XANAX – που χρησιμοποιείται το αγχολυτικό ΧΑΝΑΧ; Παρενέργειες

xanax ζαναξ ΧΑΝΑΧ παρενεργειες εμπειριες

XANAX – πληροφορίες, δράση και παρενέργειες

Το XANAX (προφέρεται “ζάναξ”) είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αγχολυτικά (ηρεμιστικά) φάρμακα. Η πιο συχνή χρήση για το XANAX είναι για την αντιμετώπιση του παθολογικού άγχους και των αγχωδών διαταραχών (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, τρακ, stage fright, δημόσιες ομιλίες, κα) ή άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων άγχους. To ΧΑΝΑΧ (αλπραζολάμη, alprazolam) χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης (δηλαδή σε συνδυασμό με κάποιο αντικαταθλιπτικό, όπως τα SSRI Ladose, Zoloft, κα).

Η χρήση του Xanax συστήνεται ως βραχυχρόνια ή περιστασιακή, για την άμεση αντιμετώπιση του υπερβολικού άγχους (πχ για την αντιμετώπιση μιας πτήσης/αεροπλάνο, για μια παρουσίαση/εξετάσεις, φόβο για κορωνοϊό, κα) ή βοηθητικά για τον ύπνο (για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, αν και δεν είναι υπνωτικό φάρμακο).

Το Xanax είναι ένα ηρεμιστικό φάρμακο (αγχολυτικό)

xanax ζαναξ ΧΑΝΑΧ

Το ΧΑΝΑΧ ως φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά ως αγχολυτικά (ηρεμιστικά φάρμακα κατά του άγχους και του στρες). Το Xanax δρα άμεσα, εντός 20-30′ λεπτών.

Το Xanax κυκλοφορεί σε δισκία των Xanax 0.25 mg, Xanax 0.5 mg, Xanax 1 mg και Xanax 2 mg.
Η τιμή του Xanax αρχίζει από τα 1,20 € (αναλόγως τη συσκευασία/mg Xanax).

Υπάρχουν αρκετές ουσίες παρόμοιες φαρμακολογικά με το Xanax (όπως Tavor, Lexotanil, Tranxene) τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ηρεμιστικών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το ΧΑΝΑΧ μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από το άγχος και τα συμπτώματά του, καθώς ενεργεί γρήγορα σε όλες τις περιπτώσεις άγχους ή κρίσεων πανικού, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Περίπου το 20% των ενηλίκων υποφέρει από άγχος, και ένα μέρος αυτών από έντονο άγχος που εκφράζεται με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το έντονο άγχος επηρεάζει τη δουλειά, τις σχέσεις και όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Το ΧΑΝΑΧ είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, των κρίσεων πανικού και βοηθά στον έλεγχο του άγχους και τις εκδηλώσεις του. Όταν συνταγογραφείται για το άγχος, το Xanax χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα, για να αποτραπεί η κατάχρηση ή εξάρτηση (ψυχολογική ή σωματική) .

Δοσολογία Xanax

H συχνότητα και διάρκεια της θεραπείας με Xanax θα πρέπει να εξατομικεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Η συνήθης δόση είναι 1-3 φορές την ημέρα. Πιο συχνά συνταγογραφούνται τα Xanax 0.5mg και Xanax 1mg. Το Xanax δρα άμεσα, εντός 20-30 λεπτών και ο χρόνος δράσης του είναι περίπου 6-8 ώρες. Το Xanax πρέπει πάντα να λαμβάνεται ή να διακόπτεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

To Xanax συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του παροξυσμικού άγχους. Για τις περιπτώσεις χρονίου άγχους, προτιμούνται άλλα αγχολυτικά φάρμακα.

xanax ζαναξ πως λειτουργει που βοηθαει εμπειριες

Πληροφορίες συνοπτικά: Xanax

Φάρμακο: ΧΑΝΑΧ
Δραστική Ουσία: ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ / Alprazolam
Συνήθης δόση: 0.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα
Έναρξη δράσης: σε 20-30 λεπτά
Χρόνος δράσης: 6-8 ώρες
Κατηγορία: Βενζοδιαζεπίνες
Βοηθάει κυρίως: Άγχος, Κρίσεις Πανικού
Άλλες χρήσεις: Κατάθλιψη, Αϋπνία
Γενόσημα φάρμακα: Saturnil, Alprazolam, Zolaram

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Xanax;

Γενικά, η περιστασιακή χρήση του Xanax δεν βλάπτει. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς και οι γιατροί τους (ιδίως όταν συνταγογραφείται βιαστικά, από παθολόγους, νευρολόγους ή γενικούς γιατρούς) επαναπαύονται ή περιορίζονται στη χρήση του Xanax ως μια μόνιμη, μακροχρόνια λύση, χωρίς να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του άγχους και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, διαδικασία που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας, από ειδικούς ψυχοθεραπευτές.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ιατροκεντρικής (βιολογικής) και επιφανειακής αντιμετώπισης είναι οι ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις, όταν διακόπτουν το XANAX, και φυσικά το ίδιο άγχος και ψυχοσωματικά συμπτώματα, αφού αντιμετωπίζουν τις ίδιες (ή παρόμοιες) καταστάσεις, με τον ίδιο τρόπο.

