Κάνε το Τεστ
Brintellix, Αντικαταθλιπτικό φάρμακο, Παρενέργειες, Γνώμες, Brintellix και ύπνος, Βορτιοξετίνη, Μπριντελιξ

BRINTELLIX – που χρησιμοποιείται η ΒΟΡΤΙΟΞΕΤΙΝΗ;

BRINTELLIX / Βορτιοξετίνη - παρενέργειες, δράση

Το BRINTELLIX ("μπριντέλιξ") είναι από τα νεότερα ψυχιατρικά φάρμακα. Το Brintellix είναι αντικαταθλιπτικό και δρα σε διάφορους υποδοχείς της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αναστέλλοντας τη δράση ορισμένων υποδοχέων και διεγείροντας τη δράση ορισμένων άλλων (έχει δηλαδή δύο μηχανισμούς δράσης όσον αφορά τη σεροτονίνη). Ανήκει στην κατηγορία των SMS αντικαταθλιπτικών (τροποποιητές και διεγέρτες των υποδοχέων σεροτονίνης).

Η τυπική χρήση για το Brintellix (βορτιοξετίνη, vortioxetine) είναι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και αφού πρώτα έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα δύο άλλα αντικαταθλιπτικά.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι το Brintellix μπορεί να βελτιώσει παράλληλα και τον ύπνο, σε περίπτωση που η κατάθλιψη συνοδεύεται από προβλήματα αϋπνίας.

Λήψη Brintellix

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Brintellix 5 mg, 10 mg, 15mg και 20mg. Η συνήθης δοσολογία είναι 5-20 mg βορτιοξετίνης την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Μορφή mg και ποσότητα Brintellix Τιμή
Χάπια BRINTELLIX F.C.TAB 5mg/TAB BTx28 14,19 ευρώ
Χάπια BRINTELLIX F.C.TAB 10mg/TAB BTx28 27,96 ευρώ
Χάπια BRINTELLIX F.C.TAB 20mg/TAB BTx28 44,84 ευρώ

Αποτελεσματικότητα Brintellix

Η βορτιοξετίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, το Brintellix θα σας βοηθήσει στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Brintellix επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να την παίρνετε καθημερινά σταθερά, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Είναι καλύτερο το Brintellix συγκριτικά με τα υπόλοιπα αντικαταθλιπτικά;

Έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα. Το κύριο πλεονέκτημά του Brintellix είναι η καλύτερη ανοχή του (ιδίως συγκριτικά με τα SNRI), όπως αναφέρουν νεότερες μελέτες και γνώμες ασθενών, γεγονός που μπορεί να το κάνει καλύτερη επιλογή για ορισμένους ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν άλλα αντικαταθλιπτικά λόγω παρενεργειών.

Ίσως επίσης έχει κάποιο πλεονέκτημα επιλογής σε περιπτώσεις που έχουν επηρεαστεί οι γνωσιακές λειτουργίες (πχ μνήμη).

Πληροφορίες συνοπτικά: Brintellix

Φάρμακο: BRINTELLIX
Δραστική Ουσία: ΒΟΡΤΙΟΞΕΤΙΝΗ / Vortioxetine
Συνήθης δόση: 5-20 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 20 mg/ημέρα
Κατηγορία: SMS αντικαταθλιπτικό
Χρήση σε: Κατάθλιψη Έκπτωση νοητικών λειτουργιών
Γενόσημα φάρμακα: Δεν υπάρχουν

Αναλυτικές πληροφορίες Brintellix

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Brintellix (SPC) όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, brintellix, μπριντελιξ

Παρενέργειες Brintellix

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το φάρμακο), θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (που όμως παρατηρούνται σε λίγότερο του 10% των ασθενών) του Brintellix είναι: δυσκοιλιότητα, ναυτία και εμετοί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα. Το Brintellix δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Όσον αφορά την αύξηση βάρους και τη χρήση αντικαταθλιπτικών, γενικά το Brintellix δεν συνδέεται ιδιαίτερα την αύξηση της όρεξης και την αύξηση του βάρους. Υπάρχει μάλιστα και ένα ποσοστό ασθενών που αναφέρουν απώλεια βάρους με το Brintellix .

Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση του Brintellix με μη εκλεκτικούς αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAO) ή εκλεκτικούς αναστολείς της ΜΑΟ-Α. Η έναρξη της θεραπείας με Brintellix θα πρέπει να γίνεται με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων ή σε ασθενείς με ασταθή επιληψία.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Brintellix ;

To Brintellix πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινήσετε το Brintellix μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή επειδή διαβάσατε κριτικές και γνώμες τρίτων στο google ή σε κάποιο forum.

Γενόσημα φάρμακα:  Vortioxetine, Trintellix
Συχνά ορθογραφικά λάθη: μπριντελιξ, brintelix

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Brintellix  μπορεί να αντικατασταθεί ή συνδυαστεί με άλλα είδη θεραπείας ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τo Brintellix όπου αυτό είναι αναγκαίο.