Κάνε το Τεστ

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η Θεραπεία Ζεύγους είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους, να βρούνε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε και να αποκτήσουν μια πιο αρμονική ζωή. Πολύ συχνά, η μεγάλη αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια είναι θαμμένη κάτω από απογοητεύσεις, παρεξηγήσεις, αντιπαραθέσεις και παγιωμένες συμπεριφορές που απειλούν να καταστρέψουν το ζευγάρι.

Το πιο συχνό σενάριο είναι να προσέρχονται ζευγάρια για θεραπεία όταν μια σημαντική κρίση εμφανίζεται σε ένα γάμο ή σε μια συντροφική σχέση, όπως για παράδειγμα όταν αποκαλύπτεται μία απιστία, παράλληλες ή εξωσυζυγικές σχέσεις. Άλλοτε πάλι, το κυρίως πρόβλημα είναι η έλλειψη επικοινωνίας, και άλλοτε η έλλειψη ερωτικής επαφής, δηλαδή ζευγάρια έχουν μήνες ή και πολλά χρόνια να βρεθούνε μεταξύ τους ερωτικά. Πολλές φορές ο ένας από τους δύο συντρόφους ή και δύο θεωρούν ότι στη σχέση τους “κάτι έχει σπάσει”, ότι η σχέση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Τα ζευγάρια ζητούν δυαδική ψυχοθεραπεία όταν έχουν προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι συχνό το φαινόμενο να έρχεται για θεραπεία ο ένας σύντροφος, με σκοπό να βρει ένα σύμμαχο, έναν ειδικό ο οποίος θα εξηγήσει στο άλλο μέλος ότι “έχει δίκιο” και “να συνετιστεί”. Ο στόχος όμως του θεραπευτή δεν είναι να μετατραπεί σε δικαστή, δάσκαλο ή γονιό, αλλά να αποκαταστήσει την επικοινωνία στο ζευγάρι, να δείξει στο κάθε μέλος με ποιες συμπεριφορές μπορεί να βάζουν “τρικλοποδιές” στη σχέση τους και στον εαυτό τους, να δείξει εναλλακτικές λύσεις και συμπεριφορές και να επουλώσει τις πληγές και των δύο. Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές υπάρχουν συμπεριφορές από τον ένα ή και τους δύο συντρόφους που είναι πολύ επιβαρυντικές για τη σχέση (πχ λεκτική ή σωματική βία, κακοποίηση), αλλά αυτό χρειάζεται να αναδυθεί μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, με αβίαστο τρόπο, και όχι με κριτική και με εντολές.

Σκοπός του θεραπευτή είναι:

  • αρχικώς να βοηθήσει στην επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και στη συνέχεια τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν συσσωρευθεί, να κλείσει τις πληγές που κουβαλάει. Ενθαρρύνεται η έκφραση καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της σχέσης.
  • να κατευθύνει το ζευγάρι στα άμεσα και επιτακτικά προβλήματα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία και την βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας της σχέσης τους. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει με διαφορές τεχνικές το ζευγάρι να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να βρει τρόπους για τη λύση τους.
  • θα αναλύσει όλους τους παράγοντες που οδήγησαν τη σχέση σε αδιέξοδο και μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές, θα κατευθύνει το ζευγάρι στην πηγή του προβλήματος εστιάζοντας στα συγκεκριμένα θέματα που το ζευγάρι επιθυμεί να διαπραγματευτεί, να επιφέρει αλλαγές ή να πάρει αποφάσεις.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους ίσως να φαίνεται ως μιας επιλογή μόνο αν μια σχέση έχει προβλήματα. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση κάθε σχέσης!

Ένας συχνός φόβος πριν ξεκινήσει η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής θα πάρει το μέρος του ενός ατόμου στη σχέση, και θα πει στον άλλο σύντροφο ότι αυτός/αυτή “φταίει”, ότι “είναι λάθος”, κλπ. Ο ψυχοθεραπευτής έχει μόνο μια ευθύνη και αυτή είναι η βελτίωση της σχέσης. Ο ψυχοθεραπευτής δεν θα πάρει λοιπόν το μέρος κανενός. Στην ψυχοθεραπείας ζεύγους ο ψυχοθεραπευτής γίνεται ο “διαμεσολαβητής” και ο διερμηνέας, που επιτρέπει στον κάθε σύντροφο να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο (συναισθήματα που πολλές φορές είναι έντονα).Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κατανόησης υπάρχει βελτίωση στη σχέση και μεγαλύτερη τρυφερότητα και επικοινωνία.

Η δυαδική ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν σαν ζευγάρι, όσα είναι εύκολο να παρεξηγηθούν ή να προκαλέσουν δυσαρέσκεια. Όταν αισθανόμαστε ότι ο σύντροφός μας δεν μας κατανοεί, είναι δύσκολο να μπορέσουμε να τον ακούσουμε. Στην ψυχοθεραπευτική συνεδρία, ο καθένας μπορεί με ασφάλεια να μιλήσει, να νιώσει ότι τον κατανοούν και να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία.

Από την άλλη μεριά, αν έχετε ήδη πάρει την απόφαση να χωρίσετε, ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε ένα καλύτερο τέλος, αυτό που θα σέβεται την καλή πλευρά της σχέσης σας, ώστε να αποφύγετε τραγικές καταστάσεις.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι η πιο σοφή επιλογή που μπορείτε να κάνετε για την σχέση σας. Η βοήθεια και η λύση των προβλημάτων για τις σχέσεις σας δεν θα βρεθεί σε κάποιο φόρουμ ή συζητήσεις με μη-ειδικούς, αλλά με ένα ειδικό ψυχοθεραπευτή.

Πως γίνονται οι συνεδρίες ζεύγους;

Aρχικά προσέρχεται ο ένας από τους δύο συντρόφους για ένα πρώτο ραντεβού, και στη συνέχεια ακολουθεί μια συνεδρία ζεύγους.

Τα σχήματα συνεδριών που μπορεί να χρειαστούν για το κάθε ζευγάρι ποικίλουν, για παράδειγμα μπορεί να χρειάζονται συνεδρίες ζεύγους, με εμβόλιμες ατομικές συνεδρίες σε εναλλαγή, ιδίως αν το ζευγάρι βρίσκεται σε μεγάλη συναισθηματική ένταση.

Οι συνεδρίες ζεύγους έχουν διάρκεια 45 λεπτών.