Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

μετατραυματικό στρες ,συμπτώματα μετατραυματικού στρες, θεραπεία μετατραυματικού στρες

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα άτομο μετά από μια τραυματική εμπειρία,ένα γεγονός το οποίο προκάλεσε σωματικές βλάβες ή ήταν απειλητικό για την ζωή.

Το PTSD αποτελεί μια χρόνια συνέπεια των ψυχικών τραυμάτων που προκαλούν έντονο φόβο ή τρόμο, όπως η σεξουαλική ή η σωματική βία, ο απροσδόκητος θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα ή μια φυσική καταστροφή

Για παράδειγμα, οι οικογένειες των θυμάτων μιας καταστροφής ή ενός πολέμου μπορεί να εμφανίσουν PTSD, όπως επίσης και το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών και οι διασώστες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να έχουν αντιδράσεις όπως το σοκ, ο θυμός, ο φόβος, και οι ενοχές. Αυτές οι αντιδράσεις είναι συχνές, και για τους περισσότερους ανθρώπους, περνάνε με τον χρόνο. Σε ένα άτομο που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή αυτά τα συναισθήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά επιδεινώνονται και γίνονται τόσο έντονα που εμποδίζουν το άτομο στην καθημερινότητά του. Για τη διάγνωση, οι ασθενείς με PTSD πρέπει να έχουν συμπτώματα για περισσότερο από ένα μήνα και να έχει πληγεί η λειτουργικότητά τους στην καθημερινότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του PTSD;

Τα συμπτώματα του PTSD συνήθως εμφανίζονται μέσα σε τρεις μήνες από το τραυματικό γεγονός. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα. Η σοβαρότητα και η διάρκεια της νόσου ποικίλουν. Μερικοί άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε έξι μήνες, ενώ άλλοι υποφέρουν για πολύ περισσότερο.

Τα συμπτώματα του PTSD κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις ομάδες, που περιλαμβάνουν:

  • Την αναβίωση: οι ασθενείς με PTSD βιώνουν επανειλημμένα και έντονα τις τραυματικές σκέψεις και τις αναμνήσεις.Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, παραισθήσεις και εφιάλτες. Επίσης αισθάνονται έντονο άγχος όταν κάποια πράγματα τους υπενθυμίζουν το τραυματικό γεγονός, όπως η επέτειος του συμβάντος.
  • Την αποφυγή: το άτομο ίσως να αποφεύγει ανθρώπους, μέρη, σκέψεις, ή καταστάσεις που του θυμίζουν το τραύμα. Η αποφευκτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομάκρυνσης και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, καθώς και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που το άτομο απολάμβανε προηγουμένως.
  • Την αυξημένη διέγερση: Το άτομο έχει υπερβολικά συναισθήματα, προβλήματα επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους,δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα θυμού, δυσκολία στην συγκέντρωση, νευρικότητα ή τρομάζει εύκολα. Το άτομο μπορεί να έχει και σωματικά συμπτώματα όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, γρήγορη αναπνοή, σύσπαση στους μύες, ναυτία και διάρροια.
  • Την αρνητική διάθεση: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις ενοχές, την αποξένωση και τις αναμνήσεις του τραυματικού γεγονότος.

Ποιοι μπορεί να έχουν PTSD;

Ο καθένας από εμάς αντιδρά στα τραυματικά γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Κάθε άτομο είναι μοναδικό όπως και η ικανότητα διαχείρισης του φόβου και του στρες από ένα τραυματικό γεγονός. Για αυτό τον λόγο δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι PTSD μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Επίσης, ο τρόπος βοήθειας και υποστήριξης που λαμβάνει ένα άτομο από τους φίλους, την οικογένεια και τους ειδικούς επηρεάζει την εμφάνιση PTSD ή την σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτού.

Το PTSD παρατηρήθηκε αρχικά σε βετεράνους του πολέμου.

Το PTSD μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε άνθρωπο έχει βιώσει τραυματικά γεγονότα που είναι απειλητικά για την ζωή ή βίαια

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί κακοποίηση ως παιδιά ή που εκτίθενται επανειλημμένα σε καταστάσεις απειλητικές για την ζωή έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν PTSD. Τα θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν PTSD.

 Πόσο συχνό είναι το PTSD;

Περίπου 3.6% των ενήλικων Αμερικανών – δηλαδή 5.2 εκατομμύρια άνθρωποι- υποφέρουν από PTSD και υπολογίζεται ότι 7.8 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν PTSD κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το PTSD μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν PTSD από ότι οι άνδρες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού.

