Κάνε το Τεστ
life coaching τι ειναι, λαιφ κοουτσινγκ, τι προσφερει, life coaching

Life Coaching – τι είναι;

Τι είναι το Life Coaching;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στη δημοτικότητα του life coaching για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Ο πιο απλός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι παρά τα όνειρά τους, τείνουν να μένουν αδρανείς, βολεμένοι ή κολλημένοι σε συγκεκριμένα κομμάτια της ζωής τους (άλλες φορές λόγω συνήθειας, "ασφάλειας", φόβου, άγνοιας ή βαρεμάρας, ή αρνητικών πεποιθήσεων που κουβαλάμε από τραύματα της παιδικής ηλικίας μας). Όλοι έχουμε την τάση να χρειαζόμαστε μια ώθηση και καθοδήγηση ώστε να προχωρήσουμε και να μπούμε ξανά σε ένα πιο παραγωγικό και ευτυχισμένο μονοπάτι ζωής, και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνει το life coaching.

Ένας life coach μπορεί να έχει πολλές ομοιότητες με ένα σύμβουλο, συνήγορο, φίλο, οργανωτή, καθοδηγητή, αλλά πάνω από όλα είναι εκεί για να αυξήσετε την αυτογνωσία σας, να δείτε πιο καθαρά τα πράγματα, να πάρετε αποφάσεις και για να σας κρατά σε δράση. Η σχέση με τον Life Coach είναι καταδικασμένη να αποτύχει αν περιμένετε να έχετε ένα "φίλο" που θα σας χειροκροτεί, ή απλά αν θέλετε ένα σύμβουλο που θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις και τα δεδομένα που χρειάζεστε. Ένας life coach είναι εκεί για να σας βοηθήσει να επιτύχετε (προσωπικά ή επαγγελματικά) άρα θα σας σπρώχνει σε δράση και θα σας παρακινεί να δείτε τα πράγματα διαφορετικά και να μείνετε στο σωστό δρόμο. Αυτή είναι μια σχέση που έχει μέσα της τη συνεργασία.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει να αλλάξω τη ζωή μου το Life Coaching;

Οι μελέτες που έχουν γίνει από το Διεθνές Ίδρυμα Coaching (ICF) δείχνουν ότι οι άνθρωποι αναζητούν τη βοήθεια ενός life coach για διάφορα ζητήματα ζωής:

  • Θέματα αυτοπεποίθησης, διαχείρισης χρόνου, ισορροπία προσωπικής ζωής/εργασίας
  • Επαγγελματική ανάπτυξη, διοίκηση επιχείρησης και απόδοση στην εργασία
  • Βελτίωση σχέσεων, προσωπικών και επαγγελματικών, και οικογενειακών
  • Προσωπική φροντίδα, σωματική ευεξία και άσκηση

To Life Coaching είναι επικεντρωμένο σε ΕΣΑΣ, για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Είναι μια διαδικασία συνεργασίας, μεταξύ εσάς και του Life Coach, ο οποίος σας υποστηρίζει, σας βοηθάει να θέσετε στόχους και ξεπεράσετε τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σας ή που ασυνείδητα βάζετε εσείς στον εαυτό σας.

Τι μου προσφέρει το life coaching

Το life coaching προσφέρει:

1. Ευελιξία

Το life coaching είναι ένα πολύ ευέλικτο πεδίο καθώς υπάρχουν coaches που βοηθούν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις με ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Πολλοί life coaches ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς πράγμα το οποίο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό όταν προσπαθείτε να φτάσετε συγκεκριμένους στόχους, αλλά οι περισσότεροι coaches εκπαιδεύονται για να σας βοηθήσουν με πολλούς τρόπους και τακτικές που λειτουργούν σε πολλές καταστάσεις και για διαφορετικούς σκοπούς.

2. Καθοδήγηση και αφοσίωση

Όταν υπάρχει έλλειψη καθοδήγησης και αφοσίωσης στο χώρο εργασίας ή στην προσωπική σας ζωή, ένας life coach θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα και να ξανασκεφτείτε και να αξιολογήσετε εκ νέου τους στόχους σας. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που χρειάζονται εργαζομένους με κίνητρα και ικανότητες καθώς έτσι ενθαρρύνονται να φτάνουν τους στόχους τους μέσα στην εταιρεία πράγμα το οποίο ωφελεί τους πάντες.

3. Αύξηση της παραγωγικότητας

Πολλές εταιρίες και άτομα έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη κινήτρου στο χώρο εργασίας το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλή παραγωγικότητα. Το life coaching αποδεδειγμένα βελτιώνει την απόδοση στη δουλειά κατά 70%. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, τις σχέσεις, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στη ζωή, την ομαδικότητα, τη διαχείριση του χρόνου και πολλά άλλα.

