Ερωτική απογοήτευση και θλίψη

ερωτικη απογοητευση, χωρισμος, καταθλιψη

Απογοήτευση από τις σχέσεις

  • Νιώθετε μόνοι, απογοητευμένοι ή αναστατωμένοι από μια ακόμη “τοξική” σχέση;
  • Έχετε πρόσφατα βιώσει τον πόνο ενός διαζυγίου, ενός χωρισμού, μιας ερωτικής απαγοήτευσης και προσπαθείτε να καταλάβετε τι πήγε λάθος;
  • Είστε συνέχεια μόνοι και αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο δύσκολο να συνδεθείτε με κάποιον και να βρείτε κάποιον σύντροφο;
  • Αναρωτιέστε γιατί οι άλλοι άνθρωποι φαίνονται ευτυχισμένοι, με όμορφες σχέσεις ενώ οι δικές σας σχέσεις πάντα αποτυγχάνουν;

Η αναζήτηση μιας υγιούς και ικανοποιητικής σχέσης μπορεί να είναι μια δύσκολη και απογοητευτική εμπειρία. Οι αποτυχημένες σχέσεις κλονίζουν την αυτοπεποίθηση και μας αφήνουν με το συναίσθημα της αναξιότητας και της ματαιότητας. Συχνά το μοτίβο της προδοσίας και της απογοήτευσης ενισχύουν αυτά τα συναισθήματα και κάνουν δύσκολο να ανοίξουμε την καρδιά μας και να εμπιστευτούμε ξανά κάποιον.

Ή ίσως να νιώθετε ντροπή και κοινωνικό άγχος, που σας δυσκολεύουν να βρείτε έναν πιθανό σύντροφο αν και επιθυμείτε τη σύνδεση και την οικειότητα. Δεν είναι ασυνήθιστο να μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο αμφισβήτησης του εαυτού σας και να αναρωτιέστε γιατί οι άλλοι απολαμβάνουν ευτυχισμένες σχέσεις ενώ εσείς όχι.

Η ερωτική απογοήτευση και η θλίψη μας επηρεάζουν όλους

Το διαζύγιο και οι χωρισμοί είναι πολύ συχνές καταστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία μας και οι άνθρωποι απογοητεύονται καθημερινά. Είναι αρκετά συνηθισμένο κάποιος να είναι μόνος ή να επανέρχεται στα ραντεβού στη μέση ηλικία. Πολλοί άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους και περίπου οι μισοί από αυτούς χωρίζουν, και προσπαθούν ξανά να επανέλθουν στον περίπλοκο κόσμο των ραντεβού. Και, όσο μεγαλώνουμε, δεν είναι ασυνήθιστο να κουβαλάμε το φορτίο της απογοήτευσης και της απώλειας που συσσωρεύεται με τα χρόνια.

Τα ραντεβού γίνονται πιο πολύπλοκα και ακόμη και τρομακτικά όσο μεγαλώνουμε και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα παιδιά και την καριέρα, όταν στην κορυφή των παλιών απογοητεύσεων βρίσκεται η αμφιβολία για τον εαυτό, η κατακερματισμένη αυτοπεποίθηση και η δυσκολία στην εμπιστοσύνη. Ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα και ο τρόπος να προχωρήσουμε. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα ποιοι είστε όπως και το τι έχετε ανάγκη και τι επιθυμείτε. Είναι πιθανό να αναπτύξετε απόψεις, ηρεμία και προσωπικές δεξιότητες για να διατηρήσετε μια υγιή, στοργική σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους.

ερωτικη απογοητευση καταθλιψη ζηλια

Η συμβουλευτική σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας και να προχωρήσετε με υγιή τρόπο τη ζωή σας

Ανεξάρτητα με το αν είστε μόνοι για χρόνια, πηγαίνετε από τη μια αποτυχημένη σχέση στην άλλη ή έχετε σχέση με ένα σύντροφο που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας , υπάρχει βοήθεια και ελπίδα. Με την συμπονετική υποστήριξη και την καθοδήγηση ενός έμπειρου και μη επικριτικού ψυχοθεραπευτή, είναι πιθανό  να απομακρυνθείτε από επιβλαβή πρότυπα, να βασιστείτε στις δυνάμεις σας και να ξεκινήσετε να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας και όλα όσα έχετε να προσφέρετε σε κάποιον άλλο.

