Κάνε το Τεστ
Επιλογή συντρόφου, Πως θα βρω τον κατάλληλο σύντροφο, Χαρακτηριστικά, Σωστη επιλογη συντρόφου, Πως να επιλέξω τον κατάλληλο σύντροφο

Επιλογή κατάλληλου συντρόφου – κριτήρια

Επιλογή κατάλληλου συντρόφου

Οι σχέσεις στις μέρες μας είναι δύσκολες και απαιτούν σκληρή δουλειά. Σίγουρα θα έχετε ακούσει συζητήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει ένας σύντροφος, καθώς ο κάθε άνθρωπος δίνει μεγαλύτερη σημασία σε διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα την εξωτερική εμφάνιση, την εξυπνάδα, την ευγένεια, την αίσθηση του χιούμορ, το σεξουαλικό ταίριασμα. Όμως η επιλογή συντρόφου είναι μια πρόκληση, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την πορεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Ο νόμος της φυσικής έλξης δεν είναι πάντα δίκαιος. Μπορεί να πιστεύουμε ότι ψάχνουμε ένα σύντροφο που μας συμπληρώνει με θετικό τρόπο, αλλά σε ασυνείδητο επίπεδο, συχνά μας ελκύουν άτομα που μας συμπληρώνουν με αρνητικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την τάση να επιλέγουμε συντρόφους που ταιριάζουν με το δικό μας συναισθηματικό κόσμο και τα πρότυπα συμπεριφοράς με τα οποία μεγαλώσαμε (δηλαδή, το πως σχετιζόντουσαν οι γονείς μας).

Έχουμε δηλαδή την τάση να επαναλαμβάνουμε γεγονότα και επιλογές που μας πλήγωσαν στο παρελθόν στις ενήλικες σχέσεις μας. Ασυνείδητα επιλέγουμε συντρόφους που μοιάζουν με τους γονείς μας, ή ταιριάζουν με καταστροφικά μοτίβα, όχι επειδή το απολαμβάνουμε, αλλά απλά επειδή μας είναι οικεία.

Ψυχοθεραπεία και αυτογνωσία

Είμαστε λοιπόν έρμαια του παρελθόντος μας και καταδικασμένοι να ζούμε τα ίδια σενάρια, όπως στην ταινία "Η μέρα της Μαρμότας"; Όχι βέβαια, η λύση είναι η ψυχοθεραπεία και η αυτογνωσία, που μας ελευθερώνουν από τους αυτοματισμούς και τις ασυνείδητες και αυτοματοποιημένες επιλογές. Ωστόσο, λίγοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην ψυχοθεραπεία, πρωτού να βρεθούν σε επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα σχέσεων ζωής.

Όταν επιλέγουμε ένα σύντροφο ζωής, είναι σημαντικό να απελευθερωθούμε από το παρελθόν μας. Καλό είναι να φέρνουμε στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων συντρόφων και να κατανοούμε τι δεν δούλεψε στη σχέση. Υπήρχε πολύς έλεγχος; Υπερβολική ζήλια; Η κατάσταση ήταν μια αναβίωση της παιδικής μας ηλικίας, αυτό που ζούσαμε με τους γονείς μας;

Κριτήρια επιλογής συντρόφου - χαρακτηριστικά

Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα καλά και τα άσχημα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που τον γνωρίζουμε πρώτη φορά, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μια ευτυχισμένη σχέση. Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που ο σύντροφός σας καλό είναι να έχει, αν μιλάμε για μία σχέση ζωής.

1. Συναισθηματική ωριμότητα

Κάθε άνθρωπος έχει ελαττώματα και κουβαλά τις δικές του εμπειρίες. Η αναζήτηση της τελειότητας είναι άσκοπη. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να έχει ένας σύντροφος είναι συναισθηματική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να μάθει νέα πράγματα για τον εαυτό του, είναι ανοιχτός στον προβληματισμό για το παρελθόν και στην εξέλιξη στο παρόν. Ένας σύντροφος πρέπει να μην είναι παρορμητικός και να σκέφτεται πριν αντιδράσει. Καλό είναι να ελέγχει τα συναισθήματά του και να μην τον κατακλύζουν. Η ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικά χαρακτηριστικά, που δείχνουν ότι δεν ψάχνει κάποιο άλλο άτομο να τον συμπληρώσει.

