Υπερκόπωση

υπερκόπωση, τι είναι η υπερκόπωση, αιτίες υπερκόπωσης, σημάδια υπερκόπωσης, αντιμετώπιση υπερκόπωσης, συμπτώματα υπερκόπωσης

Υπερκόπωση

Η υπερκόπωση είναι κάτι πολύ σύνηθες στις μέρες μας. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι τους, και καταλήγουν να τρέχουν να ετοιμαστούν για να φύγουν για τη δουλειά τους. Συνήθως, όταν ξεκινάμε σε μια νέα δουλειά νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση από αυτή. Όμως με τον καιρό η αισιοδοξία αυτή μπορεί να χαθεί.

Όταν ένα άτομο είναι εξουθενωμένο δεν μπορεί να νιώθει χαρούμενο, υγιές και παραγωγικό στη δουλειά του. Αν αναλογιστούμε ότι περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη δουλειά, η υπερκόπωση είναι μια πραγματική απειλή για την ευεξία μας.

Συχνά, ξεκινά με την εξουθένωση. Όταν κάποιος δεν έχει κουράγιο, δεν μπορεί να προσφέρει στη δουλειά του. Σαν αποτέλεσμα, δεν μπορεί να ολοκληρώνει τις δουλειές του και νιώθει αναποτελεσματικός σε σύγκριση με πριν. Η δουλειά, πλέον, δεν προσφέρει τις ίδιες ψυχολογικές ανταμοιβές, και έτσι αντιμετωπίζει κυνικά το ρόλο του. Αυτός ο συνδυασμός συναισθημάτων, η εξουθένωση, η αίσθηση της αναποτελεσματικότητας και ο κυνισμός, τρέφουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν το φαύλο κύκλο της υπερκόπωσης.

Έτσι, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να παραιτηθούν, όμως αυτή είναι η λύση; Η παραίτηση δεν είναι η λύση, εκτός και αν κάποιος θέλει να βρει μια διαφορετική δουλειά. Για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει την υπερκόπωση και το burnout , είναι σημαντικό να δει τις αιτίες σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι μελέτες έχουν δείξει πολλές αλήθειες σχετικά με την υπερκόπωση. Αρχικά, ο καθένας πρέπει να απορρίπτει την ιδέα της προσωπικής αποτυχίας. Συνήθως, οι άνθρωποι που εμφανίζουν υπερκόπωση έχουν την ίδια αντοχή και αυτοπεποίθηση με τους υπόλοιπους. Όταν όλα πάνε καλά, φυσιολογικά δείχνουμε αφοσίωση στη δουλειά μας και νιώθουμε περηφάνια.

 Η εμφάνιση της υπερκόπωσης

Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με την υπερκόπωση, η σχέση του με τη δουλειά αρχίζει να χαλάει. Η σύγκρουση με έναν συνεργάτη ή έναν στενό σας φίλο μπορεί να σας εξουθενώνει και να σας απομακρύνει από αυτό το άτομο, όπως επίσης και να μειώνει τον ενθουσιασμό για τη δουλειά σας. Οι σχέσεις είναι γενικά πολύπλοκες, ωστόσο, δεν υπάρχει μια μόνο λύση, μια μαγική συνταγή, που να ταιριάζει σε όλους. Με υπομονή και αισιοδοξία, ο καθένας μπορεί να βρει ξανά το δρόμο του.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερκόπωσης;

Η κύρια αιτία της υπερκόπωσης είναι οι υπερβολικές ευθύνες και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας χωρίς επαρκή ξεκούραση. Βέβαια, αυτή η συνθήκη από μόνη της δεν οδηγεί στην υπερκόπωση, και δεν είναι η μοναδική αιτία. Πολλοί νέοι εργαζόμενοι που μπαίνουν για πρώτη φορά στον εργασιακό στίβο βλέπουν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται, όταν οι δουλειές που κάνουν δεν συμβαδίζουν με τις δικές τους αρχές. Οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει πολλά στην καριέρα τους μπορεί να νιώθουν απογοήτευση αν δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα περίμεναν.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η υπερκόπωση έχει τρία βασικά στοιχεία, την εξουθένωση, τον κυνισμό και την αναποτελεσματικότητα. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, αλλά οι συνθήκες στο χώρο εργασίας μπορεί να τροφοδοτούν τα άλλα δύο στοιχεία. Για παράδειγμα, κάποιος δεν θα μείνει μόνο στον κυνισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σταδιακά, θα αρχίσει να νιώθει εξουθενωμένος και αναποτελεσματικός.

