Μετατραυματικό στρες (PTSD)

μετατραυματικο στρες ptsd

Μετατραυματικό στρες

Το μετατραυματικό στρες (PTSD) είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα άτομο μετά από μια τραυματική εμπειρία, ένα γεγονός το οποίο προκάλεσε σωματικές βλάβες ή ήταν απειλητικό για την ζωή. Το γεγονός αυτό μπορεί να αφορά είτε τους ίδιους ή να ήταν μάρτυρες (δηλαδή είτε να το έχουν βιώσει οι ίδιοι, ή να ήταν μάρτυρες, πχ ενός τροχαίου).

Το μετατραυματικό στρες αποτελεί μια χρόνια συνέπεια ψυχικών τραυμάτων που προκαλούν έντονο φόβο ή τρόμο, όπως η σεξουαλική ή η σωματική βία, ο απροσδόκητος θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα ή μια φυσική καταστροφή

Για παράδειγμα, οι οικογένειες των θυμάτων μιας καταστροφής ή ενός πολέμου μπορεί να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, όπως επίσης και το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών και οι διασώστες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να έχουν αντιδράσεις όπως το σοκ, ο θυμός, ο φόβος, οι εφιάλτες και οι ενοχές. Αυτές οι αντιδράσεις είναι συχνές, και για τους περισσότερους ανθρώπους, περνάνε με τον χρόνο σε λίγους μήνες. Όμως σε ένα άτομο που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή αυτά τα συναισθήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά επιδεινώνονται και γίνονται τόσο έντονα που εμποδίζουν το άτομο στην καθημερινότητά του. Για τη διάγνωση, οι ασθενείς με PTSD πρέπει να έχουν συμπτώματα για περισσότερο από ένα μήνα και να έχει πληγεί η λειτουργικότητά τους στην καθημερινότητα.

Μετατραυματικό στρες – ποια είναι τα συμπτώματα του;

Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες PTSD συνήθως εμφανίζονται μέσα σε τρεις μήνες από το τραυματικό γεγονός. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα. Η σοβαρότητα και η διάρκεια της νόσου ποικίλουν. Μερικοί άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε έξι μήνες, ενώ άλλοι υποφέρουν για πολύ περισσότερο.

Τα συμπτώματα του PTSD κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις ομάδες, που περιλαμβάνουν:

  • Την αναβίωση: οι ασθενείς με PTSD βιώνουν επανειλημμένα και έντονα τις τραυματικές σκέψεις και τις αναμνήσεις.Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, παραισθήσεις και εφιάλτες. Επίσης αισθάνονται έντονο άγχος όταν κάποια πράγματα τους υπενθυμίζουν το τραυματικό γεγονός, όπως η επέτειος του συμβάντος.
  • Την αποφυγή: το άτομο ίσως να αποφεύγει ανθρώπους, μέρη, σκέψεις, ή καταστάσεις που του θυμίζουν το τραύμα. Η αποφευκτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομάκρυνσης και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, καθώς και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που το άτομο απολάμβανε προηγουμένως.
  • Την αυξημένη διέγερση: Το άτομο έχει υπερβολικά συναισθήματα, προβλήματα επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους,δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα θυμού, δυσκολία στην συγκέντρωση, νευρικότητα ή τρομάζει εύκολα. Το άτομο μπορεί να έχει και σωματικά συμπτώματα όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, γρήγορη αναπνοή, σύσπαση στους μύες, ναυτία και διάρροια.
  • Την αρνητική διάθεση: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις ενοχές, την αποξένωση και τις αναμνήσεις του τραυματικού γεγονότος.

Ποιοι μπορεί να έχουν μετατραυματικό στρες;

Ο καθένας από εμάς αντιδρά στα τραυματικά γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Κάθε άτομο είναι μοναδικό όπως και η ικανότητα διαχείρισης του φόβου και του στρες από ένα τραυματικό γεγονός. Για αυτό τον λόγο δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι PTSD μετά από ένα τραυματικό γεγονός (όπως το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου). Επίσης, ο τρόπος βοήθειας και υποστήριξης που λαμβάνει ένα άτομο από τους φίλους, την οικογένεια και τους ειδικούς επηρεάζει την εμφάνιση PTSD ή την σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτού.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες PTSD παρατηρήθηκε αρχικά σε βετεράνους του πολέμου.

Το μετατραυματικό στρες μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε άνθρωπο έχει βιώσει τραυματικά γεγονότα που είναι βίαια ή απειλητικά για την ζωή

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί κακοποίηση ως παιδιά ή που εκτίθενται επανειλημμένα σε καταστάσεις απειλητικές για την ζωή έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν PTSD. Τα θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν PTSD.

Πόσο συχνό είναι το μετατραυματικό στρες;

Υπολογίζεται πως περίπου 3.6% των ενήλικων υποφέρουν από PTSD. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν PTSD από ότι οι άνδρες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού.