4. Αποδοτικότητα

Μπορείτε να μάθετε πώς να φτάσετε τους στόχους σας μόνοι σας ή ίσως ήδη να ξέρετε πως. Υπάρχουν πολλοί κορυφαίοι καλλιτέχνες που προσλαμβάνουν life coaches. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή θέλουν να είναι πιο αποδοτικοί στο πώς αντιμετωπίζουν τους στόχους στη ζωής τους. Οι άνθρωποι με κίνητρο και αυτοί χωρίς κίνητρο έχουν πολλά οφέλη από την καθοδήγηση που τους προσφέρει ένας life coach.

life coaching, τι ειναι, λαιφ κοουτσινγκ, πως βοηθαει, πως λειτουργει

Αποφασίζοντας να ξεκινήσετε career & life coaching

Οι life coaches εφαρμόζουν διαφορετικές τεχνικές, μεθόδους και διαδικασίες για να σας βοηθήσουν να φτάσετε τους στόχους σας. Υπάρχουν αμέτρητες διαφορετικές εκπαιδεύσεις και επιμορφωτικά προγράμματα που κάνουν οι life coaches, για αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε.

Η πρώτη συνάντηση 

Η πρώτη συνάντηση με ένα life coach συνήθως διαρκεί από 15 λεπτά έως μία ώρα. Είναι τις περισσότερες φορές μια εξερευνητική συνεδρία στην οποία μαθαίνει περισσότερα για εσάς και τις φιλοδοξίες σας. Αυτή είναι μια αρχική διερευνητική συζήτηση για να δείτε αν ο life coach είναι ο κατάλληλος για εσάς, ή μπορεί να είναι η στιγμή να προσδιορίσετε σε τι θέλετε να επικεντρωθείτε ή και τα δύο.

Σε αυτή την αρχική συνεδρία, ο life coach θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις και πιθανόν να κάνετε κάποια τεστ ή αξιολογήσεις για να δει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να φτάσετε τους στόχους σας. Κάποιες από τις ερωτήσεις ίσως να περιλαμβάνουν τα εξής : Ποιο είναι το πάθος σας; Τι αποφεύγετε; Τι σας κρατά πίσω; Που σας οδηγεί αυτό; Με ποιο άλλο τρόπο βλέπετε μια κατάσταση; κλπ… Πρέπει η πρώτη συνάντηση να ολοκληρωθεί με ένα αρχικό σχέδιο και με μια εικόνα για το τι θα κάνετε μετά ή με κάτι που θα εξερευνήσετε που θα σας θέσει σε κίνηση.

Διαδικασίες και τεχνικές

Μερικές από τις πιο κοινές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι life coaches περιλαμβάνουν: τον οραματισμό, την επιβεβαίωση, την ύπνωση, τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP), το διαλογισμό, την χαλάρωση, τις τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης, την εύρεση των περιοριστικών πεποιθήσεων, και πολλά άλλα. Μερικές φορές όταν ανακαλύπτετε τον τελικό σας στόχο και ξεκαθαρίζετε πως θέλετε να νιώθετε σας βοηθά να ξεκινήσετε τη διαδικασία της αναθεώρησης.

Πώς είναι μια συνεδρία life coaching;

Μια συνεδρία life coaching είναι διαφορετική για τον καθένα και εξαρτάται από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο life coach και σε ποιο στάδιο είστε. Η σχέση σας είναι δυναμική και θα αλλάξει με τον καιρό επειδή θα αρχίσετε να συνηθίζετε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε  μαζί. Ο life coach  θα εφαρμόζει μεθόδους που ταιριάζουν σε εσάς όσο περνά ο καιρός.

Οι συνεδρίες life coaching σταδιακά θα αποκαλύπτουν τι σας κρατά πίσω και τι ακριβώς είναι αυτό που σας κρατά κολλημένους ώστε να το αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε τα ψυχικά και συναισθηματικά εμπόδια ή τις περιοριστικές πεποιθήσεις που είναι φραγμός στην επιτυχία και στην πρόοδο σας. Ένας life coach είναι πολύ καλός στο να σας βοηθήσει να δείτε κάποια κρυφά σας σημεία και να δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Η σημασία αυτού είναι ότι μπορείτε  ειλικρινά να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αν ένα άλλο άτομο όπως ένας life coach σας βοηθήσει να εξετάσετε τη ζωή και τους στόχους σας. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε απλά να μάθετε από ένα βιβλίο και για αυτό οι συνεδρίες life coaching είναι πολύτιμες.

