Κάνε το Τεστ
Γιατί αρρωσταίνω συνέχεια, Ποιες είναι οι αιτίες που αρρωσταίνω συνέχεια, Αρρωσταίνω συνέχεια, Για ποιους λόγους αρρωσταίνω συνέχεια

Γιατί αρρωσταίνω συνέχεια;

Γιατί αρρωσταίνω συνέχεια;

Αν συνεχώς υποφέρετε από κρυολογήματα και γρίπη, δεν είστε οι μόνοι, πολλοί είναι οι άνθρωποι που προβληματίζονται γιατί αρρωσταίνουν συνέχεια; Το στρες δεν έχει πάντοτε αρνητικές επιδράσεις, αλλά αν είναι έντονο ή παρατεταμένο, τότε μέσω μηχανισμών ψύχο-νευρο-ανοσολογίας, επηρεάζει σημαντικά το σώμα. Η σχέση ανάμεσα στο στρες και στις διάφορες αρρώστιες είναι πολύπλοκη, επηρεάζεται από παράγοντες κληρονομικότητας, προσωπικότητας αλλά και άλλα στοιχεία:

1. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν κάποιος έχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αυτό σημαίνει ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί στο σώμα του είναι έτοιμοι να αντιμετωπίζουν τις ασθένειες, τις τοξίνες, τα μικρόβια, τα βακτήρια, τους ιούς, τους μύκητες και τα παράσιτα. Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ πιο δύσκολο να καταπολεμήσει αυτές τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα κάποιος να χάνει μέρες από τη δουλειά του, συναντήσεις και να μην είναι παρών σε σημαντικά ορόσημα. Και οι άνθρωποι που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όπως οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, όσοι έχουν χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καταπολεμούν τα κρυολογήματα και τα συμπτώματα της γρίπης.

2. Μη ισορροπημένη διατροφή

Όταν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή αυτό τον βοηθά να αντιμετωπίσει την γρίπη. Για να μείνει κάποιος υγιής, είναι ανάγκη να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένες άπαχες πρωτεΐνες) για να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα ώστε να μην είναι ευάλωτος στα κρυολογήματα και στη γρίπη. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγει την ζάχαρη, η οποία επηρεάζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

3. Έλλειψη άσκησης

Η άσκηση στη ρουτίνα μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, ενδυναμώνει τους μύες και μας κρατά ευέλικτους. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλές ώρες άσκησης την ημέρα. Γενικά, 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή, μαζί με δύο δραστηριότητες που συμβάλλουν στην μυϊκή ενδυνάμωση. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η άσκηση απαιτεί και αποκατάσταση, και το κλειδί είναι η ισορροπία.

4. Αφυδάτωση

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό. Το αίμα μας περιλαμβάνει νερό μαζί με άλατα, ζάχαρη, λιπαρά και πρωτεΐνες και παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το νερό δεν είναι μόνο σημαντικό για την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, των κυττάρων του αίματος, των ορμονών, και των αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά επίσης βοηθά στην απομάκρυνση των απορριμμάτων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για να μπορεί το σώμα μας να λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό μπορούμε να έχουμε μονάχα ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η ξηροδερμία (το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού), η κόπωση και ο πονοκέφαλος.

5. Κάπνισμα και αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Αν κάποιος πίνει πάνω από δύο ποτά την εβδομάδα τότε αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία του και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάπνισμα επίσης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να μας κάνει ευάλωτους ενάντια στους ιούς και στα βακτήρια.

6. Έλλειψη ύπνου

Υπάρχει μια πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου (αυπνία) και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά (λιγότερες από 7-9 ώρες τη νύχτα) είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσουν μετά από την έκθεση σε ιούς. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια ρουτίνα ύπνου και αφύπνισης, και να περιορίζετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο.

Γιατί αρρωσταίνω συνέχεια, Για ποιους λόγους αρρωσταίνω συνέχεια, Συχνά κρυολογήματα

7. Παιδιά στο σπίτι

Αν και οι ενήλικες δεν πρέπει να αρρωσταίνουν πάνω από 4 φορές το χρόνο, αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Από τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν σχολείο, αρρωσταίνουν 6-12 φορές το χρόνο.

