Κάνε το Τεστ
Ozempic, Ένεση οζεμπικ, Ozempik, Ενεσεις, Σεμαγλουτιδη, Αδυνατισμα, Απώλεια βαρους, Ενεσεις για να χασω βαρος. Ozempic τιμή, Ozempic παρενέργειες

OZEMPIC – αντιδιαβητικές ενέσεις για αδυνάτισμα;

OZEMPIC - ενέσεις, παρενέργειες, απώλεια βάρους

Το Ozempic (οζέμπικ) ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Οι ενέσεις Ozempic έγιναν πολύ γνωστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την off-label χρήση τους, σχετικά με τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Οι επίσημες ενδείξεις του Ozempic (σεμαγλουτίδη) περιλαμβάνουν τη χρήση του:

 • ως μονοθεραπεία όταν η μετφορμίνη (πχ Glucophage) θεωρείται ακατάλληλη εξαιτίας δυσανεξίας ή αντενδείξεων
 • σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του διαβήτη

Μορφή mg και ποσότητα OZEMPIC Τιμή Ozempic
Ένεση OZEMPIC 0,25 MG/0.19 (1 δόση) 1.34 MG/ML (προγεμισμένη συσκευή 1.5 ml) 111,23
Ένεση OZEMPIC 0,5 MG/0.37 (1 δόση) 1.34 MG/ML (προγεμισμένη συσκευή 1.5 ml) 111,23
Ένεση OZEMPIC 1 MG/0.74 (1 δόση) 1.34 MG/ML (προγεμισμένη συσκευή 3.0 ml) 111,23

Η τιμή του Ozempic είναι η ίδια και στις τρεις δόσεις (0,25 mg, 0,5 mg και 1 mg) στις οποίες κυκλοφορεί, ωστόσο αναλόγως τα mg αλλάζει η ποσοστιαία συμμετοχή του ασφαλισμένου. Το Ozempic χορηγείται και χωρίς ιατρική συνταγή.

Ένα κουτί Ozempic περίεχει 1 προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας και τέσσερις βελόνες μιας χρήσης. Κάθε προγεμισμένη συσκευή πένας περιέχει 4 δόσεις φαρμάκου, με 1 δόση για κάθε εβδομάδα. Η μία πένα λοιπόν αρκεί για τη θεραπεία ενός μηνός.

Ozempic και απώλεια βάρους

Το Ozempic έγινε πολύ γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την off-label χρήση του, για την απώλεια βάρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε γνωστό στο κοινό ως "οι ενέσεις του Χόλιγουντ" για γρήγορο αδυνάτισμα, καθώς αναφέρεται ότι πολλοί σταρ του Χόλιγουντ, ηθοποιοί και διασημότητες γενικότερα το χρησιμοποιούσαν για να αδυνατίσουν (η ίδια ουσία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με το brand name "Wegovy", με δόση 2.4 mg/εβδομάδα, και τα δύο σκευάσματα είναι της εταιρείας Novo Nordisκ). Η παρουσίαση του Ozempic ως ενός θαυματουργού φαρμάκου που αδυνατίζει οδήγησε στην μεγαλύτερη ζήτηση, στην υπερσυνταγογράφηση και στην εμφάνιση τεράστιας έλλειψης και στην ελληνική αγορά. Όλη αυτή η προβολή και κριτικές αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια του Ozempic από μη αξιόπιστες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν όντως σημαντική απώλεια βάρους με το Ozempic, η οποία κυμαίνεται από 3% ώς 14% περίπου τους πρώτους 3 μήνες συνεχής χρήσης του, και έως 25% περίπου στους 6 μήνες. Το Ozempic έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ωστόσο είναι ένα φάρμακο και έχει και παρενέργειες (δείτε παρακάτω). Ωστόσο, το κυρίως πρόβλημα που παρατηρείται πολύ συχνά και συμβαίνει με όλες τις "γρήγορες" και "μαγικές" μεθόδους αδυνατίσματος και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, είτε διατροφικές (δίαιτες εξπρές, φάρμακα), είτε χειρουργικές (γαστρικό μανίκι, λιποαναρρόφηση, γαστρικό μπότοξ, κα) είναι ότι αφού οι άνθρωποι χάσουν κιλά, τα ξαναπαίρνουν μέσα σε 1-2 χρόνια. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο αναπήδησης (rebound effect) και οφείλεται σε διάφορους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες:

 • παραμένει η "συναισθηματική πείνα": δηλαδή το φαγητό παραμένει ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, χρόνιου στρες και της κατάθλιψης.
 • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από ενημέρωση για τις ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.
 • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής (δηλαδή, να μπει γυμναστική στη ζωή του ασθενούς).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μέσα σύντομο διάστημα να έχουν ξαναπάρει όλο το βάρος που χάσανε ταχύρυθμα και να βρίσκονται στο ίδιο πάλι σημείο αφότου ξεκίνησαν.

