Κάνε το Τεστ
ωτοβελονισμός, τι είναι ο ωτοεβελονισμός, πως λειτουργεί ο ωτοβελονισμός, συνεδρία ωτοβελονισμού, εφαρμογές ωτοβελονισμού, ωτοβελονισμός και χρόνιος πόνος, ωτοβελονισμός και άγχος, ωτοβελονισμός και διακοπή καπνίσματος

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός

Ο ωτοβελονισμός είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που εφαρμόζεται στο αυτί. Υπάρχουν πάνω από 200 σημεία στο αυτί που συνδέονται άμεσα με την ανατομία του σώματος. Όταν τα σημεία διεγείρονται, δημιουργείται ένας ηλεκτρικός παλμός  από το αυτί που φτάνει στον εγκέφαλο και επιτρέπει σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος να επουλωθούν.

Αν και ο ωτοβελονισμός εφαρμόζεται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, ακόμη και σήμερα αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την θεραπεία της ισχιαλγίας.

Ο ωτοβελονισμός είναι μια μορφή βελονισμού που μπορεί να συμπεριληφθεί στην κλασική θεραπεία βελονισμού ή να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπεία μόνος του. Είναι εξαιρετική επιλογή για όλους τους ανθρώπους που έχουν θέμα με τις βελόνες, αλλά θέλουν να δοκιμάσουν το βελονισμό και να ωφεληθούν από αυτόν. Είναι μια σχεδόν ανώδυνη διαδικασία, που έχει την αίσθηση ενός ανεπαίσθητου τσιμπήματος.

Τα βελονιστικά σημεία του αυτιού διεγείρονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητες βελόνες από ότι οι κλασικές βελόνες. Αυτές οι αυτοκόλλητες βελόνες μπορούν να παραμείνουν στο αυτί για 5-7 ημέρες και να διεγείρουν τα βελονιστικά σημεία προάγοντας την επούλωση.

Ο ωτοβελονισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και εφαρμόζεται συχνά για:

  • την θεραπεία των εξαρτήσεων
  • τις διαταραχές της διάθεσης
  • την παχυσαρκία
  • τον πόνο και άλλες καταστάσεις

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική προσέγγιση για την θεραπεία των νοσημάτων και αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα. Τα βελονιστικά σημεία που υπάρχουν στο αυτί βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας και της δομής των εσωτερικών οργάνων.

Ο ωτοβελονισμός έχει μεγάλη ιστορία στην Κίνα. Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές τεχνικές της αρχαίας Κινεζικής ιατρικής. Στις μέρες μας, ο ωτοβελονισμός χρησιμοποιείται για να διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς. Η διέγερση βελονιστικών σημείων στο υπόλοιπο σώμα  βοηθά στην επούλωση.

Πώς λειτουργεί ο ωτοβελονισμός;

Ο ωτοβελονισμός βοηθά στη  μείωση και στην αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών αποκαθιστώντας την ισορροπία της ενέργειας στο σώμα. Επίσης βοηθά στην επούλωση των ιστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώνει ενδορφίνες που είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος.

Επειδή κάθε σημείο του εξωτερικού αυτιού συνδέεται μέσω ενός μικροσυστήματος με αντανακλαστικά σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος, πολλά νοσήματα ανακουφίζονται από τον ωτοβελονισμό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η διέγερση των βελονιστικών σημείων στο αυτί οδηγεί στη συστηματική απελευθέρωση ενδορφινών.

Τι να περιμένω στη συνεδρία ωτοβελονισμού;

Οι βελόνες τοποθετούνται στο αυτί σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία απελευθερώνουν ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος, οι οποίες μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία. Επίσης διεγείρουν την παραγωγή της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και συμβάλλει σε θέματα όπως το άγχος, η αϋπνία, ο πόνος στη μέση και άλλα.

Εφαρμογές ωτοβελονισμού

Απώλεια βάρους

Ο ωτοβελονισμός αυξάνει το μεταβολισμό στο σώμα και μειώνει την όρεξη επικοινωνώντας με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μεταβολίζει τη γλυκόζη στο σώμα. Ο ωτοβελονισμός αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία τονώνει τους λείους μύες στο στομάχι και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Ανάλογα με το βάρος που θέλετε να χάσετε και τους στόχους σας, η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία

Οι μελέτες έχουν δείξει τις πανίσχυρες ιδιότητες του ωτοβελονισμού. Η διέγερση στα βελονιστικά σημεία στο αυτί βοηθά τους ασθενείς με το άγχος, την κατάθλιψη και την αντιμετώπιση των εθισμών. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν μια τεράστια αλλαγή στα συμπεριφορικά συμπτώματα του άγχους.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Οι ασθενείς μετά από μια χειρουργική επέμβαση καλό είναι να κάνουν βελονισμό ώστε να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους και του πόνου. Αν ο βελονισμός εφαρμοστεί πριν το χειρουργείο, θα έχει επίδραση στο άγχος και στον πόνο μετά το χειρουργείο.

Διακοπή του καπνίσματος

Ο ωτοβελονισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την διακοπή του καπνίσματος. Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος, το άτομο χρειάζεται συναισθηματική υποστήριξη και η θεραπεία δεν πρέπει να επικεντρώνεται στη θεραπεία μόνο των σωματικών συμπτωμάτων. Ο ωτοβελονισμός βοηθά τους ασθενείς να ξεπεράσουν τον εθισμό στο κάπνισμα περιορίζοντας την επιθυμία για κάπνισμα και την χαρακτηριστική ανησυχία. Επίσης αποτοξινώνει το σώμα και προάγει την χαλάρωση.

Ο ωτοβελονισμός σε πέντε σημεία είναι πολύ διαδεδομένος για την διακοπή της νικοτίνης. Μετά την συνεδρία, τοποθετούνται μικρές αυτοκόλλητες βελόνες στα βελονιστικά σημεία του αυτιού. Όταν ο ασθενής νιώθει λαχτάρα για κάπνισμα, πρέπει να πιέσει τις βελόνες για να διεγερθούν τα σημεία και να δράσουν. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν αυτή την θεραπεία δηλώνουν ότι η γεύση και η μυρωδιά του τσιγάρου είναι δυσάρεστη μετά από μερικές συνεδρίες.

Χρόνιος πόνος

Ο χρόνιος πόνος προκαλείται από τη συστολή του συνδετικού ιστού που περιβάλλει τους μύες, και οδηγεί σε σπασμούς. Η διέγερση αντανακλαστικών σημείων στο αυτί, η διέγερση του νευρικού συστήματος επαναφέρει τους νευρικούς παλμούς, σταματώντας έτσι τα αντανακλαστικά του νωτιαίου μυελού που προκαλούν πόνο στην πλάτη. Ο ωτοβελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του χρόνιου πόνου που προκαλείται από τον πόνο στις νευρικές απολήξεις, και διεγείρει την απελευθέρωση των ενδορφινών που μειώνουν τον πόνο.

Ο ωτοβελονισμός είναι αποτελεσματικός για την θεραπεία πολλών καταστάσεων

Ο ωτοβελονισμός και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία της ισχιαλγίας, του πόνου στην πλάτη και άλλων μορφών χρόνιου πόνου. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των εθισμών και προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες, το ΑΓΧΟΣ και η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.