Παρενέργειες Xanax

Στις συχνές παρενέργειες του Xanax συμπεριλαμβάνονται: υπνηλία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, κατάθλιψη, μειωμένη συγκέντρωση/εγρήγορση/ισορροπία (χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, χρήση μηχανημάτων και πτώσεις), διαταραχές μνήμης, δυσκοιλιότητα, ανησυχία, ξηροστομία, πονοκέφαλος. Οι εμπειρίες του κάθε ασθενούς αναλόγως της χρήσης και της ποσότητας είναι διαφορετικές. Επίσης, λιγότερες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν αϋπνία, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, μειωμένη λίμπιντο (σε άντρες και γυναίκες), δερματίτιδα, θολή όραση, ζάλη/ναυτία.

Το Xanax μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και ουσίες. Ιδίως αν συνδυάζεται με αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες (κάνναβη και άλλα ναρκωτικά), τα αποτελέσματα του Xanax επαυξάνονται (η ηρεμιστική δράση) και υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή εξάρτησης.

Υπάρχουν μερικές μελέτες που συνδέουν το Xanax με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια Alzheimer), αλλά αυτές αφορούν ουσιαστικά ηλικιωμένους και τη χρόνια, συστηματική χρήση βενζοδιαζεπινών (κυρίως μακράς δράσης, και λιγότερο το Xanax), όχι την περιστασιακή λήψη από ενήλικες. Το θέμα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν και μελέτες που απορρίπτουν αυτή την αιτιολογική σχέση. Επίσης, μελέτες συνδέουν τη χρήση βενζοδιαζεπινών με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (πιθανώς λόγω μεταβολών σε υποδοχείς GABAA και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος). Σημειώνεται εδώ πως οι μελέτες δείχνουν ότι το Xanax δεν βλάπτει την καρδιά (αντιθέτως, βοηθάει σε περιπτώσεις υπέρτασης).

Σωματική και Ψυχολογική εξάρτηση

Εάν ο ασθενής από εσφαλμένη χρήση αποκτήσει σωματική ή ψυχολογική εξάρτηση από το ΧΑΝΑΧ, ο ασφαλέστερος τρόπος για να διακόψει τη χρήση Xanax είναι με τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου ψυχιάτρου. Μην στηρίζεστε σε φόρουμ και προσωπικές εμπειρίες και γνώμες τρίτων για τη χρήση ή τη διακοπή του Xanax, εμπιστευτείτε τους ειδικούς ψυχιάτρους.

Xanax, επιδράσεις στο βάρος και την αρτηριακή πίεση

Το Xanax δεν προκαλεί αυτό καθεαυτό αύξηση βάρους, δεν παχαίνει δηλαδή τους ασθενείς. Ωστόσο, η κατάχρηση Xanax μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα (δηλαδή σε καύση λιγότερων θερμίδων και άρα σε αύξηση βάρους) ή αντίθετα, παράλειψη γευμάτων και μείωση βάρους. Επίσης, το Xanax μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζεται υπέρταση λόγω στρες (αλλά δεν συστείνεται γενικά η μακροχρόνια χρήση του, παρά μόνο για περιστασιακή χρήση, όταν βιώνονται οξέα επεισοδία άγχους λόγω ψυχοπιεστικών γεγονότων).

Φύλλο οδηγιών χρήσης Xanax

Μπορείτε να διαβάσετε σκαναρισμένο το πλήρες φύλλο οδηγιών του Xanax.

Παρακάτω μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος δισκίων γνωστών αγχολυτικών φαρμάκων: Xanax, Bespar και Lexotanil.

xanax ζαναξ lexotanil bespar

Δείτε περισσότερα άρθρα για το Xanax.

Xanax και καφές

Η καφεϊνη και το ΧΑΝΑΧ έχουν αντίθετα αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα. Ο καφές δρα ως διεγερτικό και μπορεί να μειώσει τη θεραπευτική δράση του XANAX, και επίσης μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία σε ορισμένους ασθενείς. Η χρήση καφέ καλό είναι να αποφεύγεται λοιπόν, ή να γίνεται χρήση μόνο ντεκαφεϊνέ.

Γενόσημα φάρμακα: Saturnil, Alprazolam, Zolaram
Συχνά ορθογραφικά λάθη: zanax, ζαναξ, ΧΑΝΑΧ.

Φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, βιταμίνες και υποκατάστατα, είτε με άλλα είδη θεραπείας που μπορούν είτε να αντικαταστήσουν, είτε να συνδυαστούν με το Xanax (εφόσον το άγχος είναι πολύ έντονο και προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας).

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να επεξεργαστεί σε βάθος τα αίτια του άγχους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και μόνιμα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κορωνοϊό, κα) που μπορεί να επιβαρύνουν ή να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή (όπως το ΧΑΝΑΧ) όπου αυτό είναι αναγκαίο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία του άγχους, και σαφώς είναι ανώτερα της όποιας φυτοθεραπείας και βιταμινών/συμπληρωμάτων (πχ Βαλεριάνα).

 

Πηγές:
www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/018276s045lbl.pdf
www.medicines.org.uk/emc/files/pil.1656.pdf