Κάνε το Τεστ
σχεση χωρις σεξ σeξ

Τι να κάνετε αν είστε σε μια σχέση χωρίς σεξ

Σχέσεις και Σεξ

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ικανοποίησης σε μια μακροχρόνια σχέση είναι η σεξουαλική ευχαρίστηση. Όσο πιο ικανοποιημένα σεξουαλικά είναι τα ζευγάρια, τόσο πιο χαρούμενα τείνουν να είναι. Η διαφορά ανάμεσα στη φιλία και στη σχέση, είναι αν δύο άνθρωποι κάνουν σεξ ή όχι. Είναι σπάνιο να βρεθεί ένα ζευγάρι που δεν κάνει σεξ και να είναι χαρούμενο. Και αυτό γιατί ο σύντροφος που επιθυμεί περισσότερο σεξ, συχνά θυμώνει επειδή δεν κάνει όσο σεξ θέλει, χωρίς να ξέρει πώς να διορθώσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα συναισθήματα του θυμού και της ματαίωσης να διαβρώνουν τη σχέση.

Μπορεί να υπάρξει σχέση χωρίς σεξ;

Σε μελέτες που έχουν γίνει, τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Το 80% πιστεύει ότι μία σοβαρή σχέση αγάπης, δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς το σεξ. Η σημασία της εγγύτητας και του σεξ ήταν καθαρή, καθώς το 80% συμφωνούσε ότι μία καλή σχέση χρειάζεται συχνό σεξ. Όμως πόσο συχνά σεξ; Οι απόψεις αντρών και γυναικών συγκλίνουν στο θέμα αυτό. Το 65% γυναικών και το 70% των αντρών θεωρούν ότι το ιδανικό είναι αρκετές φορές την εβδομάδα. Η πλειοψηφία (71%) θεωρεί δεν θα θεωρούσαν μία σχέση σοβαρή αν δεν υπήρχε σεξ. Το 28% των αντρών ωστόσο είπε ότι θα ήταν σύμφωνοι σε μία τέτοια σχέση, αν μπορούσαν να έχουν ταυτόχρονα άλλες σεξουαλικές εμπειρίες, συγκρινόμενο μόλις με το 12% των γυναικών.

Αν εσείς θέλετε να κάνετε σεξ κάθε βράδυ και ο σύζυγός σας θέλει τρεις φορές  την εβδομάδα, δεν είστε σε μία σχέση χωρίς σεξ. Αν όμως θέλετε να κάνετε σεξ κάθε βράδυ ή τρεις φορές την εβδομάδα και ο σύντροφός σας θέλει μια φορά κάθε τρεις μήνες, τότε έχετε μία “σχέση χωρίς σεξ”. Ο σύντροφός σας ίσως να διαφωνεί με αυτή την “διάγνωση”, γιατί το σεξ μια φορά το μήνα ή μια φορά στους τρεις μήνες ίσως να καλύπτουν τις ανάγκες του. Σύμφωνα με εκείνον, δεν νιώθει πως έχετε μία σχέση χωρίς σεξ, επειδή οι σεξουαλικές του ανάγκες καλύπτονται. Το πρόβλημα δημιουργείται λοιπόν όταν υπάρχει τεράστια διαφορά στις σεξουαλικές ανάγκες των δύο συντρόφων. Ο ορισμός της “σχέσης χωρίς σεξ” δεν εξαρτάται από το πόσες φορές κάνετε ή δεν κάνετε, αλλά από τις επιδράσεις που έχουν στη σχέση σας οι διαφορές για το σεξ.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 γάμους είναι “χωρίς σεξ” (δηλαδή με τεράστιες διαφορές στην ανάγκη για σεξ ανάμεσα στους συντρόφους).

