Κάνε το Τεστ
μαύροι κύκλοι, σακούλες κάτω από τα μάτια, τι είναι οι σακούλες κάτω από τα μάτια, θεραπεία μαύρων κύκλων, βλεφαροπλαστική για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες, fillers για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες

Μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια

Μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν έντονο πρόβλημα με τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία πολλές φορές καθρεφτίζονται στο βλέμμα μας. Αυτό όμως έχει αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία και ειδικά στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκτίμησή μας.

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι; 

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι μια κατάσταση όπου το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πιο σκούρο. Είναι μια κατάσταση διαφορετική από τις μελανιές από έναν τραυματισμό ή την ερυθρότητα ή το οίδημα που είναι αποτέλεσμα λοίμωξης. Συνήθως οι μαύροι κύκλοι δεν αποτελούν σημάδι ενός ιατρικού προβλήματος.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους λόγω κούρασης. Μερικές φορές, όσο περνούν τα χρόνια δημιουργούνται σκιές από τα πρησμένα βλέφαρα. Αν υπάρχει αποχρωματισμός ή  οίδημα μόνο στο ένα μάτι και η κατάσταση χειροτερεύει όσο περνά ο καιρός, καλό είναι να μιλήσετε με τον οφθαλμίατρό σας. Αν θέλετε μια λύση για τους μαύρους κύκλους, πέρα από τις κρέμες, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός δερματολόγου.

Ανάλογα με τις αιτίες που προκαλούν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ο δερματολόγος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει επεμβατικές (ενέσιμα filler ή βλεφαροπλαστική) και μη επεμβατικές (κρέμες , λέιζερ, άλλα μηχανήματα) μεθόδους.

Ποιες είναι οι αιτίες της δημιουργίας μαύρων κύκλων;

Οι αιτίες πίσω από τους μαύρους κύκλους περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλότερο ποσοστό λίπους στα βλέφαρα (σακούλες στα μάτια).
  • Κοίλωση ή απώλεια όγκου στο κάτω βλέφαρο (συνήθως στο μέσο πρόσωπο και στα μάγουλα υπάρχει επίσης απώλεια όγκου).
  • Υπερμελάγχρωση του δέρματος (λόγω συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών ή γενετικής προδιάθεσης).

Επίσης, άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μαύρων κύκλων είναι το λεπτό δέρμα που επιτρέπει στους μύες και στα αιμοφόρα αγγεία να είναι ορατά, οι υποκείμενες αλλεργίες και η ροδόχρους ακμή.

Θεραπεία των μαύρων κύκλων

Βλεφαροπλαστική

Όταν το λίπος κάτω από τα μάτια είναι λίγο, τότε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις σακούλες στο κάτω βλέφαρο , οι οποίες μοιάζουν σαν μεγάλοι μαύροι κύκλοι. Η βλεφαροπλαστική στο κάτω βλέφαρο είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει ως σκοπό την απομάκρυνση των σακουλών. Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής η οποία αναζωογονεί την εμφάνιση και έχει φυσικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν τρόποι για να επανέλθει ένας ασθενής γρήγορα στην ρουτίνα του.

  • Όταν ο ασθενής έχει εμφανή επιθέματα λίπους και απώλεια όγκου, μπορεί να γίνει επανατοποθέτηση λίπους στη διάρκεια της βλεφαροπλαστικής. Ο χειρουργός σταθεροποιεί και μετακινεί λίγη ποσότητα λίπους σε περιοχές που έχουν απώλεια λίπους. Αν υπάρχει απώλεια όγκου στο μέσο πρόσωπο και στα μάγουλα, τότε ο γιατρός μπορεί να κάνει εμβολιασμό λίπους ώστε να βελτιωθούν οι περιοχές που έχουν σημαντική απώλεια όγκου.
  • Η βλεφαροπλαστική στο κάτω βλέφαρο είναι επίσης μια γνωστή επέμβαση για τη διόρθωση των μαύρων κύκλων. Αν και η επέμβαση έχει ως στόχο την μεταφορά του λίπους κάτω από το μάτι, μπορεί να βελτιώσει και την υπερμελάγχρωση.

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:

  1. Μέσα από τον επιπεφυκότα: αυτή η τεχνική έχει λιγότερες ουλές και η τομή στο κάτω βλέφαρο προσφέρει την άμεση πρόσβαση στις αποθήκες λίπους. Το λίπος μπορεί να μετακινηθεί ή να απομακρυνθεί. Χημικά πίλινγκ ή θεραπείες λέιζερ είναι απαραίτητες όταν ο ασθενής έχει ρυτίδες ή ήπια περίσσεια δέρματος.
  2. Διαδερμικά: σε περιπτώσεις με περίσσεια λίπους και στις οποίες είναι ανάγκη να απομακρυνθεί η περίσσεια δέρματος τότε γίνεται άμεση απομάκρυνση του δέρματος και της περίσσειας του λίπους την ίδια στιγμή. Αυτή η τεχνική αφορά ασθενείς που έχουν περίσσεια δέρματος, και οι τεχνικές ανάπλασης του δέρματος (λέιζερ ή χημικά πίλινγκ) δεν έχουν αποτέλεσμα.

