Κάνε το Τεστ
βελονισμός, πως λειτουργεί ο βελονισμός, εφαρμογές βελονισμού, οφέλη βελονισμού, χρήσεις βελονισμού

Βελονισμός: εφαρμογές και οφέλη

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια τεχνική της Κινεζικής ιατρικής που περιλαμβάνει την είσοδο βελονών στο δέρμα σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία στο σώμα ώστε να επιτευχθεί η θεραπεία. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού, βελτιώνει την διάθεση και την ενέργεια, ανακουφίζει ή μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία συγκεκριμένων σημείων στο σώμα. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική και αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για την φαρμακευτική αγωγή.

Πώς εφαρμόζεται ο βελονισμός;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό είναι πολύ λεπτές και έχουν σχεδιαστεί ώστε να εισέρχονται απαλά στον ιστό και να μην προκαλούν αιμορραγία ή βλάβη στους ιστούς. Τα βελονιστικά σημεία στο σώμα είναι σημεία ενός δικτύου βελονιστικών σημείων. Τα περισσότερα βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών ή των καναλιών από τα οποία πιστεύεται ότι ρέει η ενέργεια ή το τσι.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Παραδοσιακή εξήγηση

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Βασίζεται στην ιδέα της ισορροπίας στη φύση. Στη φύση και στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει  ενέργεια που αναφέρεται ως τσι. Για να είμαστε υγιείς πρέπει να έχουμε επαρκές τσι, το οποίο θα είναι σε ισορροπία και θα ρέει ελεύθερα στο σώμα. Το αίμα και το σώμα ανανεώνουν το τσι ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα στους μεσημβρινούς. Το τσι ρέει μέσα από τους μεσημβρινούς ή τα κανάλια μαζί με το αίμα και τα υγρά του σώματος. Τα πάντα στη φύση διαχωρίζονται σε yin (κρύο, σκοτάδι, θηλυκό) ή yang (ζεστό, αρσενικό, φως). Κάτω από υγιείς συνθήκες , το σώμα διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο yin και στο yang.

Αν υπάρχει κάποια ανισορροπία στο yin και στο yang ή αν η ροή του τσι έχει μπλοκαριστεί, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ή υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα, το σώμα μπορεί να είναι άρρωστο ή να είναι πιο επιρρεπές σε νοσήματα. Ο βελονισμός, παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για να διεγείρει σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών ώστε να διορθωθεί η ανισορροπία. Ο βελονιστής μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει τη ρίζα της υποκείμενης ανισορροπίας και τα συμπτώματα της νόσου ή της διαταραχής. Με αυτό τον τρόπο , ο παραδοσιακός βελονισμός δεν θεραπεύει μονάχα τα συμπτώματα, αλλά την ρίζα του προβλήματος και προλαμβάνει έτσι μελλοντικές ασθένειες.

Επιστημονική εξήγηση

Καθώς η ιδέα του τσι και των μεσημβρινών δεν σχετίζεται άμεσα με την δυτική επιστήμη , υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα βελονιστικά σημεία και στις γνωστές νευρικές δομές.

Τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο βελονισμός προκαλεί μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και ορμονών από το νευρικό σύστημα που έχουν σημαντική επίδραση στον πόνο. Ενδογενή πεπτίδια που είναι γνωστά ως ενδορφίνες, βοηθούν στην φυσική επούλωση του σώματος χωρίς να χρειάζεται εξωγενής βοήθεια.

Ο βελονισμός μπλοκάρει τον πόνο στο κεντρικό νευρικό σύστημα με τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς. Οι βελόνες διεγείρουν τα μυϊκά νεύρα τύπου ΙΙ και ΙΙΙ ή τις μυϊκές ίνες στο δέρμα, στέλνοντας σήματα στο νωτιαίο μυελό. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται ο πόνος με την απελευθέρωση εγκεφαλίνης και δυνορφίνης, δύο διαφορετικών πεπτιδίων. Η απελευθέρωση εγκεφαλίνης και δυνορφίνης προλαμβάνει τα μηνύματα πόνου προς τον εγκέφαλο μέσω της νωτιαιοθαλαμικής οδού του νωτιαίου μυελού.

Στη συνέχεια, κάποια σήματα από το βελονισμό φτάνουν στο μέσο εγκέφαλο, το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου, ακριβώς πάνω από το νωτιαίο μυελό. Αυτό προκαλεί έναν καταρράκτη σημάτων προς το νωτιαίο μυελό μέσω της ραχιαίας οδού, απελευθερώνοντας νορεπινεφρίνη και σεροτονίνη στο νωτιαίο μυελό. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να αναστείλουν τον πόνο στο νωτιαίο μυελό μπλοκάροντας τα σήματα πόνου. Τελικά, άλλα σήματα από τις βελόνες φτάνουν στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης και προκαλούν την απελευθέρωση β-ενδορφίνης στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από την απελευθέρωση της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης.

