OZEMPIC: ένα αντιδιαβητικό φάρμακο για αδυνάτισμα;

ozempic, ενεση, οζεμπικ, ozempik, ενεσεις για αδυνατισμα, τιμη, αδυνατισμα, ozempic απωλεια βαρους, παρενεργειες, rybelsus, wegovy, χολιγουντ, ozempic 0.25 mg, ozempic 1 mg, ozempic side effects, ozempic forum

OZEMPIC – δράση, παρενέργειες, απώλεια βάρους

Το Ozempic (οζεμπικ) ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Το Ozempic έγινε πολύ γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την off-label χρήση του, σχετικά με τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Οι επίσημες ενδείξεις του Ozempic περιλαμβάνουν τη χρήση του:

  • ως μονοθεραπεία όταν η μετφορμίνη (πχ Glucophage) θεωρείται ακατάλληλη εξαιτίας δυσανεξίας ή αντενδείξεων
  • σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του διαβήτη
Μορφή mg και ποσότητα OZEMPIC Τιμή
Ένεση OZEMPIC 0,25 MG/0.19 (1 δόση) 1.34 MG/ML (προγεμισμένη συσκευή 1.5 ml) 111,23
Ένεση OZEMPIC 0,5 MG/0.37 (1 δόση) 1.34 MG/ML (προγεμισμένη συσκευή 1.5 ml)  111,23
Ένεση OZEMPIC 1 MG/0.74 (1 δόση) 1.34 MG/ML (προγεμισμένη συσκευή 3.0 ml)  111,23

Η τιμή του Ozempic είναι η ίδια και στις τρεις δόσεις (0,25 mg, 0,5 mg και 1 mg) στις οποίες κυκλοφορεί, ωστόσο αναλόγως τα mg αλλάζει η ποσοστιαία συμμετοχή του ασφαλισμένου. Το Ozempic χορηγείται και χωρίς ιατρική συνταγή.

Ένα κουτί Ozempic περίεχει 1 προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας και τέσσερις βελόνες μιας χρήσης. Κάθε προγεμισμένη συσκευή πένας περιέχει 4 δόσεις φαρμάκου, με 1 δόση για κάθε εβδομάδα. Η μία πένα λοιπόν αρκεί για τη θεραπεία ενός μηνός.

Ozempic και απώλεια βάρους

Το Ozempic έγινε πολύ γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την off-label χρήση του, για την απώλεια βάρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε γνωστό στο κοινό ως οι ενέσεις του Χόλιγουντ για γρήγορο αδυνάτισμα, καθώς αναφέρεται ότι πολλοί σταρ του Χολυγουντ, ηθοποιοί και διασημότητες γενικότερα το χρησιμοποιούσαν για να αδυνατίσουν (η ίδια ουσία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με το brand name “Wegovy”, με δόση 2.4 mg/εβδομάδα). Όλα αυτά οδήγησαν στην μεγαλύτερη ζήτηση για το Ozempic και εμφάνιση τεράστιας έλλειψης και στην ελληνική αγορά. Όλη αυτή η προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια του Ozempic από μη αξιόπιστες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν όντως σημαντική απώλεια βάρους με το Ozempic, η οποία κυμαίνεται από 3% ώς 14% περίπου τους πρώτους 3 μήνες συνεχής χρήσης του, και έως 25% περίπου στους 6 μήνες. Το Ozempic έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ωστόσο είναι ένα φάρμακο και έχει και παρενέργειες (δείτε παρακάτω). Ωστόσο, το κυρίως πρόβλημα που παρατηρείται πολύ συχνά και συμβαίνει με όλες τις “γρήγορες” και “μαγικές” μεθόδους αδυνατίσματος και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, είτε διατροφικές (δίαιτες εξπρές, φάρμακα), είτε χειρουργικές (γαστρικό μανίκι, λιποαναρρόφηση, γαστρικό μπότοξ, κα) είναι ότι αφού οι άνθρωποι χάσουν κιλά, τα ξαναπαίρνουν μέσα σε 1-2 χρόνια. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο αναπήδησης (rebound effect) και οφείλεται σε διάφορους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες:

  • παραμένει η “συναισθηματική πείνα“: δηλαδή το φαγητό παραμένει ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, χρόνιου στρες και της κατάθλιψης.
  • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από ενημέρωση για τις ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.
  • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής (δηλαδή, να μπει γυμναστική στη ζωή του ασθενούς).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μέσα σύντομο διάστημα να έχουν ξαναπάρει όλο το βάρος που χάσανε ταχύρυθμα και να βρίσκονται στο ίδιο πάλι σημείο αφότου ξεκίνησαν.

ozempic, οζεμπικ, απωλεια βαρους, ενεσεις, αδυνατισμα, wegovy

Δοσολογία Ozempic

Για τον έλεγχο του σακχάρου η αρχική δόση είναι σταθερά 0,25 mg Ozempic μία φορά την εβδομάδα. Μετά από 4 εβδομάδες, η δόση πρέπει να αυξάνεται στα 0,5 mg, μία φορά εβδομαδιαίως. Μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 1 mg μία φορά εβδομαδιαίως προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω ο γλυκαιμικός έλεγχος. Τέλος, μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες με δόση 1 mg μία φορά εβδομαδιαίως, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 2 mg μία φορά εβδομαδιαίως εφόσον αυτό είναι κλινικά αναγκαίο για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Το Ozempic πρέπει να χρησιμοποιείται μία φορά εβδομαδιαίως, την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα, εάν είναι εφικτό. Μπορείτε να κάνετε την ένεση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας – ανεξάρτητα από τα γεύματα.

