Ποιες είναι οι κύριες αιτίες ανασφάλειας;

ανασφάλειες, τι είναι οι ανασφάλειες, που οφείλονται οι ανασφάλειες, ποιες είναι οι αιτίες της ανασφάλειας, ανασφάλεια και απόρριψη , ανασφάλεια και κοινωνικό άγχος, αντιμετώπιση ανασφάλειας

Πού οφείλεται η ανασφάλειά μας;

Όλοι μας μπορεί να νιώσουμε ανασφάλεια κάποιες στιγμές παρά την δουλειά ή τις εμπειρίες μας. Ίσως να νιώθουμε ότι θα αποτύχουμε. Αυτό όμως έχει σημαντικό κόστος στην ψυχική μας υγεία μέχρι να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανασφάλειές μας.

Πολλές φορές θέλουμε απλά να νιώσουμε αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, αλλά οι αμφιβολίες για τον εαυτό μας αναλαμβάνουν τον έλεγχο. Μπορεί να είναι πριν από μια συνέντευξη, μια σημαντική παρουσίαση, ένα ραντεβού, μια δημόσια ομιλία. Ξαφνικά νιώθουμε ανασφάλεια και ο εσωτερικός μονόλογος της αρνητικής συζήτησης με τον εαυτό μας , ξεκινά.

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πότε συμβαίνει αυτό. Για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τις ανασφάλειές μας υπάρχουν τρία κοινά στοιχεία. Αν αναγνωρίσετε οποιοδήποτε από αυτά, τότε καλό είναι να μάθετε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας.

Τι είναι η ανασφάλεια;

Η ανασφάλεια είναι πολύπλευρη. Αφορά την γενική αίσθηση αβεβαιότητας ή ανησυχίας για την αξία, τις ικανότητες, τις δεξιότητες μας, και μεταφέρει το μήνυμα ότι κινδυνεύουμε από κάτι ή κάποιον. Αυτή η αρνητική επίδραση της ανασφάλειας μπορεί να μας επηρεάσει σωματικά, ψυχικά ή συναισθηματικά. Χωρίς ασφάλεια, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας.

Τα συμπτώματα της ανασφάλειας μπορεί να περιλαμβάνουν

  • έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης
  • αδυναμία αντιμετώπισης του άγχους
  • αβεβαιότητα

Οι ανασφάλειες έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή μας,  στις σχέσεις μας και στην αίσθηση του εαυτού μας.

Γιατί νιώθω ανασφάλεια;

Οι εμπειρίες της ζωής έχουν επίδραση στις ανασφάλειές μας. Κοινές αιτίες ανασφάλειας περιλαμβάνουν:

Έλλειψη συναισθηματική υποστήριξης από την οικογένεια: οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε μια υποστηρικτική οικογένεια, γεμάτη αγάπη είναι λιγότερο πιθανό να νιώθουν ανασφάλεια.

Έλλειψη ικανοποίησης των φυσικών αναγκών: όταν οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών όπως η τροφή, το σπίτι , τότε δεν νιώθουν ανασφάλεια.

Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη: οι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατανοούν να δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων. Έτσι αντιμετωπίζουν θέματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις τους.

Έλλειψη ανοιχτής στάσης: όταν οι άνθρωποι δεν είναι ανοιχτόμυαλοι, περίεργοι και δεν εξερευνούν νέα πράγματα, νιώθουν περισσότερο στρες και φόβο, και κατά συνέπεια λιγότερη ασφάλεια.

Όταν οι άνθρωποι εξαρτώνται από τους άλλους ή μια σχέση, οι ανασφάλειές τους μεγαλώνουν. Αυτές οι ανασφάλειες μπορεί να:

  • Τραυματικές εμπειρίες
  • Κακοποιητικές σχέσεις
  • Χρόνια προβλήματα υγείας
  • Θέματα ψυχικής υγείας

Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την ανασφάλεια.

Ανασφάλεια και απόρριψη 

Η κατανόηση, ο σεβασμός και η αγάπη προς τον εαυτό μας συνθέτουν την αυτοεκτίμησή μας. Ο φόβος της απόρριψης είναι μια πρόκληση για την αυτοεκτίμησή μας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε ανασφάλεια αν έχετε χωρίσει πρόσφατα. Αλλά ο χωρισμός δεν είναι η μόνη αιτία. Μπορεί να είναι κάτι επαγγελματικό. Μπορεί να σας έχουν απορρίψει από μια συνέντευξη ή να μην πήρατε την πολυπόθητη προαγωγή. Όποια και αν είναι η αιτία, μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε.

Η εμπειρία μας μπορεί να θολώσει την κρίση μας για τα γεγονότα, τις ευκαιρίες και τους ανθρώπους. Ακόμη και αν αυτό δεν συνέβη πρόσφατα, αν ήταν έντονο τότε οι πληγές είναι φρέσκες. Μπορεί να μας κρατούν πίσω και να μας απομακρύνουν από ανθρώπους και ευκαιρίες.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να κουβαλάμε αυτές τις ανασφάλειες; Πώς θα απαλλαγούμε από τις πληγές μας και πως θα βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας;

Κατανοούμε ότι είναι φυσιολογικό: ακόμη και οι πιο σπουδαίοι αθλητές έχουν κακές μέρες. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτό δεν τους κρατά πίσω. Όλοι μας έχουμε κακές μέρες και αν υπάρχει μια απόρριψη που μας ενοχλεί, καλό είναι να δούμε αντικειμενικά τα πράγματα.

Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα επιτεύγματά μας: ανάλογα με την κατάσταση, κοιτάμε πίσω στην επαγγελματική ή στην προσωπική μας ζωή και βλέπουμε τι κάναμε για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς παρόμοιες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Αλλά η αίσθηση του επιτεύγματος πρέπει να είναι πραγματική.

Ζητάμε την υποστήριξη των φίλων μας: μιλάμε με τους φίλους ή το σύντροφό μας αν χρειαζόμαστε μια τόνωση του ηθικού μας. Αν και αυτό μπορεί να μας φαίνεται άβολο αρχικά, σίγουρα θα μας υπενθυμίσει τις επιτυχίες που έχουμε ξεχάσει.

Ανασφάλεια που οφείλεται στο κοινωνικό άγχος

Ο φόβος ότι μπορεί να μας κρίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι η πιο κοινή μορφή ανασφάλειας. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν νευρικότητα και ανησυχία μπροστά στους άλλους. Δεν έχει σημασία αν είναι μια ομάδα συνεργατών ή τα μέλη της οικογένειας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ραντεβού.

Αυτή η ανασφάλεια έχει τις ρίζες τις στην πεποίθηση ότι δεν αξίζουμε. Ότι δεν έχουμε τίποτα σημαντικό να προσφέρουμε ή ότι όσα λέμε και κάνουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

Οι ρίζες του κοινωνικού άγχους μπορεί να εντοπίζονται στην παιδική ηλικία ή σε οποιοδήποτε γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε άβολα, όπως όταν συναντάμε άγνωστους ανθρώπους και χρειάζεται να κάνουμε συζήτηση. Μπορεί οι γονείς μας να ήταν επικριτικοί ή να ήμασταν αποδέκτες bullying από τους συμμαθητές μας. Έτσι μάθαμε ότι είναι καλύτερο να είμαστε σιωπηλοί και να μένουμε μακριά από τα φώτα.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει κοινωνικό άγχος, σίγουρα σαν παιδί δεν θα σήκωνε το χέρι του στην τάξη ακόμη και αν γνώριζε την απάντηση σε μια ερώτηση. Δεν λέει την άποψή του στον εργοδότη του όταν τον ρωτά μπροστά στους συνεργάτες του. Ψάχνει να βρει δικαιολογίες για να αποφύγει τις παρουσιάσεις. Όλα αυτά μειώνουν δραματικά τις πιθανότητες της προσωπικής και επαγγελματικής μας έκθεσης που είναι απαραίτητα για την εξέλιξή μας.

Πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε;

Αντιμετωπίζουμε την εσωτερική επικριτική φωνή μας: κανείς δεν μπορεί να μας κρατήσει πίσω όσο η φωνή μέσα στο μυαλό μας. Δυστυχώς, αυτή η φωνή είναι τις περισσότερες φορές ψευδής. Την επόμενη φορά που θα μας πει ότι δεν τα πάμε καλά, μπορούμε να επαναλάβουμε με αυτοπεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά, Οι θετικές δηλώσεις κατευνάζουν αυτή την αρνητική φωνή.

Προετοιμαζόμαστε: για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση κάνουμε μια προετοιμασία για λίγα λεπτά.

Ανασφάλεια που οφείλεται στην τελειομανία

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορεί να ανησυχείτε συνεχώς ότι δεν θα ανταποκριθείτε σε αυτές τις προσδοκίες. Πιστεύετε ότι το φαγητό που ετοιμάσατε δεν είναι τέλειο, η δουλειά σας δεν είναι άψογη και ότι θα έπρεπε να έχετε υπογράψει διαφορετικά την επιστολή σας.

Δεν είστε ευχαριστημένοι επειδή έχετε στο μυαλό σας την τελειότητα και ότι κάνετε πρέπει να αγγίζει την τελειότητα. Όμως αυτό επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία.

Έχει συνέπειες, στη ζωή σας και στην καριέρα σας. Ο φόβος της αποτυχίας που οφείλεται στην τελειομανία οδηγεί στην αναβλητικότητα. Αν και μπορεί να έχουμε τις ικανότητες να ολοκληρώσουμε μια δουλειά, ποτέ δεν καταλήγουμε να την κάνουμε στην ώρα της.

Ανησυχούμε μήπως ο εργοδότης ή οι συνεργάτες μας δεν μείνουνε ευχαριστημένοι από τη δουλειά μας, επειδή δεν είναι τέλεια. Αυτός ο υπερβολικός φόβος, δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό μας, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Καθώς τα πρότυπα είναι ανέφικτα, νιώθουμε ότι πρέπει να τα φτάσουμε επειδή οι άλλοι το κάνουν χωρίς προσπάθεια. Αυτή η συνεχής σύγκριση, είναι κακή για την ψυχική μας υγεία. Και τα social media κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Συνεχώς ενημερωνόμαστε για τα επιτεύγματα των άλλων και συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας.

Πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε;

Κατανοούμε ότι η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση: ακόμη και τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια δεν είναι τέλεια. Γίνονται πολλές αλλαγές μέχρι να φτάσουν στην τελική τους μορφή. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα επιτυχημένα άτομα το κατανοούν αυτό.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανασφάλειές μας 

Το πρώτο βήμα για να νικήσουμε τις ανασφάλειές μας είναι να κατανοήσουμε ότι είναι αληθινές. Από τη στιγμή που θα το κάνουμε αυτό είναι εύκολο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING ανοίγουν το δρόμο για να κάνουμε τις αλλαγές που θα μας απελευθερώσουν από τις ανασφάλειές μας.