Κάνε το Τεστ
Θεραπεία ζεύγους, Ψυχοθεραπεία ζεύγους, Δυαδική ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η Θεραπεία Ζεύγους είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους, να βρούνε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε και να αποκτήσουν μια πιο αρμονική ζωή. Πολύ συχνά, η μεγάλη αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στα ζευγάρια είναι θαμμένη κάτω από απογοητεύσεις, παρεξηγήσεις, αντιπαραθέσεις και παγιωμένες συμπεριφορές που απειλούν να καταστρέψουν μία σχέση ή ένα γάμο.

Το πιο συχνό σενάριο είναι να προσέρχονται ζευγάρια για θεραπεία όταν μια σημαντική κρίση εμφανίζεται σε ένα γάμο ή σε μια συντροφική σχέση, όπως για παράδειγμα όταν αποκαλύπτεται μία απιστία, μια εξωσυζυγική περιπέτεια ή παράλληλη σχέση. Άλλοτε πάλι, το κυρίως πρόβλημα είναι η έλλειψη επικοινωνίας, και άλλοτε η έλλειψη ερωτικής επαφής, δηλαδή ζευγάρια έχουν μήνες ή και πολλά χρόνια χωρίς σεξ. Πολλές φορές ο ένας από τους δύο συντρόφους ή και δύο θεωρούν ότι στη σχέση τους “κάτι έχει σπάσει”, ότι η σχέση βρίσκεται σε αδιέξοδο (ιδίως μετά τα παιδιά).

Βοήθεια στην επικοινωνία

Τα ζευγάρια ζητούν δυαδική ψυχοθεραπεία όταν έχουν προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι συχνό το φαινόμενο να έρχεται για θεραπεία ο ένας σύντροφος, με σκοπό να βρει ένα σύμμαχο, έναν ειδικό ο οποίος θα εξηγήσει στο άλλο μέλος ότι “έχει δίκιο” και “να συνετιστεί”. Ο στόχος όμως του θεραπευτή δεν είναι να μετατραπεί σε δικαστή, δάσκαλο ή γονιό, αλλά να αποκαταστήσει την επικοινωνία στο ζευγάρι, να δείξει στο κάθε μέλος με ποιες συμπεριφορές μπορεί να βάζουν “τρικλοποδιές” στη σχέση τους και στον εαυτό τους, να δείξει εναλλακτικές λύσεις και συμπεριφορές και να επουλώσει τις πληγές και των δύο. Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές υπάρχουν συμπεριφορές από τον ένα ή και τους δύο συντρόφους που είναι πολύ επιβαρυντικές για τη σχέση (πχ λεκτική ή σωματική βία, κακοποίηση), αλλά αυτό χρειάζεται να αναδυθεί μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, με αβίαστο τρόπο, και όχι με κριτική και με εντολές.

Στόχοι της θεραπείας ζεύγους

Μεταξύ των άλλων, σκοπός του θεραπευτή είναι:

  • αρχικώς να βοηθήσει στην επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και στη συνέχεια τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν συσσωρευθεί, να κλείσει τις πληγές που κουβαλάει. Ενθαρρύνεται η έκφραση καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της σχέσης.
  • να κατευθύνει το ζευγάρι στα άμεσα και επιτακτικά προβλήματα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία και την βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας της σχέσης τους. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει με διαφορές τεχνικές το ζευγάρι να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να βρει τρόπους για τη λύση τους.
  • θα αναλύσει όλους τους παράγοντες που οδήγησαν τη σχέση σε αδιέξοδο και μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές, θα κατευθύνει το ζευγάρι στην πηγή του προβλήματος εστιάζοντας στα συγκεκριμένα θέματα που το ζευγάρι επιθυμεί να διαπραγματευτεί, να επιφέρει αλλαγές ή να πάρει αποφάσεις.

Θεραπεία ζεύγους, Ψυχοθεραπεία ζεύγους, Δυαδική ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους ίσως να φαίνεται ως μιας επιλογή μόνο αν μια σχέση έχει προβλήματα. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση κάθε σχέσης!

Η δυαδική ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν σαν ζευγάρι, όσα είναι εύκολο να παρεξηγηθούν ή να προκαλέσουν δυσαρέσκεια (όπως για παράδειγμα σεξουαλικά ζητήματα). Όταν αισθανόμαστε ότι ο σύντροφός μας δεν μας κατανοεί, είναι δύσκολο να μπορέσουμε να τον ακούσουμε. Στην ψυχοθεραπευτική συνεδρία, ο καθένας μπορεί με ασφάλεια να μιλήσει, να νιώσει ότι τον κατανοούν και να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία.

Ένας συχνός φόβος πριν ξεκινήσει η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής θα πάρει το μέρος του ενός ατόμου στη σχέση, και θα πει στον άλλο σύντροφο ότι αυτός/αυτή “φταίει”, ότι “είναι λάθος”, κλπ. Προσδοκούν από τον ψυχοθεραπευτή να λειτουργήσει ως δικαστής.

Όμως ο ψυχοθεραπευτής έχει μόνο ένα στόχο και αυτός είναι η βελτίωση της σχέσης. Ο ψυχοθεραπευτής δεν θα πάρει λοιπόν το μέρος κανενός. Στην ψυχοθεραπείας ζεύγους ο ψυχοθεραπευτής γίνεται ο “διαμεσολαβητής” και ο διερμηνέας, που επιτρέπει στον κάθε σύντροφο να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο (συναισθήματα που πολλές φορές είναι έντονα). Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κατανόησης υπάρχει βελτίωση στη σχέση και μεγαλύτερη τρυφερότητα και επικοινωνία.

Αποφάσεις για τη σχέση

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δώσει μία ευκαιρία στη σχέση να πετύχει, αν αυτό θέλετε από κοινού. Από την άλλη μεριά, αν έχετε ήδη πάρει την απόφαση να χωρίσετε, ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε ένα καλύτερο τέλος, αυτό που θα σέβεται την καλή πλευρά της σχέσης σας, ώστε να αποφύγετε τραγικές καταστάσεις.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι η πιο σοφή επιλογή που μπορείτε να κάνετε για την σχέση σας. Η βοήθεια και η λύση των προβλημάτων για τις σχέσεις σας δεν θα βρεθεί σε κάποιο φόρουμ ή συζητήσεις με μη-ειδικούς, αλλά με ένα ειδικό ψυχοθεραπευτή.

Πως γίνονται οι συνεδρίες ζεύγους στο ιατρείο μας;

Aρχικά προσέρχεται ο ένας από τους δύο συντρόφους στο πρώτο ραντεβού (ΠΟΤΕ δεν έρχονται και οι δύο μαζί στην 1η συνεδρία).

Στο 2ο ραντεβού έρχεται ο άλλος σύντροφος ώστε να γίνει μια συνολική εκτίμηση για την κατάσταση της σχέσης.

Η συνέχεια εξαρτάται από το βαθμό και την φύση των προβλημάτων της σχέσης, αν δηλαδή μπορούν να γίνουν ζευγαρικές συνεδρίες ή χρειάζονται πρώτα περισσότερες ατομικές συνεδρίες με έναν από τους δύο. Τα σχήματα συνεδριών που μπορεί να χρειαστούν για το κάθε ζευγάρι ποικίλουν, για παράδειγμα μπορεί να χρειάζονται συνεδρίες ζεύγους, με εμβόλιμες ατομικές συνεδρίες σε εναλλαγή, ιδίως αν το ζευγάρι βρίσκεται σε μεγάλη συναισθηματική ένταση.