Σύμφωνα με μελέτες κατά μέσο όρο τα παντρεμένα ζευγάρια κάνουν σεξ πέντε φορές το μήνα. Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, μια σχέση θεωρείται “χωρίς σεξ” όταν το ζευγάρι κάνει σεξ λιγότερο από μια φορά το μήνα. Περίπου το 15-20% των ζευγαριών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αν παρόλο αυτά και οι δύο σύντροφοι είναι ευτυχισμένοι από την σχέση τους, δεν έχει καμία σημασία η άποψη των ειδικών. Ωστόσο, αν η λίμπιντό σας δεν είναι συμβατή με αυτή του συντρόφου σας και ο ένας από εσάς δεν είναι ευχαριστημένος, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η έλλειψη σεξ είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες δυστυχίας και απιστίας σε μια σχέση.

Η λίμπιντο πολύ συχνά μειώνεται (ή μηδενίζεται!) με τον ερχομό ενός παιδιού και αναπόφευκτα την πάροδο του χρόνου, όπως επίσης και από υποχρεώσεις και γεγονότα που προκαλούν άγχος. Οι απαιτήσεις της δουλειάς, το μεγάλωμα των παιδιών, τα οικογενειακά προβλήματα, τα ορμονικά θέματα, η κατάθλιψη, το άγχος και οι σωματικές ασθένειες μπορεί να συμβάλλουν στην έλλειψη του σεξ. Παρόλα αυτά, αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς σεξ και αυτό σας ενοχλεί, χρειάζεται να διευθετήσετε το θέμα.

Για μερικά ζευγάρια, είναι μια προσωρινή φάση και μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, υπάρχουν όμως και σχέσεις που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα που χρειάζονται βοήθεια για να τα ξεπεράσουν.Υπάρχει μια γενική αλήθεια που καθορίζει τη δυναμική μιας σχέσης. Σε κάθε σχέση υπάρχει ένας σύντροφος με πιο έντονη σεξουαλική επιθυμία και ένας με πιο χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη λίμπιντο που έχει ο καθένας, αλλά με τη θέση που έχει αναλάβει στη σχέση. Άλλες φορές αυτό οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους (στρες, συσσωρευμένα συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης) και άλλοτε σε οργανικές αιτίες (ιδιοσυγκρασία).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 20%-30% των ανδρών και το 30%-50% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν ελάχιστη ως καθόλου σεξουαλική επιθυμία.

Σε ένα ζευγάρι πάντα υπάρχει ένας σύντροφος με πιο έντονη επιθυμία και ένας με πιο χαμηλή επιθυμία, για κάθε θέμα που προκύπτει σε μια σχέση. Ο ένας θέλει να κάνει κάτι ενώ ο άλλος όχι, ή θέλει να κάνει λιγότερα από ότι ο άλλος. Ακόμη και όταν οι δύο σύντροφοι θέλουν το ίδιο πράγμα, πάντα ο ένας θα το θέλει περισσότερο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τη δυναμική στη σχέση και να συνειδητοποιήσετε ότι κανένας δεν κάνει λάθος, ώστε να σταματήσετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο και να επανασυνδεθείτε σεξουαλικά.

Η πιο χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ενός συντρόφου συνήθως καθορίζει το πόσο σεξ κάνει ένα ζευγάρι. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι ο σύντροφος με την πιο χαμηλή σεξουαλική επιθυμία αποζητά κάτι άλλο έντονα στη σχέση, όπως περισσότερη στοργή, περισσότερη βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού ή περισσότερη βοήθεια με τα παιδιά. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, παραπονιούνται στη/στο σύντροφό τους για κάτι που χρειάζονται,όπως ο ίδιος παραπονιέται για το σεξ. Και όλοι ξέρουμε που οδηγεί η γκρίνια...

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή;

1. Συζητήστε για αυτό και να είστε ειλικρινείς.