Ο πραγματικός ένοχος είναι η αδικία που μπορεί να νιώθει ένα άτομο. Μπορεί ο εργαζόμενος να μην έχει τα μέσα που χρειάζεται για να παράγει τη δουλειά που θέλει , ή ο εργοδότης τους μπορεί να έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις.

Ένα ακόμη θέμα είναι η έλλειψη ελέγχου. Για να υπάρχει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να παίρνουν αποφάσεις για το πως θα κατανέμουν το χρόνο τους. Ωστόσο υπάρχουν και διευθυντές που έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους εργαζόμενους. Μπορεί επίσης, να μην υπάρχει καλή επικοινωνία με τους συνεργάτες. Όλοι μας βασιζόμαστε στους άλλους για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, και η κακή επικοινωνία μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις ώρες στη δουλειά. Όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο για τη δουλειά τους, νιώθουν κυνικοί και αναποτελεσματικοί.

Στις μέρες μας έχει γίνει πολύ δημοφιλής ο όρος του job crafting, όπου οι εργαζόμενοι προσαρμόζουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους και δεν είναι παθητικοί αποδέκτες εντολών. Κάθε εργαζόμενος θέλει να νιώθει γεμάτος με τη δουλειά τους. Με αυτό τον τρόπο η δουλειά του έχει νόημα και συνεισφέρει στην επιχείρηση και στην κοινωνία.

υπερκοπωση

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της υπερκόπωσης; 

Το συναισθηματικό στρες που προκαλεί η υπερκόπωση μπορεί να επιμένει για χρόνια. Ένας από τους κύριους δείκτες της υπερκόπωσης είναι η δικαιοσύνη στο χώρο εργασίας. Οι άνθρωποι που βλέπουν να υπάρχει εύνοια προς τους άλλους, εξαπάτηση ή άλλες ανισότητες είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν υπερκόπωση. Οι εργαζόμενοι που βλέπουν το χώρο εργασίας τους σαν ένα δίκαιο περιβάλλον νιώθουν μεγαλύτερη δέσμευση.

Επίσης, οι εργαζόμενοι που νιώθουν κυνισμό (αλλά διατηρούν την ενέργεια και την παραγωγικότητά τους) μπορούν να ενισχύσουν τη δέσμευση στη δουλειά αν έχουν καλή επικοινωνία. Όσοι νιώθουν ανεπαρκείς αλλά μπορούν να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες,  αποφεύγουν την υπερκόπωση. Η κουλτούρα μιας επιχείρησης παίζει κύριο ρόλο στην διαχείριση της υπερκόπωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι εργοδότες δεν εκφράζουν ποτέ την εκτίμησή τους στους εργαζόμενους και αυτό εντείνει τα συναισθήματα ανεπάρκειας.

Ποια είναι η λύση για την υπερκόπωση;

Επειδή η υπερκόπωση είναι αποτέλεσμα της σχέσης ανάμεσα σε ένα άτομο και στη δουλειά του, είναι δύσκολο να υπάρχει μια λύση για όλους. Η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος είναι μια καλή αρχή. Οι σχέσεις με τους συναδέλφους παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υπερκόπωσης.

