Κάνε το Τεστ
botox, πλαστικές επεμβάσεις, ψυχοθεραπεία, γιατί οι άνθρωποι κάνουν πλαστικές επεμβάσεις, πλεονεκτήματα πλαστικών επεμβάσεων, μειονεκτήματα πλαστικών επεμβάσεων, οφέλη ψυχοθεραπείας, γιατί να επιλέξω την ψυχοθεραπεία, πως θα καταλάβω αν θέλω να κάνω μια πλαστική επέμβαση

Botox, πλαστικές ή ψυχοθεραπεία;

Botox, πλαστικές ή ψυχοθεραπεία;

Όλοι μας ακούμε καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν μια πλαστική επέμβαση. Οι πλαστικές επεμβάσεις έγιναν δημοφιλείς από τους σταρ του Χόλυγουντ. Σήμερα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει μια πλαστική επέμβαση για πολλούς λόγους, για να διορθώσει τη μύτη του, να αποκτήσει μεγαλύτερο στήθος κ.α. Θα έλεγε κανείς πως είναι φυσιολογικό σε ένα βαθμό κάποιος να θέλει να "διορθώσει" πράγματα στον εαυτό του, να θέλει να κοιτά στον καθρέφτη να νιώθει όμορφος και ικανοποιημένος με την εμφάνισή του. Όμως, η αυτοπεποίθηση, που πολλοί πασχίζουν να ενισχύσουν με τις πλαστικές επεμβάσεις, είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας. Τι είναι λοιπόν προτιμότερο; Το botox, οι πλαστικές επεμβάσεις ή η ψυχοθεραπεία;

Οι πλαστικές επεμβάσεις είναι σοβαρά χειρουργεία όπως όλοι γνωρίζουμε, για αυτό δεν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση χωρίς σοβαρή σκέψη. Η ψυχολογική αλλαγή που προκύπτει όταν πρέπει να αποχαιρετήσουμε ένα κομμάτι του σώματός μας είναι μεγάλη. Τι θα γίνει αν κάνετε το χειρουργείο και τίποτα δεν αλλάξει μέσα σας; Και αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης; Η αυτοεκτίμηση προκύπτει από την εσωτερική μας αυτοπεποίθηση, την θετική αξία του εαυτού και σε αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η παιδική μας ηλικία. Βέβαια, δεν μπορούμε απλά να "διορθώσουμε" την αυτοεκτίμησή μας με μία μόνο επέμβαση.

Η εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής μου έχει δείξει ότι πολλοί άνδρες και γυναίκες συχνά νιώθουν απογοήτευση με το αποτέλεσμα μιας πλαστικής επέμβασης. Πολλοί μάλιστα πίστευαν πως αν αλλάξουν ένα κομμάτι του σώματος τους αυτό θα τους έκανε πιο ευτυχισμένους. Όμως, οι πλαστικές επεμβάσεις μπορεί να είναι εθιστικές, όπως τα τατουάζ. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν μια επέμβαση, σκέφτονται ήδη την επόμενη.

Πλαστική στήθους

Η αυξητική στήθους είναι η πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση. Το 98% των γυναικών που έχουν κάνει αυξητική στήθους έχουν δηλώσει ότι το αποτέλεσμα είναι πέρα από τις προσδοκίες τους. Επίσης αναφέρουν ότι έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ποιότητα ζωής μετά την αυξητική στήθους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 85% των γυναικών ήταν απόλυτα ικανοποιημένο με το μέγεθος του στήθους. Το 13% θα προτιμούσε μεγαλύτερο στήθος και το 2% μικρότερο στήθος. Μόνο το 1% ένιωθε απογοήτευση με τις ουλές, στην πτυχή κάτω από το στήθος.

Περίπου το 40% των γυναικών είχε προσωρινό μούδιασμα στις θηλές μετά το χειρουργείο. Το επίμονο μούδιασμα εμφανιζόταν μόνο στο 2% των γυναικών. Το 92% των γυναικών δήλωσε ότι έχει περισσότερη αυτοεκτίμηση μετά την αυξητική στήθους και το 64% καλύτερη ποιότητα ζωής. Πριν από το χειρουργείο, η πλειοψηφία των γυναικών (86%) είχε επίγνωση για το στήθος τους. Μετά το χειρουργείο, μόνο το 13% είχε επίγνωση της αλλαγής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αισθητικών επεμβάσεων;

Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι άνθρωποι που πληρώνουν ασφάλεια υγείας, επιλέγουν να πληρώνουν ολόκληρες περιουσίες για να κάνουν botox και άλλες αισθητικές επεμβάσεις;

Τα θετικά μιας αισθητικής επέμβασης περιλαμβάνουν:

 1. Άμεσα ορατά αποτελέσματα που μπορεί ο καθένας να δει.
 2. Θετικά σχόλια από τους άλλους για την βελτιωμένη εμφάνιση.
 3. Είναι πιο εύκολο κάποιος να βρει ρούχα.
 4. Περισσότερη αυτοπεποίθηση.
 5. Αίσθηση νεότητας και ζωντάνιας.

Το θέμα είναι το τι αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος. Μπορεί τα ρούχα να είναι μικρότερα σε μέγεθος αλλά αυτή η αλλαγή μπορεί να του αλλάξει τη ζωή; Φυσικά και όχι. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ορατά αλλά αυτό είναι κάτι προσωρινό. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του botox είναι ανάγκη να γίνει επανάληψη σε μερικούς μήνες για την διατήρηση του αποτελέσματος, τα κιλά μπορεί κάποιος να τα πάρει εύκολα αν δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των αισθητικών επεμβάσεων;

 1.  Οι αισθητικές επεμβάσεις μπορεί να μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας, καθώς μπορεί ένα άτομο να νιώθει "ψεύτικο". Με αυτή τη λογική το άτομο απομακρύνεται από τον εαυτό του και μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί αν θα άρεσε στους άλλους πριν την επέμβαση.
 2. Οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν να κάνουν μόνο με το αισθητικό αποτέλεσμα και δεν προσφέρουν τίποτα στην συναισθηματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου. Έτσι ένα άτομο μπορεί να νιώθει χαμένο μετά από μια επέμβαση.
 3. Υπάρχουν αρκετές πιθανές επιπλοκές μετά από ένα χειρουργείο.

Φυσικά, δεν υπάρχει μια σωστή ή μια λάθος απόφαση. Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι μια ατομική επιλογή. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχει αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο ενώ άλλοι ότι είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι δεν θα σας αγαπούν περισσότερο επειδή θα κάνετε μια αλλαγή, εκτός αν είναι τόσο ρηχοί και ασχολούνται μόνο με την εξωτερική εμφάνιση. Καλό είναι αν αποφασίσετε να κάνετε μια αισθητική επέμβαση να την κάνετε για τους σωστούς λόγους, για να νιώθετε εσείς καλά με τον εαυτό σας.

Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας;

 1. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε εσάς και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη αξία.
 2. Τα θετικά σχόλια που λαμβάνετε από τους άλλους, "Είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση", "Παλεύεις για τους στόχους σου", "Αντιμετωπίζεις πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες".
 3. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να επουλώσετε τις πληγές σας ή να καλλιεργήσετε πτυχές της προσωπικότητά σας ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε σύντροφο, την ιδανική δουλειά, περισσότερους φίλους. Αυτή είναι μια πραγματική μεταμόρφωση.
 4. Η δουλειά που κάνετε με τον εαυτό σας στην ψυχοθεραπεία οδηγεί σε μόνιμες αλλαγές.
 5. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει την αντίληψη για την ηλικία, τη γήρανση, την ομορφιά και την ζωντάνια. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους προσωπικούς σας στόχους και να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες σας ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.
 6. Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα. Αυτό είναι κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση των αυτοκαταστροφικών σκέψεων.

Οι αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι μαγικές. Δεν σημαίνουν ότι κάποιος επειδή μοιάζει πιο νέος, πιο όμορφος, πιο γοητευτικός θα ζει μαγικά μια ευτυχισμένη ζωή με ένα νέο σύντροφο, θα πάρει προαγωγή. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι αποδεκτές. Είναι,  και αν σας δίνουν την τόνωση που έχετε ανάγκη, τότε είναι κάτι που χρειάζεστε. Αν όμως ψάχνετε να επιλύσετε πιο σοβαρά θέματα ή να μεταμορφώσετε τη ζωή σας, αυτό δεν θα γίνει με μια αισθητική επέμβαση.

Πώς θα καταλάβω αν θέλω να κάνω μια πλαστική επέμβαση;

Αν σκέφτεστε να κάνετε μια πλαστική επέμβαση, καλό είναι να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

 1. Ποιες είναι οι προσδοκίες μου; Θα είμαι πιο όμορφος, πιο δημοφιλής, ή θα έχω περισσότερες προτάσεις για ραντεβού; Αν όλα αυτά περνούν από το μυαλό σας καλό είναι να σκεφτείτε ξανά την πλαστική επέμβαση. Οι πιο ελκυστικοί άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν αυτοπεποίθηση, και αυτό πηγάζει από μέσα τους.
 2. Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές που έχω;
 3. Αν έχετε στο μυαλό σας την λιποαναρρόφηση, έχετε κάνει προσπάθεια να χάσετε βάρος με σωστή διατροφή και άσκηση; Αν θέλετε να κάνετε κάποια αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο, έχετε δοκιμάσει τον αισθητικό βελονισμό ή το botox;
 4. Μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή για να αναγνωρίσετε τη ρίζα του προβλήματός σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε λάθος αποφάσεις.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια επένδυση για τον εαυτό μας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας βοηθά να προχωρήσουμε στη ζωή μας, να επουλωθούμε και να κάνουμε μόνιμες αλλαγές, δεν αποτελεί μια επιλογή που προσφέρει στιγμιαία ικανοποίηση. Το botox και οι πλαστικές επεμβάσεις μπορεί να τονώνουν την αυτοπεποίθησή σας, ωστόσο δεν αποτελούν λύση. Αν θέλετε να  μεταμορφώσετε ουσιαστικά τη ζωή σας, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING, είναι οι καλύτερες επιλογές.