Πεσμένη λίμπιντο
Η πεσμένη λίμπιντο είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει 1 στους 5 άνδρες , και ακόμη περισσότερες γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Συχνά έχει σχέση με το εργασιακό στρες και το άγχος για την προσωπική ζωή, ή κάποιο γεγονός που αλλάζει τη ζωή όπως η εγκυμοσύνη, η γέννηση ενός παιδιού.
Ωστόσο, η ξαφνική μείωση της λίμπιντο, ειδικά όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υποδεικνύει κάποιο υποκείμενο προσωπικό, ιατρικό ή οικογενειακό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει και τους δύο συντρόφους σε μια σχέση.
Ποιες είναι οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο;
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει μειωμένη λίμπιντο. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι λόγοι;
- προβλήματα στη σχέση
- άγχος, ανησυχία ή κατάθλιψη
- σεξουαλικά προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία ή η ξηρότητα του κόλπου
- εγκυμοσύνη και απόκτηση ενός παιδιού, συμβαίνουν αρκετές ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια η φροντίδα ενός παιδιού είναι απαιτητική διαδικασία
- χαμηλά επίπεδα ορμονών όσο μεγαλώνουμε, ειδικά στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες
- συγκεκριμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για την υπέρταση ή τα αντικαταθλιπτικά
- μέθοδοι αντισύλληψης όπως τα αντισυλληπτικά χάπια
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Αν έχετε ανησυχία για τη λίμπιντο σας, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Έτσι, θα συζητήσετε όλες τις πιθανές αιτίες και τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε.
Φυσικά, κάποια χρόνια νοσήματα μπορούν επίσης να επηρεάζουν την επιθυμία για σεξ, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης.
Προβλήματα στη σχέση
Το πρώτο πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν είστε ευτυχισμένοι στη σχέση σας. Έχετε αμφιβολίες ή ανησυχίες που μπορεί να σας προκαλούν πτώση της λίμπιντο; Μήπως έχετε μία τοξική σχέση;
Αν είστε σε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να νιώθετε ότι δεν σας ικανοποιεί η ερωτική σας ζωή λόγω της ρουτίνας. Αυτό είναι κάτι πολύ σύνηθες και μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλική επιθυμία.
Τα προβλήματα στη σχέση είναι η πιο συχνή αιτία της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Για αυτό είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να αντιμετωπίσετε τα θέματα στη σχέση σας.
Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν το πρόβλημα είναι η απόδοσή σας που κάνει το σεξ δύσκολο ή χωρίς ικανοποίηση. Για παράδειγμα, πολλοί άνδρες έχουν προβλήματα εκσπερμάτισης ή στυτικής δυσλειτουργίας, και οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν πόνο στη διάρκεια του σεξ ή κολεόσπασμο (όταν οι μύες γύρω από τον κόλπο σφίγγουν ακούσια πριν από τη διείσδυση). Αν υπάρχει κάποιο από αυτά τα θέματα υπάρχουν θεραπείες.
Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά τους δύο συντρόφους να συζητήσουν για τα σεξουαλικά ή συναισθηματικά τους θέματα.
Άγχος, ανησυχία και κόπωση
Το άγχος, η ανησυχία και η κόπωση είναι παράγοντες που έχουν τεράστια επίδραση στην ευτυχία μας. Αν κάποιος νιώθει συνεχώς κουρασμένος, αγχωμένος ή ανήσυχος , μπορεί να είναι ανάγκη να κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την απλή λύπη που μπορεί να νιώθει κάποιος για λίγο. Είναι μα σοβαρή ψυχική νόσος στην οποία κάποιος νιώθει υπερβολική θλίψη που μπορεί να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα συναισθήματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα του ατόμου αλλά και στην σεξουαλική του ζωή.