Οι συνάδελφοι σας έχουν τις δεξιότητες, τις πληροφορίες και τα μέσα για να κάνουν όσα είναι ανάγκη. Όπως είναι αναμενόμενο, οι άνθρωποι μοιράζονται πιο εύκολα όσα ξέρουν με ανθρώπους που θαυμάζουν και εμπιστεύονται. Αντίθετα, σε ένα εχθρικό περιβάλλον ένα άτομο με υπερκόπωση δεν μπορεί να στηριχτεί σε κανέναν. Ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, με πολλά κακόβουλα σχόλια και απόκρυψη πληροφοριών δεν δίνει θάρρος σε ένα άτομο με υπερκόπωση να επανέλθει.

Όταν υπάρχει σεβασμός και ευγένεια στο εργασιακό περιβάλλον είναι πιο εύκολο κάποιος να αντιμετωπίσει την υπερκόπωση.

Αφοσίωση

Πολλές επιχειρήσεις πιέζουν τους υπαλλήλους τους προς όφελός τους. Κατά γενική ομολογία, οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να κρατούν τους υπαλλήλους τους για πάντα, έτσι είναι απίθανο να εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των υπαλλήλων τους. Έτσι, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλαμβάνουν και την ευθύνη ενός βιώσιμου εργασιακού περιβάλλοντος.

Πολλές επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να σκέφτονται για τον εαυτό τους ως ανεξάρτητοι συνεργάτες ακόμη και αν κάνουν ομαδική δουλειά. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι είναι προετοιμασμένοι για την επόμενη ευκαιρία καριέρας που θα προκύψει. Για να καταφέρει κάποιος σήμερα να επιβιώσει σε αυτό τον εργασιακό κόσμο,  όπου  η μείωση του κόστους είναι πρωταρχικός στόχος και οι εργαζόμενοι νιώθουν τεράστια πίεση, χρειάζεται σοβαρή αυτοδιαχείριση.

Σε αρκετές περιπτώσεις υπερκόπωσης, το άτομο δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο, μπορεί να κάνει κάποια βήματα για να ανακτήσει την αισιοδοξία του.

Αντιμετώπιση της υπερκόπωσης

Πρώτα και πάνω από όλα είναι η υγεία. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει την αντοχή μας. Ο συνδυασμός άσκησης, ισορροπημένης διατροφής και καλού ύπνου μειώνει την ευαλωτότητα στην εξουθένωση. Αν και η δουλειά σας μπορεί να μην αλλάξει, θα αυξήσετε την αντοχή σας και ίσως να καταφέρετε να ευημερήσετε.

Μαζί με τον υγιεινό τρόπο ζωής είναι σημαντικό να υπάρχουν και διαστήματα ξεκούρασης. Μια απαιτητική εργασία εξαντλεί τα σωματικά, τα συναισθηματικά και τα πνευματικά σας αποθέματα. Η προσωπική σας ζωή πρέπει να σας προσφέρει ευκαιρίες για ηρεμία και χαλάρωση. Για την αντιμετώπιση της υπερκόπωσης είναι σημαντικό να βάλετε στο πρόγραμμά σας πράγματα που σας γεμίζουν ενέργεια.

Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας να βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας. Αν κάνετε μια καθιστική εργασία μπορείτε να βάλετε ένα ξυπνητήρι κάθε 30 λεπτά ώστε να σηκώνεστε και να περπατάτε τουλάχιστον, για λίγα λεπτά.

Η κοινωνική ζωή είναι επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι. Καλό είναι να έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την υπερκόπωση. Η συζήτηση με έναν καλό φίλο είναι πάντα καλή ιδέα.

Επίσης, η θετική ενέργεια και η αισιοδοξία θα κάνει σίγουρα τις μέρες σας στη δουλειά καλύτερες. Φυσικά, πρέπει να φερόμαστε με ευγένεια προς όλους τους συνεργάτες μας.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερκόπωσης 

Η υπερκόπωση είναι μια κατάσταση που υπονομεύει την σωματική υγεία και την ευεξία ενός ατόμου. Μπορεί να δημιουργεί έντονο στρες , ανησυχία και συναισθήματα ανεπάρκειας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, LIFE COACHING ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν στη δουλειά τους.