Πού χρησιμοποιείται το Xanax;

xanax ζαναξ χαναχ

Χρήση του Xanax

Το Xanax είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα ψυχιατρικά φάρμακα. Η πιο συχνή χρήση για το Xanax είναι για την αντιμετώπιση του άγχους και των αγχωδών διαταραχών (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, τρακ, stage fright, δημόσιες ομιλίες, κα) ή άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων άγχους. Συμπληρωματικά χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης, σε συνδυασμό με κάποιο αντικαταθλιπτικό (πχ Zoloft). Η χρήση του Xanax (προφέρεται «ζάναξ») συστήνεται ως βραχυχρόνια ή περιστασιακή για την αντιμετώπιση του αγχους (πχ για την αντιμετώπιση μιας πτήσης/αεροπλάνο, για μια παρουσίαση, φόβο για κορωνοϊό, κα).xanax ζαναξ zanax

Το Xanax ως φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά ως αγχολυτικά (ηρεμιστικά, δηλαδή φάρμακα κατά του άγχους, όπως και το Lexotanil). Κυκλοφορεί σε δόσεις των Xanax 0.25 mg, Xanax 0.5 mg, 1 mg και 2 mg. Υπάρχουν αρκετές ουσίες παρόμοιες φαρμακολογικά με το Xanax (όπως Tavor, Lexotanil, Tranxene) τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Xanax μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από το άγχος και τα συμπτώματά του, καθώς ενεργεί γρήγορα σε όλες τις περιπτώσεις άγχους ή κρίσεων πανικού, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Περίπου το 20% των ενηλίκων υποφέρει από άγχος, και ένα μέρος αυτών από πολύ έντονο άγχος που εκφράζεται με διάφορα συμπτώματα. Το άγχος μπορεί να είναι πραγματικά έντονο, και να μας επηρεάζει στη δουλειά μας, στις σχέσεις και σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Το Xanax είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, των κρίσεων πανικού και επιτρέπει σε εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο να ελέγξουν το άγχος και τις εκδηλώσεις του. Όταν συνταγογραφείται για το άγχος, το Xanax χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα, για να αποτραπεί η κατάχρηση ή η εξάρτηση.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς και οι γιατροί τους επαναπαύονται στη χρήση του Xanax ως μόνιμη λύση, χωρίς να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του άγχους και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων τους, διαδικασία που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας . Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επιφανειακής αντιμετώπισης είναι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις, όταν διακόπτουν το Xanax.

Δοσολογία Xanax

Η συνήθης δόση είναι 1-3 φορές την ημέρα. Πιο συχνά συνταγογραφούνται τα Xanax 0.5mg και Xanax 1mg. Ο χρόνος δράσης του Xanax είναι περίπου 6 ώρες. Το Xanax πρέπει πάντα να λαμβάνεται ή να διακόπτεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Παρενέργειες Xanax

Στις παρενέργειες του Xanax συμπεριλαμβάνονται: υπνηλία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, μειωμένη συγκέντρωση/εγρήγορση/ισορροπία, διαταραχές μνήμης, διάρροια/δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, ναυτία, εμετός, ξηροστομία.

Όταν συνδυάζεται με αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες (κάνναβη και άλλα ναρκωτικά), τα αποτελέσματα του Xanax επαυξάνονται (ηρεμιστική δράση) και υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή εξάρτησης.

Εάν ο ασθενής από εσφαλμένη χρήση αποκτήσει σωματική ή ψυχολογική εξάρτηση από το Xanax, ο ασφαλέστερος τρόπος για να σταματήσει το Xanax είναι υπό τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου ψυχιάτρου.

Αντιμετώπιση του άγχους με ή χωρίς Xanax

Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είτε με άλλα πιο ελαφριά φάρμακα, είτε με ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό, που μπορούν αναλόγως την περίπτωση είτε να αντικαταστήσουν, είτε να συνδυαστούν με το Xanax (για τις περιπτώσεις εκείνες που το άγχος είναι πολύ έντονο και προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας).

Γενόσημα φάρμακα: Saturnil, Alprazolam
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ζαναξ, zanax , χαναχ, zanaz.

Φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης

Ψυχοθεραπεία: με την ψυχοθεραπεία μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να επεξεργαστεί σε βάθος τα αίτια του άγχους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και μόνιμα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κορωνοϊό, κα) που μπορεί να επιβαρύνουν ή να αποτελούν τη ρίζα του άγχους.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία του άγχους, και σαφώς είναι ανώτερα της όποιας φυτοθεραπείας και βιταμινών/συμπληρωμάτων (πχ Βαλεριάνα).

 

 


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