3. Ανοιχτός χαρακτήρας

Μαζί με την συναισθηματική ωριμότητα, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να έχει ένας σύντροφος είναι ο ανοιχτός χαρακτήρας. Όχι μόνο πρέπει ο σύντροφός σας να αλλάξει τις δικές του περιοριστικές συμπεριφορές, αλλά πρέπει να είναι ανοιχτός να ακούσει όσα έχετε να πείτε. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση μιας σχέσης. Όταν ένας άνθρωπος υψώνει τείχη γύρω του, και δεν είναι πρόθυμος να ακούσει και να αλλάξει, τότε δεν υπάρχει χώρος για εξέλιξη. Όταν ένα ζευγάρι είναι πρόθυμο να επικοινωνήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά του, τότε δεν υπάρχουν έντονες διαφωνίες και συγκρούσεις που θα τους απομακρύνουν. Επιπλέον, όταν οι σύντροφοι ακούνε ο ένας τον άλλο, βάζουν γερές βάσεις για τη σχέση τους.

4. Επικοινωνία

Δύο άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλο και θέλουν να μείνουν μαζί έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος, υπομονή και δεξιότητες επικοινωνίας. Οι σύντροφοι πρέπει να βρουν κοινό έδαφος ή να νιώθουν ασφαλείς να εκφραστούν όταν διαφωνούν. Και το "πως" τσακώνεται ένα ζευγάρι, έχει τεράστια σημασία για το αν θα κρατήσει η σχέση στο χρόνο.

Χρειάζεται χρόνος για την επίλυση των διαφωνιών επειδή υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές. Η κατανόηση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική ώστε οι δύο σύντροφοι να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους. Η συμπόνια και η συνεργασία είναι αναγκαία για να μπορέσει να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

επιλογή συντρόφου, πως θα βρω τον κατάλληλο σύντροφο, χαρακτηριστικά, σωστη επιλογη, σωστος

5. Ειλικρίνεια

Για πολλά ζευγάρια τα ψέματα είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πιστεύουν ότι έχουν ανάγκη τα ψέματα για να επιβιώσουν, πράγμα που δεν ισχύει. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική όταν επιλέγουμε ένα σύντροφο ζωής. Καλό είναι οι πράξεις και τα λόγια του να συμβαδίζουν και να μιλάει ανοιχτά για όσα νιώθει. Είναι καλύτερο να έχετε σχέση με έναν άνθρωπο που θα σας μιλήσει για τις σκέψεις του, ακόμη και αν σας αποκαλύψει ότι έχει συναισθήματα για κάποια άλλη γυναίκα, από το να σας κρύβει την αλήθεια και να σας εξαπατά. Ακόμη και αν η αλήθεια είναι σκληρή, είναι η καλύτερη επιλογή. Κάποιος που κρύβει πτυχές του εαυτού του δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας και έλλειψη εμπιστοσύνης στον σύντροφό του.

6. Στοργή

Πολλά ζευγάρια , ειδικά μετά από αρκετά χρόνια σχέσης, εμφανίζουν έλλειψη στοργής, τρυφερότητας και σεξουαλικότητας. Η στοργή είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διατηρούν τους δεσμούς με όσους αγαπούν. Για να έχει μια σχέση διάρκεια είναι πολύ σημαντική η οικειότητα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ένα σύντροφο που δέχεται την αγάπη και τη στοργή και την προσφέρει απλόχερα. Για να παραμείνουν τα συναισθήματα ζωντανά πρέπει να τα εκφράζουμε λεκτικά και σωματικά.