Είναι σοκαριστικό όταν οι θεραπευόμενοι μου λένε ότι δεν κάνουν σεξ με τη σύντροφό τους και όταν ρωτάω "τι λέει η σύντροφος" για αυτό το πρόβλημα, μου απαντούν ότι δεν το έχουν συζητήσει. Δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι αν δεν είστε πρόθυμοι να συζητήσετε για αυτό. Όταν δεν μιλάτε για όσα σας απασχολούν, αυτά δεν επιλύονται και συσσωρεύονται. Εν τέλει τα συναισθήματα απογοήτευσης μετατρέπονται σε αγανάκτηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην έλλειψη σεβασμού και σε λιγότερη στοργή και οικειότητα.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η απιστία είναι καλύτερη επιλογή από το να συζητήσουν το θέμα με τη σύντροφό τους. Φυσικά αυτό όμως δεν ισχύει. Το να είστε ειλικρινής για τη σημασία που έχει το σεξ για εσάς και για τις γενικότερες ανάγκες σας, είναι πολύ καλύτερο από να φέρεστε ύπουλα πίσω από την πλάτη της συντρόφου σας. Αν ο/η σύντροφός σας αρνείται να ασχοληθεί με το θέμα και να δουλέψει για τη βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής ενώ γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς, χρειάζεται να σκεφτείτε να τελειώσετε αυτή τη σχέση.

2. Προσδιορίστε ποιο είναι ακριβώς το σεξουαλικό πρόβλημα, ή αν υπάρχει κάποιο γενικότερο πρόβλημα.

Κρύβεται η αγανάκτηση πίσω από την ελαττωμένη επιθυμία, κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποιο ορμονικό πρόβλημα, κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, κάποιο άλυτο ψυχικό τραύμα, το στρες για τα παιδιά ή απλά σταματήσατε να αγαπιέστε; Η ασυμφωνία στην σεξουαλική επιθυμία παρουσιάζεται συχνά σε όλες τις μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά το ζήτημα είναι πως την διαχειρίζεται κάποιος και πότε αποτελεί πρόβλημα ή όχι. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι ξεκινούν να πιστεύουν ότι κάτι πάει λάθος όταν δεν κάνουν τόσο σεξ όσο πιστεύουν ότι πρέπει. Αυτό επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και των δύο συντρόφων. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το θέμα χωρίς να κατηγορείτε ή να κριτικάρετε ο ένας τον άλλο.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι οι άνδρες κάνουν σεξ για να συνδεθούν και οι γυναίκες κάνουν σεξ όταν αισθάνονται συνδεδεμένες. Αν ένα άτομο δεν αισθάνεται ασφάλεια με το σύντροφό του, η λίμπιντο μειώνεται. Για παράδειγμα, συχνά παρατηρείται ο ένας σύντροφος να παρουσιάζει ξεσπάσματα θυμού με αποτέλεσμα ο άλλος σύντροφος να μην έχει σεξουαλική επιθυμία. Τι είναι αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε; Μερικοί άνθρωποι ιδιοσυγκρασιακά δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το σεξ. Ίσως να έκαναν πολύ σεξ τους πρώτους μήνες εξαιτίας των ορμονών που παράγονται στην αρχή μιας σχέσης, αλλά φυσιολογικά η λίμπιντό τους μειώθηκε στη συνέχεια. Αν  αυτή ήταν η κατάσταση από την αρχή της σχέσης, οι πιθανότητες είναι ότι έτσι θα είναι πάντα. Και δεν είναι δίκαιο να προσδοκάτε από κάποιον να έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία όταν δεν είναι έτσι, όπως δεν είναι δίκαιο να προσδοκάτε από κάποιον που έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία να μειωθεί.

3. Ζητήστε βοήθεια.

Αν υπάρχει κάποιο σωματικό πρόβλημα απευθυνθείτε σε ένα γιατρό. Κάποια προβλήματα υγείας και κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και ορμονικά θέματα που μπορούν να βελτιωθούν με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής. Από την άλλη μεριά, ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αγανάκτηση που νιώθετε, τα σεξουαλικά θέματα και τα ψυχικά τραύματα και να μπορέσετε να επανασυνδεθείτε. Η ειρωνεία είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να πάνε σε ένα διατροφολόγο ή προσωπικό γυμναστή για να είναι σε φόρμα, αλλά λόγω των προκαταλήψεων αισθάνονται ντροπή να ζητήσουν βοήθεια όταν έχουν πρόβλημα με τη σχέση τους.

Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για μια ποιοτική σχέση και μια καλή σεξουαλική ζωή, και αποτελεί ένα πεδίο για το οποίο οι άνθρωποι αντιστέκονται να ζητήσουν βοήθεια. Δυστυχώς, τα σχολεία δεν περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα των μαθημάτων τους τις δεξιότητες στην επικοινωνία και στις σχέσεις. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν από το σπίτι τις επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς δεν υπάρχει εκπαίδευση για την υγιή επικοινωνία και τη λύση των διαφωνιών στις σχέσεις. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με τις δύσκολες συζητήσεις και να σας δώσει εργαλεία ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίζετε όσα προκύπτουν.

4. Δείξτε ότι εκτιμάτε το σύντροφό σας.

Το μεγαλύτερο παράπονο που ακούω στις συνεδρίες και από τα δύο φύλα είναι ότι ʺΟ σύντροφός μου δεν με εκτιμάειʺ. Στην αρχή της σχέσης, λέμε ο ένας στον άλλο πόσο καταπληκτικός και σέξι είναι, και αυτό διεγείρει τον εγκέφαλο καθώς απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευεξίας που μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία. Όταν επιθυμούμε κάτι το θέλουμε.

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι οδηγούνται στην απιστία, είναι ότι βρίσκουν την εκτίμηση και την αποδοχή από κάποιον άλλο.

σχεση χωρις σεξ σeξ

Αν θέλετε περισσότερο σεξ στη σχέση, δείχνετε στο σύντροφό σας ότι τον βρίσκετε σέξι και ελκυστικό; Ή είστε επικριτική και κάνετε πικρόχολα σχόλια; Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να ρίχνει πιο γρήγορα τη λίμπιντο από την κριτική. Δεσμευτείτε να σταματήσετε να κριτικάρετε το σύντροφό σας και να του λέτε τουλάχιστον τρία πράγματα που εκτιμάτε σε αυτόν ή είστε ευγνώμονες για αυτά κάθε μέρα και σας εγγυώμαι ότι η σχέση σας θα βελτιωθεί.

5. Αφιερώστε χρόνο για να επανασυνδεθείτε.

Αν περιμένετε μέχρι τις 11 το βράδυ για να κάνετε σεξ, όταν και οι δύο είστε εξαντλημένοι από τις υποχρεώσεις της ημέρας, το πιο πιθανό είναι να μην συμβεί. Συχνά προτείνω στα ζευγάρια να προγραμματίζουν το σεξ έτσι ώστε να ανυπομονούν για την επόμενη φορά. Μπορείτε ακόμα και να δείτε μαζί ερωτικές ταινίες ή διαβάστε ερωτικά βιβλία. Ντυθείτε όπως όταν πρωτογνωριστήκατε, προσέξτε την εμφάνισή σας όπως όταν θα ήσασταν με ένα νέο σύντροφο.

Μερικές φορές αισθανόμαστε πολύ άνετα και αυτό σκοτώνει την ερωτική έλξη. Ντυνόμαστε στο σπίτι με ρούχα που δεν θα φορούσαμε ποτέ δημόσια ή συμπεριφερόμαστε χωρίς τρόπους και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η σύντροφός μας δεν θέλει να κάνει σεξ μαζί μας. Αν βγαίνατε με κάποιον νέο σύντροφο και συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο, σίγουρα θα θέλατε να φύγετε μακριά!

Το σεξ έχει πολλά πλεονεκτήματα, συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά. Τα ζευγάρια που κάνουν τακτικά σεξ είναι πιο ευτυχισμένα, πιο υγιή και είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί. Το να κάνετε τη σεξουαλική και συναισθηματική σας ζωή προτεραιότητες είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε όλες τις πτυχές της σχέσης σας ώστε να είναι δυνατή.

Βελτίωση της επικοινωνίας και ενδυνάμωση της σχέσης

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αποτελεσματικά τα προβλήματα της σχέσης σας, ώστε να έχετε μια ζωή με ποιότητα!