Είδη θεραπείας – ψυχοθεραπείας

Είδη – Τεχνικές θεραπείας

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα είδη και τεχνικές θεραπείας με τη βοήθεια των οποίων μπορεί εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια για τα όσα αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο στόχος στη θεραπεία στο ιατρείο μας είναι πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες των προβλημάτων, και όχι απλά τα συμπτώματα.

Για παράδειγμα, η “κατάθλιψη” και οι “κρίσεις πανικού” στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έχουν βαθύτερα αίτια, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως θέματα σχέσεων (γονείς, σύντροφο, συγγενείς, σχέση με τον ίδιο τον εαυτό, κα) και ουσιαστικά οφείλονται σε μία αίσθηση αδιεξόδου, μια αίσθηση αδυναμίας και αβοηθητότητας που βιώνει ο άνθρωπος στο να αλλάξουν τα πράγματα στη ζωή του. Μέσα από τις καταστάσεις, προκύπτουν τα διάφορα συμπτώματα (πχ θλίψη, άγχος, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κα).

Σαφώς και πρέπει να σεβαστεί κανείς τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίσει, ιδίως όταν είναι πολύ έντονα, αλλά αν κανείς περιοριστεί μόνο σε αυτό τότε απλά καλύπτει μία εκδήλωση του προβλήματος, μόνο για να εμφανιστεί αργότερα κάποια άλλη. Μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα παραδείγματα ουσιαστικής ψυχοθεραπείας όπου αναγνωρίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν οι ρίζες των προβλημάτων.

Στο ιατρείο μας ακολουθούμε μία συνθετική προσέγγιση. Ο συνδυασμός μεθόδων όπως η ψυχοθεραπεία, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και το EMDR επιταχύνουν εξαιρετικά τη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

 

Αντιμετώπιση των αιτίων και όχι μόνο των συμπτωμάτων

1. Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία αυτογνωσίας κατά την οποία ο ειδικός ψυχοθεραπευτής και ο άνθρωπος που απευθύνεται σε αυτόν συζητούν θέματα που τον απασχολούν, με στόχο να τα επεξεργαστεί και να βρει τους τρόπους που θα του προσφέρουν εν τέλει μια πιο χαρούμενη και ικανοποιητική ζωή. Η ψυχοθεραπεία είναι αυτό που δίνει ένα πλαίσιο στη θεραπεία και συνδέει όλες τις θεραπευτικές τεχνικές (σημειώνεται πως η ψυχανάλυση είναι μια ειδική μορφή ψυχοθεραπείας).

2. EMDR

Το EMDR είναι μια ειδική, μη-παρεμβατική, μέθοδος ψυχοθεραπείας με την οποία επεξεργαζόμαστε εμπειρίες τραυματικών ή άλλων γεγονότων, τα οποία είτε αλλάζουν τη ζωή του ανθρώπου, είτε μένουν χαραγμένα στη μνήμη για πάντα. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει ανυπέρβλητα ψυχολογικά εμπόδια και βάρη που κουβαλάει μια ζωή.

 

Ενίσχυση του οργανισμού και αντιμετώπιση συμπτωμάτων

3. Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική : ένα πολύτιμο φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει μια πληθώρα ασθενειών, ρυθμίζοντας το σώμα σε βιοχημικό επίπεδο. Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό ολιστικά, χωρίς παρενέργειες.

4. Βελονισμός

Ο βελονισμός βασίζεται στην αρχαία Κινέζικη ιατρική, και μπορεί να προσφέρει λύσεις για το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη, και για τα διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Επίσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για αδυνάτισμα και τη διακοπή του καπνίσματος. Διακρίνουμε τον βιοϊατρικό βελονισμό και τον παραδοσιακό βελονισμό.

5. Βιταμίνες & συμπληρώματα

Πολλές καταστάσεις και συμπτώματα δεν αποτελούν νόσους, αλλά αποτελέσματα ελλείψεων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να ξεπεράσει προβλήματα και να έχει καλύτερη απόδοση.

6. Φάρμακα 

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τις υπόλοιπες τεχνικές όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα. Τα φάρμακα στην ψυχιατρική χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες: Αγχολυτικά (ηρεμιστικά), Αντικαταθλιπτικά, Υπναγωγά, Σταθεροποιητικά και Αντιψυχωσικά (για την σχιζοφρένεια). Καταλόγους με τα πιο γνωστά φάρμακα ανά κατηγορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπναγωγά, αντιψυχωσικά.

 

Ψυχολογική ενίσχυση

7. Life Coaching

Το Life Coaching είναι μία μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης, εστιάζεται στη διαδικασία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος (ή μια εταιρία) δέχεται υποστήριξη για την επίτευξη ενός επαγγελματικού ή προσωπικού στόχου.

8. NLP – Νευρογλωσσικός προγραμματισμός

Το NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) είναι μια ψυχολογική προσέγγιση που αφορά την προσωπική εξέλιξη και την επικοινωνία.

 

Υπάρχουν λύσεις

Ένας ψυχίατρος δεν θα έπρεπε αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά να παίρνει το συνταγολόγιο για να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, σα να επρόκειτο για μία “λοίμωξη” που χρειάζεται “αντιβίωση” για να καταπολεμηθεί το υπεύθυνο μικρόβιο. Αλλά για να γίνει κάτι διαφορετικό από το παραπάνω, ο γιατρός χρειάζεται να έχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή να είναι εκπαιδευμένος σε αυτές ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει που μπορεί να βοηθήσει με κάτι άλλο εκτός των φαρμάκων. Τα φάρμακα δεν είναι η λύση στα προβλήματα, χωρίς αμφιβολία όμως είναι ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο με το οποίο κανείς μπορεί να γλυτώσει χρόνο και ταλαιπωρία, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται τα ουσιαστικά ζητήματα που τον αφορούν με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας και εφόσον δεν έχει βοηθηθεί από άλλες φυσικές μορφές θεραπείας. Υπάρχουν λύσεις για τους περισσότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ζωή τους, ψυχικές διαταραχές ή ψυχοσωματικά συμπτώματα. Συχνά μόνο με το να μιλήσει κάποιος με έναν ειδικό γιατρό νιώθει αμέσως καλύτερα.

Για τον άνθρωπο που έχει ένα σφυρί, κάθε πρόβλημα μοιάζει σαν ένα καρφί. Abraham Maslow

 

φαρμακα ψυχιατρος γιατρος

 

Ολιστική αντιμετώπιση χωρίς παρωπίδες

Στο ιατρείο αντιμετωπίζουμε ολιστικά τα όσα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, και όχι απλά τις “διαγνώσεις”. Ο γιατρός προσεγγίζει ουσιαστικά και πολύπλευρα τα προβλήματα, και όχι μονοδιάστατα με παρωπίδες. Τα φάρμακα είναι θεραπευτικά “εργαλεία” που χρησιμοποιούνται εκεί που χρειάζεται, και ΟΧΙ ως “λύση κονσέρβα” για όλους.

Στο ιατρείο δίνουμε προτεραιότητα στο συνδυασμό ψυχοθεραπείας, EMDR και ομοιοπαθητικής για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