Ποια είναι η σχέση σας με τον life coach;

Ίσως στην αρχή να είστε αβέβαιοι για το πώς θα είναι η σχέση σας με τον life coach. Η σχέση πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και να σας κρατάει σε εγρήγορση. Ο απόλυτος στόχος ενός life coach είναι να μην σας λέει τι να κάνετε αλλά να σας κάνει τις σωστές ερωτήσεις ώστε να βρείτε μόνοι σας τις απαντήσεις. Στη συνέχεια είναι υπεύθυνοι για να σας φέρνουν προ των ευθυνών σας για τις αποφάσεις σας και τους στόχους που θέτετε. Μπορείτε να εμπιστευθείτε τον life coach σαν ένα μη επικριτικό άτομο που θέλει το καλύτερο για το συμφέρον σας χωρίς κανένα άλλο κίνητρο εκτός από το να σας δει να φτάνετε τους στόχους σας.

life coaching, τι ειναι, λαιφ κοουτσινγκ

Οφέλη του life coaching

Αποκτάτε μια νέα προοπτική

Στην αρχή και καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του life coaching, ο life coach χρησιμοποιεί μια διερευνητική προσέγγιση για να σας βοηθήσει να δείτε τι θέλετε, τι σας εμποδίζει να το καταφέρετε, όπως και το γιατί και το πώς μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας (μια μέθοδος που θυμίζει τη μαιευτική του Σωκράτη). Σας βοηθά να βρείτε το στόχο ή το μονοπάτι της ζωής σας, όπως και την ιδανική για εσάς καριέρα, και χρησιμοποιεί τεστ και ερωτηματολόγια για να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, τις δυνάμεις σας και να φέρετε τα πράγματα στα μέτρα σας.

Το life coaching προσφέρει νέες προοπτικές και διαφορετικούς τρόπους για να προσεγγίσετε μια κατάσταση, και να δείτε τα πράγματα αλλιώς, και αυτό σας επιτρέπει να ανακαλύψετε από πού προέρχεται η αίσθηση ότι είστε κολλημένοι και γιατί. Εξερευνώντας πως μένετε ʺκολλημένοιʺ και τι κρύβεται πίσω από την απογοήτευσή σας, οι life coaches  σας βοηθούν να αναγνωρίσετε τις πιο βαθιές αιτίες που προκαλούν αυτή την κατάσταση. Η καθοδήγηση με νέες προοπτικές που προσφέρουν οι life coaches μπορεί να σας παρέχει νέα εργαλεία και τεχνικές ώστε να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας και να βρείτε λύσεις.

Θέσπιση στόχων

Ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας του life coaching αφορά στο να ανακαλύψετε που βρίσκεστε τώρα, που θέλετε να φτάσετε στη ζωή σας και να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να φτάσετε εκεί.

Ένας life coach σας βοηθά θέσετε στόχους και να αναλάβετε δράση σε τομείς που νιώθετε ότι έχετε κολλήσει. Μπορεί να είναι φόβος ή ανησυχία, αβεβαιότητα ή στρες. Μερικές φορές μπορεί απλά να νιώθετε χαμένοι, και ένας life coach να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας ώστε να είστε στη σωστή κατεύθυνση.

Ένας life coach κάνοντας βαθιές και ουσιαστικές ερωτήσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα όνειρο για εσάς και να το κάνετε πραγματικότητα. Όταν το κάνετε αυτό και έχετε τη σωστή καθοδήγηση για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και να ξεπεράσετε τα εμπόδια, μπορείτε να φτάσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας και να βρείτε το στόχο σας.

Αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση για τους στόχους σας

Όταν κάποιος έχει ένα life coach που του υπενθυμίζει τους στόχους και τα όνειρά του, γίνεται πιο ενσυνείδητος για τις πεποιθήσεις και τις προοπτικές μια κατάστασης. Η ενσυνειδητότητα  στον τρόπο σκέψης θέτει τις βάσεις για την υιοθέτηση νέων τρόπων κατανόησης και νέων τρόπων προσέγγισης των στόχων.

Όταν ακούτε χωρίς να κρίνετε και δράτε ενσυνείδητα, μπορείτε να δείτε τα πράγματα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Όπως το ψάρι δεν μπορεί να αναγνωρίσει το νερό μέσα στο οποίο κολυμπά, μερικές φορές δεν αναγνωρίζουμε τις βαθιές πεποιθήσεις μας και τις αξίες με τις οποίες ζούμε. Η προσφορά ενός νέου τρόπου προσέγγισης μιας κατάστασης αποκαλύπτει ένα νέο νόημα από πίσω του. Ο life coach θα σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση και να κάνετε νέα ξεκινήματα στη ζωή σας που να είναι συνυφασμένα με τους στόχους σας.

Ανάληψη ευθύνης

Μερικοί άνθρωποι συγχέουν το life coach με ένα φίλο που είναι απλά εκεί για να τους ενθαρρύνει, αλλά είναι πολύ καλύτερο να δείτε τον life coach σαν ένα υποστηρικτή από ότι σαν φίλο. Ναι, είναι εκεί για να σας ενθαρρύνει και να σας υποστηρίξει, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σας κρατά πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην περιμένετε να ξεκινήσει να σας χειροκροτεί όταν δεν κάνετε αυτά που υποτίθεται πρέπει να κάνετε. Είναι εκεί για να σας σπρώξει, να σας θέσει προκλήσεις και να σιγουρευτεί ότι εξελίσσεστε πέρα από αυτό που είστε τώρα.

Να περιμένετε ότι ένας life coach θα σας κρατήσει υπεύθυνους για να κάνετε ότι είναι απαραίτητο ώστε να αλλάξετε όσα επιθυμείτε. Όταν κάποιος σιγουρεύεται ότι έχετε αναλάβει την ευθύνη, έχετε να αντιμετωπίσετε τις δικαιολογίες που συνεχίζετε να λέτε στον εαυτό σας και να συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά έχετε την ικανότητα να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε.

Κίνητρο

Κατά τη διάρκεια του life coaching, πρέπει να κάνετε βήματα στη ζωή σας ώστε να φτάσετε τους στόχους σας. Ο life coach θα σας παρακινεί συνεχώς εφόσον είστε σίγουροι ότι έχετε ένα ξεκάθαρο στόχο, κατεύθυνση και κάνετε σταδιακή πρόοδο. Οι διαφορετικές τεχνικές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται βοηθούν ώστε να βρείτε το στόχο σας και να μείνετε σε αυτή την πορεία και να επιτύχετε τους στόχους σας. Ο life coach επενδύει άμεσα στην επιτυχία σας έτσι μπορείτε να περιμένετε να σας παρακινεί και να σας τονώνει ψυχικά για να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις της ζωή σας.

Το life coaching είναι αποτελεσματικό

Τελικά μετά από μια συνεδρία life coaching νιώθετε ότι έχετε στόχο και τα απαραίτητα βήματα. Αντί να νιώθετε χαμένος ή συνεχώς απογοητευμένος που δεν μπορείτε να φτάσετε τους στόχους σας, ή να νιώθετε αποτυχημένος, θα νιώσετε κινητοποιημένος και ενεργός. Όταν είστε επιτέλους σε θέση να προσδιορίσετε  εφικτούς στόχους και να κάνετε τα σωστά βήματα προς αυτούς, θα νιώσετε ένα υπέροχο συναίσθημα. Ο life coach είναι εκεί για να σας κινητοποιήσει το συντομότερο δυνατό και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να είστε παραγωγικοί ώστε να μεταφέρετε αυτή την ενέργεια στην υπόλοιπη ζωή σας. Η ευτυχία που νιώθετε όταν έχετε ξεκάθαρη εικόνα και προσπαθείτε να επιτύχετε τους στόχους σας αποτελεί την επικύρωση της διαδικασίας και είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κερδίσετε από τις συνεδρίες του life coaching.

Μια συνεδρία life coaching γενικά περιλαμβάνει λίγο χρόνο εξερεύνησης στην αρχή για να κατανοήσετε που είστε, τι κάνετε και τι πρέπει να κάνετε. Μετά από αυτό, οι συνεδρίες σας κρατούν σταθερούς και υπεύθυνους στα βήματα που πρέπει να κάνετε για να φτάσετε εκεί που θέλετε, και να ξεπεράσετε προβλήματα που θα εμφανιστούν στο δρόμο σας. Ένας life coach επικεντρώνεται σε τρία πράγματα: τη δράση, την ευθύνη και την ολοκλήρωση. Αυτά τα τρία πράγματα εγγυώνται την επιτυχία και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι συνεδρίες.

Οι μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν τη  αποτελεσματικότητα του life coaching, βασίζονται στην ικανοποίηση που νιώθουν οι άνθρωποι και την προθυμία τους να συνεχίσουν. Περίπου το 86% των ατόμων και των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, είπαν ότι εξαργύρωσαν την επένδυση που έκαναν στο life coaching. Το 99% των ατόμων και των εταιρειών που χρησιμοποίησαν το life coaching ήταν ικανοποιημένα από την εμπειρία και το 96% είπε ότι θα ήθελαν να το ξανακάνουν.

Είστε έτοιμοι να ζήσετε μια καλή ζωή, με πάθος;

Αναρωτηθείτε: είσαστε έτοιμοι να ζήσετε τη ζωή σας με πάθος, με χαρά και δημιουργικότητα, και να εκφράσετε το ανεξάντλητο δυναμικό σας; Είσαστε αποφασισμένοι να κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας; Έχετε οπλιστεί με θάρρος για να είσαστε πραγματικά ο ΕΑΥΤΟΣ και να προσφέρετε σε εσάς και στον κόσμο, το καλύτερο που μπορείτε; Εάν ναι, και χρειάζεστε μία καθοδήγηση/υποστήριξη, έχει έρθει η ώρα για να κάνετε LIFE COACHING!