ozempic, οζεμπικ, απωλεια βαρους, ενεσεις, αδυνατισμα, wegovy, οζεμπιψ, κριτικες

Δοσολογία Ozempic

Για τον έλεγχο του σακχάρου η αρχική δόση είναι σταθερά 0,25 mg Ozempic μία φορά την εβδομάδα. Μετά από 4 εβδομάδες, η δόση πρέπει να αυξάνεται στα 0,5 mg, μία φορά εβδομαδιαίως. Μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 1 mg μία φορά εβδομαδιαίως προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω ο γλυκαιμικός έλεγχος. Τέλος, μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες με δόση 1 mg μία φορά εβδομαδιαίως, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 2 mg μία φορά εβδομαδιαίως εφόσον αυτό είναι κλινικά αναγκαίο για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Το Ozempic πρέπει να χρησιμοποιείται μία φορά εβδομαδιαίως, την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα, εάν είναι εφικτό. Μπορείτε να κάνετε την ένεση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας – ανεξάρτητα από τα γεύματα. Εάν ξεχάσατε μία ένεση και:

 • έχουν περάσει 5 ημέρες ή λιγότερες από την κανονική ημέρα χρήσης του Ozempic, χρησιμοποιήστε το αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Κατόπιν, κάντε την επόμενη ένεσή σας την προγραμματισμένη ημέρα ως συνήθως.
 • έχουν περάσει περισσότερες από 5 ημέρες από την κανονική ημέρα χρήσης του Ozempic, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε.

Πως γίνονται οι ενέσεις Ozempic;

Η χρήση είναι υποδόρια (δηλαδή η βελόνα μπαίνει ελαφρώς κάτω του δέρματος). Τα καλύτερα σημεία για να κάνετε την ένεση είναι το εμπρόσθιο μέρος των μηρών σας, η κοιλιά ή το άνω μέρος του βραχίονά σας. Η θέση της ένεσης μπορεί να αλλάξει χωρίς προσαρμογή της δόσης. Το Ozempic δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά. Το Ozempic χορηγείται μία φορά εβδομαδιαίως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με ή χωρίς γεύματα.

Η βελόνα θα πρέπει να πετάγεται μετά από κάθε ένεση και να φυλάσσεται η συσκευή τύπου πένας χωρίς τη βελόνα ένεσης. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί απόφραξη της βελόνας, επιμόλυνση, λοίμωξη, διαρροή διαλύματος και ανακριβής δοσολογία. οζεμπικ, ενεση, πως γινεται, οδηγιες, χρησης, ozempic, απωλεια βαρους, αδυνατισμα

Πληροφορίες συνοπτικά: Ozempic

Φάρμακο: OZEMPIC
Δραστική ουσία: Σεμαγλουτίδη / Semaglutide
Συνήθης δόση: 0,5 mg - 2,0 mg μία φορά την εβδομάδα
Μέγιστη δόση: 2,4 mg την εβδομάδα
Οδός χορήγησης: Ενέσεις (υποδόριες), μία φορά την εβδομάδα
Κατηγορία: Αντιδιαβητικό φάρμακο
Χρόνος δράσης: Άμεσα, εντός 24ωρου
Χρήση σε: Σακχαρώδη διαβήτη
Off-label χρήση: Απώλεια βάρους, αδυνάτισμα
Παρόμοια φάρμακα: Wegovy (κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, σε δόση 2.4 mg), Rybelsus (χάπια)

Πως λειτουργεί το Ozempic;

Η σεμαγλουτίδη είναι ένα ανάλογο του GLP-1 και έχει πολλαπλές δράσεις. Το GLP-1 είναι μία φυσιολογική ορμόνη με πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι επιδράσεις στη γλυκόζη και την όρεξη διαμεσολαβούνται ειδικά από υποδοχείς του GLP-1 στο πάγκρεας και τον εγκέφαλο (δηλαδή το Ozempic έχει και ανορεξιογόνο δράση).

H σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση, με αποτέλεσμα να νιώθει κανείς κορεσμό για περισσότερες ώρες.

