Κάνε το Τεστ
βελονισμος καταθλιψη αγχος

Θεραπεία του άγχους, στρες και της κατάθλιψης με βελονισμό

Βελονισμός: αντιμετώπιση του άγχους, στρες και της κατάθλιψης

Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα και ψυχοσωματικά συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η ζωή προχωρά και συμβαίνουν συνεχώς πράγματα που χρειάζεται να διαχειριστούμε (ή να αποδεχτούμε). Όμως για κάποιους ανθρώπους, το άγχος και η θλίψη αποτελούν κομμάτι του εαυτού τους για πολλά χρόνια, δεκαετίες ή και από την παιδική τους ηλικία. Ο βιοϊατρικός βελονισμός (που βασίζεται στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική) για το άγχος, το χρόνιο στρες, την κατάθλιψη και τα διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, προσφέρει έναν σημαντικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών με φυσικό τρόπο.

Αν και στην καθομιλουμένη μπορεί να χρησιμοποιούμε τους παρακάτω όρους χωρίς διάκριση, στη Δυτική ιατρική το στρες, η ανησυχία/άγχος και η κατάθλιψη διαχωρίζονται:

 • Στρες: ορίζεται ως μια διανοητική κατάσταση ή συναισθηματική πίεση ή ένταση ως αποτέλεσμα των δυσμενών ή απαιτητικών καταστάσεων. Το στρες μπορεί να είναι καλό για εμάς σε μέτρια ποσοστά (π.χ. μας παρακινεί να επιτύχουμε πράγματα) αν όμως είναι συνεχές για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και κατάθλιψη και σε ένα μεγάλος εύρος προβλημάτων υγείας. Στην πραγματικότητα, το στρες αποτελεί το μεγαλύτερο δολοφόνο στο Δυτικό κόσμο εξαιτίας της ισχυρής του σύνδεσης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την μείζονα κατάθλιψη, τον καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα και την καταστολή του ανοσοποιητικού διαμέσου της έκκρισης ορμονών του στρες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη, ACTH).
 • Άγχος/ανησυχία: ορίζεται ως το συναίσθημα της νευρικότητας ή της αγωνίας για κάτι με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο όρος "άγχος" αφορά διάφορες αγχώδεις διαταραχές με ψυχοσωματικά συμπτώματα που κυμαίνονται από σχετικά ήπια έως σοβαρά και εξουθενωτικά.
 • Κατάθλιψη: κλινικά χαρακτηρίζεται από την επίμονη καταθλιπτική διάθεση. Ένα μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα τραυματικό ή ψυχοπιεστικό γεγονός (εξωγενής ή αντιδραστική κατάθλιψη) ή όταν ένας άνθρωπος βιώνει ένα αδιέξοδο, μελαγχολία και απελπισία γενικότερα. Μπορεί να προκληθεί επίσης και από γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες (ενδογενής κατάθλιψη) και σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στην "βιολογική κατάθλιψη".

Υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη στα συμπτώματα που συνδέονται με αυτές τις καταστάσεις (για παράδειγμα, όλες μπορεί να σχετίζονται με την αϋπνία ή με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα) και μπορεί επίσης να συνυπάρχουν (συννόσηση). Η έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Βελονισμός και κατάθλιψη

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να τροποποιήσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και να αυξήσει την παραγωγή σεροτονίνης (η οποία είναι ελαττωμένη στην κατάθλιψη), και επίσης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την βελτίωση της διάθεσης.

Επίσης θεωρείται ότι ο βελονισμός επηρεάζει και άλλους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη και άλλα νευροπεπτίδια. Θεωρείται πως μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) και ως εκ τούτου να έχει αποτέλεσμα και στο άγχος. Ο βελονισμός έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον πόνο, στρες, άγχος και ανησυχία).

Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο, και να αντιμετωπιστεί η αϋπνία, που έχει μεγάλη επίπτωση στην γενικότερη υγεία και ευεξία. Ο βελονισμός είναι μία έναλλακτική και συμπληρωματική θεραπεία, που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες και τη φαρμακευτική αγωγή, δεν έχει παρενέργειες και είναι πολύ ασφαλής.

Ο Βελονισμός ρυθμίζει:

1) το νευρο-ορμονικό σύστημα ελέγχου του stress
2) το ανοσοποιητικό σύστημα
3) το ενδοκρινικό σύστημα
4) τα ενδογενή συστήματα αναλγησίας

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στις παθήσεις που σχετίζονται με την απορρύθμιση των παραπάνω συστημάτων, σύμφωνα πάντα υπόψιν το βιοψυχοκοινωνικό (ολιστικό) μοντέλο της υγείας και της ασθένειας.

Εκτός από τον παραδοσιακό βελονισμό εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν ο ωτοβελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός (ο οποίος ενισχύει κατά πολύ τα αποτελέσματα του παραδοσιακού βελονισμού).