Υπάρχει μια ακόμη υπόθεση που δείχνει τις ακριβώς συμβαίνει όταν μια βελόνα εισέρχεται στον ιστό. Το μηχανικό σήμα που δημιουργείται από την βελόνα όταν περιστρέφεται στο συνδετικό οστό μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρικό σήμα που περνά από τους ινοβλάστες του συνδετικού ιστού. Αυτό μπορεί να εξηγεί τις επιδράσεις του βελονισμού στο σώμα.

Η παραδοσιακή εξήγηση του βελονισμού είναι ότι επαναφέρει την ισορροπία στο σώμα, την ομοιόσταση.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το λειτουργεί ο βελονισμός. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών , των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού.

Ο βελονισμός επίσης επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα ( το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες του σώματος) και οδηγεί στην απελευθέρωση ουσιών που ρυθμίζουν την ροή του αίματος και την πίεση, μειώνουν την φλεγμονή και ηρεμούν τον εγκέφαλο.

Εφαρμογές βελονισμού

Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην θεραπεία πολλών καταστάσεων που περιλαμβάνουν:

 • Άγχος
 • Αρθρίτιδα
 • Χρόνιο πόνο (πονοκεφάλους, πόνους στη μέση και στον αυχένα)
 • Κατάθλιψη
 • Αϋπνία
 • Ημικρανίες
 • Ναυτία
 • Ισχιαλγία
 • Ρινική συμφόρηση
 • Εμβοές
 • Απώλεια βάρους

Σε κάποιες περιπτώσεις ο βελονισμός εφαρμόζεται για να προάγει την γονιμότητα, την διακοπή του καπνίσματος και σαν συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση εθισμών.

Ο αισθητικός βελονισμός , που είναι γνωστός ως βελονισμός προσώπου, χρησιμοποιείται για την βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Οφέλη στην υγεία

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει τα εκπληκτικά αποτελέσματα του βελονισμού όσον αφορά τον χρόνιο πόνο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα. Ο βελονισμός έχει πολλά σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη.

Βελτίωση της διάθεσης

Είτε έχετε χρόνιο στρες, ανησυχείτε για τη ζωή σας ή οι ορμονικές αλλαγές  προκαλούν αλλαγές στη διάθεση και κατάθλιψη, ο βελονισμός μπορεί να σας προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Στη διάρκεια και μετά τον βελονισμό, το κεντρικό νευρικό σύστημα διεγείρεται και απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες ενώσεις που βελτιώνουν τη διάθεση.

Ανακούφιση του πονοκέφαλου

Η προσεκτική τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα νεύρα έχει μια πανίσχυρη αναλγητική δράση. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται μειώνουν την δυσφορία, και οδηγούν σε ανακούφιση του πονοκέφαλου και της ημικρανίας.

Βελτίωση του ύπνου

Ο βελονισμός αυξάνει την ικανότητα του σώματος να παράγει φυσικά μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη, όταν υπάρχει σε ιδανικά επίπεδα, ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί στην αϋπνία, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι συνεχώς. Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας στο μέλλον. Ο βελονισμός βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ικανότητας να κοιμόμαστε και να παραμένουμε κοιμισμένοι.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού , είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί σωστά. Ο βελονισμός όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά επιταχύνει και την επούλωση. Επίσης ο βελονισμός ισορροπεί την λειτουργία του ανοσοποιητικού, όταν είναι υπερδραστήριο και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ενίσχυση της ενέργειας

Είτε χρειάζεστε σωματική ή ψυχική ενέργεια για να καταπολεμήσετε την κόπωση, ο βελονισμός έχει πολλά οφέλη στην καταπολέμηση της εξουθένωσης.  Η εξισορρόπηση της ενέργειας στο σώμα έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το σώμα σωστά. Έτσι νιώθετε καλύτερα, ξεκουράζεστε καλύτερα και δεν υποφέρετε. Με την διέγερση των κατάλληλων νευρικών μονοπατιών αυξάνεται η σωματική αντοχή και η ικανότητα να σκέφτεστε καθαρά και παραγωγικά.

Καταπολέμηση αλλεργιών

Ο βελονισμός βοηθά στην καταπολέμηση των εποχικών αλλεργιών και άλλων αλλεργιών. Με την ενίσχυση της φυσικής ανοσίας του οργανισμού και την φυσιολογική ικανότητα επούλωσης, τα αλλεργιογόνα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη. Ο βελονισμός βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, όπως η καταρροή, το πρήξιμο στα μάτια, η φαγούρα στο λαιμό.

Ενίσχυση του πεπτικού

Η ενίσχυση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και των οργάνων του με το βελονισμό συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων του γαστρεντερικού (όπως το ευερέθιστο έντερο, αγχώδη γαστρίτιδα). Είτε πρόκειται για κάποιο οξύ γαστρεντερικό πρόβλημα ή μια μακροχρόνια κατάσταση, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει.