Κάνε το Τεστ
ζευγαρι χωρισμος τσακωμοι

Τι καθορίζει εάν ένα ζευγάρι θα παραμείνει ευτυχισμένο ή θα χωρίσει;

Τι λένε οι συγκρούσεις για το μέλλον του ζευγαριού;

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνών σε σχέση με τους επιτυχημένους γάμους έναντι των αποτυχημένων γάμων αναφέρεται στις συγκρούσεις, δηλαδή το πως τσακώνονται τα ζευγάρια. Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι η συχνότητα με την οποία ένα ζευγάρι συγκρούεται που υποδεικνύει την επιτυχία του γάμου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ζευγάρι τσακώνεται και διαχειρίζεται τις διαφωνίες του, είναι αυτός που καθορίζει την επιβίωση της σχέσης και του γάμου.

Ο τρόπος που τσακώνονται τα ζευγάρια καθορίζει την ευτυχία ή το χωρισμό

Το πως ένα ζευγάρι συγκρούεται προβλέπει την συζυγική ευτυχία ή δυστυχία… και αφού όλα τα ζευγάρια βιώνουν συγκρούσεις, έτσι μαθαίνουμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

Κάποιες συγκρούσεις είναι επιλύσιμες. Άλλες συγκρούσεις είναι διαχρονικές.

Χρόνο με το χρόνο, τα ζευγάρια τείνουν να διαφωνούν για τα ίδια ζητήματα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 67% των διαφωνιών των ζευγαριών αφορούν ζητήματα που ίσως να μην λυθούν ποτέ. Αυτά τα προβλήματα τα αποκαλούμε διαχρονικά, και όλα τα ζευγάρια έχουν τέτοια προβλήματα.

Τι ξεχωρίζει τα χαρούμενα ζευγάρια από τα αποτυχημένα ζευγάρια;

Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι ο τρόπος της σύγκρουσης και η διαχείριση της διαφωνίας- ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα.

Παρακάτω περιγράφονται 4 τρόποι επικοινωνίας που υπονομεύουν τις σχέσεις. Σε αυτούς αναφερόμαστε ως “Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης” καθώς αποτελούν παράγοντες που συνδέονται με χωρισμούς και διαζύγια.
Είναι πολύ βοηθητικό να αναγνωρίζουμε αυτούς τους τρόπους ώστε να δουλεύουμε για να τους εξαλείψουμε, γιατί συχνά ανταποκρινόμαστε αυτόματα με αυτές τις συμπεριφορές στις διαφωνίες μας:

Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Αυτά τα 4 πρότυπα συμπεριφοράς είναι δείκτες υψηλών πιθανοτήτων για διαζύγιο, ειδικά όταν παγιώνονται ως ο βασικός τρόπος επικοινωνίας:

1) Κριτική

Καταδικάζοντας ή υποβιβάζοντας τον χαρακτήρα κάποιου ατόμου, προκειμένου να εκφράσεις ένα παράπονο για μια συμπεριφορά ή μια κατάσταση.

Παράδειγμα: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι άφησες τα πιάτα στο νεροχύτη ξανά. Είσαι τόσο εγωιστής!” (επίθεση στον χαρακτήρα)

2) Περιφρόνηση.

Μια έκφραση αποστροφής- συχνά σε συνδυασμό με ενόχληση, κοιτάζοντας με αποδοκιμασία (στραβοκοίταγμα) ή μορφασμό.

Παράδειγμα: “Πώς είναι δυνατόν να σκεφτείς ότι αυτό ήταν καλή ιδέα; Ακόμη και ένα παιδί έχει περισσότερη λογική!”

3) Άμυνα

Το να κατηγορείς τον/την σύντροφό σου ώστε να εξηγήσεις την δική σου συμπεριφορά.
Παράδειγμα: “Σωστά, δεν πέταξα τα σκουπίδια. Κανένας δεν θα μπορούσε να τα πετάξει εκτός και να είχε γερανό, τα γέμισες τόσο πολύ”

4) Άρνηση συνεργασίας

Σταματάς να ακούς/αποδεσμεύεσαι από την συζήτηση.

Για παράδειγμα: Χαζεύεις στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση χωρίς να απαντάς όταν η σύζυγος/η σύντροφος σου μιλάει. Ή φεύγεις από το δωμάτιο στη μέση μιας συζήτησης/διαφωνίας χωρίς εξήγηση (ή μια εξήγηση που τουλάχιστον να δείχνει σεβασμό) και έναν ορισμένο χρόνο για να επιστρέψεις να συζητήσεις το πρόβλημα. Ή να μην απαντάς καθόλου-αδιαφορία.

Ο Κατακλυσμός/Πλημμύρα Συναισθημάτων

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε την σχέση μεταξύ του “κατακλυσμού των συναισθημάτων” και της “άρνησης της συνεργασίας” ώστε να τα τοποθετήσουμε αντίστοιχα.

Όταν αισθανόμαστε φορτισμένοι συναισθηματικά, ή με πεσμένο ηθικό οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και κλείνουμε τους διακόπτες μας. Αποδεσμευόμαστε- περίπου όπως όταν το βάζουμε στα πόδια σε κατάσταση κινδύνου- αισθανόμαστε να παραλύουμε. Ο κατακλυσμός συναισθημάτων είναι πίσω από την άρνηση συνεργασίας. Γενικά οι άνδρες αντιδρούν πιο συχνά με αυτό τον τρόπο. Όχι επειδή προσπαθούν σκόπιμα να είναι δύσκολοι, αλλά επειδή φυσιολογικά η απόκρισή τους στην πίεση είναι τόσο αυξημένη που ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί διαφυγής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτή την συμπεριφορά ελεύθερα ή σαν δικαιολογία, αλλά όταν καταλαβαίνουμε τι είναι ο κατακλυσμός και πως προκύπτει, είμαστε καλύτερα εφοδιασμένοι να τον αναγνωρίσουμε και να βρούμε τρόπους να τον αποφύγουμε, μετακινούμενοι από αυτόν ή επιλύοντάς τον.

Αναλογιστείτε τους τρόπους συμπεριφοράς τους οποίους εσείς συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε και ποιον από όλους χρησιμοποιείτε. Στη συνέχεια, δείτε αν μπορείτε να ξεκινήσετε να συγκρατείτε τον εαυτό σας όταν γλιστράτε σε αυτή την παγίδα.

Υπάρχουν λύσεις !

Η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματα που σας απασχολούν και να δώσετε μια νέα πνοή στη σχέση σας.