Ένα άτομο με κατάθλιψη συχνά νιώθει απελπισία ή δεν έχει ενδιαφέρον για πράγματα που πριν απολάμβανε. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να μιλήσει με έναν ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά) βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Ωστόσο, η μειωμένη λίμπιντο μπορεί να είναι μια παρενέργεια πολλών αντικαταθλιπτικών. Αν λοιπόν έχετε θέματα στη λίμπιντο καλό είναι να μιλήσετε με τον ψυχίατρο σας για να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή.
Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώνει την σεξουαλική επιθυμία, για αυτό καλό είναι να περιορίζετε την κατανάλωσή του.
Ηλικία
Πολλοί άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ όσο μεγαλώνουν, κυρίως λόγω της πτώσης στα επίπεδα των ορμονών, των προβλημάτων υγείας που έχουν σχέση με την ηλικία ή των παρενεργειών μιας φαρμακευτικής αγωγής.
Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες έχουν συνήθως πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, πράγμα που μπορεί να προκαλεί κόπωση, κατάθλιψη και μειωμένη λίμπιντο.
Οι γυναίκες όσο πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα τον οιστρογόνων σταδιακά μειώνονται, και αυτό επηρεάζει τη λίμπιντο. Επίσης μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ειδικά μετά από υστερεκτομή. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει τη λίμπιντο.
Για πολλές γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση υπάρχει η δυνατότητα ορμονικής υποκατάστασης.
Ορμονικά προβλήματα
Λιγότερο συχνά, η πεσμένη λίμπιντο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδή. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή επίπεδα ορμονών. Τα πιο συχνά σημάδια ενός υπολειτουργικού θυρεοειδή είναι η κόπωση, η αύξηση του βάρους και η κατάθλιψη,
Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής είναι εύκολο να θεραπευτεί με την λήψη ορμονών που αντικαθιστούν τις ορμόνες που δεν μπορεί να συνθέσει ο θυρεοειδής.
Ένα άλλο ορμονικό πρόβλημα γνωστό ως υπερπρολακτιναιμία έχει αρνητική επίδραση στη λίμπιντο. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα προλακτίνης στο αίμα.
Μέθοδοι αντισύλληψης
Αρκετές γυναίκες αναφέρουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία όταν χρησιμοποιούν ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης όπως:
- συνδυαστική αντισύλληψη που περιλαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια, ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ)
- χάπια προγεστερόνης
- αντισυλληπτικό εμφύτευμα
Ωστόσο, οι παρενέργειες των μεθόδων αντισύλληψης βελτιώνονται μέσα σε λίγους μήνες.
Προβλήματα υγείας
Κάποια χρόνια προβλήματα υγείας όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης και η παχυσαρκία έχουν αρνητική επίδραση στη λίμπιντο.
Φαρμακευτική αγωγή
Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί κάποιες φορές να μειώνουν τη λίμπιντο, όπως:
- φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως τα διουρητικά
- φάρμακα για την κατάθλιψη, όπως οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs)
- φάρμακα για τις επιληπτικές κρίσεις
- φάρμακα για την θεραπεία της ψύχωσης (μιας ψυχικής διαταραχής όπου ένα άτομο δεν μπορεί να διαχωρίσει την πραγματικότητα από την φαντασία), όπως η αλοπεριδόλη
- φάρμακα όπως η σιμετιδίνη, η φιναστερίδη και η κυπροτερόνη, τα οποία μπλοκάρουν ή μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης
Καλό είναι να μιλήσετε στο γιατρό σαν αν η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε επηρεάζει τη λίμπιντο και να βρείτε μια εναλλακτική θεραπεία.
Θεραπεία για την πεσμένη λίμπιντο
Αν έχετε ανησυχία για τη λίμπιντο σας, ειδικά αν η σεξουαλική σας ορμή είναι μειωμένη και σας προκαλεί ανησυχία και επηρεάζει τη σχέση σας, καλό είναι να προγραμματίσετε μια συνάντηση με το γιατρό σας για να συζητήσετε όλες τις πιθανές αιτίες και τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε.
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις αιτίες πίσω από την πεσμένη λίμπιντο και να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις.