Κάνε το Τεστ
το καλυτερο φαρμακο για την καταθλιψη, αντικαταθλιπτικο, χειροτερο

Ποιο είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο;

Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο

Πολλοί ασθενείς ρωτάνε ποιο είναι το "καλύτερο αντικαταθλιπτικό" φάρμακο. Οι απαντήσεις στην ιατρική όμως συνήθως δεν είναι τόσο απλές, καθώς ο οργανισμός είναι πολύπλοκος και οι απαντήσεις όχι "άσπρο-μαύρο" για το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη. Για να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα πρέπει να εξετάσει πολλές παραμέτρους, και η σωστή ερώτηση είναι «πιο είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο για μένα». Η απάντηση λοιπόν χρειάζεται εξατομίκευση.

Παρόλο αυτά μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι τα νέας γενιάς αντικαταθλιπτικά (SSRI – που επηρεάζουν τη σεροτονίνη, και τα SNRI που επηρεάζουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη) είναι προτιμότερα από τα παλαιότερης γενιάς αντικαταθλιπτικά (τρικυκλικά, TCA). Αυτή η γενική προτίμηση σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες/παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών, οι οποίες είναι γενικά πολύ ηπιότερες στα νεότερα αντικαταθλιπτικά, ενώ η αποτελεσματικότητά τους έναντι της κατάθλιψης είναι παρόμοια με τα τρικυκλικά. Αυτό οφείλεται στο διαφορετικό μηχανισμό δράσης των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων: τα νέας γενιάς αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν πιο στοχευμένη δράση, σε αντίθεση με τα παλαιότερα αντικαταθλιπτικά, και συνεπώς λιγότερες παρενέργειες. Υπό το πρίσμα αποτελεσματικότητας/ανεπιθύμητων ενεργειών, τα SSRI θεωρούνται "καλύτερα" αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ενώ τα τρικυκλικά (TCA) ως "χειρότερα" αντικαταθλιπτικά.

Πως λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα;

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν ένα ή περισσότερους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου (μονοαμίνες) οι οποίες συμμετέχουν στη ρύθμιση της διάθεσης:

 • Σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής που ελέγχει τη διάθεση, όρεξη, ύπνο, κοινωνική συμπεριφορά και τη σεξουαλική επιθυμία
 • Ντοπαμίνη, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, κινητοποίηση, την ευχαρίστηση και την επιβράβευση
 • Νοραδρεναλίνη, η οποία επηρεάζει την εγρήγορση και την κίνηση, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό της καρδιάς, ως αντίδραση στο στρες

Αναλόγως με το μηχανισμό δράσης και το ποιούς νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατατάσσονται στις κατηγορίες SSRI, SNRI, NDRI, TCA, NaSSA, SARI, MAOI, RIMA, κα. Σύμφωνα με μελέτες, τα SSRI αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται σε ποσοστό 70% σε ασθενείς με κατάθλιψη, ενώ τα SNRI στο 15% περίπου και τα τρικυκλικά TCA στο 7%.

Στην παρακάτω λίστα παρατίθενται τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, και οι κατηγορίες στην οποία ανήκουν.

αντικαταθλιπτικά χαπια μαρκες λιστα καταλογος, το καλυτερο φαρμακο για την καταθλιψη

Ποιο είναι το καλύτερο SSRI αντικαταθλιπτικό φάρμακο;

Τα αντικαταθλιπτικά SSRI έχουν γενικά παρόμοια αποτελεσματικότητα μεταξύ τους. Ωστόσο, διαφέρουν σε αρκετά σημεία, και ως εκ τούτου άλλα μπορεί να είναι προτιμότερα από άλλα αναλόγως της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζει ο κάθε ασθενής (πχ αν υπάρχουν φοβίες, εμμονές, άγχος, αν επηρεάζεται ο ύπνος, οι γνωσιακές λειτουργίες, κα). Οι παρενέργειες επίσης είναι παρόμοιες, και δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πιο "βαριά" ή "ελαφριά" αντικαταθλιπτικά SSRI.

Εκτός της ψυχοπαθολογίας χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ασθενούς (όπως ηλικία, συνοδά προβλήματα υγείας, κληρονομικό ιστορικό, βάρος, άλλα φάρμακα τα οποία λαμβάνει ο ασθενής, κα). Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα γενικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, ή σε πτώση της libido.

Μερικά από τα πιο γνωστά SSRI αντικαταθλιπτικά είναι τα:

 • Zoloft (σερτραλίνη)
 • Ladose (γνωστό και ως Prozac) (φλουοξετίνη)
 • Cipralex (εσκιταλοπράμη)
 • Seropram (σιταλοπράμη)
 • Seroxat (παροξετίνη)
 • Dumyrox (φλουβοξαμίνη)

Είναι καλύτερα τα SSRI ή τα SNRI αντικαταθλιπτικά φάρμακα;

Η απάντηση για αυτό το ερώτημα κρύβεται επίσης στην ιδιαίτερη συμπτωματολογία και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Χρειάζεται δηλαδή εξατομίκευση. Για ένα ασθενή μπορεί να είναι καλύτερο ένα SSRI, για έναν άλλο ασθενή τα SNRI. Δεν είναι "καλύτερη" de facto η μία κατηγορία ή η άλλη (είναι λάθος αν έχετε ακούσει ή διαβάσει κάτι τέτοιο).

Μερικά από τα πιο γνωστά SNRI αντικαταθλιπτικά είναι τα:

Πότε συνταγογραφούνται τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά TCA;

Στις περιπτώσεις ανθεκτικής κατάθλιψης ή όταν γενικά δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις άλλες κατηγορίες νέων αντικαταθλιπτικών, δικαιολογείται η χρήση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, γιατί γενικά είναι αρκετά αποτελεσματικά και πολλές φορές έχουν αποτέλεσμα εκεί που αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τα νεότερης γενιάς αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Συγκριτικά με τα άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μπορούν να θεωρηθούν πιο "βαριά" (σε σχέση με τις παρενέργειές τους).

Μερικά από τα πιο γνωστά τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA, tricyclic antidepressants) είναι τα:

 • Anafranil (κλομιπραμίνη)
 • Ludiomil (μαπροτιλίνη)
 • Saroten (αμιτριπτυλίνη)
 • Minitran (αμιτριπτυλίνη και περφαιναζίνη)

Άλλες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Υπάρχουν τα NaSSA (όπως το Remeron), τα NDRI (Wellbutrin), SARI (Trittico, Dutokin), τα MAOI (όπως το Nardil), RIMA (Aurorix)

Ποια είναι τα πιο καινούργια αντικαταθλιπτικά φάρμακα;

Το Brintellix (κατηγορία SMS) και η Κεταμίνη είναι τα τελευταίας γενιάς αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο είναι καλύτερο να πάρω;

Χρειάζεται εξατομίκευση. Οι απαντήσεις για το ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη που αντιμετωπίζετε δεν κρύβονται σε ένα DNA test, σε ένα φόρουμ ή στο google. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε από κοντά με ένα ειδικό ψυχίατρο, γιατί είναι ο μόνος ειδικός ψυχικής υγείας που γνωρίζει τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε βάθος. Δυστυχώς λόγω προκαταλήψεων και ταμπού οι ασθενείς απευθύνονται σε νευρολόγους και παθολόγους/γενικούς γιατρούς οι οποίοι όμως δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες που (οφείλει να) ξέρει ένας ειδικός ψυχίατρος.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς φάρμακα; 

Σε αρκετές περιπτώσεις η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ/EMDR μπορούν να δώσουν τη λύση, και οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και όσα τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο.

Συχνά μόνο με το να μιλήσει κάποιος με έναν ειδικό γιατρό, βρίσκει απαντήσεις στις ερωτήσεις και στα προβλήματά του, και νιώθει αμέσως καλύτερα.