάρχει συναισθηματική αστάθεια

Τη μια στιγμή μπορεί είστε βυθισμένη στη θλίψη (ή ακόμα και στην κατάθλιψη) και να κλαίτε και την επόμενη να έχετε εκρήξεις θυμού. Ίσως να κατηγορείτε τη μία ημέρα τον σύντροφό σας που σας απάτησε, την επόμενη μέρα την άλλη γυναίκα, και τον εαυτό σας την ίδια στιγμή. Είναι συχνό όταν κάποιος αντιμετωπίζει την απιστία να αισθάνεται χιλιάδες συναισθήματα. Συνειδητοποιήστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό μετά το αρχικό σοκ.

Όταν αποκαλύπτεται μια παράνομη σχέση έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή (ιδίως αν υπάρχει οικογένεια, παιδιά). Τα πράγματα που σας έδιναν την αίσθηση της ασφάλειας στη ζωή σας έχουν καταρρεύσει. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι κάποιος σας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Είναι σημαντικό να ανασυγκροτηθείτε και να βρείτε τη σταθερότητά σας. Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και ανακαλύψτε τις ικανότητες επιβίωσης που έχετε από το παρελθόν και θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, είτε χωρίζοντας εάν δεν πρόκειται για μία υγιή σχέση, είτε βλέποντας ότι συνέβει σαν μια ευκαιρία να φροντίσετε τη σχέση σας για να την κάνετε να κρατήσει στο χρόνο.

5. Οι επιπτώσεις επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή σας. Ίσως να θέλετε να αλλάξετε δουλειά, φίλους ή ακόμη και τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, αλλά τα περισσότερα θύματα της απιστίας κάνουν αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Είναι σημαντικό να μην κάνετε σπασμωδικές αλλαγές σε σημαντικούς τομείς της ζωής σας όταν βρίσκεστε σε συναισθηματική σύγχυση λόγω της απιστίας (για παράδειγμα, ορισμένα άτομα επιλέγουν να μετακομίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές).

Πόσο κρατάει μια εξωσυζυγική σχέση;

Μια εξωσυζυγική σχέση μπορεί να κρατήσει είτε λίγους μήνες ή ακόμα και πολλά χρόνια. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το βαθμό και είδος των προβλημάτων που ήδη προϋπήρχαν σε μία σχέση, αλλά και το πόσο ανεκτικός ή εφησυχασμένος είναι ο άλλος σύντροφος.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία, διαφορετικοί για τους άντρες και για τις γυναίκες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ψυχικά καταστροφικές και να πάρει αρκετό καιρό για να τις ξεπεράσει κάποιος. Ένα δίκτυο υποστήριξης από φίλους ή μέλη της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει.

Φυσικά οι ειδικοί ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπευτές ή/και ψυχίατροι) μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε σύντομα τις επιπτώσεις, να μάθετε από την περιπέτειά σας αυτή, και να προχωρήσετε πιο σοφά, με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε ένα καλύτερο μέλλον (με ή χωρίς το σύντροφό σας). Η καλύτερη επιλογή με διαφορά, είναι να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή για το πώς αισθάνεστε και να κάνετε EMDR για τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν και το ψυχολογικό τραύμα της απιστίας.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το τραύμα μιας εξωσυζυγικής σχέσης, ενώ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την επικοινωνία σας και να επουλώσετε τη σχέση σας, αν επιλέξετε να δώσετε άλλη μία ευκαιρία.