Με την ατομική ψυχοθεραπεία, θα βοηθηθείτε ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε, να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα και τα θέματα που σας κάνουν να ταλαιπωρείστε μέσα στις σχέσεις σας με τους άλλους και στη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας. Σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό χώρο ελεύθερο από την απόσπαση της προσοχής και χωρίς παρεμβολές, μπορούμε να ξεκινήσουμε να ανακαλύπτουμε πιθανά τυφλά σημεία και μοτίβα δυσλειτουργικά που ίσως να φέρνουν ρουτίνα στις σχέσεις ή να σας κρατούν μακριά από την αναζήτηση ενός συντρόφου. Αν το κοινωνικό άγχος σας κρατά πίσω, μπορείτε να εξερευνήσετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αλληλεπιδράτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να επικοινωνείτε με άλλους και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Αν έχετε μια λίστα από αποτυχημένες σχέσεις, μπορείτε να εξερευνήσετε τον τύπο συντρόφου που επιλέγετε και γιατί, να σκεφτείτε παλιές εμπειρίες και θέματα που ίσως να συμβάλλουν στα επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς.

Στην ψυχοθεραπεία εξερευνούμε όλα όσα σας κρατούν μακριά από τη διατήρηση μιας ουσιαστικής και ικανοποιητικής σχέσης και σας βοηθάμε να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις σας και να σχεδιάσετε τρόπους για να τις ενισχύσετε. Επίσης μπορείτε να ανακαλύψετε ποιοι θέλετε να είστε σε μια σχέση. Μπορείτε να μάθετε να εκφράζετε όσα νιώθετε ξεκάθαρα, να ζητάτε με αυτοπεποίθηση αυτά που χρειάζεστε και να μπορείτε να ακούτε και τις ανάγκες των άλλων. Επίσης έχετε το χώρο και την υποστήριξη να δουλέψετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν πόνο και/ή σας κρατούν πίσω. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να νιώσετε πιο πολύτιμοι και να αναπτύξετε υγιείς και αποτελεσματικές στρατηγικές για να συνδέεστε με τους άλλους.

Με υποστήριξη όπως και προθυμία για να μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας, είναι πιθανό να αλλάξετε τα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς, να αφήσετε πίσω σας τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας και να βρείτε τρόπους να επικοινωνείτε με τους άλλους με πιο ουσιαστικό τρόπο. Καθώς η κατανόηση των σχέσεων και τα ραντεβού αποτελούν διαδικασίες, όσο περισσότερα μαθαίνετε για τον εαυτό σας, τις ανησυχίες, τους φόβους, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, κάνετε το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε μια ουσιαστική και υγιή σχέση.

Ίσως να αναγνωρίζετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση, αλλά ακόμη έχετε ερωτήσεις και ανησυχίες για την ψυχοθεραπεία ή τη συμβουλευτική σχέσεων.

Είμαι έτοιμος να πάρω βοήθεια, αλλά ανησυχώ για το κόστος και την διάρκεια της ψυχοθεραπείας.

Είναι πολύ βοηθητικό να σκεφτείτε ότι η συμβουλευτική σχέσεων αποτελεί μια επένδυση για τον εαυτό σας. Όταν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και δημιουργείτε υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία σας. Το στρες που δημιουργείται από την πίεση και τις αποτυχημένες σχέσεις, μαζί με τα διαρκή συναισθήματα της μοναξιάς και της αμφισβήτησης του εαυτού, δεν υπονομεύει μόνο την αυτοπεποίθηση αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά και άλλες πτυχές της ζωής. Επενδύοντας τώρα στον εαυτό σας, δημιουργείτε την ευκαιρία να επικοινωνείτε πιο ενεργά και θετικά με τους πιθανούς σας συντρόφους. Επιπλέον, οι δεξιότητες που μαθαίνετε στη συμβουλευτική σχέσεων αυξάνουν την αυτοεκτίμηση σας και σας οδηγούν σε μια παραγωγική και αυθεντική ζωή.

