Νεύρωση στομάχου

νεύρωση στομάχου, συμπτώματα νεύρωσης στομάχου, αιτίες νεύρωσης στομάχου, παθογένεση νεύρωσης στομάχου

Νεύρωση Στομάχου

Οι πολύπλοκες λειτουργίες των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος ρυθμίζονται από ένα σύστημα νεύρων, που διατρέχει τα τοιχώματά τους, τους αδένες και τους λείους μύες, και αποτελείται από νευρικά κύτταρα που λαμβάνουν σήματα και ρυθμίζουν τη διαδικασία της πέψης. Το στομάχι περιβάλλεται και αυτό από νεύρα. Η νεύρωση στομάχου παρεμβαίνει στη λειτουργία του στομάχου εξαιτίας της διαταραχής των νεύρων χωρίς να υπάρχει οργανική παθολογία στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει στη νευρική εξουθένωση, καθώς βιώνουμε περισσότερο στρες σε αντίθεση με τους προγόνους μας που ζούσαν μια πιο απλή και μετρημένη ζωή. Η ανθυγιεινή διατροφή, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η απογοήτευση δημιουργούν ανησυχία και ενόχληση στο στομάχι. Η κλινική εικόνα δεν είναι ειδική και μοιάζει με πολλές άλλες παθολογίες του γαστρεντερικού συστήματος.

Αιτίες νεύρωσης στομάχου          

Στην καρδιά της ανάπτυξης της νεύρωσης στομάχου είναι τις περισσότερες φορές ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και η κατάθλιψη, η σωματική και η ψυχολογική πίεση, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις, η εσωτερική δυσαρέσκεια, το ψυχολογικό τραύμα. Αυτή είναι με την πλήρη έννοια, μία ασθένεια των νεύρων. Αυτή η κατάσταση συχνά ταιριάζει με την κλινική εικόνα της νευρασθένειας, της υστερίας και της ιδεοληπτικής-φοβικής νεύρωσης.

Παράγοντες κινδύνου για τα συμπτώματα της νεύρωσης στομάχου είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η μείωση της όρεξης, οι διατροφικές διαταραχές, ο εθισμός στο αλκοόλ, η εξάρτηση από ουσίες, το κάπνισμα.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεύρωσης στομάχου. Πολύ επιρρεπείς σε αυτή την παθολογία είναι οι υποχόνδριοι. Όταν  κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του, έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού, ή ξεσπάσματα ζήλιας είναι πιο ευαίσθητος στη νεύρωση. Στην ομάδα κινδύνου ανήκουν οι υπερδραστήριοι άνθρωποι που οικειοθελώς αναλαμβάνουν πολλές υποχρεώσεις, έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και τελικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας. Δεν είναι περίεργο ότι και οι ντροπαλοί άνθρωποι που δεν παίρνουν αποφάσεις είναι επίσης επιρρεπείς στη νεύρωση στομάχου.

Οι φυσιολογικοί παράγοντες που προκαλούν νεύρωση στομάχου περιλαμβάνουν νοσήματα της πεπτικής οδού, του νευρικού συστήματος, ψυχικές διαταραχές, ιϊκές και βακτηριακές λοιμώξεις και σε κάποιες περιπτώσεις γυναικολογικά προβλήματα όπως οι φλεγμονές ή οι όγκοι στη μήτρα και στις ωοθήκες.

Η νεύρωση στομάχου όπως και κάθε άλλη μορφή νεύρωσης είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. Κύριο ρόλο στη νεύρωση παίζει η γενετική προδιάθεση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, η δυσκολία προσαρμογής στις δυσκολίες της ζωής.

Συμπτώματα της νεύρωσης στομάχου

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού κατηγοριοποιούνται σε δύο τύπους: τα γαστρικά και τα εντερικά. Υπάρχουν συμπτώματα στη νεύρωση στομάχου που  συνυπάρχουν με τους εντερικούς κολικούς, τη δυσκοιλιότητα ή τα μαλακά κόπρανα (εντερικά συμπτώματα). Αρκετά συχνά, εμφανίζεται μια μορφή γαστραλγίας. Μερικές φορές ο πόνος στα νεύρα του στομάχου είναι το μοναδικό σύμπτωμα της γαστρεντερικής οδού.

Τα πρώτα σημάδια της νεύρωσης στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ναυτία, εμετό, βάρος στο στομάχι μετά το φαγητό
  • Ξαφνικές λιγούρες
  • Έντονη καούρα
  • Ξινίλα
  • Γαστρικό κολικό, μετεωρισμό
  • Έλλειψη όρεξης, ακόμη και η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να προκαλέσει εμετό
  • Δυσφορία, επιγαστρικό πόνο
  • Αίσθηση πληρότητας ή κενού στο στομάχι
  • Αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών γαστρεντερικών θεραπειών

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν και νευρολογικά συμπτώματα όπως το άγχος, η ευερεθιστότητα, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η αϋπνία, το ξαφνικό ξύπνημα στη μέση της νύχτας από εφιάλτες, δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αστάθεια στην αρτηριακή πίεση.

Συχνά η νεύρωση στομάχου εμφανίζεται μαζί με το έλκος, και μπορεί να οφείλεται σε άλλα νοσήματα του στομάχου και οργάνων κοντά σε αυτό. Ιδιαίτερα  επικίνδυνοι είναι οι όγκοι που στην αρχή είναι ασυμπτωματικοί και εκδηλώνονται με νευρολογικά συμπτώματα.

Παθογένεση

Η προσωπικότητα και τα ατομικά ψυχοσυναισθηματικά χαρακτηριστικά είναι σημαντικά στην παθογένεση της κάθε μορφής νεύρωσης. Η αφορμή για την ανάπτυξή της είναι συνήθως μια εσωτερική προσωπική σύγκρουση , που δεν ταιριάζει με τις ηθικές αξίες του ατόμου. Αυτό προκαλεί μια παρατεταμένη διέγερση των νεύρων και έντονα συναισθήματα. Το άτομο την ίδια στιγμή βιώνει μια ψυχοπιεστική κατάσταση. Τα συμπτώματα της δυσπεψίας που οφείλεται στο στρες γίνονται αισθητά όπως ο κόμπος στο στομάχι, η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρεξης και άλλα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στο στρες και στη διαδικασία της πέψης. Το στρες αναστέλλει τη διαδικασία της πέψης και προκαλείται έτσι δυσπεψία.

Φάρμακα και νεύρωση στομάχου

Συνήθως συνταγογραφούνται φάρμακα όπως το Losec, Nexium, Zantac (δεν κυκλοφορεί πια), Librax.

Αντιμετώπιση νευρώσεων

Η νεύρωση στομάχου και οι νευρώσεις γενικότερα μπορούν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά είτε με ελαφριά φάρμακα, είτε με άλλα είδη θεραπείας, όπως η Ομοιοπαθητική, ο Βελονισμός η Ψυχοθεραπεία και το EMDR (για ψυχολογικά τραύματα, όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα). Οι μέθοδοι αυτοί επιτρέπουν να επεξεργαστεί κανείς σε βάθος τα αίτια που έχουν οδηγήσει στις νευρώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και μόνιμα.

 


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