Κάνε το Τεστ
xanax lexotanil tavor, λεξοτανιλ, ζαναξ

Αγχολυτικά και Εγκυμοσύνη – Xanax και λοιπές βενζοδιαζεπίνες

ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ (Xanax, Tavor, κλπ) ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Σε κάθε φυσιολογική εγκυμοσύνη, μια γυναίκα έχει πιθανότητες 3-4% να αποκτήσει ένα μωρό με γενετική ανωμαλία. Δηλαδή ακόμα και όταν κάποια έγκυος δεν παίρνει φάρμακα, υπάρχει 3-4% πιθανότητα το παιδί να έχει κάποιο πρόβλημα. Εδώ προσεγγίζουμε κάποια ερωτήματα σχετικά με το εάν οι βενζοδιαζεπίνες αυξάνουν τους κινδύνους για το έμβρυο.

Τι είναι οι Βενζοδιαζεπίνες;

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι αγχολυτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του άγχους, κρίσεων πανικού, της αϋπνίας, των μυϊκών σπασμών και της εξάρτησης από το αλκοόλ. Μερικά παραδείγματα βενζοδιαζεπινών είναι τα παρακάτω, αλλά υπάρχουν και άλλα:

  • αλπραζολάμη (Xanax / Ζάναξ)
  • βρωμαζεπάμη (Lexotanil)
  • λοραζεπάμη (Tavor)
  • διαζεπάμη (Stedon)
  • κλοναζεπάμη (Rivotril / Clonotril)
  • χλωροδιαζεποξείδη (Librax)
  • τεμαζεπάμη (Normison)

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.

Πρέπει να σταματήσω να παίρνω βενζοδιαζεπίνες μόλις μάθω ότι είμαι έγκυος ;

Αν διακόψετε απότομα την αγωγή σας, είναι πολύ πιθανό πως θα εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης. Ο ψυχίατρός σας θα σας βοηθήσει να ζυγίσετε τα οφέλη και τον κίνδυνο των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη σας, να αποφασίσετε αν θα τα συνεχίσετε ή όχι, καθώς και να σας ενημερώσει για το πως μπορείτε να τα διακόψετε.

Πρέπει ΠΑΝΤΑ να συζητάτε με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην φαρμακευτική σας αγωγή.

Αν λαμβάνω αγωγή με βενζοδιαζεπίνες είναι δυσκολότερο να μείνω έγκυος;

Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε αποκλειστεί. Δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες που να εξετάζουν αν οι βενζοδιαζεπίνες, σαν κατηγορία φαρμάκων, κάνουν δυσκολότερη την σύλληψη. Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με την αγωγή που λαμβάνετε.

Αληθεύει ότι οι βενζοδιαζεπίνες μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες;

Κάποιες μελέτες έδειξαν μικρή σχετικά αύξηση στον κίνδυνο για λαγώχειλο αν οι βενζοδιαζεπίνες λαμβάνονταν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, κάποιες άλλες όχι. Αυτό δεν έχει λοιπόν επιβεβαιωθεί, ούτε αποκλειστεί, αλλά συνιστάται μεγάλη προσοχή στη χρήση και συζήτηση με τον ψυχίατρο και τον γυναικολόγο σας.

Η λήψη βενζοδιαζεπινών προκαλεί άλλα προβλήματα στην εγκυμοσύνη;

Δεν είναι ξεκάθαρο. Κάποιες μελέτες δείχνουν υψηλότερο ποσοστό πρόωρων τοκετών και χαμηλού βάρους του νεογνού όταν οι γυναίκες παίρνουν βενζοδιαζεπίνες στην εγκυμοσύνη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο αποβολής στο 1ο τρίμηνο ιδίως. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα, γιατί πιθανώς συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες.

ζαναξ ταβορ λεξοτανιλ xanax tavor lexotanil

Χρειάζεται να συνεχίσω να παίρνω βενζοδιαζεπίνες. Αυτό θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο μωρό μετά την γέννηση;

Αν παίρνετε βενζοδιαζεπίνες μέχρι την στιγμή της γέννησης, ίσως το μωρό σας να έχει συμπτώματα στερητικού συνδρόμου. Αυτά περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία των μυών, νευρικότητα, κλάμα, διαταραχές στον ύπνο, τρέμουλο και σπασμούς. Είναι σημαντικό ο παιδίατρος να γνωρίζει ότι παίρνετε βενζοδιαζεπίνες. Ίσως το μωρό σας να χρειαστεί επιπλέον φροντίδα. Τα συμπτώματα συνήθως μειώνονται μέσα σε μερικές εβδομάδες καθώς το φάρμακο απομακρύνεται από τον οργανισμό του μωρού. Δεν αναμένονται μακροχρόνιες επιδράσεις.

Η λήψη βενζοδιαζεπινών έχει επιδράσεις στην συμπεριφορά και στην ανάπτυξη του μωρού;

Δεν είναι ξεκάθαρο. Αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις μακροχρόνιες επιδράσεις στα παιδιά που εκτίθενται σε βενζοδιαζεπίνες στην εγκυμοσύνη. Μόνο μία μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά ίσως να εμφανίζονται φοβισμένα και αντικοινωνικά. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες για την κατανόηση αυτών των ζητημάτων.

Κάποιος μου είπε να μην παίρνω βενζοδιαζεπίνες μαζί με την αγωγή για την αλλεργία που περιέχει διφαινυδραμίνη. Γιατί όχι;

Μια μελέτη σε ανθρώπους και μερικές σε ζώα έδειξαν ότι ο συνδυασμός της τεμαζεπάμης και της διφαινυδραμίνης (Benadryl, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και για αλλεργίες) ίσως αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας ή τον θάνατο σύντομα μετά την γέννηση. Δεν είναι γνωστό αν αυτή η αλληλεπίδραση συμβαίνει και με άλλες βενζοδιαζεπίνες. Για να είστε ασφαλείς, είναι καλύτερο να μην πάρετε διφαινυδραμίνη όταν παίρνετε βενζοδιαζεπίνες.

Μπορώ να παίρνω βενζοδιαζεπίνες ενώ θηλάζω ;

Οι βενζοδιαζεπίνες ανευρίσκονται στο μητρικό γάλα, ωστόσο είναι σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο δεν θα πρέπει να χορηγούνται κατά τη γαλουχία αβασάνιστα. Κάποιες βενζοδιαζεπίνες δεν συνιστώνται κατά την διάρκεια του θηλασμού επειδή μένουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως προκαλούν υπνηλία στο μωρό που θηλάζει. Αν χρειάζεται να πάρετε βενζοδιαζεπίνες κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κάποια που αποβάλλεται γρηγορότερα από τον οργανισμό.

Όταν παίρνετε βενζοδιαζεπίνες κατά τη διάρκεια του θηλασμού προσέξτε αν το μωρό σας έχει υπνηλία, αν φαίνεται πιο ληθαργικό ή αν δεν θηλάζει καλά. Αυτά ίσως είναι σημάδια ότι το μωρό σας λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου από όσο πρέπει. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας αμέσως. Σιγουρευτείτε ότι έχετε λύσει όλες σας τις απορίες για τον θηλασμό. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι όσον αφορά το θηλασμό, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση Tavor (σε σύγκριση με το Xanax).

Τι μπορεί να συμβεί αν ο πατέρας του παιδιού παίρνει βενζοδιαζεπίνες;

Αυξημένος κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών ή επιπλοκών στην εγκυμοσύνη δεν έχει παρατηρηθεί όταν ο πατέρας του μωρού λαμβάνει βενζοδιαζεπίνες. Γενικά, η έκθεση του πατέρα είναι απίθανο να αυξήσει τον όποιο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη.

Βενζοδιαζεπίνες, εγκυμοσύνη και θηλασμός

Πρέπει ΠΑΝΤΑ να συζητάτε με τον ψυχίατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην φαρμακευτική σας αγωγή.