ερωτικη απογοητευση καταθλιψη

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να βρω σύντροφο;

Στην ψυχοθεραπεία νιώθετε άνετα και μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για το ποιοι είστε και τι έχετε να προσφέρετε στους άλλους. Λαμβάνετε υποστήριξη και ενθάρρυνση όσο κατανοείτε καλύτερα τις ανάγκες σας και όσα πραγματικά θέλετε από έναν σύντροφο. Επίσης μπορείτε να βγάζετε τον καλύτερο σας εαυτό στα ραντεβού και να είστε πιο δυναμικοί και διασκεδαστικοί.

Νιώθω απογοητευμένος από τις σχέσεις. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να με βοηθήσει οτιδήποτε, ακόμη και η ψυχοθεραπεία.

Αν είστε μόνος για πολύ καιρό και/ή μετά από πολύπλοκες αποτυχημένες σχέσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε ηττημένοι και σε αδιέξοδο. Οι προδοσίες και οι δυσκολίες στη σύνδεση με τους άλλους μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικό τρόπο σκέψης και την ανάγκη προστασίας του εαυτού. Αλλά, σε ένα ασφαλές μέρος, με τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας, να δουλέψετε με επώδυνα συναισθήματα, να θέσετε υγιή όρια για τον εαυτό σας και να εξελίξετε την υπομονή σας.

Ανεξάρτητα με την τωρινή σας κατάσταση, μπορείτε να δημιουργήσετε νέους τρόπους σκέψης, να αυξήσετε την προσωπική σας αντοχή και να αντιμετωπίσετε τις προσωπικές σας προκλήσεις. Δεν είστε το παρελθόν σας, και κάθε στιγμή είναι μια νέα ευκαιρία για να μάθετε, να ωριμάσετε και να είστε παρόντες για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Όλοι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και ουσιαστικά αν οι σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας δεν λειτουργούν, ανεξάρτητα με το πόσο επιτυχημένοι είμαστε σε άλλα κομμάτια της ζωής μας, νιώθουμε μόνοι, καταθλιπτικοί και ανολοκλήρωτοι. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια πριν πάρουν την απόφαση να χωρίσουν. Αυτό κάνει το χωρισμό πιο επώδυνο καθώς οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν σπαταλήσει χρόνια από τη ζωή τους σε μια σχέση που δεν δούλευε.

Η ψυχοθεραπεία για τις σχέσεις βοηθά τα άτομα να μαθαίνουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να αντιμετωπίζουν το συναισθηματικό πόνο με υγιή και θετικό τρόπο.

Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια δεν διδάσκονται οι κανόνες για τις υγιείς σχέσεις με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην ξέρουν τι να κάνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις στις σχέσεις τους. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μάθετε κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις σχέσεις, τις οικογενειακές, τις φιλικές και τις ερωτικές. Αυτοί οι κανόνες μεταμορφώνουν τις σχέσεις, ενισχύουν τις σχέσεις και δίνουν στους ανθρώπους τα εργαλεία να λύσουν τα θέματα που προκύπτουν.

Αντιμετώπιση ερωτικής απαγοήτευσης

Με την κατάλληλη βοήθεια μπορείτε να ξεπεράσετε γρήγορα το τραύμα της ερωτικής απογοήτευσης ή απόρριψης, πχ σε διάστημα 1-2 μηνών. Συγκεκριμένα με τη βοήθεια του EMDR και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ, μπορείτε να επουλώσετε τις συναισθηματικές πληγές και να δυναμώσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Αποτελούν και τα δύο εξαιρετικές θεραπευτικές επιλογές τόσο για ενήλικες, όσο και για εφήβους.

Αν η σχέση ήταν μακρόχρονη, μια σχέση ζωής και η ηλικία σας πιο προχωρημένη και έχετε εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο κοινωνικών επαφών, θα ανακουφιστείτε άμεσα σε σημαντικό βαθμό από το συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και συμπληρωματική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

 

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more