8. Διαχείριση του άγχους

Όταν το άγχος γίνει χρόνιο, μπορεί να προκαλεί μια απότομη αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη υπονομεύει τις αντιφλεγμονώδεις ικανότητες  του σώματος και προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και λιπαρά, που και τα δύο συμβάλλουν στην αύξηση του ρίσκου για παθήσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τους παράγοντες στρες στη ζωή σας και να μάθετε νέους τρόπους να τους αντιμετωπίζετε ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Μπορείτε να δοκιμάσετε την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, το διαλογισμό, το χρόνο στη φύση για να ηρεμείτε το νευρικό σας σύστημα. Επίσης, η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική.

9. Αλλεργίες

Αν υποφέρετε από αλλεργίες και δεν τις αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες που προκαλούν οι ιοί και τα βακτήρια. Σαν αποτέλεσμα, οι αλλεργίες μπορούν να μετατραπούν σε λοιμώξεις, όπως η ιγμοτίτιδα, η ωτίτιδα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αν έχετε άσθμα, οι αεραγωγοί είναι πιο ευαίσθητοι στους ιούς και στα βακτήρια.

10. Κακή υγιεινή

Ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του περισσότερες από 20 φορές την ώρα, αλλά επειδή τα χέρια μας φαίνονται καθαρά δεν σημαίνει ότι είναι. Η καλή υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, 10 ή περισσότερες φορές την ημέρα ειδικά στην περίοδο έξαρσης της γρίπης και των κρυολογημάτων. Φυσικά, η υγιεινή των χεριών είναι πολύ σημαντική πριν από το μαγείρεμα, όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Η στοματική υγιεινή είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.

Επιδράσεις στρες στο σώμα

Οι μελέτες δείχνουν ότι το  βραχυπρόθεσμο στρες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που συνήθως εκδηλώνεται με κάποια αρρώστια. Αυξάνει τις κατεχολαμίνες και τα Τ- κύτταρα, πράγμα που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η καταστολή, αυξάνει τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων. Το στρες επίσης οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία προκαλεί σοβαρή βρογχοσυστολή στους ανθρώπους με άσθμα.

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, ειδικά σε άτομα υπέρβαρα, καθώς το ψυχολογικό στρες αλλάζει τις ανάγκες για ινσουλίνη. Επιπλέον, το στρες αλλάζει τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι, πράγμα που οδηγεί σε έλκη στο στομάχι, ελκώδη κολίτιδα.

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να οδηγεί στη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες (αρτηριοσκλήρυνση), ειδικά αν συνδυαστεί με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και καθιστικό τρόπο ζωής. Η σύνδεση ανάμεσα στα ψυχοπιεστικά γεγονότα και στις ψυχικές νόσους είναι πιο ισχυρή από τη σχέση ανάμεσα στις σωματικές ασθένειες.

Η σχέση του στρες με την εμφάνιση τις ψυχιατρικές νόσους είναι πιο ισχυρή στις περιπτώσεις κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση ανάμεσα στις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη καρκίνου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο στρες, στην ογκογένεση και στην καταστολή των ΝΚ-κυττάρων,  η οποία παίζει ρόλο στην πρόληψη της μετάστασης και καταστρέφει τα μεταστατικά κύτταρα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Είναι πολύ σημαντικό να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας και να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τους μηχανισμούς αυτοΐασης, ειδικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν θεραπευτικά συστήματα όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, αλλά και ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα, όπως η εχινάκεια και η βιταμίνη C.

Η ψυχική μας υγεία παίζει τεράστιο ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και κατ'επέκταση στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Το έντονο στρες και το άγχος υπονομεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για αυτό εκτός από τη σωματική μας υγεία, είναι ανάγκη να φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε το στρες με υγιείς τρόπους, όπως με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Αν όμως αρρωσταίνετε κάθε μήνα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας.