Κάνε το Τεστ
ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής, ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή, εργασιομανία, εργασιακό στρες, πώς μπορείτε να επιτύχετε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή

Ποιότητα ζωής: ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής

Ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής

Η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και στην εργασία είναι απαραίτητη για την ποιότητα της ζωής μας. Στις μέρες μας ακούμε όλο και πιο συχνά την λέξη εργασιομανία. Τι είναι όμως η εργασιομανία; Είναι ένας όρος που περιγράφει τους ανθρώπους που η δουλειά τους είναι το παν. Μια μελέτη έδειξε ότι το 50% των εργαζομένων δουλεύουν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα.

Η συνεχής πίεση να δουλεύουμε σκληρά και να υιοθετούμε αυτό τον πολυάσχολο τρόπο ζωής οδηγεί σε έντονο στρες. Αν κοιτάξουμε γύρω μας είναι σαν να κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος δουλεύει πιο σκληρά, ποιος είναι πιο εξουθενωμένος και ποιος έχει πιο γεμάτο πρόγραμμα. Υπάρχει μια μορφή "περηφάνιας" όταν ένα άτομο μιλά για το πόσο πολυάσχολο είναι και πόσο λίγες ώρες έχει για ύπνο. Είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος δουλεύει πιο σκληρά. Υπάρχει η προσδοκία να πιέζουμε τον εαυτό μας μέχρι να φτάσουμε στα όριά μας, και έτσι αφήνουμε τον εαυτό μας τελευταίο.

Αυτό το πρότυπο που θέλουμε όλοι μας να επιτύχουμε είναι ανθυγιεινό και καταστροφικό για την ψυχική μας υγεία. Φυσικά, το να δουλεύει κάποιος για να κατακτήσει το στόχο του είναι σίγουρα καλό, αλλά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υπερβολική εργασία δεν είναι κάτι υγιές. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμε τον εαυτό μας στο burnout , το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία μας. Δουλεύουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιτυχημένοι εργαζόμενοι κάνουν διακοπές, κάνουν διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας και έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν το φόρτο εργασίας. Όταν οι άνθρωποι δουλεύουν πολλές ώρες επιπλέον, έχουν περισσότερο άγχος, βιώνουν κατάθλιψη και συναισθήματα ανεπάρκειας.

Γιατί λοιπόν δουλεύουμε τόσο πολύ;

Γνωρίζουμε ότι έχουμε ανάγκη ένα διάλλειμα, γνωρίζουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι καλή για εμάς αλλά πώς μπορούμε με τόση προθυμία να πιέζουμε τον εαυτό μας; Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν δεν δουλεύουν συνεχώς θα φανούν τεμπέληδες. Οι περισσότεροι ταυτίζονται με αυτή την άποψη. Οι περισσότεροι από εμάς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Βλέπουμε πόσο επιτυχημένοι, πολυάσχολοι και σκληρά εργαζόμενοι είναι οι άλλοι , ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να δουλεύουμε πιο σκληρά.

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να δουλεύουμε σκληρά αλλά είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε μια μέρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση.

Εργασιακό στρες

Με τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, είναι αναπόφευκτο να υπάρχει έντονο στρες. Το άγχος μπορεί να προκύπτει από τη φύση της δουλειά, τον φόρτο εργασίας ή την υπερεργασία με αποτέλεσμα να επηρεάζει και άλλες πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου.  Ένας τομέας της ζωής που επηρεάζεται δραματικά από την υπερβολική ενασχόληση με τη δουλειά είναι ο προσωπικός χρόνος.

Οι οικογενειακές και οι υπόλοιπες προσωπικές σχέσεις υπομένουν την πίεση λόγω των απαιτήσεων της δουλειάς. Περίπου το 46% των εργαζομένων έχει δηλώσει ότι οι απαιτήσεις της δουλειάς παρεμβαίνουν μερικές φορές ή συχνά στις οικογενειακές σχέσεις.

Η σταδιακή αύξηση της ανισορροπίας ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα όσοι εργαζόμενοι παραμένουν να δουλεύουν πολύ περισσότερο. Σχεδόν το 20% των εργαζομένων έχουν δηλώσει ότι ξοδεύουν περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα να δουλεύουν εκτός γραφείου. Αυτό όμως σημαίνει ότι θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο.

Με τον οικογενειακό και τον προσωπικό χρόνο να είναι περιορισμένος λόγω των απαιτήσεων της δουλειάς, πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει το άγχος; Το άγχος, από μόνο του είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Οι οικογενειακές και οι προσωπικές σχέσεις, η εκπαίδευση και ακόμη και τα χόμπι μπορεί να προκαλούν άγχος.

