Κάνε το Τεστ
φίλοι με προνόμια, τι είναι οι φίλοι με προνόμια, friends with benefits, πως βλέπουν οι άνδρες και οι γυναίκες τους φίλους με προνόμια, μπορούν δύο φίλοι με προνόμια να έχουν μια υγιή σχέση

Φίλοι με προνόμια

Φίλοι με προνόμια

Οι "φίλοι με προνόμια" (friends with benefits) είναι κάτι πολύ σύνηθες στο εξωτερικό, για τους περισσότερους νέους ενήλικες. Περίπου το 50% των νέων ενηλίκων αναφέρουν ότι έχουν τουλάχιστον μια εμπειρία με φίλο με προνόμια. Ένας φίλος με προνόμια είναι ένας φίλος με τον οποίο κάποιος έχει σεξουαλική σχέση. Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε δημοφιλής από τις ταινίες του Χόλυγουντ. Με αυτή την τάση να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν απορίες για το τι είναι πραγματικά "ένας φίλος με προνόμια";

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες σε άνδρες και γυναίκες όσον αφορά την ιδέα για "τους φίλους με προνόμια". Φυσικά, για να είμαστε ξεκάθαροι οι φίλοι με προνόμια είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να κάνουν σεξ σε τακτική βάση αλλά οι οποίοι δεν έχουν αποκλειστική σχέση. Με άλλα λόγια, είναι ελεύθεροι να φλερτάρουν, να κάνουν sexting και σεξ και με άλλους ανθρώπους αν το επιθυμούν. Όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτή η συμφωνία τελικά δεν βγάζει πουθενά.

Και οι δύο άνθρωποι που έχουν αυτή την ιδιότυπη σχέση,  το κάνουν αυτό για τους δικούς τους ψυχολογικούς λόγους. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν την ανασφάλεια, το φόβο της δέσμευσης, τις προηγούμενες τραυματικές σχέσεις, τους δύσκολους χωρισμούς στο παρελθόν και τα θέματα στην ανατροφή τους. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και χρειάζονται χρόνια συστηματικής δουλειάς με τον εαυτό.

Ποια είναι τα "προνόμια" αυτής της σχέσης; 

Αρχικά, θα μιλήσουμε για τα "προνόμια". Κάποια από τα θετικά του να έχει κάποιος ένα φίλο με προνόμια είναι ότι μπορεί να ταιριάζει στις συνθήκες της ζωής του, μπορεί να του δίνει αυτοπεποίθηση. Η σχέση με ένα φίλο μπορεί να προσφέρει άνεση και εμπιστοσύνη, ενώ παρέχει ελευθερία και έλεγχο. Ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο σεξ. Όλα αυτά μοιάζουν εξαιρετικά, σωστά; Αυτό μπορεί να ισχύει αν και οι δύο "φίλοι" βρίσκονται ακριβώς στην ίδια σελίδα. Ωστόσο, εδώ είναι που μπορεί τα πράγματα να δυσκολεύουν και να προκύπτουν προβλήματα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τους φίλους με προνόμια.

Οι άνδρες έχουν περισσότερο κίνητρο να έχουν μια φίλη με προνόμια για το σεξ, ενώ η συναισθηματική σύνδεση είναι πιο ισχυρό κίνητρο για τις γυναίκες. Επίσης, οι άνδρες επίσης θέλουν η σχέση να μένει ίδια όσο περνά ο καιρός. Ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ελπίδες ότι η σχέση θα αλλάξει σε κάτι πιο σοβαρό ή θα επιστρέψουν σε μια τυπική φιλική σχέση. Οι διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες είναι αυτές που έχουν αρνητικές επιδράσεις σε μια τέτοια συμφωνία.

Όταν κάποιος έχει τόσα πολλά να χάσει ή να κερδίσει, πως μπορεί να διατηρεί την ισορροπία σε μια τέτοια σχέση; Πρώτα από όλα είναι σημαντικό και οι δύο να αξιολογήσουν τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους από τη σχέση. Είναι ίδιες με αυτές του φίλου σας; Έχετε τις ίδιες προσδοκίες και ανάγκες; Στη συνέχεια πρέπει να επικοινωνείτε. Η ειλικρινής επικοινωνία με το "φίλο" σας για όσα θέλετε από τη σχέση είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, αν κάτι αλλάξει σε όλα όσα νιώθετε πρέπει να μιλήσετε ανοιχτά για αυτά. Φυσικά, ο εαυτός σας πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα.

Πώς βλέπουν οι άνδρες και οι γυναίκες αυτή την "σχέση";

Και οι δύο άνθρωποι που έχουν αυτή την ιδιότυπη σχέση,  το κάνουν αυτό για τους δικούς τους ψυχολογικούς λόγους. Όταν κάποιος έχει έναν φίλο με προνόμια έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα τον βοηθήσει να λύσει τα προβλήματά του.  Για παράδειγμα, κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση κάνει απλά σεξ για να νιώσει καλά με τον εαυτό του,  όμως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα. Ο φίλος με προνόμια είναι μια προσωρινή λύση σε ένα πιο χρόνιο πρόβλημα. Ακόμη και αν δύο άνθρωποι θέλουν αυτή τη σχέση, δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις πληγές τους.

