Κάνε το Τεστ
φροντίδα του εαυτού, πως μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ποιες είναι οι μορφές φροντίδας του εαυτού, τρόποι φροντίδα; του εαυτού, γιατί είναι σημαντική η φροντίδα του εαυτού, οφέλη φροντίδας του εαυτού

Η φροντίδα του εαυτού αποτελεί προτεραιότητα

Φροντίδα του εαυτού

Καμία από τις τεχνικές για την αντιμετώπιση του άγχους δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν φροντίζουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας. Είναι ανάγκη να φροντίζουμε τις βασικές μας (ψυχολογικές και σωματικές) ανάγκες αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το χρόνιο στρες. Ο διαλογισμός έχει μικρό όφελος αν ο ύπνος μας δεν είναι καλός. Ομοίως, το να κάνουμε γυμναστική δεν θα μας ανακουφίσει από το στρες αν δεν δίνουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να είναι υγιής.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τι πραγματικά σημαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και γιατί είναι τόσο σημαντικό.

Τι είναι η φροντίδα του εαυτού;

Η φροντίδα του εαυτού είναι η δέσμευση μας σε συμπεριφορές και συνήθειες που προάγουν την ευεξία μας. Ουσιαστικά, ο όρος περιγράφει την συνειδητή επιλογή μας ώστε να προάγουμε την σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία.

Η φροντίδα του εαυτού είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή μας σε ψυχοπιεστικούς παράγοντες . Όταν κάνουμε βήματα για να φροντίσουμε το μυαλό και το σώμα μας, τότε μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα.

Υπάρχουν πολλές μορφές φροντίδας του εαυτού. Μπορεί να θέλουμε να κοιμόμαστε καλά το βράδυ ή να βγαίνουμε μια βόλτα για να πάρουμε καθαρό αέρα. Να ασχολούμαστε με πράγματα που μας αρέσουν, μας τροφοδοτούν ψυχικά, να έχουμε (βρίσκουμε) χρόνο για τον εαυτό μας.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι θεωρούν την φροντίδα του εαυτού πολυτέλεια, και όχι προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και αδύναμοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Γιατί αποτυγχάνουμε στην φροντίδα του εαυτού;

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι τρέχουμε συνέχεια για δουλειές και δεν έχουμε ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό μας. Ο χρόνος για τον εαυτό μας βρίσκεται συνήθως τελευταίος στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Μερικές φορές νιώθουμε ενοχές όταν βρίσκουμε χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Για αυτό η φροντίδα του εαυτού είναι μια πρόκληση.

Είτε θέλουμε να πάμε μια βόλτα ή να κάνουμε ένα ζεστό ντους, ή να απολαύσουμε μια καλή ταινία με τους φίλους μας, είναι επιτακτική ανάγκη να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε πράγματα στην καθημερινότητα, όπως το να κάτσουμε κάπου ήρεμα και να πιούμε τον καφέ μας ή μια ζεστή σοκολάτα, πριν το χάος της ημέρας μας παρασύρει. Όσο πιο πολύ οργανώνουμε το χρόνο για τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τη ζωή και ευημερούμε.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας. Ποιες είναι οι μορφές φροντίδας του εαυτού;

Μορφές φροντίδας του εαυτού

Η φροντίδα του εαυτού δεν αφορά μόνο τρόπους χαλάρωσης από το στρες. Αφορά την φροντίδα του εαυτού σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Για να φροντίσουμε για την υγεία και την ευεξία μας, είναι σημαντικό να βρούμε μια ισορροπία που να μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε αυτές τις πτυχές. Μερικές φορές είναι ανάγκη να φροντίσουμε κάποια κομμάτια περισσότερο ώστε να βρούμε την ισορροπία μας ή να ανακουφιστούμε από το άγχος της καθημερινότητας.

1. Σωματική φροντίδα

Είναι ανάγκη να φροντίζουμε το σώμα μας αν θέλουμε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα. Όταν φροντίζουμε το σώμα μας, σκεφτόμαστε και νιώθουμε καλύτερα.

Η σωματική φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει την σωστή διατροφή, την ποιότητα του ύπνου, την άσκηση και γενικά τις σωματικές μας ανάγκες.

Μπορούμε να αξιολογήσουμε την φροντίδα του σώματος με τις εξής ερωτήσεις:

  • Είναι επαρκής ο ύπνος μας;
  • Ακολουθώ μια ισορροπημένη διατροφή;
  • Φροντίζω την υγεία μου;
  • Κάνω τακτική άσκηση;

Αυτές οι ερωτήσεις μας δείχνουν τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να ενισχύσουμε την σωματική μας υγεία.

φροντίδα του εαυτού

2. Κοινωνική φροντίδα

Η κοινωνική μας ζωή είναι το κλειδί για την φροντίδα του εαυτού μας. Αλλά, συχνά, είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για τους φίλους μας. Όταν κάνουμε συνεχώς πράγματα είναι εύκολο να παραμελήσουμε τις σχέσεις μας.

Οι στενές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευεξία μας. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας είναι να αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτές.

Φυσικά και δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ωρών που πρέπει να αφιερώνουμε στους φίλους μας ή να δουλεύουμε τις σχέσεις μας. Ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Το κλειδί είναι να βρούμε ποιες είναι αυτές οι ανάγκες και να τις φροντίζουμε.

3. Ψυχική φροντίδα

Ο τρόπος σκέψης μας και όλα όσα περνούν από το μυαλό μας επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογική μας ευημερία. Η ψυχική φροντίδα περιλαμβάνει πράγματα που κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση, όπως τα παζλ ή η μάθηση κάτι καινούργιου που μας συναρπάζει. Σε κάποιους αρέσει να διαβάζουν βιβλία ή να βλέπουν ταινίες με βαθιά νοήματα. Είναι σημαντικό να κάνουμε όλα όσα μας γεμίζουν χαρά.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας περιλαμβάνει πράγματα που βοηθούν να είμαστε ψυχικά υγιείς, που προάγουν τον υγιή εσωτερικό μας διάλογο, την ενσυνειδητότητα, την ψυχοθεραπεία.

4. Πνευματική φροντίδα

Ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την πνευματικότητα είναι γενικά πιο υγιής. Η φροντίδα του πνεύματος, ωστόσο, μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε μας βοηθά να ανακαλύψουμε το νόημα και το σκοπό της ζωής μας, να κατανοήσουμε την ύπαρξή μας και τη σχέση μας με το σύμπαν. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

5. Συναισθηματική φροντίδα

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα επώδυνα συναισθήματα, όπως ο θυμός, το άγχος και η θλίψη. Η συναισθηματική φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει όλα όσα μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με ασφάλεια.

Όταν μιλάμε στο σύντροφό μας ή σε ένα στενό μας φίλο για το πως νιώθουμε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με συμπόνια, τότε φροντίζουμε την συναισθηματική μας υγεία.

Γιατί είναι σημαντική φροντίδα του εαυτού;

Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας έχουμε πολλά οφέλη, όπως:

  • Τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης υποχωρούν
  • Η αντοχή μας βελτιώνεται
  • Νιώθουμε ευτυχισμένο
  • Έχουμε περισσότερη ενέργεια
  • Είναι μικρότερες οι πιθανότητες για burnout
  • Έχουμε δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις

Η φροντίδα του εαυτού είναι σημαντική γιατί προάγει την υγεία, προλαμβάνει τα νοσήματα και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες.

Πώς θα δημιουργήσω το δικό μου πλάνο για την φροντίδα του εαυτού μου;

Η αποτελεσματική φροντίδα του εαυτού μας εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Είναι κάτι προσωπικό και μοναδικό. Όταν δημιουργούμε το δικό μας πλάνο για την φροντίδα του εαυτού μας είναι βοηθητικά τα εξής:

Αξιολογούμε τις ανάγκες μας: φτιάχνουμε μια λίστα με τις διαφορετικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η δουλειά, το σχολείο, οι σχέσεις και η οικογένεια είναι κάποιες από αυτές.

Σκεφτόμαστε τους παράγοντες που μας προκαλούν στρες: τι είναι αυτό που μας προκαλεί στρες; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Σχεδιάζουμε στρατηγικές φροντίδας του εαυτού: αναλύουμε τις δραστηριότητες που κάνουμε και νιώθουμε καλύτερα σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο χρόνος με τους φίλους, για παράδειγμα μπορεί να είναι ένας τρόπος βελτίωσης των κοινωνικών μας σχέσεων.

Οργανώνουμε τη δράση μας: όταν ανακαλύπτουμε όλα όσα παραμελούμε, τότε μπορούμε να κάνουμε ένα πλάνο για να τα αλλάξουμε.

Κάνουμε μικρά βήματα: δεν χρειάζεται όλα να γίνουν ταυτόχρονα. Αναγνωρίζουμε ποιες πτυχές της ζωής μας χρειάζονται δουλειά και φροντίζουμε τον εαυτό μας ανάλογα.

Επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες μας: ακόμη και όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο και ενέργεια να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, κάνουμε την φροντίδα του εαυτού μας προτεραιότητα. Όταν φροντίζουμε όλα τα κομμάτια του εαυτού μας, τότε νιώθουμε καλά.

Η φροντίδα του εαυτού αποτελεί προτεραιότητα 

Η φροντίδα του εαυτού έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας, αλλά χρειάζεται δέσμευση και θέληση. Έχουμε την επιλογή να επενδύσουμε στην ευεξία μας. Είναι ανάγκη δείχνουμε συμπόνια στον εαυτό μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μας ανοίγουν τον δρόμο για την φροντίδα του εαυτού.