βελονισμος καταθλιψη αγχος στρες

Σε ποια συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης βοηθά ο βελονισμός;

Συναισθηματικά/Ψυχικά

 1. Ευερεθιστότητα, θυμός, καταπίεση, εκνευρισμός, φοβίες
 2. Άγχος, στρες, κατάθλιψη, μελαγχολία
 3. Συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, κρίσεις πανικού
 4. Καταιγισμό σκέψεων, το μυαλό δεν μπορεί να σταματήσει, να ηρεμήσει, υπερανάλυση

Συμπεριφορικά/Συνήθειες

 1. Αϋπνία: δυσκολία στο να μπορέσει να κοιμηθεί το άτομο και να μείνει κοιμισμένο (συχνό ξύπνημα)
 2. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 3. Αδυνάτισμα, υπερφαγία, βουλιμικά επεισόδια
 4. Κάπνισμα (στρατηγικές διαχείρισης)
 5. Φοβίες και αποφευκτική συμπεριφορά προς καταστάσεις ή ανθρώπους

Σωματικά/Ψυχοσωματικά συμπτώματα

 1. Χαμηλή ενέργεια, κόπωση
 2. Αυχεναλγία, μυοσκελετικά προβλήματα
 3. Ταχυπαλμία, ψυχοσωματικά συμπτώματα (πλάκωμα/σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση, τρέμουλο)
 4. Κεφαλαλγίες, συνήθως εντοπισμένοι στο μέτωπο ή στους κροτάφους, ή στην κορυφή του κεφαλιού

Λειτουργικά

 1. Δυσκολία στη συγκέντρωση, διαταραχές μνήμης, απόσπαση προσοχής
 2. Εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας (μερικές φορές λόγω συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου)
 3. Προβλήματα στην όρεξη και στο πεπτικό σύστημα, όπως η έλλειψη όρεξης ή το φούσκωμα μετά το φαγητό
 4. Παρατεταμένη έμμηνος ρύση, πρήξιμο ή κακή διάθεση, υπογονιμότητα
 5. Διακυμάνσεις της διάθεσης και εξάψεις/ εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται;

Αυτό είναι κάπως δύσκολο να απαντηθεί επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η θεραπεία εξατομικεύεται. Απαντώντας γενικά, το στρες που δεν είναι χρόνιο ανταποκρίνεται πολύ καλά μέσα σε 8-12 συνεδρίες, ενώ το χρόνιο στρες και η ήπια ως μέτρια ανησυχία ή κατάθλιψη χρειάζονται περισσότερη και συνεχή υποστήριξη.

 Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού για το άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη

 •  Η διάγνωση και η θεραπεία επικεντρώνονται στη δική σας ιδιοσυγκρασία, και πιο συγκεκριμένα ανάλογα με το πώς το στρες, η ανησυχία και η κατάθλιψη εκδηλώνονται στο σώμα σας
 • Διαφορετικά συμπτώματα μπορούν να διευθετηθούν την ίδια στιγμή
 • Η θεραπεία περιλαμβάνει συμβουλές για τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν θα σας βοηθήσουν
 • Ο βελονισμός έχει ελάχιστο κίνδυνο, δεν έχει παρενέργειες, και είναι ασφαλής όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό
 • Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά της αγχολυτικής και της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς αλληλεπιδράσεις, για την περαιτέρω βελτίωση της διάθεσης
 • Ο βελονισμός δεν είναι εθιστικός
 • Ο βελονισμός μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να σας βοηθήσει να μειώσετε ή να εξαλείψετε την ανάγκη σας για την φαρμακευτική αγωγή και να περιορίσει τις παρενέργειες των φαρμάκων που είναι απαραίτητα
 • Ο βελονισμός καλύπτεται συχνά από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Ο βελονισμός στην πράξη

 • Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα (ανάλογα με την πάθηση) σημεία του σώματος. Οι βελόνες είναι ειδικά κατασκευασμένες, ιδιαίτερα λεπτές (0,25 mm) και ελαστικές.
 • Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη.
 • Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.
 • Οι θεραπευτικές συνεδρίες εκτελούνται με συχνότητα 2 ή 3 θεραπείες την εβδομάδα.
 • Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η βελτίωση εμφανίζεται τις πρώτες 4 έως 6 συνεδρίες βελονισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι αργότερα. Μετά τον βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την δραστηριότητα του χωρίς πρόβλημα. Κατά την διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Εναλλακτικές θεραπείες για την κατάθλιψη

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του άγχους, στρες και της κατάθλιψης καθώς ρυθμίζει αποτελεσματικά το ορμονικό και το νευρικό σύστημα. Δεν είναι απλά μια ανακουφιστική θεραπεία, αλλά έχει και μεσοπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη δράση, δηλαδή ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, η βραχεία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν επίσης να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.