Το PTSD μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική

Τα μικρά παιδιά που πάσχουν από PTSD μπορεί να εμφανίζουν μια διαφορετική -άτυπη- εικόνα, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη σε κάποια πεδία όπως το να εκπαιδευτούν να πηγαίνουν στην τουαλέτα, σε κινητικές ικανότητες και στην ομιλία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του PTSD;

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για το PTSD, ο ψυχίατρος ίσως να χρησιμοποιήσει διάφορες εξετάσεις για να αποκλείσει κάποια σωματική νόσο ως αιτία των συμπτωμάτων.Αν δεν βρεθεί κάποια σωματική νόσος, ο γιατρός θα παραπέμψει το άτομο σε έναν ψυχίατρο που είναι ο κατάλληλος γιατρός για την διάγνωση και την θεραπεία των ψυχικών νόσων. Οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν τη συνέντευξη, ερωτηματολόγια και άλλα εργαλεία αξιολόγησης του ατόμου για το PTSD. Ο ψυχίατρος βασίζει την διάγνωση του στα αναφερόμενα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από τα συμπτώματα και αξιολογεί αν τα συμπτώματα υποδεικνύουν PTSD. Για να γίνει η διάγνωση του PTSD σε ένα άτομο, τα συμπτώματα πρέπει να έχουν διάρκεια περισσότερο από ένα μήνα.

Μπορεί το PTSD να προληφθεί;

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η άμεση (δηλαδή στις επόμενες ώρες από το τραυματικό γεγονός) ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική παρέμβαση σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να μειώσει τα μελλοντικά συμπτώματα του PTSD ή να τα προλάβει.

Ποια είναι η θεραπεία για το PTSD;

Η ανάρρωση από το PTSD είναι μια σταδιακή και εξελισσόμενη διαδικασία.Ο στόχος της θεραπείας του PTSD είναι να μειώσει τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα, να βελτιώσει την καθημερινότητα, και να βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί καλύτερα τις αιτίες της διαταραχής. Η θεραπεία του PTSD μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι ψυχίατροι προτείνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την θεραπεία του PTSD- για να ελεγχθούν τα συναισθήματα της ανησυχίας και τα αντίστοιχα συμπτώματα – που περιλαμβάνει SSRIs (επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης), αγχολυτικά (όπως βενζοδιαζεπίνες πχ Xanax), και αναλόγως της βαρύτητας μπορεί να συμπληρώσουν την αγωγή με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητικά της διάθεσης και άτυπα αντιψυχωσικά.

Πολλές φορές ορισμένα φάρμακα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία χορηγούνται για τον έλεγχο συγκεκριμένων συμπτωμάτων: για παράδειγμα η πραζοσίνη ίσως να χρησιμοποιείται για τους εφιάλτες, ή η προπρανολόλη (Inderal) χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των τραυματικών αναμνήσεων και των συνοδών ταχυκαρδιών.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία για το PTSD βοηθά το άτομο να αναπτύξει νέες ικανότητες για την διαχείριση των συμπτωμάτων. Η ψυχοθεραπεία επίσης στοχεύει στο να διδάξει το άτομο και την οικογένειά του για την διαταραχή, και να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους που συνδέονται με το τραυματικό γεγονός. Πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του PTSD και περιλαμβάνουν:

  • Το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) που αποτελεί μια νέα μορφή ψυχοθεραπείας για επεξεργασία των αναμνήσεων, με σκοπό την μείωση του άγχους και του στρες από τραυματικά γεγονότα.
  • Την ψυχοθεραπεία, η οποία μαθαίνει στο άτομο να αναγνωρίζει και να αλλάζει τον τρόπο σκέψης που οδηγεί σε ενοχλητικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Επίσης, επικεντρώνεται στο να βοηθήσει το άτομο να εξετάσει τις πεποιθήσεις του και τα συναισθήματα που προκαλούνται από το τραυματικό γεγονός.
  • Την ψυχοθεραπεία έκθεσης, έναν τύπο συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στην οποία το άτομο ξαναζεί την τραυματική εμπειρία ή εκτίθεται σε καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Αυτό γίνεται σε ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον. Η ψυχοθεραπεία έκθεσης βοηθά το άτομο να αντιμετωπίζει τον φόβο και σταδιακά να αισθάνεται πιο άνετα με καταστάσεις που το τρομάζουν και του προκαλούν άγχος. Αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη θεραπεία για το
  • Την οικογενειακή ψυχοθεραπεία που είναι χρήσιμη όταν η συμπεριφορά του ατόμου με PTSD επηρεάζει και άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Την ομαδική ψυχοθεραπεία, που είναι χρήσιμη καθώς επιτρέπει στο άτομο να μοιράζεται τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματα του με άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός ή άλλες δυσκολίες στη ζωή.

 

EMDR, Ομοιοπαθητική και θεραπεία ψυχολογικού τραύματος

Το EMDR είναι μια εξαιρετική τεχνική, ειδική για την επεξεργασία τραυματικών βιωμάτων, που μπορεί πολύ αποτελεσματικά και τάχιστα να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ότι σας έχει στεναχωρήσει.

Συμπληρωματικά ή εναλλακτικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να ενισχύσει τη θεραπεία, ιδίως στις περιπτώσεις που ψυχοσωματικά συμπτώματα συνοδεύουν το ψυχολογικό τραύμα.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