Τρόπος χορήγησης

Η χρήση είναι υποδόρια (δηλαδή η βελόνα μπαίνει ελαφρώς κάτω του δέρματος) με ένεση στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η θέση της ένεσης μπορεί να αλλάξει χωρίς προσαρμογή της δόσης. Το Ozempic δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά. Το Ozempic χορηγείται μία φορά εβδομαδιαίως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με ή χωρίς γεύματα.

Η βελόνα θα πρέπει να πετάγεται μετά από κάθε ένεση και να φυλάσσεται η συσκευή τύπου πένας χωρίς τη βελόνα ένεσης. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί απόφραξη της βελόνας, επιμόλυνση, λοίμωξη, διαρροή διαλύματος και ανακριβής δοσολογία.οζεμπικ, ενεση, πως γινεται, οδηγιες, χρησης, ozempic, απωλεια βαρους, αδυνατισμα

Πληροφορίες συνοπτικά: Ozempic

Φάρμακο: OZEMPIC
Δραστική ουσία: Σεμαγλουτίδη / Semaglutide
Συνήθης δόση: 0,5 mg – 2,0 mg μία φορά την εβδομάδα
Μέγιστη δόση: 2,4 mg την εβδομάδα
Κατηγορία: Αντιδιαβητικό φάρμακο
Χρόνος δράσης: Άμεσα, εντός 24ωρου
Χρήση σε: Σακχαρώδη διαβήτη
Off-label χρήση: Απώλεια βάρους, αδυνάτισμα
Παρόμοια φάρμακα: Wegovy (κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, σε δόση 2.4 mg), Rybelsus

Πως λειτουργεί το Ozempic;

Η σεμαγλουτίδη είναι ένα ανάλογο του GLP-1 και έχει πολλαπλές δράσεις. Το GLP-1 είναι μία φυσιολογική ορμόνη με πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι επιδράσεις στη γλυκόζη και την όρεξη διαμεσολαβούνται ειδικά από υποδοχείς του GLP-1 στο πάγκρεας και τον εγκέφαλο (δηλαδή το Ozempic έχει και ανορεξιογόνο δράση).

H σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση, με αποτέλεσμα να νιώθει κανείς κορεσμό για περισσότερες ώρες.

Κατά την υπογλυκαιμία, η σεμαγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης. Η σεμαγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος (ΔΜΣ) μέσω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων (kcal), που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης για φαγητό. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι υποδοχείς GLP-1 εκφράζονται επίσης στην καρδιά, τα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τους νεφρούς. Η σεμαγλουτίδη είχε ευεργετική επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων στο πλάσμα, μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση και περιόρισε τη φλεγμονή σε κλινικές μελέτες. Σε μελέτες σε ζώα η σεμαγλουτίδη μετριάζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης προλαμβάνοντας την εξέλιξη της αορτικής πλάκας και μειώνοντας τη φλεγμονή στην πλάκα.ozempic, ενεση, οζεμπικ, ozempik, ενεσεις για αδυνατισμα, τιμη, αδυνατισμα, ozempic απωλεια βαρους, παρενεργειες, rybelsus, wegovy, χολιγουντ, ozempic 0.25 mg, ozempic 1 mg, ozempic side effects, ozempic forum

Παρενέργειες Ozempic

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το Ozempic μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Οι συχνότερες παρενέργειες είναι αδιαθεσία (ναυτία) και διάρροια που συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, όπως εμετός και φούσκωμα στο στομάχι. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Εάν έχετε σοβαρό και συνεχή πόνο στην περιοχή του στομαχιού, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημείο οξείας παγκρεατίτιδας.

Αντενδείξεις – Προφυλάξεις

  • Ο συνδυασμός σουλφονυλουρίας (πχ DIALOSA) ή ινσουλίνης με αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).
  • Σε περίπτωση ιστορικού μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
  • Αν παίρνεται Βαρφαρίνη ή άλλα παρόμοια φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για να μειώσουν την πήξη του αίματος (από του στόματος αντιπηκτικά).
  • Εάν έχετε διαβητική οφθαλμοπάθεια και χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, το Οζεμπικ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασής σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε διαβητική οφθαλμοπάθεια ή εάν αντιμετωπίζετε οφθαλμικά προβλήματα κατά τη διάρκεια χρήσης του Ozempic.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ozempic;

To Ozempic πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες και την παρακολούθηση του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Ozempic μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Άλλα φάρμακα για αδυνάτισμα

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως το Saxenda, Mysimba και το Xenical.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: οζεμπικ, ozempik

Εναλλακτικές μέθοδοι για αδυνάτισμα και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Γενικά ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους (αδυνάτισμα), με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός, να μειωθεί η όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειωθεί το στρες λόγω του οποίου οι άνθρωποι ξεσπάνε συναισθηματικά στο φαγητό. Βοήθεια στο αδυνάτισμα μπορεί επίσης να προσφέρει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας τη διάθεση και το μεταβολισμό.