Κάνε το Τεστ
οφέλη εργασίας, αξία εργασίας, σημασία εργασίας για την ψυχική υγεία, πως η δουλειά μας ωφελεί

Τα οφέλη της εργασίας στη ζωή μας

Οφέλη εργασίας

Εκτός από τους προφανείς λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε τη δουλειά, για να μπορούμε να ζούμε, το να απολαμβάνουμε τη δουλειά μας έχει πολλά οφέλη στην υγεία και στην ευεξία μας.

Η δουλειά είναι ουσιαστική για την ψυχική υγεία

Η δουλειά καλύπτει έναν αριθμό αναγκών:

  1. Σας δίνει τη δυνατότητα να επιτύχετε όσα θέλετε, πράγμα το οποίο είναι ουσιαστικό για να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας.
  2. Σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε επαφή με την κοινωνία, καθώς κάνετε πράγματα τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε και να είναι σημαντικά για την κοινωνία.
  3. Αποκτάτε δεξιότητες, που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε το δικό σας μονοπάτι και να γίνετε αυτό που επιθυμείτε.

Αν βλέπετε τη δουλειά σας μόνο ως οικονομική ανάγκη τότε θα χάσετε όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να σας προσφέρει.

Η δουλειά σας επηρεάζει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Αν ένα project δεν πάει καλά , οι οικονομικές απώλειες δεν φαίνονται άμεσα. Αλλά αυτό δεν σταματά την απογοήτευση και την αναστάτωση που νιώθετε όταν αυτό συμβεί.

Η επίδραση της δουλειάς στη ζωή σας ξεπερνά τις ώρες που εργάζεστε και δυστυχώς, όταν προσποιείστε ότι μια δουλειά είναι ασήμαντη αυτό δεν εξαφανίζει την σημασία της.

Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσετε την αξία της δουλειάς;

Επειδή η δουλειά είναι ουσιαστική για την ψυχική σας υγεία, μπορεί να γίνει και καταστροφική για αυτή. Αν είναι ένας τρόπος για να επιτύχετε πράγματα, μπορεί να σας οδηγήσει στο burnout όταν όλα όσα προσπαθείτε να καταφέρετε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορείτε. Αν η δουλειά σας συμβάλλει στην κοινωνική ζωή σας, μπορεί να νιώθετε μοναξιά μακριά από αυτή. Και αν η δουλειά σας είναι μια ευκαιρία να βρείτε το δρόμο σας, χρειάζεται να είναι μια κατεύθυνση στην οποία θέλετε να πάτε, και όχι να σας οδηγεί η δουλειά.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να διαχωρίσετε την δουλειά σας από την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Αρχίστε να σκέφτεστε την εργασιακή σας ζωή, αυτό που είστε και όσα θέλετε. Η ζωή μετά την πανδημία σας δίνει την ευκαιρία να διαμορφώσετε την εργασιακή σας ζωή και να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που σας κρατούσαν πίσω. Σκεφτείτε λοιπόν τα εξής:

  • Επιτυγχάνετε πράγματα τα οποία είναι σημαντικά για τη θέση σας;
  • Νιώθετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που δουλεύετε μαζί;
  • Είστε σε ένα μονοπάτι που επιθυμείτε για τον εαυτό σας;

Αν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι όχι, τότε ίσως η δουλειά σας να μην συμβάλλει στην ψυχική σας υγεία και στην ευεξία σας.

Είναι επίσης συχνό να σκέφτεστε την προσωπική ή την επαγγελματική σας εξέλιξη ξεχωριστά. Είναι επίσης συχνό να σκέφτεστε ότι αυτά τα μονοπάτια είναι προκαθορισμένα και ότι η επιτυχημένη εξέλιξη μεταφράζεται στο πόσο μακριά μπορείτε να πάτε.

Ωστόσο, η εξέλιξή σας έχει σημαντική επίδραση στην ευεξία σας, για αυτό είναι καλό να σκεφτείτε πόσο καλά προσαρμόζεστε στις αλλαγές.  Βρείτε την ευκαιρία να κάνετε βήματα για την προσωπική και την επαγγελματική σας εξέλιξη και να ενισχύσετε την ευεξία σας.

Οφέλη εργασίας

Η δουλειά καθορίζει την ταυτότητά σας

Η δουλειά προάγει την ανεξαρτησία και την  προσωπική σας εξέλιξη. Είστε υπεύθυνοι για το ρόλο που έχετε αναλάβει και παίρνετε καθημερινά αποφάσεις. Δεν έχει σημασία ποια είναι η δουλειά σας, δίνετε αξία και συνεισφέρετε στον εργασιακό σας χώρο.

Η δουλειά σας κάνει να νιώθετε χαρά

Είτε πληρώνεστε είτε όχι, η δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής σας υγείας. Γενικά, η σωματική και η ψυχική υγεία βελτιώνονται όταν δουλεύετε. Η δουλειά ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας, σας δίνει νόημα και έτσι είναι πιο εύκολο να είστε χαρούμενοι όταν νιώθετε ότι αξίζετε.

Η δουλειά επίσης βοηθά στην ανάρρωση αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.

Μαθαίνετε νέες δεξιότητες

Όταν δουλεύετε , αναπόφευκτα μαθαίνετε νέες δεξιότητες και εξελίσσεστε ως άτομο. Κερδίζετε εμπειρία από την εκπαίδευση στη δουλειά σας, και αυτό σας ανοίγει το δρόμο για νέες ευκαιρίες στο μέλλον. Η διατήρηση της δουλειάς σας σε ένα συγκεκριμένο πεδίο σημαίνει ότι ενημερώνεστε για όλες τα νέα της βιομηχανίας που σας ενδιαφέρει.

Γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους

Όλοι μας είμαστε κοινωνικά όντα. Η δουλειά σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε νέους φίλους, και να συναντήσετε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα διασταυρωνόταν οι δρόμοι σας εκτός δουλειάς. Όταν δουλεύετε με άλλους ανθρώπους ενισχύεται η αυτοπεποίθηση σας και οι κοινωνικές σας δεξιότητες. Οι φίλοι κάνουν τη δουλειά να είναι πιο διασκεδαστική.

Προετοιμάζεστε για το μέλλον

Η δουλειά βελτιώνει τα οικονομικά σας και σας δίνει την ελευθερία να ζήσετε τη ζωή σας με τον τρόπο που επιλέγετε εσείς. Το κλειδί είναι να βρείτε μια δουλειά που απολαμβάνετε , σας κάνει χαρούμενους και συμβάλλει στην υγεία σας.