7. Σεβασμός και ευαισθησία

Ένα από τα πιο πολύτιμα προσόντα που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν σύντροφο είναι ο σεβασμός. Όταν βρείτε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα είστε ο εαυτός σας, θα νιώθετε ασφάλεια και ανεξαρτησία στη σχέση. Είναι εύκολο κάποιος να ερωτευτεί έναν άνθρωπο που υποστηρίζει όσα τον κάνουν ευτυχισμένο. Το ίδιο άτομο θα είναι εκεί να σας ταρακουνήσει όταν υιοθετείτε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Αυτό σημαίνει ότι σας σέβεται και δείχνει ευαισθησία σε εσάς ως άτομο. Όταν κάποιος σας εκτιμά και δείχνει ενδιαφέρον για τις ανάγκες σας, τότε μπορείτε να έχετε κοινή πορεία, ενώ θα συνεχίζετε να έχετε τα ενδιαφέροντά σας.

8. Ανεξαρτησία

Πολλοί άνθρωποι έχουν φαντασιώσεις για τις σχέσεις που προέρχονται από τις ρομαντικές ταινίες και τα παραμύθια, δηλαδή ότι σε μια σχέση οι δύο σύντροφοι γίνονται ένα. Η προσπάθεια να ενώσετε απόλυτα τη δική σας ταυτότητα με την ταυτότητα κάποιου άλλου δεν είναι μόνο κακό για εσάς, αλλά και για τη σχέση. Πολλές φορές η ρουτίνα παρασύρει τα ζευγάρια, τα οποία ξεχνούν την ανεξαρτησία τους. Η πραγματική σχέση, πολλές φορές μπορεί να αντικατασταθεί από μια ψευδή σύνδεση. Αυτή η αίσθηση υπονομεύει το πάθος στη σχέση. Καλό είναι κάθε σύντροφος να διατηρεί την ατομικότητά του, να απολαμβάνει μόνος του τα ενδιαφέροντά του, να έχει φίλους και πάντα να προσπαθεί να δοκιμάζει νέα πράγματα ώστε να μείνει η σχέση ζωντανή.

9. Συμπόνια και συγχώρεση

Εκτός από την καλή επικοινωνία, ένας σύντροφος πρέπει να είναι συμπονετικός. Είναι σημαντικό ο σύντροφος σας να είναι πρόθυμος να ακούσει τις δυσκολίες σας. Όταν έχετε ένα σύντροφο που μπορεί να κατανοήσει και να αισθανθεί τις εμπειρίες σας, είναι πιο εύκολο να φανερώσετε περισσότερες πτυχές του εαυτού σας. Η συμπόνια και η συγχώρεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και πρέπει ένας σύντροφος να μπορεί να σας καταλάβει.

10. Χιούμορ

Η αίσθηση του χιούμορ είναι σημαντική για κάθε σχέση. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο , ειδικά για τις σχέσεις. Όταν περνάτε όμορφα με το σύντροφό σας, η σχέση σας γίνεται πιο δυνατή. Όταν υπάρχουν δυσκολίες στη σχέση, το χιούμορ μπορεί να μετατρέψει μια κακή στιγμή σε καλή. Αντί οι σύντροφοι να είναι αμυντικοί ή να απομακρύνονται, το χιούμορ βοηθά στην διαχείριση των συναισθημάτων.

Η επιλογή συντρόφου είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα μας 

Όταν σκεφτόμαστε ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός συντρόφου, ο καθένας έχει μια διαφορετική ιδέα για το τι είναι σημαντικό. Κάποιοι αποζητούν στοργή και ευαισθησία και άλλοι ανεξαρτησία και ειλικρίνεια. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι πως η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα μας.

Φυσικά, για να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο πρέπει να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Και φυσικά, να έχουμε γιατρέψει τις πληγές μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην ανακάλυψη του εαυτού μας και στη δημιουργία υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων.