Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας εξωσυζυγικής σχέσης ;

απιστία, εξωσυζυγική σχέση, επιπτώσεις

Εξωσυζυγικές σχέσεις

Όταν ο ένας σύντροφος καλύπτει τις σωματικές ή/και συναισθηματικές του ανάγκες εκτός σχέσης, ο άλλος σύντροφος ίσως να δώσει τέλος στη σχέση, ή ίσως να τον συγχωρήσει και να μείνει, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι επιδράσεις μιας εξωσυζυγικής σχέσης και της απιστίας έχουν σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματα, που μπορεί να διαρκέσουν αρκετό καιρό.

1. Καταστρέφεται η αυτοεκτίμηση

Το άτομο που έχει απατηθεί αντιμετωπίζει μια γερή γροθιά στην αυτοεκτίμησή του. Ίσως να έχει τις συνηθισμένες σκέψεις, “ήμουν αρκετός”; ή “αν δεν είχα αφήσει τον εαυτό μου αυτό δεν θα είχε συμβεί”. Όπως ένα παιδί έχει την τάση να κατηγορεί τον εαυτό του για το διαζύγιο των γονιών  του, πολλοί σύντροφοι -θύματα μιας εξωσυζυγικής σχέσης- ανταποκρίνονται στην απιστία του άλλου κατηγορώντας τον εαυτό τους. Όμως να θυμάστε πως η απόφαση της απιστίας δεν ήταν δική σας, και ακόμη και αν είχατε προβλήματα στη σχέση, δεν πήρατε εσείς την απόφαση να δημιουργήσετε μία εξωσυζυγική σχέση.

2. Χάνετε η εμπιστοσύνη στο σύζυγο που σας απάτησε

Το θύμα της απιστίας είναι δύσκολο να εμπιστευθεί ξανά τον άλλο σύζυγο. Αυτός ή αυτή ίσως συνεχώς να αμφιβάλλει και να κρίνει τον άλλο σύζυγο. Ακόμη και αν η σχέση τελειώσει, και ξεκινήσει μια άλλη, το βάρος της απιστίας θα ακολουθεί το απατημένο άτομο. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τα θέματα εμπιστοσύνης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, όπως ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ζεύγους. Εσείς και ο μελλοντικός σας σύντροφος θα είστε ευγνώμονες όταν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της απιστίας.

3. Υπάρχει συναισθηματική αστάθεια

Ίσως να αισθάνεστε ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή σας. Τα πράγματα που σας έδιναν την αίσθηση της ασφάλειας στη ζωή σας έχουν καταρρεύσει. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι κάποιος σας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Είναι σημαντικό να βρείτε την αίσθηση σταθερότητας μέσα στον ίδιο σας τον εαυτό. Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και ανακαλύψτε τις ικανότητες επιβίωσης που έχετε από το παρελθόν και θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

Τη μια στιγμή μπορεί είστε βυθισμένη στη θλίψη και να κλαίτε και την επόμενη να φωνάζετε από θυμό. Ίσως να κατηγορείτε τη μία ημέρα τον σύζυγο που σας απάτησε σήμερα, την επόμενη μέρα την άλλη γυναίκα, και τον εαυτό σας την ίδια στιγμή. Είναι συχνό όταν κάποιος αντιμετωπίζει την απιστία να αισθάνεται χιλιάδες συναισθήματα. Συνειδητοποιήστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό μετά το σοκ, μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Ωστόσο η καλύτερη επιλογή με διαφορά, είναι να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για το πώς αισθάνεστε και να κάνετε EMDR για τα συναισθήματα σας κατακλύζουν και το ψυχολογικό τραύμα της απιστίας.

 4. Οι επιπτώσεις επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή σας. Ίσως να θέλετε να αλλάξετε δουλειά, φίλους ή ακόμη και τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, αλλά τα περισσότερα θύματα της απιστίας κάνουν αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Είναι σημαντικό να μην κάνετε σπασμωδικές αλλαγές σε σημαντικούς τομείς της ζωής σας όταν βρίσκεστε σε συναισθηματική σύγχυση λόγω της απιστίας (για παράδειγμα, ορισμένα άτομα επιλέγουν να μετακομίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές).

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία, τελικά αυτή γίνεται χωρίς πολλή σκέψη σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο άλλο άτομο. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές και να πάρει αρκετό καιρό για να τις ξεπεράσει κάποιος. Ένα δίκτυο υποστήριξης από φίλους ή μέλη της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει.

Φυσικά οι ειδικοί ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπευτές ή/και ψυχίατροι) μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε σύντομα τις επιπτώσεις, να μάθετε από την περιπέτειά σας αυτή, και να προχωρήσετε πιο σοφά, με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR και η ομοιοπαθητική μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε πολύ γρήγορα τα τραύματα μιας εξωσυζυγικής σχέσης. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να επουλώσει τις πληγές ανάμεσα στο ζευγάρι και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα με θέμα: Χωρισμός

 

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more