Φυσικά, εκτός από την βλεφαροπλαστική υπάρχουν και μη-χειρουργικές επεμβάσεις για τους μαύρους κύκλους , αλλά ποιες είναι αυτές;

Απώλεια όγκου κατά μήκος του υποκογχικού χείλους

Οι μαύροι κύκλοι είναι αποτέλεσμα του βαθουλώματος ή της απώλειας όγκου στην περιοχή του κάτω βλεφάρου. Το βαθούλωμα οδηγεί σε μια κοιλότητα η οποία μοιάζει σαν μαύρη περιοχή εξαιτίας της σκιάς που δημιουργεί. Το γέμισμα στην περιοχή σύνδεση του βλεφάρου με τα μάγουλα και στο μέσο πρόσωπο με fillers είναι η τυπική θεραπεία για την υπερμελάγχρωση. Τα fillers μπορεί να είναι συνθετικά όπως παράγοντες με υαλουρονικό οξύ ή λίπος από τον ίδιο τον ασθενή.

  • Τα fillers τοποθετούνται στα κάτω βλέφαρο και βελτιώνουν την απώλεια λίπους που παρατηρείται σε κάποιους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, και βελτιώνουν τους μαύρους κύκλους. Ακόμη, βελτιώνουν την την υπερμελάγχρωση που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Τα ενέσιμα fillers στο κάτω βλέφαρο γίνονται στο δερματολόγο με την χρήση τοπικής αναισθησίας. Η διαδικασία παίρνει 30 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι του αμέσως χωρίς κανένα πρόβλημα. Το οίδημα συνήθως υποχωρεί την ίδια ή την επόμενη μέρα, και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Υπερμελάγχρωση

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση προϊόντων λεύκανσης του δέρματος, όπως οι υδροκινόνες. Οι υδροκινόνες λειτουργούν καλά για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που χρειάζεται καθημερινή χρήση προϊόντων λεύκανσης υπάρχουν άλλα χωρίς υδροκινόνες.

Λεπτό δέρμα

Οι ασθενείς με λεπτό δέρμα έχουν πολλά οφέλη από τον συνδυασμό θεραπειών αν έχουν απώλεια όγκου ή περίσσεια λίπους. Το λεπτό δέρμα επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται με αποτέλεσμα την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Τα ενέσιμα fillers βελτιώνουν το βαθούλωμα μαζί με χημικά πίλινγκ ή η βλεφαροπλαστική μαζί με χημικά πίλινγκ για την απομάκρυνση της περίσσειας λίπους. Τα χημικά πίλινγκ προκαλούν σύσφιξη στο δέρμα και αυξάνουν τη σύνθεση του κολλαγόνου. Τα χημικά πίλινγκ έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με ήπια υπερμελάγχρωση ή ελαφριές ρυτίδες, τα οποία είναι φυσιολογικές αλλαγές λόγω γήρανσης.

Αλλεργίες ή ροδόχρους ακμή

Οι αλλεργίες έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση υγρού γύρω από τα μάτια, τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους. Είναι σημαντικό να τις αναγνωρίσουμε πριν από το χειρουργείο ή άλλες θεραπείες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η ροδόχρους ακμή γύρω από τα μάγουλα και στο μέσο πρόσωπο μπορεί να προκαλεί μαύρους κύκλους και οίδημα.

Ποιοι μπορούν να κάνουν θεραπεία για τους μαύρους κύκλους;

Είναι οι άνθρωποι που έχουν γενικά καλή υγεία και έχουν ρεαλιστική άποψη για το τι θα τους προσφέρει η θεραπεία. Οι ασθενείς με περίσσεια λίπους ή έντονη απώλεια όγκου έχουν οφέλη και από το χειρουργείο αλλά και από τις μη-επεμβατικές θεραπείες.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και μοναδικό για αυτό και κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Τα ενέσιμα fillers έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους ανθρώπους με ήπια θέματα και η βλεφαροπλαστική είναι η καλύτερη λύση για τις πιο σοβαρές καταστάσεις.

Υπάρχει θεραπεία για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια 

Η εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των μαύρων κύκλων με επεμβατικούς και μη επεμβατικούς τρόπους. Αν η παρουσία των μαύρων κύκλων επηρεάζει την ψυχολογία υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης σας.