φίλοι με προνόμια, friends with benefits

Ένα συχνό σενάριο είναι η γυναίκα να θέλει τελικά περισσότερα από τον φίλο με προνόμια και ο άνδρας να αποφεύγει τη δέσμευση (φυσικά, μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο). Και οι δύο έχουν θέματα ανασφάλειας ωστόσο ο καθένας τα εκδηλώνει με διαφορετικό τρόπο. Όταν μια γυναίκα έχει ένα φίλο με προνόμια γρήγορα συνειδητοποιεί ότι θέλει περισσότερη αποκλειστικότητα. Στη συνέχεια, εκφράζει την επιθυμία της με κάποιο τρόπο. Μπορεί να στέλνει πιο συχνά μηνύματα ή κανονίζει περισσότερα ραντεβού ή θέλει να γνωρίσει τους γονείς του φίλου της. Στη συνέχεια, ο άνδρας αρχίζει να παίρνει τις αποστάσεις τους ώστε να καθησυχάσει την ανασφάλειά του για την δέσμευση (δεν απαντά στα μηνύματα, αποφεύγει τα ραντεβού ή ακυρώνει ξαφνικά τις συναντήσεις). Αυτές είναι τυπικές αντιδράσεις όταν η συμφωνία αναπόφευκτα αλλάζει. Η γυναίκα κυνηγά και ο άνδρας την αποφεύγει. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν να επουλώσουν πολλές πληγές.

Ποια είναι τα όρια "τους φίλους με προνόμια";

Επειδή τα όρια στους φίλους με προνόμια δεν είναι ξεκάθαρα, οι πληγές του ενός ή του άλλου θα βγουν στην επιφάνεια. Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να είναι εμφανής ή ο φόβος της απόρριψης μπορεί να υπονομεύει την κατάσταση. Και τελικά, ένα ραντεβού για σεξ καταλήγει σε ένα τεράστιο χάος. Και φυσικά, οι δύο φίλοι δεν μπορούν να δουλέψουν τα θέματα τους μαζί. Δεν θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο και φυσικά δεν θα δώσει κάποιος προτεραιότητα όπως σε ένα φίλο ή ένα ρομαντικό σύντροφο.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό κάποιος να γνωρίζει τι σημαίνει "φίλος με προνόμια". Να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Οι πιθανότητες λένε ότι οι πληγές από το παρελθόν θα επηρεάσουν και αυτή τη σχέση, και ίσως να είναι μια πολύ κακή απόφαση. Για παράδειγμα, αν κάποιος νιώθει ανασφάλεια και ψάχνει έναν φίλο με προνόμια αυτό θα κάνει τα πάντα χειρότερα! Η ανασφάλεια τελικά θα κυριαρχήσει. Και τελικά, η ιδέα του φίλου με προνόμια θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τα τρωτά σας σημεία και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή ώστε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Από τη στιγμή που θα δουλέψετε με τον εαυτό σας, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή σας.

Μπορούν δύο φίλοι με προνόμια να έχουν μια υγιή σχέση;

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ιδέα των φίλων με προνόμια έχει αλλάξει αρκετά. Δεν είναι πλέον μια αυστηρή σεξουαλική σχέση. Στις μέρες μας τα πράγματα είναι πιο ρευστά, έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό το ίδιο να συμβαίνει και για τους φίλους με προνόμια. Ο όρος "φίλοι με προνόμια"  δεν έχει ξεφύγει πολύ από τον αρχικό ορισμό του, είναι μια μη δεσμευτική , περιστασιακή σχέση.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μένουν σε μια τέτοια σχέση για πολλά χρόνια , λόγω της στενής σχέσης που έχουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι φίλοι με προνόμια είναι πολυάσχολοι άνθρωποι που έχουν συνέπεια χωρίς τις προσδοκίες μιας μονογαμικής σχέσης. Όταν κάποιος είναι με κάποιον άλλο για πολύ καιρό γνωρίζει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του και όλο αυτό ενισχύει τη συνολική εμπειρία.

Επίσης, μια δυνατή φιλία ίσως να είναι κάτι που προστίθεται στην σεξουαλική σχέση. Υπάρχουν γερά θεμέλια εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης λόγω της φιλίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επικοινωνία να είναι πιο εύκολη και όταν δύο φίλοι εξερευνούν  μαζί νέα πράγματα διασκεδάζουν και νιώθουν ασφάλεια. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για την φιλία αλλά τελικά η φιλία μπορεί να γίνει πιο δυνατή.

Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι δύο απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία μιας σχέσης ανάμεσα σε δύο φίλους με προνόμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σταθερό σεξ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των φίλων με προνόμια (81%) αλλά και τα μη σωματικά οφέλη είναι σημαντικά. Το 70% των ανθρώπων νιώθουν αμοιβαίο σεβασμό, το 67% εμπιστοσύνη και το 66% είναι πρόθυμο να πειραματιστεί σεξουαλικά.

Πλέον, είναι σαφές ότι η μη μονογαμία δεν είναι απλά μια τάση. Και παρά τις ταινίες του Χόλυγουντ , δεν καταλήγει με ομηρικούς καβγάδες ή με δύο ερωτευμένους να κοιτούν το ηλιοβασίλεμα.

Δημιουργία υγιών σχέσεων 

Δύο άνθρωποι που έχουν αυτή την ιδιότυπη σχέση,  το κάνουν αυτό για τους δικούς τους ψυχολογικούς λόγους, που μπορεί να περιλαμβάνουν την ανασφάλεια, το φόβο της δέσμευσης , τις τραυματικές εμπειρίες. Ωστόσο, για να μπορεί κάποιος να έχει υγιείς σχέσεις είναι ανάγκη να επεξεργαστεί όσα νιώθει. Αυτό μπορεί να γίνει με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING. Μόνο όταν κάποιος κατανοεί και αντιμετωπίζει τις πληγές του μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του.