Θεραπεία Ζεύγους

Θεραπεία ζεύγους


Η Θεραπεία Ζεύγους είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους, να βρούνε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε και να αποκτήσουν μια πιο αρμονική ζωή. Πολύ συχνά, η μεγάλη αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια είναι θαμμένη κάτω από απογοητεύσεις, παρεξηγήσεις, αντιπαραθέσεις και παγιωμένες συμπεριφορές που απειλούν να καταστρέψουν το ζευγάρι.

Το πιο συχνό σενάριο είναι να προσέρχονται ζευγάρια για θεραπεία όταν μια σημαντική κρίση εμφανίζεται σε ένα γάμο ή σε μια συντροφική σχέση, όπως για παράδειγμα όταν αποκαλύπτονται παράλληλες ή εξωσυζυγικές σχέσεις. Άλλοτε πάλι, το κυρίως πρόβλημα είναι η έλλειψη επικοινωνίας, και άλλοτε η έλλειψη ερωτικής επαφής, δηλαδή ζευγάρια έχουν μήνες ή και πολλά χρόνια να βρεθούνε μεταξύ τους ερωτικά. Πολλές φορές ο ένας από τους δύο συντρόφους ή και δύο θεωρούν ότι στη σχέση τους “κάτι έχει σπάσει”, ότι η σχέση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Τα ζευγάρια ζητούν βοήθεια όταν έχουν προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι συχνό το φαινόμενο να έρχεται για θεραπεία ο ένας σύντροφος, με σκοπό να βρει ένα σύμμαχο, έναν ειδικό ο οποίος θα εξηγήσει στο άλλο μέλος ότι “έχει δίκιο” και “να συνετιστεί”. Ο στόχος όμως του θεραπευτή δεν είναι να μετατραπεί σε δικαστή, δάσκαλο ή γονιό, αλλά να αποκαταστήσει την επικοινωνία στο ζευγάρι, να δείξει στο κάθε μέλος με ποιες συμπεριφορές μπορεί να βάζουν “τρικλοποδιές” στη σχέση τους και στον εαυτό τους, να δείξει εναλλακτικές λύσεις και συμπεριφορές και να επουλώσει τις πληγές και των δύο. Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές υπάρχουν συμπεριφορές από τον ένα ή και τους δύο συντρόφους που είναι πολύ επιβαρυντικές για τη σχέση (πχ λεκτική ή σωματική βία, κακοποίηση), αλλά αυτό χρειάζεται να αναδεχθεί μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, με αβίαστο τρόπο, και όχι με κριτική και με εντολές.

Σκοπός του θεραπευτή είναι:

  • αρχικώς να βοηθήσει στην επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και στη συνέχεια τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν συσσωρευθεί, να κλείσει τις πληγές που κουβαλάει. Ενθαρρύνεται η έκφραση καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της σχέσης.
  • να κατευθύνει το ζευγάρι στα άμεσα και επιτακτικά προβλήματα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία και την βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας της σχέσης τους. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει με διαφορές τεχνικές το ζευγάρι να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να βρει τρόπους για τη λύση τους.
  • θα αναλύσει όλους τους παράγοντες που οδήγησαν τη σχέση σε αδιέξοδο και μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές, θα κατευθύνει το ζευγάρι στην πηγή του προβλήματος εστιάζοντας στα συγκεκριμένα θέματα που το ζευγάρι επιθυμεί να διαπραγματευτεί, να επιφέρει αλλαγές ή να πάρει αποφάσεις.

Πως γίνονται οι συνεδρίες ζεύγους;


Aρχικά προσέρχεται ο ένας από τους δύο συντρόφους για ένα πρώτο ραντεβού, και στη συνέχεια ακολουθεί μια συνεδρία ζεύγους.

Τα σχήματα συνεδριών που μπορεί να χρειαστούν για το κάθε ζευγάρι ποικίλουν, για παράδειγμα μπορεί να χρειάζονται συνεδρίες ζεύγους, με εμβόλιμες ατομικές συνεδρίες σε εναλλαγή, ιδίως αν το ζευγάρι βρίσκεται σε μεγάλη συναισθηματική ένταση.

Οι συνεδρίες ζεύγους έχουν διάρκεια 1 ώρας.