Κατά την υπογλυκαιμία, η σεμαγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης. Η σεμαγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος (ΔΜΣ) μέσω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων (kcal), που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης για φαγητό. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι υποδοχείς GLP-1 εκφράζονται επίσης στην καρδιά, τα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τους νεφρούς. Η σεμαγλουτίδη είχε ευεργετική επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων στο πλάσμα, μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση και περιόρισε τη φλεγμονή σε κλινικές μελέτες. Σε μελέτες σε ζώα η σεμαγλουτίδη μετριάζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης προλαμβάνοντας την εξέλιξη της αορτικής πλάκας και μειώνοντας τη φλεγμονή στην πλάκα. ozempic, ενεση, οζεμπικ, ozempik, ενεσεις για αδυνατισμα, τιμη, αδυνατισμα, ozempic απωλεια βαρους, παρενεργειες, rybelsus, wegovy, χολιγουντ, ozempic 0.25 mg, ozempic 1 mg, ozempic side effects, οζεμπιψ, ozempic forum, κριτικες

Παρενέργειες Ozempic

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το Ozempic μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Οι συχνότερες παρενέργειες είναι:

 • αδιαθεσία (ναυτία, εμετός) και διάρροια που συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, όπως εμετός και φούσκωμα στο στομάχι. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
 • υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο του αίματος), όταν αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται μαζί με από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο για τον διαβήτη εκτός της σουλφονυλουρίας ή της ινσουλίνης.

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες είναι:

 • επιπλοκές διαβητικής οφθαλμοπάθειας (αμφιβληστροειδοπάθεια).
 • οξεία παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας)
 • σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλακτικές αντιδράσεις, αγγειοοίδημα).

Εάν έχετε σοβαρό και συνεχή πόνο στην περιοχή του στομαχιού, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημείο οξείας παγκρεατίτιδας.

Ozempic face - γερασμένο πρόσωπο

Τελευταία έχει δωθεί προσοχή και στις αντιαισθητικές επιπτώσεις στο πρόσωπο που μπορεί να προκληθούν (ozempic face), συνέπεια της απότομης απώλειας βάρους (και όχι λόγω κάποιας χημικής παρενέργειας). Το πρόσωπο μπορεί να φαίνεται πιο γερασμένο, λόγω της χαλάρωσης του δέρματος από την ταχεία απώλεια βάρους, λόγω βαθουλωμένων μάγουλων, μαύρων κύκλων και σακούλες κάτω από τα μάτια και πιο εμφανών ριτίδων.

Θυμίζουμε πως η κατανάλωση 1-2 λίτρων νερού καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Αναλυτικές πληροφορίες Ozempicspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, ozempic, οζεμπικ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Ozempic (SPC) όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Αντενδείξεις - Προφυλάξεις για το Ozempic

 • Ο συνδυασμός σουλφονυλουρίας (πχ Dialosa) ή ινσουλίνης με αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).
 • Σε περίπτωση ιστορικού μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
 • Αν παίρνεται Βαρφαρίνη (Warfarin) ή άλλα παρόμοια φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για να μειώσουν την πήξη του αίματος (από του στόματος αντιπηκτικά).
 • Εάν έχετε διαβητική οφθαλμοπάθεια και χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, το Οζεμπικ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασής σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε διαβητική οφθαλμοπάθεια ή εάν αντιμετωπίζετε οφθαλμικά προβλήματα κατά τη διάρκεια χρήσης του Ozempic.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ozempic;

To Ozempic πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες και την παρακολούθηση του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Ozempic μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες και κριτικές σε κάποιο φόρουμ.

Ozempic και σε χάπια;

Η εταιρεία Novo Nordisk περιμένει την έγκριση και κυκλοφορία σεμαγλουτίδης σε χάπι μέσα στο 2024. Στην Αμερική έχει εγκριθεί ήδη το Rybelsus (χάπια σεμαγλουτίδης) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αλλά η υψηλότερη δόση του Rybelsus είναι 14 mg, ενώ το νέο χάπι παχυσαρκίας της Novo Nordisk έχει πολύ μεγαλύτερη δόση, συγκεκριμένα 50 mg. Οι ασθενείς που έπαιρναν 50 mg του χαπιού μία φορά την ημέρα για 68 εβδομάδες είχαν μέση απώλεια βάρους 15%, όταν το χρησιμοποιούσαν παράλληλα με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη Novo Nordisk.

Εκτός από τη Novo Nordisk, που παρασκευάζει το Wegovy και το Ozempic, παράλληλα και η Eli Lilly και η Pfizer, είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και δοκιμών νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σε μορφή χαπιού.

Άλλα φάρμακα για αδυνάτισμα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Wegovy χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και αδυνάτισμα σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m² ή με ΔΜΣ ≥ 27 kg/m², με συνοδούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτης ή υψηλή χοληστερόλη.

Υπάρχουν και άλλα νέα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως το Saxenda, Mounjaro αλλά και παλιότερα όπως το Mysimba και το Xenical.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: οζεμπικ, ozempik, οζεμπιψ

Εναλλακτικές μέθοδοι για αδυνάτισμα και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Γενικά ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους (αδυνάτισμα), με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός, να μειωθεί η όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειωθεί το στρες λόγω του οποίου οι άνθρωποι ξεσπάνε συναισθηματικά στο φαγητό. Βοήθεια στο αδυνάτισμα μπορεί επίσης να προσφέρει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας τη διάθεση και το μεταβολισμό.