Τα μικρά παιδιά που πάσχουν από PTSD μπορεί να εμφανίζουν μια διαφορετική -άτυπη- εικόνα, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη σε κάποια πεδία όπως το να εκπαιδευτούν να πηγαίνουν στην τουαλέτα, σε κινητικές ικανότητες και στην ομιλία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του PTSD;

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για το PTSD, ο γιατρός ίσως να χρησιμοποιήσει διάφορες εξετάσεις για να αποκλείσει κάποια σωματική νόσο ως αιτία των συμπτωμάτων.Αν δεν βρεθεί κάποια σωματική νόσος, ο γιατρός θα παραπέμψει το άτομο σε έναν ψυχίατρο που είναι ο κατάλληλος γιατρός για την διάγνωση και την θεραπεία των ψυχικών νόσων. Οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν τη συνέντευξη, ερωτηματολόγια και άλλα εργαλεία αξιολόγησης του ατόμου για το PTSD. Ο ψυχίατρος βασίζει την διάγνωση του στα αναφερόμενα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από τα συμπτώματα και αξιολογεί αν τα συμπτώματα υποδεικνύουν PTSD. Για να γίνει η διάγνωση του PTSD σε ένα άτομο, τα συμπτώματα πρέπει να έχουν διάρκεια περισσότερο από ένα μήνα.

Ποια είναι η θεραπεία για το PTSD;

Η ανάρρωση από το PTSD είναι μια σταδιακή και εξελισσόμενη διαδικασία.Ο στόχος της θεραπείας του PTSD είναι να μειώσει τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα, να βελτιώσει την καθημερινότητα, και να βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί καλύτερα τις αιτίες της διαταραχής. Η θεραπεία του PTSD μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι γιατροί προτείνουν αντικαταθλιπτική αγωγή για την θεραπεία του PTSD- για να ελεγχθούν τα συναισθήματα της ανησυχίας και τα αντίστοιχα συμπτώματα – που περιλαμβάνει SSRIs(επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης), και αναλόγως της βαρύτητας μπορεί να συμπληρώσουν την αγωγή με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητικά της διάθεσης και άτυπα αντιψυχωσικά. Πολλές φορές φάρμακα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία χορηγούνται για τον έλεγχο συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα η prazosin ίσως να χρησιμοποιείται για τους εφιάλτες, ή η propranolol χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των τραυματικών αναμνήσεων.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία για το PTSD βοηθά το άτομο να αναπτύξει νέες ικανότητες για την διαχείριση των συμπτωμάτων. Η ψυχοθεραπεία επίσης στοχεύει στο να διδάξει το άτομο και την οικογένειά του για την διαταραχή, και να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους που συνδέονται με το τραυματικό γεγονός. Πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του PTSD και περιλαμβάνουν:

  • Το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)που αποτελεί μια νέα μορφή ψυχοθεραπείας που αρχικά χρησιμοποιούνταν για την μείωση του άγχους από τραυματικά γεγονότα και τώρα χρησιμοποιείται για την θεραπεία των φοβιών.
  • Την ψυχοθεραπεία, η οποία μαθαίνει στο άτομο να αναγνωρίζει και να αλλάζει τον τρόπο σκέψης που οδηγεί σε ενοχλητικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Επίσης, επικεντρώνεται στο να βοηθήσει το άτομο να εξετάσει τις πεποιθήσεις του και τα συναισθήματα που προκαλούνται από το τραυματικό γεγονός.
  • Την ψυχοθεραπεία έκθεσης, έναν τύπο συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στην οποία το άτομο ξαναζεί την τραυματική εμπειρία ή εκτίθεται σε καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Αυτό γίνεται σε ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον. Η ψυχοθεραπεία έκθεσης βοηθά το άτομο να αντιμετωπίζει τον φόβο και σταδιακά να αισθάνεται πιο άνετα με καταστάσεις που το τρομάζουν και του προκαλούν άγχος. Αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη θεραπεία για το
  • Την οικογενειακή ψυχοθεραπεία που είναι χρήσιμη όταν η συμπεριφορά του ατόμου με PTSD επηρεάζει και άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Την ομαδική ψυχοθεραπεία, που είναι χρήσιμη καθώς επιτρέπει στο άτομο να μοιράζεται τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματα του με άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός.

Μπορεί το PTSD να προληφθεί;

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η άμεση ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική παρέμβαση σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να μειώσει τα μελλοντικά συμπτώματα του PTSD ή να τα προλάβει.

 

 

 


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