Όταν η δουλειά εισχωρεί τόσο πολύ στην προσωπική ζωή ενός ατόμου, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν κάποια βήματα για την διατήρηση της ισορροπίας. Όταν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή, τότε μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη βλάβη. Αυτή η  ανισορροπία μπορεί να υπονομεύει την προσωπική ζωή ενός ατόμου και να βάζει σε κίνδυνο την υγεία του.

Η δουλειά και η προσωπική ζωή έχουν στενή σχέση μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για την επίτευξη της ισορροπίας.

Θέστε μικρούς στόχους

Όταν αρχίζετε να διαχωρίζετε την προσωπική σας ζωή από τη δουλειά, είναι ανάγκη να κάνετε μικρά βήματα στην αρχή. Αν επιλέξετε να μειώσετε τις ώρες εργασίας χωρίς συγκεκριμένο στόχο, οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μειώσετε στο μισό το χρόνο εργασίας σας, αυτός δεν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε με μικρά βήματα και σταδιακά να μειώσετε τις ώρες εργασίας κατά 5% ή κατά μία ή δύο ώρες. Μετά από μερικές εβδομάδες , θα μπορείτε να δουλέψετε ακόμη λιγότερο.

Οι μικροί στόχοι συμβάλλουν στην επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική ζωή και στη δουλειά, ώστε να μπορέσετε να φτάσετε στην επιθυμητή ισορροπία. Αν οι αρχικοί σας στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί, έχετε λιγότερες πιθανότητες να τους επιτύχετε, και αυτό θα προσθέσει και άλλο στρες στη ζωή σας.

Αποσυνδεθείτε

Το τηλέφωνο, ο υπολογιστής και το τάμπλετ δεν σας αφήνουν να ηρεμήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή μένετε συνεχώς συνδεδεμένοι με τη δουλειά ακόμη και στο σπίτι. Μέσα στη μέρα μπορεί να ελέγχετε συνεχώς τις κλήσεις, τα μηνύματα ή τα emails.

Η αποσύνδεση από τις ηλεκτρονικές συσκευές, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής σας από τη δουλειά στον προσωπικό σας χρόνο. Αν κάνετε διακοπές με την οικογένειά σας ή αν απλά απολαμβάνετε ένα όμορφο γεύμα, κλείστε το τηλέφωνο σας και αφήστε μακριά το τάμπλετ. Κάντε τον προσωπικό σας χρόνο προτεραιότητα.

Μην σπαταλάτε το χρόνο σας

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ηλεκτρονικές συσκευές, προσπαθήστε να μην σπαταλάτε το χρόνο σας. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε για να κάνετε πράγματα που δεν έχουν αξία για εσάς, τόσο περισσότερο θα νιώθετε ότι δεν παίρνετε τα μέγιστα από την προσωπική σας ζωή. Όταν νιώθετε ικανοποίηση από την προσωπική σας ζωή , τότε δίνετε αξία στον προσωπικό σας χρόνο. Και μόνο  τότε θα βρείτε την χρυσή τομή ανάμεσα στη δουλειά και στον προσωπικό χρόνο.

Μπορείτε στον ελεύθερο χρόνο σας να προσφέρετε εθελοντική εργασία και αυτό θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Τα νέα χόμπι ή οι νέες σχέσεις δίνουν μεγαλύτερη αξία στον προσωπικό σας χρόνο.

Κάντε την φροντίδα του εαυτού σας προτεραιότητα

Όταν ικανοποιούμε τις βασικές μας ανάγκες τότε νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος και η τακτική άσκηση είναι συνήθειες που συμβάλλουν στην φροντίδα του εαυτού μας. Αυτές οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κόπωσης, της εξουθένωσης ή της θλίψης που μπορεί να νιώθετε όταν δουλεύετε πολύ και έχετε ελάχιστο προσωπικό χρόνο.

Η άσκηση ενισχύει τις προσωπικές σας αντοχές και οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους της καθημερινότητας. Όταν ανακτά κάποιος τον έλεγχο της ευεξίας του νιώθει ότι έχει τον έλεγχο στην προσωπική του ζωή.

Είναι η στιγμή να δράσετε

Αν και όλο περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν την ανισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή, δεν είναι ποτέ αργά να ανακτήσουν τον έλεγχο. Όλα τα παραπάνω βήματα βοηθούν να ανακτήσετε τον έλεγχο στην προσωπική σας ζωή και στη δουλειά. Είναι μεγάλο και δύσκολο βήμα να επιτρέψετε στον εαυτό σας να έχει περισσότερο χρόνο. Φυσικά , δεν είναι ανάγκη να νιώθετε μόνοι σε αυτό το ταξίδι. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορεί να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοί σας.